A Debian 10 "újdonságai"

 ( tovis | 2019. július 31., szerda - 22:22 )

Azért ezt ki kell írnom magamból.
1. A Debian telepítőből száműzték a lilo -t.
Valahol érthető, hogy a legrégebbi boot loader már nem kell senkinek, vagy mégsem? Azért sikerült megoldani, a repoban még ott van. Én példul nagyon jól elvagyok vele. Arra megint nem igazán találok értelmes magyarázatot, hogy miért is kell uuid -vel hivatkozni a diszkekre? A label tökéletesen ellátja a funkciót, már ha kicsit figyelünk milyen neveket is adunk a partíciónak. A gond évek múlva jelentkezhet, amikor is ki kell cserélni a diszket, hány helyen is kell beszerkesztgetni azt az öles uuid -t? A cimke mindösszesen néhány karakterrel, amit bármikor megtekinthetünk (pl. fstab) így nem kell több, jól eldugott helyen átírni az értéket. Pl. most abba szaladtam bele, hogy újra kellett húznom a swap -et és ott kiderült, hogy az initrdfs -be is bele kerül egy jól eldugott könyvtárban valami "resume" fájlban - ugye milyen sokat mondó?
2. Régi szerverem (Core 2 Quad 8G RAM), régi nyomtatóm (HP1100A), az én igényeimet pont kielégíti. Persze mainapság a gépek zöme nem ismeri a parportot, esetleg valami USB -s vacakot ami időnként, minden átmenet nélkül lepattan a rendszerről. Szerverebe nem igazán előnyös. De a hplip csomag fordításakor már nem is számolnak vele. Arról nem is beszélve, hogy ez a port rengeteg kis hobbi projekt kiinduló pontja (j-tag, szkóp stb.)
Viszont még midig van i386 target. A Debian stable a legkonzervatívabb disztró - rengeteg alapból elavult szoftver csomaggal. Viszont ha egy third party csomagot, forgatva kell felrakni általában azt tapasztalom, hogy a stable -ra alapoznak (én is ezt tenném). A testing vagy az unstable biztos jó játék, de a kis házi szerverembe nem raknék ilyet.
A systemd -vel is még mindig sokat vacakolok, most utoljára valaki leírta hogy kell defaultban bekapcsolni a numlock -ot. Én ezzel kikapcsolom - persze unitot kell hozzá írni, persze a kedves szerző akiről puskáztam - legyen áldott a neve - már valami beteges helyre teszi a unit által meghívott scriptet - végül is én meg tehetem, hogy az /etc -be teszem.
Úgy tűnik 58 évemmel már nagyon őskövület vagyok, rosszul viselem a változást?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én a lassan 40 évemmel is viszonylag konzervatív vagyok de most mintha egy 2009-es bejegyzést olvastam volna. :)