iOS/iPadOS dark mode review

tl;dr ez egy igenytelen hulladek (@ iOS 13 beta 1)

Eleve sosem voltam a dark mode baratja, igy hat kisse biased a teszt, de ha mar ugyis feltettem az iOS betat, gondoltam, megnezem. Ami azonnal feltunt, hogy az appok egy resze ignoralja a dark mode-ot, igy meg a widgetek kozott is lesz feher hattaru a sotetek kozott. Ennel a pontnal ki is kapcsoltam, kesobbi betaban adok neki meg egy eselyt.

Illetve kivancsi vagyok, kivalthatja-e a night shiftet az idozitheto dark mode (bar az eltero mukodesi elv miatt nalam valoszinuleg nem), de majd este az is kiderul.

Maga az iOS 13 / iPadOS 13 egyebkent eleg jo mar most is, iPadOS desktop-convergence ujitasai kulonosen hianypotloak.

--
update: amivel nem szamoltam, hogy a kreativ nevvaltas iPaden (iOS --> iPadOS) ki fogja boritani az MDM-et, de telefonon mukodik

Hozzászólások

Hogy erted, hogy az appok ignoraljak?! A fejlesztok nem kuldhetnek meg be beta toolokkal forditott programokat. A GM verzioju OS es Xcode megjelenese utan lesz lehetosege a fejlesztoknek dark modot (es ugy az egesz iOS 13 SDK-t) tamogato szoftvereket megjelentetni.

Nem tusz kulso forrasbol a keszulekedre olyan appot juttatni, amely rendelkezik sotet mod tamogatassal (kiveve persze, ha kapsz egy, az eszkozodre keszitett fejlesztoi buildet valamibol). Az App Store nem tartalmaz olyan szoftvereket, amelyeket a fejlesztojuk a beta Xcode hasznalataval keszitett. Ez igaz minden appra, az Apple sajat alkalmazasaira is. Egyetlen forrasbol juthatsz dark modot tamogato apphoz, megpedig a beta tesztelesre kitalalt Testflight hasznalataval. Raadasul, ha jobban megnezed a ketto alkalmazast amit emlitettel, egyik sem tamogatja a modvaltast. A numbers alapbol vilagos kinezetu, a keynote pedig sotetebb.

Jelen allaspont szerint, 2019 marciusatol nem tudsz olyan alkalmazast benyujtani, ami nem az iOS 12.1 SDK-t hasznalja. Ennek ertelmeben, minden ezutan kiadott frissites vagy uj app kotelezoen tamogatja a notchot (tehat nem alul/felul fekete savval jelenik meg). Ha ebbol a datumbol indulok ki, akkor az iOS 13 SDK hasznalata kb 2021 tavaszatol lesz kotelezo (iOS 13 SDK-ra van szukseg a sotet mod tamogatashoz).

A fejlesztonek definialnia kell a szinei melle a szinek night modu erteket is. Az Apple elkeszitette a gyari nevesitett szinekhez ezeket az ertekeket (ilyen gyari szin pl. a view hatter vagy a table view hatterszine vagy az alapertelmezett betu szin), igy aki csak ezeket es csakis ezeket hasznalja, annak semmilyen feladata nincs ezon kivul, mint hogy ujraforditja az alkalmazast iOS 13 SDK-val. Aki ezeken felul hasznalt mas szineket neki definialnia kell a szinekhez tartozo dark modu szineket. Esetlegesen a kenyelmesebb dark mod kompatibilitas miatt modositania kell az almalmazasat (ez az a modositas, ami megtori azt, hogy a kiadott applikacio elinduljon iOS 11-nel regebbi rendszerrel kiadott eszkozon).

ez egy béta verzió. miért várod hogy azt a működést biztosítsa amit a megjelenés után fog pár nappal/hónappal?

az egy dolog hogy hozzád a pb1-el nem jutott el, de a mostani developer betaban már egyre több gyári app támogatja...

En csak azt tudom, hogy a dark mod tamogatas a fejlesztok reszerol ki fogja kenyszeriteni azt, hogy a fejlesztok dobjak a tamogatast az iOS 11 elotti rendszerekhez (tehat tkp, minden, ami oregebb, mint az iPhone 5S/iPad Air). Emiatt viszont nem tudom, hogy az Apple kotelezove fogja-e tenni a dark mod tamogatasat. Eleg lassan tettek anno kotelezove az eltero kepernyomeretek tamogatasat is.

>> kesobbi betaban adok neki meg egy eselyt.
> miért várod hogy azt a működést biztosítsa amit a megjelenés után fog pár nappal/hónappal?

m'kay

egyebkent azert, mert ha talalomra elinditok par appot a telefonomon, akkor meg mindig eleg gazdag a kinalat a notch-ot szarul tamogato appokbol, ebbol kiindulva inkabb evekben mernem az elterjedeset

Bocs, de valahogy mindig röhögőgörcs fog el, ha olyat olvasok, hogy fekete alapon megjelenítés review. Úgy harsogják szalagcímek ezt, mintha egyenértékű lenne azzal, hogy feltalálták a soha ki nem fogyó akkumulátort.

:D

--
trey @ gépház

"tl;dr ez egy igenytelen hulladek" - kívállóan jellemezted a bejegyzésed.