Nyugdijpénztár online

Eljött az idő, hogy ránézzek a már lassan 9 éve gyűjtögetett önkéntes nyugdíjpénztár számlámra.

A helyzetet bonyolitja, hogy anno a cég nyitott nekem számlát X szolgáltatónál, akiket elért a vég a rendszer tönkretételével. Ekkor átkerültem az Aranykor-hoz, küldtek is egy levelet, benne egy tagsági kártyával, amin rajta van az azonositóm és a számlaszám ahova utalhatok.

Gondoltam igy pár év után ránézek, mégis hogy áll. Weblapjukon látom hogy lehet regisztrálni tagsági azonositóval/adószámmal, megörültem, regisztrálnék, de azt mondja hogy már van fiókom. Ok, akkor megpróbálok belépni. Nem sikerült, ezért kértem jelszó emlékeztetőt. Beirtam a mailcimemet, azt irta hogy ok, viszont a mail csak nem jött meg. Na, hát akkor keresek valami email cimet és irok.

Leirtam nekik is a fenti story-t, mellékeltem a tagsági azonositómat és kértem, hogyha több adatra van szükségük akkor keressenek.

Ma jött a válasz, miszerint ezt online nem tudom elintézni, legyen szives a mellékelt papirost kitölteni, 2 tanuval aláiratni és postán elküldeni. A levél végé vastagon szedve ki is emelik, hogy se telefonon, se emailben nem végeznek ilyesmit. Szóval a rendszerük úgy működik, hogy van egy szerződésed, azon megadod a telefonszámod és a mail cimedet. Ezután a weblapon tudsz regisztrálni a tagsági azonositóddal + mail cimmel, amit a szerződésben megadtál.

Conclusion:
Majd pár év múlva nekifutok megint.

Hozzászólások

Jobban jarsz ha nem latod.
Nekem stabilan hozzak a minuszos hozamot evente. Persze mindig megmagyarazzak hogy miert van ez, meg egyebkent is oruljek, mert a 10 eves hozam meg plusszos...

Persze hogy van, szinte bármelyik másik befektetési forma, kincstárjegy... stb Kezdjük ott hogy az önkéntes MANYUP-ot csak 10 év után veheted fel egyben, addig csak a kamatot (amit ugyebár -ra hoznak ki), viszont ekkor is kell talán jövedelemadót fizetni utána (nem vagyok benne biztos, fixme). "Büntetés" nélkül talán 20 év....

szerk:
Baszki, épp téged akartalak megidézni a topicba, mert te biztos tudod. Vagy már abbahagytad a pénzügyi vonalat?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Igen, pont ezért is, mert általánosságban (és jelentősen sarkítok) nagyobb "hozamot" lehet elérni még kb. akkor is, ha az ember magába fektet, csak ahhoz a másik komponens is kell: hogy akarjon többet kezdeni magával. Egyre kevésbé láttam megoldásnak azt, ha félrerak valaki ennyit-annyit, ezért is néztem be, hogy vajon változott-e ez, de látom nem.

Nekem is csak azért van, mert cafeteriában évekig kaptam, viszont ugyebár idén azt is lenullázta vezérünk, ezért akartam belépni és megnézni mi van rajta egyáltalán.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Hm?

Nem emlékszem olyan évre, hogy negatív hozam lett volna. Persze nincs előttem minden értesítő, de most gyorsan megtaláltam az emailjeim között, hogy pl. 2016-ban kb. 10%-ot hozott, 2017-ben 11,5%-ot hozott.
A többi év adatai bizonyára megvannak a weboldalon, majd igénylek egy új (vagy első?) jelszót.

Szerk: megkevertetek jól. Szóval nekem magánnyugdíjpénztár volt, nem önkéntes.

A nyugdíjcélú pénzt jobban be tudom fektetni máshol.

Szerk2: na eddig nem regisztráltam még. Most megtettem, és azt látom, hogy 2018 -1,7% volt. Az előtte levő 3 évben évente kb. 10%-kal gyarapodott a zsé, szóval ennyi azért belefér. Hogy 2015 előtt mi volt, az nem látszik a főoldalon, nem tudom, máshol megtalálható-e. Persze az is lehet, hogy akkor még egy másik MNYP volt, úgy emlékszem voltak összeolvadások. Az biztos, hogy eredetileg nem ugyanebbe a pénztárba kezdett a cég befizetni járulékot.

https://www.aranykornyp.hu/arfolyamok

a tavalyi év negatív volt, és a 2015 határeset. a régebbiek grafikon formában nem kérhetők le. De ezzel szemben a legtöbb évben jó hozam volt, és valóban, hosszú távú megtakarításnál ennyi simán belefér.

Az Aranykor elég régóta létezik, talán már az induláskor is megvolt, de 2000-től biztosan.

Itt valami kavarodás van, Aranykor Magánnyugdíjpénztár (már) nincsen. Olvastam a hozzászólások között, hogy cafetériából fizettél rá, akkor az nagy valószínűséggel önkéntes nyugdíjpénztár lesz, ugyanis magánnyugdíjpénztárra cafetériából már nem lehet fizetni, csak önkéntes tagdíjfizetéssel a nettóból.

Amúgy ott nem divat éves számlaértesítőt (postán) küldeni? Úgy tudom, törvényi előírás, és abban meg kell találnod az aktuális választott portfóliódat és az ún. elszámolóegységek számát. (forrás: https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/nyugdij-celu-ongondoskodas/nyugdijp…) Ha tavaly év vége óta nem érkezett rá pénzed (a cafetériából történő kedvezményes adókulcsú befizetést akkor szüntették meg), akkor a tavaly év végi "elszámolóegységek száma" lesz a most aktuális is. Ezt felszorozva az aktuális publikált árfolyammal (https://www.aranykornyp.hu/arfolyamok) megkapod a piaci értéket.

már megint csak a fikázódás megy, örülhetnél inkább annak, hogy 10 perc megcsinálni egy személyi igazolványt!