Raspberry Cluster

 ( Honkydoo | 2019. június 26., szerda - 12:45 )

Sziasztok!

Érdekesség: https://www.mininodes.com/product/5-node-raspberry-pi-3-com-carrier-board/
Haszna éles területen nem sok van, és nem is olcsó..
De talán érdekes lehet ha valaki tanulni szeretne és szereti a materilás dolgokat. Értsd, ott van előtte a vas.

Játéknak nem rossz. Úgyis a raspberry a trendi manapság. :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én már jó ideje lelkesedek egy RPi cluster építéséért, össze is gyűjtöttem mindenféle anyagot hozzá, de folyton elakadok azon a ponton, hogy de minre is lehetne használni. Így a lelkesedés marad csak...
--
Csaba

Hát igen.
Bevallom nekem is ez a fő bajom az egésszel. A gyakorlatban nincs túl sok értelme.
A tanulás az egyetlen ész érv amit fel tudtam hozni mint lehetőséget. De az is csak fél lábon áll és billeg, mivel amit meg lehet oldani a raspberry-n azt meg lehet oldani virtuális gépen is.. (Ha a fenti clusteres példát nézzük.)

Szerk.:
Burkoltan azért is írtam azt a bejegyzést, mert arra gondoltam hátha valaki felkiált, hogy "Pont ez kell nekem!" és leír egy olyan megoldást ami a gyakorlatban is működik.

Dolgoztam régen valódi klaszterekkel, amiket nagy számításigényű feladatokhoz építettünk. Ma már ezek is kifelé tendálnak a használatból, mert egyszerűbb és költséghatékonyabb AWS-en felhúzni a megfelelő infrastruktúrát. Ha valaki technológiát szeretne tanulni, szerintem inkább AWS-en, vagy egyéb cloud megoldáson tegye, mert annak van jövője. Ezek az RPi megoldások inkább csak játszani jók.
--
Csaba

Egy olyasmin gondolkodtam nemreg hogy egy 1U magas, kelloen mely rack-dobozba akar 64 compute module belepreselheto lehetne. 256 maggal. A tanulason kivul sokminden haszna valoban keves. A szuk keresztmetszet azonban a savszelesseg. Hogyan kommunikalna ez a sok (akar mar 4) modul hatekonyan egymassal es/vagy a kulvilaggal? A modul gyari periferiai vagy point-to-point (USB), vagy nem tamogatja az arbitration-t (UART es baratkai), vagy elegge lassucska (I2C) vagy nem tamogatott a DMA + slave kombinacio (SPI), vagy kell plusz valami kiegeszito intelligensebb illeszto (pl CAN via SPI, bar igazan gyors az sem lesz).

Hát igen.
Kis teljesítmény és még drága is!

De attól még az ARM cluster ígéretesen hangzik! Ha nem is most, majd x év múlva. Lesz ez még olcsóbb és gyorsabb is. (Szerintem.)

Szerintem egysegnyi árra juto szamitasi teljesitmenyben nem is lenne annyira rossz, ha tenyleg egy modulhoz minimalis plusz elektronika kellene csak. Viszont a fentiek miatt elegge megdobja a koltseget az, hogy egymassal epeszu modon tudjanak ezek a modulok kommunikalni :/ Ha tudna DMA + SPI + slave modban, illetve I2C + slave modban mukodni, akkor mar egy 50-100 mbites backbone egesz jol kialakithato, lenyegeben minimalis latency mellett. De igy...

Szép cucc, de ez otthonra baromira overkill és drága is - szerintem. Lett otthon az évek során rpi2, rpi3. Tegyük fel, hogy veszek egy rpi4-et is. Esetleg használt piacon találok valahol jóárasítva (értsd: olcsóbban) pár nem éppen aktuális modellt. Olcsón lehet kapni 100mbites 8-as, vagy akár nagyobb switchet. Max a hely problémás (kábelek, táp), de még mindig elfér egy íróasztal fiókjában, legrosszabb esetben is. Ha szeretnék ilyet, szerintem én így oldanám meg otthon.