postfix local hálózat több levelező szerverrel

Fórumok

Sziasztok!

A következőben kérném tapasztaltabb emberek iránymutatását:

/*
* Bonyolult leírás:
*/
Van egy lokális hálózatunk (example.local) sok és gyakran változó subnetwork-el.
Minden subnetworknek (sub-X.example.local) van saját postfix mailszervere. Ezek a dns MX rekordok alapján tudnak egymásnak levelet továbbítani. Ez eddig jól működik.

A megoldandó feladat még annyi lenne, hogy az example.net felső szintű hálóban lévő (top) postfixen keresztül küldjék ki a subdomainek azokat (és csak azokat) a levelek, amihez nem található a dns-ben helyi MX bejegyzés, a top postfix pedig gateway-ként smarthost-on keresztül továbbküldje az internet irányába. Minden belső subdomain-re küldött levelet a mail szerverek továbbra is közvetlenül egymásnak továbbítsanak.

/*
* Egyszerűsített leírás
*/
Van egy csomó telephely saját subdomain-nel, amiknek közvetlenül kellene egymással belső LAN-on leveleznie, viszont az internet felé csak egy gateway mailszerveren keresztül tudjanak bármit kiküldeni. A telephelyek közötti levelezésnek akkor is kell működni, ha a gateway kiesik.

Jelenleg csak olyan megoldást találtam, hogy minden subdomain mail szerver a top postfix-et relayként használja, azon pedig létrehozok transport fájlt, ahol leírom, hogy melyik subdomaint melyik mailszerver kezeli. Ilyenkor a top postfix a belső leveleket visszafordítja a megfelelő subdomain mailszerverhez, a kimenőket pedig továbbküldi a smarthostnak. Viszont ez nekünk nem a legjobb megoldás, mert egyrészt minden levél a top mailszerveren kesztül megy át, másrészt a subdomainek között akkor is fenn kell maradnia a levél továbbításnak, ha a top mailszerver kiesik.

Szerintetek a dns vagy a postfix oldalon kell keresnem a megoldást?