Ha valamiért Androidra váltanék...

Ezt a videót nézve úgy négy év után először eszembe jutott, hogy talán jó ötlet lenne androidos telefont venni.

https://www.youtube.com/watch?v=fZV92xqN3lE

Mármint értelemszerűen a Dex benne az érdekes, az Intune & co. eddig is ismert volt számomra, abban nincs sok újdonság.

Hozzászólások

A sotet oldal erosnek tunik, de ne engedj a csabitasanak! :D

Ja, hát nem mondtam, hogy ennek nagy esélye van :D

De a Dex tetszik. Mondjuk a videó első néhány másodpercében elhangzó nem beszélünk róla, de istenbizony nagyon támogatott feature kicsit elbizonytalanító, főleg mert bizonyos feature-öket már el is kaszáltak.

Pontosan mire gondolsz? A telefonból asztali gép funkcióra? 10-es Android óta a rendszer része - az egyelőre nem kifejezetten aktívan kihasznált - desktop mode. Elvben amelyik telefon eleve 10-essel jön, abban már kell ha jól tudom a HW támogatás is (azaz, hogy USB-C-n keresztül rá lehessen kötni valami komolyabb méretű külső kijelzőre), a korábbi droiddal megjelent és csak később frissített telefonoknál ez értelemszerűen nem kikötés. Pl. 1+6-os nem tudja, az 1+7 tudja - holott az se tizessel érkezett, mert ugye az az 1+8. De a fenti videóban az elején az asztalon heverő kütyühöz hasonló dobozt én pl. Kínából vettem a fenti funkciót nem támogató telefonomhoz, és van jó pár Dektop mode applikáció a Play Store-ban. Annyira, hogy még egy Android 6-ost futtató tabletemmel is tudtam ilyet játszani. (Az mondjuk nem elég erős a valódi munkához.)

Hát sajnos semmi olyan nincs a közelemben, ami wireless megjelenítő tudna lenni. Bár ha valaki tudná, hogy mit kell csinálni egy 8-as Androidot futtató okostáblával, hogy wifi displayként viselkedjen, akkor ki tudnám próbálni.

Kipróbáltam egy Nokia 7.1-en Android 10-zel, működik, de nem az igazi.

Bekapcsoltam a fejlesztői beállításokban a "Szabad formájú ablakok engedélyezése" és az "Asztali mód kikényszerítése" opciókat. Újraindítás után csatlakoztam a Windows 10-es laptopomhoz, ezt a hozzászólást onnan írom.

Ami működik:

 • kép, hang, billentyűzet és egér átvitele
 • alkalmazások indítása desktop módban
 • ablakok kezelése, több alkalmazás futtatása egyszerre

Ami lehetne jobb is:

 • elterő dpi használata a kivetített kijelzőn
  • ahogy nézem a felbontással nem lenne gond, de a magas dpi miatt kb. ugyanannyi információ jelenik meg mint a mobil kijelzőjén, nagy méretben
 • mobilon elindított alkalmazásokat nem lehet áthozni desktop módba
  • vagy csak nem jöttem rá hogyan kell
 • az egér átvitel egy picit lassú
  • ezen lehet segíteni Bluetooth-szal közvetlenül a telefonra csatlakoztatott perifériákkal
 • az alkalmazások nem igazodnak a desktop módhoz
  • ezt részben a rossz dpi beállítás okozhatja

https://www.xda-developers.com/taskbar-samsung-dex-desktop-mode-android…

Mintha ebben az alkalmazásban, vagy ennek a faszinak valami másik alkalmazásával lehetne DPI-t állítani a külső kijelzőn.

 

Megvan, itt név szerint említik:

https://www.xda-developers.com/make-android-10-desktop-mode-useful/

SecondScreen

Szerkesztve: 2020. 06. 20., szo - 18:25

Minden egyes telefonvásárlás előtt megvizsgálom, hogy érdemes lenne-e visszaváltanom Androidról iPhone-ra (pénz nem akadály) és mindig arra jutok, hogy nincs miért, sőt, csak olyan dolgok vannak, amik eltántorítanak.

trey @ gépház

Én már sokszor leírtam itt is, hogy teljesen szubjektív szempontok alapján döntök, pl. hogy melyik OS-nél kellemesebb nekem a UX. Nyilván más szempontok szerint meg az Android lesz a jobb, nem zavar, ha mások azt vesznek.

pénz nem akadály

Fel sem merült, hogy ne lenne 180k-d egy telefonra.

dolgok vannak, amik eltántorítanak.

AZ OTP támogatja, szóval nem érintene.

Szerintem csak a Dex miatt nem biztos, hogy megéri platformot váltani. Ez a dolog évek óta amolyan örök béta verziós mostohagyerek érzetű valami (erősen limitált több ponton). Android10 adott hozzá, de vett is el belőle. Egyébként elvileg a tabletjük önmagában tudja ezt, nem kell external display. Az majdnem hasznosabbnak tűnik. 

 

Oké, szoktam néha használni, de egyszerűen nem tudom elképzelni a fordított esetet: ha iPhone-only lenne a dex, akkor csak emiatt váltani iPhonera.