"Bejelentették a szuperbank új nevét!"

Az új név kiválasztását egy több mint egyéves, tapasztalt marketing szakértők bevonásával zajló, szakmai márkaalkotási folyamat előzte meg.

A Magyar Bankholding bankjának az új neve:

MBH Bank Nyrt.

Magyar Bankholding Bank Nyrt.

Nehéz szakma ez a marketing-szakértőség.

Hozzászólások

Ez olyan, mint a Microsoft termék-elnevezései. A legjobb: Microsoft Windows Vista Ultimate Limited Numbered Signature Edition

De amúgy is balfasz nevezéktana van a Microsoftnak, nem tudnak normális marketingeseket találni, mert nagyon bennük van a corporate bullshitism.

Bizony, létező. A Microsoft szar termékneveit, szar csomagolását már 15 évvel ezelőtt is parodizálták, azóta sem lettek jobbak.

https://www.youtube.com/watch?v=EUXnJraKM3k

Például van a Microsoft Start, a Bing, az MSN News, a Microsoft News, ezek mind átfedő termékek. Totál katyvasz.

Google Bank.

Nem lenne egyetlen fizikai bankfiókja sem, illetve elérhető, élő emberes ügyfélszolgálat se. Néha random zárolnák az ember számláját minden pénzével együtt, mert "gyanús tevékenységet" detektáltak. A konkrét okot persze nem mondják meg, csak azt javasolnák, hogy nyiss egy új számlát és töltsd fel új pénzzel. :)

Ez rendben is lenne, ha nem egy 200 euros logikus iranyba torteno utalast gondolnana a szarul megirt AI-uk Money Launderingnek minden ok nelkul.

Olyan sok ilyen remtortenet volt, hogy vegul a penzem nagy reszet elkezdtem olyan banknal tarolni, ahol sok ismeros van az egyik bankfiokban...

A tranzakciónak igen sok paraméterén múlik, hogy az AML-vonal megfogja-e vagy sem - egyébként meg AML nélkül is lehet sorolni azokat az okokat, amik miatt sikertelen lesz egy -ahogy látom- nemzetközi utalás. És erről a küldő oldal nagyjából csak annyit fog látni, hogy "sikertelen". Hogy hol és min bukott el, azt első körben nem biztos.

Attól, hogy "sok ismerős" van az adott fiókban, még ugyanúgy nem fogsz egy valóban AML-lel megállított tranzakció sikertelenségének az okairól tájékoztatást kapni - mert aki ott van, annak sincs információja, és ha van is, azt nem adhatja ki ügyfélnek.

High street banknal lehet, hogy csak egy tranzakciot allitanak meg (felolem aztan), de ezek a startup bankok az egesz accountot letiltjak idonkent. Utobbinal fontos, hogy kit erek el, hogyan, es felfogja, hogy miert surgos.

Volt ismerosom, akinek masik szamlarol 3000 eurot kellett ugyvedi elolegre osszeszednie, hogy egy ilyen startup banktol visszaszerezze a penzet. Erted, egyik szamladat letiltjak, nem mondhatjak meg miert, de ha volt eszed es van masik szamlad, meg azon penzed es valami jogaszdoktor alairja hogy fel vannak szolitva, akkor visszakaphatod.

(Van masik life hack: amikor ugyved van a csaladban es beirja a parancsot o maga sudo-val ugyvedi eloleg nelkul)

Ez több ember egy éves megfeszített munkájának gyümölcse? Én valamit tényleg nem csinálok jól az életben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy kellhet ez vajon elképzelni?

Minden munkanap reggelén, több mint egy éven át, összeültek egy egyórás meetingre, ahol megbeszélték, hogy az előző napi ötletek miért nem voltak jók és mint kellene változtatni. Aztán a nap további részében mindenki leült a gépe elé és tologatta a szavakat, rövidítéseket, amiket megint megbeszéltek következőnap reggel? 
És ezzel Ők pénzt kerestek?

Mert akkor ilyen munka nekem is kell! :D

Ennyire szurrealisat meg Moldova sem tudott kitalalni :D

Úgy képzelem, hogy bemegy a marketing szakértő az irodába, leül, és elkezdi törni a fejét:

"Mi legyen az új bank neve? Mi is legyen, mi is legyen? Megvan!"

Nemzeti Bankholdig nem jó

Országos Bank Holding nem jó

Magyar Bank Bankholding nem az igazi

Országos Bankholding már majdnem jó

Bankholding Magyar Bank ez lesz az, még faragok rajta egy kicsit

Magyar Nemzeti Bankholding nem hangzik rosszul

"Letelt a munkaidőm, holnap innen folytatom!"

Máig legendás egy tök jó programozó kollégám kommentje:
Éppen nyakig benne volt egy félkész függvény írásában, de hirtelen elkiáltotta valaki magát az irodában, hogy "menjünk ebédelni"!
Beírta a függvénybe, hogy

// innen folytatom

Mire visszaért, máshol kezdett dolgozni.
5 év múlva még mindig nem mert senki hozzányúlni a sorhoz, és ő is elfelejtette, hogy mit akart oda írni, szóval az már úgy marad az idők végezetéig, kivéve, ha valaki megfejti a rejtvényt, hogy mi hiányzik onnan...
 

Ha valami olyan bonyolult, kis valószínűséggel előforduló, szinte senki sem gondol rá típusú esetet kell kezelni, akkor ráér az az ebéd egy órával később is, legalább vázlata legyen annak a nagyon speciális dolognak. A többi az simán kitalálható, érthetően kell kódolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 09. 27., k – 12:54

Hát igen! Akik még CD lemezen nőttek fel! :P

 

 

Arra leszek kíváncsi, hogy amikor a Gránittal majd egyesülnek, mennyi rv.-je lesz Tiborcnak és mi lesz az új bank neve.:)

A Gránit nagyon komoly expanzióban van a "nulla" költségű számláival. Vélelmezem a végcél a Lölö vagyon Tiborcítása.

Vagy a "tapasztalt marketingszakértők" 10 perc alatt megalkottak egy márkanevet, de a nagyfőnökhöz csak havonta egyszer lehet bejutni, aki elfoglalt vezető lévén csak annyit mondott, hogy "ez szar". A 12. javaslattal pedig végre elégedett volt, vagy egyszerűen csak megunta a folyamatos zaklatást. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Ha nincs mellette az a hülye szöveg az egyéves, szakmai márkaalkotásról, csak megvonták volna az emberek a vállukat, hogy hát, igen, gyorsan kellett egy név, amúgy is mindegy mi az... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Bankholding Bank" :D

Azért, hogy biztosan tudják az emberek, még a bankot hozzá lehetett volna adni...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az 50 millió nyilván erős, de ebben a logóban van fantázia. Egyrészt az ott egy "mnb" felirat a vízszintes vonalak nélkül, az 'n' zöld, hogy vezesse a szemet, másrészt oszlopdiagrammokra is utal. Alapvetően nem érzem egyáltalán fantáziátlannak, de azért 50 millió azért egy cseppet sok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért nem olyan korszakalkotó ez, manapság minden 3 vonal meg két pálcika.

Ezek se szebbek lettek:

https://www.cars.com/articles/new-year-new-me-these-manufacturers-have-…

Amúgy nem értem, mi a koncepció ebben a "lapításban":

- Ez tényleg tetszik az embereknek?

- Vagy csak egyszerűbb (és ezért olcsóbb) megrajzolni, reklámanyagokra rátenni, stb.?

Ha arra gondolok, hogy ez 3D-ben, embléma formájában ott van a kocsi elején, én inkább a régit választanám.

De érdekes lenne tudni, hogy honnan indult ez a divat? Mert most már muszáj ilyet rajzolni mindenkinek, hogy ne lógjon ki a sorból. Gradiens pluginek a rajzolóprogramokban már feleslegessé váltak.

Valahol a Microsoftos Metro design környékén indult (GUI vonalon). Vagy a Google féle Material volt előbb?

Valamelyik a kettő közül.

Szerk: Microsoft lesz az, a Material 2014-es.

https://en.wikipedia.org/wiki/Metro_(design_language)

Ez az egész sokkal inkább az 50-es, 60-as évekből induló ún. svájci tipográfiai stílusból jön, vagy éppen az 1964-es tokiói és 1972-es müncheni olimpiáról.

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Typographic_Style

https://olympics.com/ioc/news/the-olympic-pictograms-a-long-and-fascina…

https://www.smithsonianmag.com/innovation/this-graphic-artists-olympic-…

Az egész egyszerűsítő, absztrakt, kétdimenziós ábrázolásnak errefelé van az eredetije.

Ők is átvették a nemzetközi trendeket. Szép dolog ezt az MS-re kenni, ahogy Hevi meg te ezt elfogadtad, de azért ennek a dizájnnak az eredete jóval régebbi. Mint ahogy az Apple termékek esztétikája is Dieter Rahmstól ered a 60-as évekből.

A szoftverfelületek terve egy időben nagyon villogni akart azzal, hogy sok szín, meg nagy felbontások érhetők el, ezért valósághű megjelenítést is lehet csinálni (szkeumorf dizájn), mert az milyen jól illik a munkaasztal-elvhez (desktop metaphor). Aztán csak-csak rájöttek, hogy a modern esztétikumban a minimalizmus diktál, lásd például a modernista, posztmodernista építészetet, az International Style-t. Bár ott mondjuk a Streamline Moderne stílus egészen üdítően hat újnak, és az is már 70 éves. Például a Daily Express épületéről kevesen gondolnák, hogy több, mint 80 éves.

Szóval az ilyen modernista dizájn-irányzatok egyáltalán nem újak, csak éppen a szoftveresek újrafelfedezik őket, miután elengedték azt, hogy a szoftvernek (ami egy teljesen mesterséges dolog) hasonlítania kéne valós eszközökhöz (amely valós eszközök magukban is minimalista, modern dizánjt követnek).

Szerintem is van technikai oka. Vagy anyagi - egy grafikus 3x annyit megrajzol ilyenből, meg beilleszteni is egyszerűbb egy meglévő koncepcióba, mint egy színes, gradiensekkel megtűzdelt képet.

Építészetből is van egy példám erre, bár lehet, hogy csak összeesküvés-elmélet: a kerítések. Mostanában gombamód szaporodik az olyan kerítés, aminek a lécezése vízszintes. Lehetne azt mondani, hogy most ez lett a divat. Nade:  a vízszintes lécezést általában úgy csinálják, hogy az oszlopokra egy U-sínt rögzítenek, amibe csak becsúsztatják a léceket. A függőlegest meg csavarozni kell, általában min. 4 csavarral. Szóval azért lett divat, mert olcsóbb így csinálni.

Látom, sikerült megragadnod egy apró részletet.

Nézzük pl. a nyomdászjelvényeket. Gyönyörűeket alkottak, főleg a XVI–XVII. században hihetetlen részletes illusztrációk voltak. Mégis azt gondolom, hogy a mobiloktól függetlenül ma egy könyvborítóra rápillantva a kiadó logójára, célszerűbbek, mintha azt kéne kisilabizálnom, hogy a leveles faágak közé rajzolt szalagon pontosan milyen latin nyelvű felirat van. (Na jó, Aldusé bármikor felismerhető laikus számára is.)

Az MNB logója szerintem is túlstilizált volt, de értem a mögöttes szándékot. A mostanit is értem, viszont ha bárki ránéz, a szöveg elolvasása nélkül pont olyannak látja, mint bármilyen más hasonlót. Egy firka körül szöveg egy gyűrűben. A logónak nem képzőművészeti műremeknek kell lennie (nem véletlenül tartozik a terület az iparművészethez), hanem könnyen felismerhetőnek, egyértelműnek. A pálcikás az volt, a mostani nem.

Na ez pont a legalja. A gmail-t az M-ből még felismerem, boríték alakja is van, tehát célszerű. A G mint google az is világos, csak az nem h. ez mit fog megnyitni (a keresőt vagy valami dashboard-t?). A bal alsóról momentán fingom nincs micsoda, de alul  jobbról a 2. szintén passz. Rossz irányra tökéletes példák. Szarok én a termékeik kiizzadt logóira. Nem szendvicsembere akarok lenni a rohadt faang-nak azzal, hogy memorizálgatom a kurva termékeik 2évenkénti átnevezgetéseit meg új logóit higy megtaláljam amit előtte való nao még tudtam ismertem! Hanem az én életemet tegyék ők könnyebbé! Nyilván nem ez történik, ezért kibaszott kifordult világ a mostani.

Így van.

Másrészt ez csak az elfogadott koncepció. Valószínüleg volt vagy két tucat különböző variáció bemutatva, majd egyre kisebb és kisebb részük finomítgatva az ügyfél egyeztetések során, több iteráció alatt, amiből ez az egy kerekedett ki.

Szóval ez nem úgy megy, hogy jön a designer, pepecsel 10 percet fotosoppban, majd felmarkolja a milliókat, hanem komoly egyeztetések, ügyfél kívánságainak a megértése (főleg, amikor az ügyfél se tudja, hogy mit akar igazából), az ügyfél baromságainak az elviselése, stb. Nem olyan egyszerű meló ez, mint ahogy a végtermékből ezt naívan sejteni lehetne.

Nem véltetlen kezdtem el in-house developmenttel foglalkozni project meló helyett. Több layer köztem és az ügyfél közt, kevesebb ügyfél kontakt -> kevesebb stressz :)

Kedves BZ, kurva nagy csúsztatás az az általad gyártott szép hosszú szövegű link. Idéznék a linkelt oldalról. Kiemelés tőlem:

"Az utóbbi három évben 46 millió forintot költött el a Simor András vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra, hogy a jegybank új arculatot kapjon. Így született egy új logó is, a belső ellenőrzés szerint szükségtelenül."

Szóval nem 50 csak 46, nem egyedül a logóért hanem a teljes arculatra (aminek amúgy része az új logó is). Amúgy egyrészt egyetértek lócsemegével, a logó ötletes (bár eléggé egyszerű), másrészt mint minden vizuális terméknél, lehetnek másnak más szépészeti igényei. Amúgy szerintem a régi logó szebb.

Egyébként pedig minden zenekedvelőnek javaslom John Cage-től a 4'33"-t.

> Szóval nem 50 csak 46, nem egyedül a logóért hanem a teljes arculatra (aminek amúgy része az új logó is).

Az elszórt közpénzek egyetlen, az adófizetők számára látható eredménye mindössze annyi, hogy az MNB jól ismert, patinás emblémáját lecserélték egy semmitmondó, hét darab pálcikából álló logóra.
Forrás: https://kuruc.info/r/6/77403/

>  kurva nagy csúsztatás az az általad gyártott szép hosszú szövegű link

Mint látszik semmi csúsztatás nem történt. Semmilyen általam gyártott szöveg nem volt. A cikk első mondata lett idézve. Egyetlen betűt nem tettem hozzá, csak három pontot h jelezzem van tovább.

> Valahol olvastam, hogy ez a mű - többek között - arra próbált rámutatni, hogy mennyire fontos a zenében a csönd.

Valószínűleg a Kretén magazinban írhatnak le ilyen mondatokat!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Elismerem, mivel az általad linkelt cikk rögtön zsidózással nyit, ezért kevéssé figyeltem fel erre a másolásra, és azt képzeltem, neked sikerült összehoznod, nem tűnt fel (az első mondat helyett valahol középtájt).

Megtennéd, hogy elmagyarázod _helyesen_ Cage művét?

Viszont pár senkiházinak fölöttébb sok pénzt termel.