cPanel licenc áremelkedés

2019. június 27-én a cPanel Inc. (2018. augusztus óta Oakley Capital birtokolja) drasztikus licenc struktúra váltást (és árváltozást) jelentett be (https://cpanel.net/wp-content/themes/cPbase/assets/downloads/cP_Store_L…), gyakorlatilag az eddigi per server alapú megoldásról per user alapúra térnek át.

Az eddigi három csomagot:

  • Solo - 15 USD
  • VPS - 20 USD (3rd party distributoroknál ált. 15 USD körül)
  • Dedicated - 45 USD (3rd party distributoroknál ált. 35 USD körül)

megszüntetik és felhasználószám alapú licencelést vezetnek be:

  • Admin - max 5 fiók - 20 USD (csak VPS-re jó)
  • Pro - max 30 fiók - 30 USD (csak VPS-re jó)
  • Premier - max 100 fiók - 45 USD

Ha több mint 100 fiók van, akkor a Premier csomag alapdíján kívül, fiókonként további 0,20 USD licenc díjat számolnak fel.

A magyar sajtóban (ahhoz képest, hogy azért itthon is elég sokan használják akár privát, szűk célra) eddig nem írtak erről semmit, külföldön azért van pár cikk, pl.: https://www.theregister.co.uk/2019/06/28/cpanel_price_hikes/

Ez az árazás a kisebb, VPS-t használó embereket vághatja nagyon mellbe, ahol mondjuk van párszáz fiók (egy kisebb webfejlesztő cégnél is összejön ennyi) és az eddigi 15 USD helyett 45+ USD havidíja lesz.

A meglévő licencek legkésőbb szeptember 1-jén átváltanak az új konstrukcióra, újat pedig már csak ilyet adnak el.

(a szintén Oakley Capital által 2017 májusában megszerzett Plesk esetén az akvizició után szintén hasonló licencelési struktúrát vezettek be - az előző árakhoz képest jelentős emelést okozva - , azonban ott a legnagyobb csomag korlátlan felhasználót tartalmaz, valamint a szintén általuk birtokol WHMCS is per use licencelésre váltott 2017 augusztusában - szintén unlimited a legnagyobb csomag)

Hozzászólások

Gusztustalan mertekben nonek gyakorlatilag mindenhol az arak..

Inflacio 2% alatt, kamatok negativ tartomanyban... A penzpiaci oriaskerekre azert csak fel kell ulni.
Meglevo termekbol szintet szeretnenek ugrani, lehet marketingre szorjak el a penzt. Ilyenkor van itt az ifju titanok (manapsag startup es sharedXY) ideje.

Az Oakley Capital egy befektető cég (investment firm), őket nem érdekli a hosszú távú reputáció, fenntarthatóság, stb. Megvették az egész hóbelebancot (mondjuk már eleve nem értem, hogy hogy tudták a plesk után a cpanel-t is megvenni, ennek a piacnak a két nagy szereplőjét egykézbe nem szabadott volna engedni) és minél rövidebb idő alatt minél több pénzt akarnak keresni rajta azzal, hogy felpumpálják a piaci értékét a cégeknek, majd nagyobb áron eladják mint amennyiért vették.

Ezzel az áremeléssel rövidtávon biztos megvalósul ez, mert azért a nagy szereplőknek nem elég 2 hónap egy ilyen migrációra. De a reputációnak biztos odatesz és a nagyok is elgondolkodnak alternativákon (in-house fejlesztés, más panel, akármi), ami hosszú távon csökkenteni fogja a cpanel inc bevételét és új szereplőket hoz fel a piacra (vagy meglévő de eddig csak vegetálóknak új lehetőséget ad: DirectAdmin).

Lehet, hogy most csak az olcsóbb, nem prémium, stb. szolgáltatók, és kis cégek (webfejlesztők, designer studiok, stb) váltanak el a cpanelről, de ahogy az átlag user egyre több helyen lát mást, nem fog annyira ragaszkodni a cpanelhez, nem fogja azt keresni, a nagyok is kínálni fognak más megoldásokat (ahogy anno mikor még nem dölt el, hogy a cpanel vagy a directadmin lesz a nyerő, a legtöbb helyen mindkettő volt és a user választhatott mit akart).

A 2% alatti inflációt hol látod? Amikor bemegyek a bótba, akkor néhány szem paradicsom 400-500Ft.

A fő probléma nem is az áremelés, emeljenek, de ez a mérték simán elindítja a házimegoldásokat legalább részben. Egy eddig havi 30 USD körüli történet hirtelen 150-200 USD-re nő, ráadásul a juzerszámtól függően, még fixen se lehet vele számolni. Nyilván ahol ennyi juzer van, ott több a szerver is. Hogy gondolták, hogy havi néhány 100USD-t simán lenyelnek így a juzereik? Ez tényleg csak rövid távon működhet.

Szerintem sokan még nem is tudják, mert nem ment ki email mindenkinek. Másrészről meg a Partner/NOC szerződésesek már eleve jobb ajánlatot kaptak, ami 200-300 acc-os szerverekig "csak" 30%-os áremelkedést okoz. Meg kell várni hogy a nagyobb viszonteladók milyen árakkal jönnek ki, mert ők lehet hogy eleve egyedi ajánlatot tudtak kiharcolni. 2 kisebb viszonteladónál már láttam a NOC árazáshoz közeli havidíjakat a weblapjukon. Nem rakok ide linket, de elég a cPanel premier metal licenszre keresni.

Lehet egyébként hogy a fő koncepció a drágítás mellett még a support kiszervezése is volt a NOC partnerek felé, mert azt hiszem az ilyen linceszeknél ott kell kezdeni a kérdezősködést.

> a kisebb, VPS-t használó embereket vághatja nagyon mellbe, ahol mondjuk van párszáz fiók (egy kisebb webfejlesztő cégnél is összejön ennyi) és az eddigi 15 USD helyett 45+ USD havidíja lesz

Lehet, hogy nem ertek valamit, de biztos, hogy 100 accounttal hasznalhattal eddig Solo-t?

"cPanel Solo™ is a single user server license that has the exact same features as a VPS or Dedicated Server License; however, the cPanel Solo license is intended for those web hosts or individuals who only need one user to manage their hosting account."

"Ez az árazás a kisebb, VPS-t használó embereket vághatja nagyon mellbe, ahol mondjuk van párszáz fiók (egy kisebb webfejlesztő cégnél is összejön ennyi) és az eddigi 15 USD helyett 45+ USD havidíja lesz."

Ne vicceljünk már. Néhány 10 ezer forintos nagyságrendű költség amelyik céget mellbevágja, az már régen csődbement. Cégeknél a használt toolok licensze fejenként simán száz dolláros nagyságrendű is lehet. És ekkor még nem is beszéltünk komolyabb feladatspecifikus toolokról. Csak a bérköltségek nagyságrendje ennyi embernél milliós lehet dollárban. Hol számít ott 150 dolcsi akár.

Max a pár dollárért kínált vps előfizetést áruló cégeknél lehet érezhető hatása, pár tíz cent emelésként az ügyfelek felé.

Sejted, hogy elsősorban bizonyos hostingokra vonatkozik ez. Ha eddig kb. nulla volt a peruser CPanel költség és évente 4-5-6k hufot kértek, akkor most az évi 2k körüli peruser licenszdíj nem lesz vidám. Egy enterprise kuncsaftnál ez aprópénz nyilván, legfeljebb egy plusz 3 perces szemöldök húzás lesz.

Ja igen, bocsi, 2,4 USD évente, az akkor 800 forint körüli (bár ez csak a 100 acc feletti extra, az USD 45-ös alapdíj, az 45 cent per hónapot mond, 200 usernél mész lesz 30 cent per hónap körülire). Szerintem ezt is kérdés lesz, hogy mennyire tudják nyomott áras szolgáltatásnál vállalni.

sziasztok,

Ha most kifizetem az 1 éves licence-re, akkor az még tartja az árát 1 évig?

Annyit esetleg tudok segíteni a cPanel károsultaknak, hogy én kaptam ajánlatot NOC árra. Ezt a bekerülési áron tovább tudom számlázni annak akinek most kevés licence van és amúgy teljes árat fizetne.

Admin - $12.50, Pro - $17.50, Premier - $32.00 (+ $0.10/acc)