Az Európai Bizottság antitröszt vizsgálatot indított az Apple ellen az Apple Pay miatt

Címkék

A hivatalos eljárás során a Bizottság azt vizsgálja, hogy az Apple vállalat Apple Pay-jel kapcsolatos magatartása sérti-e az EU érvényben levő versenyszabályait.

Margrethe Vestager indoklása:

Mobile payment solutions are rapidly gaining acceptance among users of mobile devices, facilitating payments both online and in physical stores. This growth is accelerated by the coronavirus crisis, with increasing online payments and contactless payments in stores. It appears that Apple sets the conditions on how Apple Pay should be used in merchants' apps and websites. It also reserves the “tap and go” functionality of iPhones to Apple Pay. It is important that Apple's measures do not deny consumers the benefits of new payment technologies, including better choice, quality, innovation and competitive prices. I have therefore decided to take a close look at Apple's practices regarding Apple Pay and their impact on competition.

Részletek az Európai Bizottság bejelentésében.

Hozzászólások

Ezek a sracok mindent megtesznek hogy ne fizessenek adot de itt behozzak rajtuk... 

Nagyon szépen kérem az EU bölcs döntéshozóit, hogy ne barmoljanak szét egy tökéletesen működő megoldást, inkább veszek egy androidos telefont Vestagernek a saját zsebemből.

Nem hiszem, a versenytársaknak örülnie kéne, hogy a konkurencia saját magának szűkíti a lehetséges user base-t.

Szerintem itt az van, hogy néhány bank kihasználta a lehetőséget (kimutathatóan nőtt a hitelkártya igénylések száma (itthon is) az Apple Pay-t támogató bankoknál), a többiek lemaradtak, és most szeretnék valahogy behozni a hátrányt.

Nagyon szépen kérem az EU bölcs döntéshozóit, hogy ne barmoljanak szét egy tökéletesen működő megoldást, inkább veszek egy androidos telefont Vestagernek a saját zsebemből.

Nekem Androidos mobilon tokeletesen mukodott a mobil fizetes az adott bank applikaciojaval (ABN AMRO), aztan a bank atallt Apple Pay-re es szepen megszuntette az Androidos appot, mondvan nem volt nepszeru....

Nekem az Androidos app jobban bejott mint az ApplePay, csak a kijelzot kellett feloldanom es ment. Az Apple Pay-el buveszkedni kell, ugy nyomni a gombot, hogy feljojjon az a vacak wallet, nekem nem jott be, bar biztos meg tudnam szokni ha ravennem magam.

Ami viszont bejott, a megoldas amit a bank ajanlott az Androidos app helyett (ha mar igy cserbennagyott). Ez pedig a LAKSPAY (https://laks.com/en/). Kulcstarto, gyuru, karkoto, akarmi alaku NFC cucc. Mostmar nem a telefonomat, hanem a kulcstartomat hasznalom fizetesre, nem kell gombot nyomkodni, mindig nalam van, tokeletes.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ez érdekről kellene, hogy szóljon. Európának nem érdeke, hogy az USA-ba menjen pénz ezért.

Ez egyelőre vizsgálat, vagyis felderítik hogy mizu. Amúgy van olyan része a történetnek ami engem is zavar, mégpedig az, hogy az iphone nfc fizetés kötelezően át kell hogy menjen az apple pay -en, nem lehet olyan banki ios alkalmazást gyártani, ami saját jogán teljesíti az ilyen fizetéseket.

Androidnál tetszőleges banki alkalmazást ki lehet választani NFC fizetésre (pl. Simple, de úgy tudom több magyar banknak is van alkalmazása ami be tud regisztrálni az NFC providerek közé), a Google pay csak egy lehetőség.

"In addition, Apple Pay is the only mobile payment solution that may access the NFC “tap and go” technology embedded on iOS mobile devices for payments in stores."

Ez magyarul azt jelenti, hogy csak olyan bankok által kiadott kártyával fog menni az iphone nfc fizetés, ami előzőleg apple pay -re lehetőséget kapott az Apple-től. Gondolom, de nem értek hozzá, az Apple pályázik valamekkora jutalékra minden egyes nfc fizetéskor amit az iphone-oddal végzel, ehhez pedig vagy sikerül vagy nem sikerül megállapodni a bankokkal, vagy simán csak valamilyen okból azt mondja az Apple, hogy nem szereti az xy bankot. Az ilyesmit meg a versenyjogot szent grálként kezelő Európában nemigen szeretik.

A leheto legjobb dolognak tartom, hogy az Apple ezt ennyire kemenyen fogja. Ennek koszonheto az, hogy kepes vagyok fizetni az oramon, a telefonomon es sok weboldalon is. Androidnal, hiaba van Google Pay kompatibilis Android Wear okosoram, egyik magyar bank sem vette a faradsagot, hogy ezzel barmit kezdjen. Az Apple Pay magyarorszagi megjeleneset kovetoen tobb olyan bank is meg lett kerdezve, akik tamogatjak az Apple Payt, hogy ezek utan tervezik-e a Google Pay bevezeteset. Mindegyiktol az a valasz erkezett vissza, hogy nem, mert ott a sajat. A sajat, ami nem megy weboldalakon es nem megy az orakon. 

ha valakinek az kell, hogy menjen az óráján is, az vesz olyan rendszert/megy olyan bankho amely ezt biztosítja

Apple eszköz, Apple hitelkártyával, ami hozza a megszokott kényelmet. Aztán jöhetnek a 3rd party megoldások/tákolmányok. Az Apple már megint 2-3 lépéssel előrébb tart, mint az EU... 

"Szerintem pont azert, amiert mindenki keszithet Androidon fizetest, az okozza azt, hogy semelyik hazai bank nem akar Google partner lenni es elhozni a Google Payt az ugyfeleinek. "

Tehát a banknak lehetősége lenne saját megoldást is készítenie vagy partnerségre léphetne a google pay-el is, választás kérdése. Az, hogy egyiket sem csinálja, szerinted azért van mert nincs kikényszerítve 1 út? :)

Nem tudom, hogyan jonnek ide olyan penzintezetek, amelyek nem keszitenek sajat megoldast sem.

Apple oldalon csak az Apple Pay-re van lehetoseg, igy a tamogatott Bankok tamogatott kartyaival hasznalva mindenki megkapja a teljes csomagot. Viszont mivel Androidon van lehetoseg sajat megoldast kesziteni, igy azok a magyarorszagi bankok, amelyek tamogatjak az Android eszkozzel torteno fizetest, azok kozul mindenki a sajat megoldasat implementalta le. Ennek kovetkezteben viszont senki sem kapja meg a teljes csomagot, amit a Google Pay jelentene. Ez itt azert zavar, mert mig Apple eseteben mukodik a weboldaon keresztul torteno Apple Pay hasznalat es az Apple Watch is, addig a sajat Android megoldasnal sem a weboldalas fizetes nem megy sem az oradat/karperecedet nem tudod hasznalni. 

Akkor is megkaphatja az Apple megoldását, ha a rendszer nem zár ki minden 3rd party megoldást.

Arra lehetne hasonlítani, hogy a Windows nemcsak tartalmazta az IE-t (ami miatt el is marasztalták anno), hanem csak olyan böngésző futhatott volna, ami az IE engine-t használta (várj, mintha lenne ilyen most is..) és ezt valahogyan monetarizálná is. 

Ertem en, hogy megkaphatna, megis azt mutatja az itthoni pelda, hogy nem kapja meg. Tehat hiaba van Google Pay kepes telefonom, hozza Google Pay kepes Android Weart hasznalo oram, egyetlen egy magyar penzintezet sem torte magat azon, hogy a sajat megoldasa helyett a Google szolgaltatasat vezesse be. Ha bevezette volna, akkor nem csak a telefonomon, de az oramon es sok weboldalon is tudnek fizetni. Tehat ezek utan en ugy gondolom, hogy ebben az esetben sokkal jobb az Apple nyujtotta szigor, mint az Android nyujtotta szabadsag.

A bizottság nem (csak?) a magyar piacot szemlézi hanem az egész európait, ott azért nagyobb piacok vannak ám mint nálunk, és vélelmezem hogy azért nem egy bank g payezik. Egyébként meg itthon sincs akadálya a gpaynek csak kell hozzá pl egy curve -os kártya, de azt hiszem a revolut is alkalmas erre. Persze felmerül a kérdés hogy minek halmozzuk egymásra ezeket a szolgáltatásokat, én nem is teszem :)