gelei blogja

Inflációkövető tarifakorrekció

Kötöttem február 20-án egy szerződést a Yettelnél, egy év hűséggel, ahogy illik.

Ma (12 munkanappal később) kaptam egy SMS-t, hogy az infláció miatt 14.5%-kal emelik a havidíjamat. Elég durva lehet az infláció Törökbálinton, ha bő 2 hét alatt ennyit romlott arrafelé a pénz értéke.

Yettel, a kurva anyád!

Csak hogy legyen Microsoft-fikázás is

Új eszközre akartam letölteni a MS Office-t, ha már úgy alakult, hogy 20 nap múlva le kellene adni egy szakdoga témavázlatot. Van egy MS accountom, amin minden szoftver az Xbox játékaimtól az Office-ig be van aktiválva. Nézem az office.com/myaccount-ot, azt mondja, ez itt már a Microsoft 365, nincsen Office. Mellesleg gyanúsan tukmálja a havi előfizetéses csomagot, ott, ahol a letöltés gombnak kéne lennie.

Nézek nagyokat, mert ezen az accounton elvileg már van aktivált Office 2019 Home & Business, méghozzá MS HUP-on keresztül rekvirálva, de csak az előfizetést erőlteti. Hát jó, goto account.microsoft.com, nézzük, mit ír: Office 2019 sehol. 

Ettől még nem kell kétségbe esni, irány a HUP (a másik), ha már úgyis azt hozta az élet, hogy az előző ottani bevásárlásom óta egyszer fel is mondtam, majd vissza is mentem ugyanahhoz a céghez, ez biztosan egy jel. Van némi ideológiai problémám, ha ugyanazért a terméket kétszer is meg kell venni, de amilyen nyomott árakkal dolgoztak, fájni nem fáj. Validálom az email címem, láss csodát, ProPlus, Home, stb. már nincsen, csak előfizetés, abból is kemény 7000 forintot elengedve a listaárból.

Kezd hatni a gaslighting, vissza az account.ms.com-ra, nézzük a purchase history-t. Görgetek vissza a huszonnyolcmillió különböző xboxos szirszar, Azure kreditek, mittudomén mi között, egyszer csak meglátom a 3 évvel ezelőtti vásárlást: Office 2019 Home & Business, 0 dollár. Need help with this transaction? Hogyne. Jajjaj, sajnos technikai hiba történt, nem tudunk segíteni, kérem hívja a telefonos ügyfélszolgálatot. Hát jó, gondolom majd holnap.

A pókösztönöm azt súgja, hogy itt valami átbaszás van. Vissza az office.com-ra. Megjött a nagy kék letöltés gomb. Érdekes. Nem akarok konteózni, de ha én akarnék inaktív usereket az új modellbe terelni, én is így csinálnám.

Az iPhone erre is jó!

https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/02/szinte_nyert_ugye_van_ha_iphone-nal_csajozna/

  • Egy iPhone birtoklása akár 75 százalékkal is megnövelheti azt az arányt, amellyel valakit a randiapp felhasználói vonzónak találnak a képe alapján
  • egy Apple Watch is afrodiziákumnak számít, ugyanis a felmérés alapján 65 százalékkal növelheti értékünket a halpiacon
  • a Samsung-telefonok hozhatnak a társkeresők számára egy visszafogottabb, mintegy 19 százalékos emelkedést a népszerűségben
  • Az ellenkező nemre a legrosszabb benyomást állítólag a OnePlus és a Blackberry készülékeivel tehetjük, ezek ugyanis 30, illetve akár 74 százalékkal csökkentik a potenciális partnerek érdeklődését a randiappokban

Hogy mi a tanulság?

  1. Bámulatos, hol tart manapság a tudomány
  2. Telefont venni tudni kell! :D

Budapesti bicikliutak Karácsonyra

Igazából főleg emiatt a komment miatt, és a rá érkezett válasz miatt jutott eszembe a téma.

Itt a hupon visszatérő motívum az autózás vs környezetvédelem vita, ahol mindig előkerül néhány "tiltsák be!" környezetvédő. Ilyenkor általában az az álláspontom, hogy először legyen alternatíva (P+R, jó tömegközlekedés, stb.), és utána lehet tiltásról, extra adókról, stb. beszélni. Persze sokan kocsikáznak kedvtelésből, de a többségnek a reggeli dugó nem szórakozás, hanem próbálkozás, hogy megoldjanak egy problémát. (Nincs használható tömegközlekedési útvonal, két-három gyereket kell két-három különböző helyre vinni, stb.)

Igazából az új biciklisávokat elég nagy hülyeségnek gondoltam, mert nem hittem, hogy bármit is segíteni fog, csak az autósokat szívatják vele. Most ezt kicsit átértékeltem. Tényleg úgy néz ki, hogy amióta csökkentették belváros áteresztőképességét cserébe az egyszerűbb biciklis közlekedésért, azóta egyszerűen kevesebbet járok be oda autóval. Rövid távra a saját bringámmal, vagy BKK + Bubi kombó. 

Nekem ez azt mutatja, hogy el kell kezdeni értelmes alternatívákat ajánlani, és akkor a mocskos környezetszennyező autósok maguktól is leteszik a kocsit. Következő lépésnek a P+R-ek kiépítését javaslom, hogy ne csak az első 4-500 autós tudja megspórolni reggelente a belvárosig vezető utat.

Laggolt a billentyűzet/egér a HP gépben, sosem fogsz rájönni, mi volt az oka

Szóval adott

  • egy pár éves HP brand PC
  • egy wireless Logitech MK235 billentyűzet+egér kombó,
  • egy USB-s wifi receiver (TP-LINK),
  • és egy Logitech c930e webkamera

Ezek laggoltak mint a szemét, de annyira, hogy a kurzorra néha nehézséget jelentett bizonyos gombokat eltalálni, a net szakadozott, stb. Néhány napnyi szenvedés után a megoldás:

Nem lehet egyszerre USB2 és USB3 portokat használni. Igen, ez egy ismert issue, és nem is ritka jelenség, lásd az érintett modellek listáját a lapon.

Átdugtam a webkamerát USB2-be, minden más amúgy is abban volt, most megy minden.

HP. Never again.

reCaptcha anyázás

Szóval próbálok egy formot beküldeni, amit a reCaptcha véd a robotoktól. Oké.

  1. Válasszam ki a négyzeteket, amin jármű van. Kijelölöm őket, submit. Nem elég jó, következő feladat.
  2. Válasszam ki a buszt ábrázoló négyzeteket, vagy skip, ha egyik sem. A képen egy lószállító kamion van, "live horses" felirattal, úgyhogy skip. Nem meggyőző, még mindig lehetek robot, úgyhogy következő feladat.
  3. Újabb feladat jön, valamit ki kell válogatni a kis képek közül. Na de gondoltam magamba, nem vertek át, kérem az audio feladványt, ezek szerint nem jó a szemem

Az audio captcha helyett ezt kaptam:

Lehet, hogy az Ön számítógépe vagy hálózata automatikus kéréseket küld. A felhasználóink védelme érdekében kérelmét jelenleg nem tudjuk feldolgozni.

Őszintén remélem, hogy lesz valami karmikus büntetése a reCaptcha összes fejlesztőjének, azoknak, akik anno eladták a többé-kevésbé jól működő projektet a Google-nek, és különösképpen minden webfejlejlesztő, akinek volt választása, és mégis ezt a szemetet implementálta az oldalán.

[KV] Moratórium

A mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél, a mintegy 285 ezer vállalati hitelszerződés esetében pedig több mint 225 ezer, összesen több mint 2,7 millió ügyfél, választotta a hiteltörlesztési moratóriumot, közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

Jaj. 

UX: Online fizetés

Nem először futok bele ilyesmibe:

Payment gateway

 

 

 

Valaki tudja, hogy ennek vajon mi értelme van? Miért kell a usernek gatewayt választani? Létezik olyan ember, akinek ez érdekes lehet? Miért nem recommended az egyik választás, hogy a hozzám hasonló hülye vásárló tudja, hogy melyiket kell megnyomni?

UPC <3 Vodafone -- webshop

Epp keszul lejarni a huseg az otthoni neten (UPC-only), gondoltam ranezek a upc webshopra, mik vannak most. Be is tolt a gyonyoru upc.hu/vodafone.hu mutans, alig talaltam meg, hogy hol lehet internetet venni, de most valamit nem ertek.

https://www.upc.hu/otthoni-szolgaltatasok/internet-tv-telefon/vodafone-home-500-premium/

En vagyok bena, vagy ezen a telibevert oldalon tenyleg nincs kiirva, hogy mennyibe kerul ez a hulladek? (inb4 megrendelem gomb: ha rakattintok, csak felmegy az oldal tetejere, es ez egy sima desktop Chrome; a szolgaltatasi cimet kitoltve szinten nincs arcedula)

[KV] Remhirterjesztes kovetkezmenyei

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/belugyminiszterium-rendorkezen-aki-le…

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai azonosították azt a youtubert, akinek videó blogjában elsőként jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül.

A feltöltőt, J. Levente Szabolcsot a rendőrök elfogták, budapesti lakcímén házkutatást tartottak, és számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm kábítószer-gyanús növényi származékokat foglaltak le. A nyomozók J. Levente Szabolcsot közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. J. Levente Szabolcs a feltöltés tényét elismerte.

CIB 2020

Egy itteni thread hatasara nyitottam egy szamlat a CIB-nel, mert ott volt egy egesz jonak tuno privat egeszsegbiztositas, amit csak folyoszamla melle lehet kotni.

Bementem a bankba szamlat nyitni, szova is tettek, hogy milyen elavult vagyok, mert neten is lehetett volna. En azert elmondtam, hogy egy ECO szmalat szeretnek nyitni, Mastercard beteti kartyaval. Nagyon fontos, hogy nem VISA (ami a default), hanem MC (amivel megy az Apple Pay). Beszelgettunk az ugyintezovel, aki megallapitotta, hogy az ECO Plusz jobb lenne (kinek?) az odaerkezo jovedelem, stb. stb. miatt, es vegul hagytam magam rabeszelni. Az en hibam, tudom.

A folyamat vegen kozolte a csavo, hogy akkor majd kuldik postan a VISA Goldot. Mondom alljunk mar meg, MC-t akartam, mert Apple Pay, ugye. Ment a keztordeles, hogy nagyon sajnaljak, igenyelhetek egy kulon MC kartyat, evente 4000 forint. A nulla helyett, amibe az elso beteti kartya kerult volna ECO Pluszban. Nem igenyeltem, strike one.

Par honappal kesobb szuksegem lett volna egy bankszamlakivonatra. Ezt a telefonos appban nem lehet letolteni, amit meg nagy nehezen el tudok fogadni. Viszont a csodalatos internetbankbol is hianyzik a szamlakivonat-letoltes roppant bonyolult feature-e. Van a mobilappban egy chat support opcio, irtam nekik, hogy kuldjek el emailben. Termeszetesen nem lehet, menjek be a bankfiokba, vagy telefonos ugyfelszolgalat. Felhivom oket, megigerik, hogy par nap mulva kuldik postan. Kertem, kuldjek emailben. Termeszetesen megoldhato, "2-3 munkanapon belul kuldik a kollegak". Strike two.

Most elneztek valamit, es bekonyveltek 4500 forint szamlavezetesi dijat, mikozben elvileg 2 evig ingyenes a szamlavezetes (hosszu torenet). Strike three, delutan megyek megszuntetni a szamlat.

CIB, never again.

szerk: bocs, a Visa es MC a sztoriban felcserelendo :)

Postafordultaval

Uzenetet irtam az Erste Netbankon keresztul, LTP-kiutalas ugyben.

"Üzenetét elküldtük, azt megtalálja a kimenő üzenetek között. Levél iktatószáma: ***, Megválaszolás várható ideje: 2019.08.14. 12:00"

2019.08.14.

Jo munkahoz ido kell. Acknowledged.

Jelszo policy

Epp egy site-on probalok regisztralni Safaribol, ahol is az automata pw generator ezt ajanlotta:

givdaB-6damge-gorxor

Marmint tenyleg, szo szerint ezt a sztringet. A site nem fogadta el, mondvan, hogy nem eleg secure. Az alabbit viszont (ez mar nem szo szerinti pelda :)) viszont igen.

Gelei123!

Akkor baszodj meg.

iOS/iPadOS dark mode review

tl;dr ez egy igenytelen hulladek (@ iOS 13 beta 1)

Eleve sosem voltam a dark mode baratja, igy hat kisse biased a teszt, de ha mar ugyis feltettem az iOS betat, gondoltam, megnezem. Ami azonnal feltunt, hogy az appok egy resze ignoralja a dark mode-ot, igy meg a widgetek kozott is lesz feher hattaru a sotetek kozott. Ennel a pontnal ki is kapcsoltam, kesobbi betaban adok neki meg egy eselyt.

Illetve kivancsi vagyok, kivalthatja-e a night shiftet az idozitheto dark mode (bar az eltero mukodesi elv miatt nalam valoszinuleg nem), de majd este az is kiderul.

Maga az iOS 13 / iPadOS 13 egyebkent eleg jo mar most is, iPadOS desktop-convergence ujitasai kulonosen hianypotloak.