iOS/iPadOS dark mode review

 ( gelei | 2019. június 25., kedd - 12:50 )

tl;dr ez egy igenytelen hulladek (@ iOS 13 beta 1)

Eleve sosem voltam a dark mode baratja, igy hat kisse biased a teszt, de ha mar ugyis feltettem az iOS betat, gondoltam, megnezem. Ami azonnal feltunt, hogy az appok egy resze ignoralja a dark mode-ot, igy meg a widgetek kozott is lesz feher hattaru a sotetek kozott. Ennel a pontnal ki is kapcsoltam, kesobbi betaban adok neki meg egy eselyt.

Illetve kivancsi vagyok, kivalthatja-e a night shiftet az idozitheto dark mode (bar az eltero mukodesi elv miatt nalam valoszinuleg nem), de majd este az is kiderul.

Maga az iOS 13 / iPadOS 13 egyebkent eleg jo mar most is, iPadOS desktop-convergence ujitasai kulonosen hianypotloak.

--
update: amivel nem szamoltam, hogy a kreativ nevvaltas iPaden (iOS --> iPadOS) ki fogja boritani az MDM-et, de telefonon mukodik

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy erted, hogy az appok ignoraljak?! A fejlesztok nem kuldhetnek meg be beta toolokkal forditott programokat. A GM verzioju OS es Xcode megjelenese utan lesz lehetosege a fejlesztoknek dark modot (es ugy az egesz iOS 13 SDK-t) tamogato szoftvereket megjelentetni.

Ez 3rd party appokra jo magyarazat, de meg mindig nem tudok mit kezdeni olyanokkal, hogy a Keynote tamogatja a dark mode-ot, de a Numbers mar nem.

szerk: egymas mellett - https://imgur.com/a/r9Vs1JD

Nem tusz kulso forrasbol a keszulekedre olyan appot juttatni, amely rendelkezik sotet mod tamogatassal (kiveve persze, ha kapsz egy, az eszkozodre keszitett fejlesztoi buildet valamibol). Az App Store nem tartalmaz olyan szoftvereket, amelyeket a fejlesztojuk a beta Xcode hasznalataval keszitett. Ez igaz minden appra, az Apple sajat alkalmazasaira is. Egyetlen forrasbol juthatsz dark modot tamogato apphoz, megpedig a beta tesztelesre kitalalt Testflight hasznalataval. Raadasul, ha jobban megnezed a ketto alkalmazast amit emlitettel, egyik sem tamogatja a modvaltast. A numbers alapbol vilagos kinezetu, a keynote pedig sotetebb.

> Ez igaz minden appra, az Apple sajat alkalmazasaira is.
> A numbers alapbol vilagos kinezetu, a keynote pedig sotetebb.

True, ezt beneztem.

Jelen allaspont szerint, 2019 marciusatol nem tudsz olyan alkalmazast benyujtani, ami nem az iOS 12.1 SDK-t hasznalja. Ennek ertelmeben, minden ezutan kiadott frissites vagy uj app kotelezoen tamogatja a notchot (tehat nem alul/felul fekete savval jelenik meg). Ha ebbol a datumbol indulok ki, akkor az iOS 13 SDK hasznalata kb 2021 tavaszatol lesz kotelezo (iOS 13 SDK-ra van szukseg a sotet mod tamogatashoz).

Na de az alkalmazásnak mit kellene hozzá támogatnia? A kontrolok jó részét nem az OS adja véletlen?

A fejlesztonek definialnia kell a szinei melle a szinek night modu erteket is. Az Apple elkeszitette a gyari nevesitett szinekhez ezeket az ertekeket (ilyen gyari szin pl. a view hatter vagy a table view hatterszine vagy az alapertelmezett betu szin), igy aki csak ezeket es csakis ezeket hasznalja, annak semmilyen feladata nincs ezon kivul, mint hogy ujraforditja az alkalmazast iOS 13 SDK-val. Aki ezeken felul hasznalt mas szineket neki definialnia kell a szinekhez tartozo dark modu szineket. Esetlegesen a kenyelmesebb dark mod kompatibilitas miatt modositania kell az almalmazasat (ez az a modositas, ami megtori azt, hogy a kiadott applikacio elinduljon iOS 11-nel regebbi rendszerrel kiadott eszkozon).

ez egy béta verzió. miért várod hogy azt a működést biztosítsa amit a megjelenés után fog pár nappal/hónappal?

az egy dolog hogy hozzád a pb1-el nem jutott el, de a mostani developer betaban már egyre több gyári app támogatja...

pb1=dp2

ah, értem. a lényegen igazából nem változtat. meg kell várni a véglegeset. ilyen állapotában kár és felesleges rinyálni. fel lesznek készítve az appok előbb utóbb. (ezt nyilván nem neked mondom, hiszen te pontosan tudod.)

En csak azt tudom, hogy a dark mod tamogatas a fejlesztok reszerol ki fogja kenyszeriteni azt, hogy a fejlesztok dobjak a tamogatast az iOS 11 elotti rendszerekhez (tehat tkp, minden, ami oregebb, mint az iPhone 5S/iPad Air). Emiatt viszont nem tudom, hogy az Apple kotelezove fogja-e tenni a dark mod tamogatasat. Eleg lassan tettek anno kotelezove az eltero kepernyomeretek tamogatasat is.

gondolom, aki egy kicsit is igényesebb magára az támogatni fogja. a szenny igénytelen appoknál meg mindegy, nem?

De olyan nincs az app store-ban, achtung!! csak a play store-ban!

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

linkeld be pls ki és hol mondott ilyet :)

Nem pont te, de szokták - de nevermind, csak beletrollkodtam :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

>> kesobbi betaban adok neki meg egy eselyt.
> miért várod hogy azt a működést biztosítsa amit a megjelenés után fog pár nappal/hónappal?

m'kay

egyebkent azert, mert ha talalomra elinditok par appot a telefonomon, akkor meg mindig eleg gazdag a kinalat a notch-ot szarul tamogato appokbol, ebbol kiindulva inkabb evekben mernem az elterjedeset

Elgepelted a 13.1.1-et :P

:D

(Keseredes nevetes...)

Bocs, de valahogy mindig röhögőgörcs fog el, ha olyat olvasok, hogy fekete alapon megjelenítés review. Úgy harsogják szalagcímek ezt, mintha egyenértékű lenne azzal, hogy feltalálták a soha ki nem fogyó akkumulátort.

:D

--
trey @ gépház

ha engem kerdezel, a fekete alapon feher betu egy ertelmetlen hype, ami raadasul a szememet is farasztja, de ettol meg ki szabad probalni, nem? :)

"Úgy harsogják szalagcímek ezt,"

Csak itt jutott eszembe.

--
trey @ gépház

"tl;dr ez egy igenytelen hulladek" - kívállóan jellemezted a bejegyzésed.

Akkor csinálj jobbat, szívesen elolvasnám.