dmraid vs. mdadm

Fórumok

Sziasztok.

Ennek a topicnak a hozományaként a következő kérdést fogalmazom meg, mivel a szoftveres raidra tettem le a voksom.

dmraid vs. mdadm. Érvek, ellenérvek. Továbbra is kizárólag raid1-ben gondolkodok. Általánosságban kérdezem. Tehát az alaplapi chipkészlet és a típusától függetlenül. Nyilván nem elhanyagolható tényező az sem, de ez most nem lényeges.

Annyit tudok, hogy az alaplapi fake raidet pillanatok alatt össze lehet rakni, míg az mdadm-mal félnap-egy-több nap is lehet.

Hozzászólások

Annyit tudok, hogy az alaplapi fake raidet pillanatok alatt össze lehet rakni, míg az mdadm-mal félnap-egy-több nap is lehet.

Ezt kifejtenéd?

Alaplapi (gigabyte lap amd chipsettel) Uefiben Sáta vezérlő átkapcsola raidbe majd reboot az uefis raidbe és bejön a rapid kezelő. Drvcfg -s xx xx enter. Ezután elindul az alaplapi raid kötet kezelő alkalmazás. Ott kiválasztott a create logical volume, hozzáadom a lemezeket és kiválasztott a rapid típusát majd megnymom az embert. Elszámolok háromig és kiírja success. Ez kb három perc. Ez után ha bebootolok egy tetszőleges linuxszal amin telepítve van a szükséges csomag, akkor láthatóvá válik a /dev/mapper alatt valami krixkrax amit meg lehet partocionálni és formatálni mint egy merevlemezt. És kész a raid. Ha nagyon bénázik az ember, akkor sem tarthat tovább ez a művelet tíz percnél. Mdadmnál ha ennyi idő után nyomok egy mdstadtot akkor kb 0,2 %-nál tart.

powered by ©gentoo

Azt azért tisztázzuk, hogy inicializálást /első összeállítást/ akarsz összehasonlítani, vagy rebuildot. Szerintem a rebuild hasonló/an lassú/ mindkét megoldásnál. Ez a raid technológia sajátja. Innentől akkor inkább mdadm.

Amúgy egyetértek az alább írt véleménnyel. Van még pár megoldás tükrözésre: lvm, btrfs, zfs, stb.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Ilyet az mdadm is tud, a create-nek add meg: --assume-clean

„Some people have noticed the --assume-clean option in mdadm and speculated that this can be used to skip the initial resync. Which it does. But this is a bad idea in some cases - and a *very* bad idea in others.”
https://raid.wiki.kernel.org/index.php/Initial_Array_Creation

(Egyébként miért zavar, hogy a _háttérben_ megy a resync?)

Öööö, szerintem nem pont így van, de mi a kérdés?

--
Gábriel Ákos

A stílus maga az ember.
Válaszodból ítélve az elvi alapok (is) hiányoznak nálad a RAID megértéséből.
Én az mdadm-ot ajánlom, azért mert egyszerű, érthető, transzparensen működik.
Mindent ki tudsz próbálni akár egy virtuális gépben (100MB-s diszkekkel akár).
Teljesítmény szempontjából a kétdiszkes RAID-1-nél nincsenek csodák, az adatokat át kell másolni.

--
Gábriel Ákos

"Válaszodból ítélve az elvi alapok (is) hiányoznak nálad a RAID megértéséből."

Persze hogy hiányoznak, különben nem is kérdeznék ilyeneket. Az alaplapi kamuraidet meg totál nem is értem. Bár semekkora erőfeszítést nem tettem meg, hogy utána nézzek, mivel szenttül hittem tegnap előttig, hogy legalább a mirrorozást hardveresen tudják azok az alaplapok, amikre rá van írva. És mivel gyorsan akartam választ kapni inkább kérdeztem.

"A stílus maga az ember." :) Nem fogod elhinni, ezt hányszor hallottam. A megnyilvánulásaim miatt (legfőképp a személyes) kaptam már mindent. Őrült vagyok, önveszélyes, nárcisztikus. Ezeken jót szoktam nevetni.

Tény, hogy nem egyszerű azonosulni a stílusommal. De megsértődni nem ér. Engem például rohadtúl zavar, ha egy számomra tök idegen megpróbál kedves lenni. Valahogy nem így szocializálódtam. De ettől még nem sértődöm meg.

A nem túl kedvesnek tűnő reakcióm oka, hogy Te voltál az egyetlen, aki nem értette a kérdésemet. Lehet azért, mert kiemelkedően zseni vagy és azok az ilyen magamfajta amatőrökkel nem tudnak kommunikálni.

"Én az mdadm-ot ajánlom, azért mert egyszerű, érthető, transzparensen működik." Köszönöm.

powered by ©gentoo

dmraid - alaplapi chipsetes szoftver raid, gyártóspecifikus.
mdadm - hardverfüggetlen szoftver raid, nagyobb támogatottság, folyamatos fejlesztés, sata port még sokáig lesz.

nyomok egy mdstadtot akkor kb 0,2 %-nál tart.

Mind a kettő ott tart , csak a chipsetes AMD raid-nél nem látod. A 0,2 % -ot azért látod, mert egyszerű a monitorozás. Smartctl nem biztos hogy megy, valószínű hogy ha tönkremegy az alaplap, nem tudod olvasni a lemezeket csak egy ugyanilyen alaplappal.

Sok Linux telepítő megcsinálja neked a szoftveres RAID 1-et telepítéskor: kijelölöd a 2 disk-et, majd eldöntöd, hogy akarsz-e LVM-et, amivel később könnyebben át tudod méretezni a disk-eket. Aztán telepítés közben szinkronba kerül a 2 HDD/SSD és kész.

Például:

mdadm --detail /dev/md127

meg tudod nézni a státuszát, ha az md127 a raid tömböd.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha lemezt cserélsz, az egyik lemez tartalmát át kell másolni a másikra.
HW raid és a lx sw raid (mdadm) blokk szinten kezeli a lemezt, " nem tudja milyen fájlrendszer van rajta" blokkról blokkra, bitről bitre másol elejétől végéig. Újabbak, mint ZFS raid , látja a fájlrendszert, csak a valós adatokkal dolgozik, nem bitről bitre. Egy majdnem tele lemeznél persze mindegy.

Hardveres raid kevés plusz pontot kap mdadm-mel szemben, de sok a mínusz: nem látod hogy haldoklik a raid (kivéve ha beszuszakolod az alaplapi monitort a linux alá), a linux nem is látja hogy raid van ott; más szinten látod/kezeled a két dolgot; nem is biztos, hogy a hw raid gyorsabb (pláne ha nincs raid kártyád); raid1-hez felesleges.

mdadm-et használj (túl pragmatikus vagyok, de a kérdezőnek egy apai jótanács kell most).

Bővebben: https://delightlylinux.wordpress.com/2016/05/24/motherboard-raid-or-lin…

Azért még vannak lehetőségek, fejből és csak egy kávéval a hátam mögött: dmraid, mdraid, lvm [mirrorozni tud önmagában is], btrfs [tud mirrorozni] és ZFS. Mindegyik mellett van pro és kontra, leginkább a felhasználástól függ, hogy melyik az ideális.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

ha csak a hazi poreszt akarod tarolni valahogy akkor edesmindegy, az mdadm-hoz tobb info van a neten, ha elakadsz vagy hibaelharitas kell, konnyebb. ha viszont telesitmeny is kell (database, stb) akkor nemart a hw raid (ram+batteryvel ofc)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

mdadm csak is ha lehet lvm-el.

Vezérlő független.
Monitorozhato
Széleskörűen támogatott és dokumentált.

Szia!

dmraid -hez kevesebb CPU erőforrás kell (kb ~10-20%), ha tönkremegy az alaplap, akkor buktad az adatokat (vagy szerzel egy hasonló alaplapot/chipsetet - akkor visszahozható).

mdadm- több CPU erőforrást igényel viszont nincs hardverhez/chiphez kötve. A CPU erőforrás problémára van megoldás pl.: rendes raid kártya (LSI chipset) (pl.: Dell PERC H310) - RAID-0/HBA/IT módba kapcsolva vagyis az OS látja az összes diszket - kvázi sas/sata vezérlő- ilyenkor a raid-kártya SOC-ja gyorsít a diszk kezelésen.
Másik, mdadm olyan raid módokat is tud csinálni, amiket hardveres raid-ek sem tudnak: pl.: 3-way raid-1

Pontosítanék: ez -> ”dmraid -hez kevesebb CPU erőforrás kell (kb ~10-20%)” és ez nem igaz már -> ”mdadm- több CPU erőforrást igényel”. Már vagy P4-óta nem.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.