boot error

 ( virtualm | 2019. július 19., péntek - 2:14 )

Sziasztok !

Van egy lenovo z500- as laptoppom, benne egy ODD keretben az SSD, rajta a debian 10, ami rendben funkcionál. Sok hónapja nem használtam a másik ODD keretben lévő jogtiszta win 10- et, amit most a debian helyére bedugtam. Win 10 rendben üzemelt, frissítettem, többször újraindítottam majd a leállítás után újra ODD keretet cseréltem, majd a debian 10 nem indult, a grubot, rendszer indítót nem találta, mert újra és újra bootolt volna végtelen ciklusban.

Mivel kb egy évvel ezelőtt kisértetiesen így jártam, akkor azt hittem, hogy valamit elcsesztem, de nem. Most ügyeltem a részletekre, a win10 frissítés befejezésére, ujraindításra, leállításra és mégsem sikerült a fizikailag elkülönített tiszta debian SSD megóvása.

Mit gondoltok, hogy mi lehet a bibi?

A laptopba be van építve egy HDD ( d: meghajtó ) ( /dev/sda ) amit mentésre, adat tárolásra használok. Elvileg nincs köze egyik rendszerhez sem. A két különálló SSD egymást nem láthatja és a win10 mégis elcseszi a debian bootját

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

BIOS vagy UEFI?

UEFI esetén van egy UEFI-be beépített boot manager, amiből automatikusan kidobja a GRUB bejegyzését, amikor a diszket eltávolítod. Ezt oda újra fel kell venned. (man efibootmgr)

Megoldás lehet, hogy a GRUB-ot nem fixed, hanem removable media módban telepíted. Ekkor a GRUB az ESP partíción a \EFI\BOOT\bootx64.efi fájlba kerül, amihez nem kell bejegyzés az UEFI boot managerbe.

Windows esetén azért nincs szükség erre, mert a legtöbb UEFI implementáció "automatikusan" beállítja a Windows-t az UEFI boot managerbe.

Köszönöm, UEFI, itt lesz a bibi.
--
üdv: virtualm

<mantra>Ilyenkor mindig érdemes megemlíteni, hogy az UEFI egy univerzális, felhasználóbarát, megkönnyített rendszer. Aki nem újonc az iparban, az tudja, hogy ezek a szavak mit is jelentenek a valóságban.</>

Van egy érdekes fejlemény. Nem a windows fossa össze a betöltő programot, ugyanis az OOD keretbe szerelt SSD-re felment a debian 10, gép többször újraindítás ok. Az ODD-SSD kihúz, majd gép bekapcsol és láss csodát a hiba megismétlődött oly annyira, hogy ezek után már sehogy sem akar bootolni. A win10 nem volt a gépben, csak a beépített HDD ami FAT32, /dev/sda/efi bejegyzéssel rendelkezik, de oprendszer nincs rajta. Hiába dugom vissza a sértetlen SSD- debiant a gép nem vesz róla tudomást, állandóan keresi a betöltő programot. ( úgy gondolom, hogy bios bug, de nincs frissítés hozzá )
--
üdv: virtualm

Kérlek, olvasd át figyelmesen az előző hozzászólásomat, leginkább ezt a részét:

UEFI esetén van egy UEFI-be beépített boot manager, amiből automatikusan kidobja a GRUB bejegyzését, amikor a diszket eltávolítod. Ezt oda újra fel kell venned. (man efibootmgr)

Igen, igazad van. Mivel még nem csináltam ilyet, ezért a szemem elmenekült tőle. ( Ezt oda újra fel kell venned. ) Mégegyszer köszönöm, de erre még gyúrnom kell.
--
üdv: virtualm