keresem a lehető legolcsóbb hardveresen raid1-et tudó pci-e sata3 raid kártyát

Említett kártyát keresem. Ha újat szeretnék venni dell optiplex 790-be asztali pc-be, mennyiből jönne ki. Tudom nem adják ezeket olcsón. Nem akarok használtat.
Mindössze annyi elvárás van, hogy kettő db sata3-as 8TB-os winyót meg tudjon hajtani.

Hozzászólások

Miért nem akarsz használtat? A RAID vezérlők nem a kiemelkedő meghibásodási rátájukról híresek. (Egy új RAID vezérlő árából veszel 2 darab használtat, és akkor a polcon is van tartalék - azzal sokkal nagyobb rendelkezésre állást tudsz elérni, mintha veszel egy újat, majd adott esetben heteket vársz arra, mire garanciában kicserélik, plusz még pénzed is marad.)

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCrd%C5%91k%C3%A1dg%C3%B6rbe

"Egy másik ellenpélda az úgynevezett hadiipari eszközök esete, ahol a kezdeti „gyermekbetegségek” nem jöhetnek elő, mert az eszközt „kiégetik” szélsőséges körülmények között, a gyengébb alkatrészek kiesnek, és így az adott eszköz megbízhatóságát jelentős mértékben megnövelik."

"A korszerű elektronikus berendezések sem mutatnak fürdőkád-életciklusgörbét. Ennek az az oka, hogy az integrált áramköröket tartalmazó eszközök nem mutatnak elfáradási jelenséget."

"A korszerű elektronikus berendezések sem mutatnak fürdőkád-életciklusgörbét. Ennek az az oka, hogy az integrált áramköröket tartalmazó eszközök nem mutatnak elfáradási jelenséget."
- vajon a "korszeru" mikortol szamit annak? Vajon pl. az Abit-nal tudtak errol? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> A legtöbb szervert a meghibásodott raid nyírja ki.

Nézd, én 20 éve főállásban szervereket üzemeltetek adatközpontokban, rack-számra, de ez számomra teljesen új. A DELL-nek volt egy olyan sorozatú RAID vezérlője a Perc5/6 sorozat környékén, ami megfőzte a rajta lévő ELKO-t, de attól eltekintve, nem is rémlik, hogy mikor találkoztam utoljára hibás RAID vezérlővel(*). Pedig, azokat a DELL-eket újonnan vettük! :)

Előélet és lestrapáltság alatt nem tudom, hogy mire gondolsz. Ezekkel nem indulnak a Dakar rally-n. Nem kopó-fogyó... (Manapság például ELKO helyett tantál kondik szoktak előfordulni.)

* - a BBU elfáradását ne vegyük ide. Az természetes jelenség. Az tényleg kopó-fogyó...

"Perc5/6 sorozat környékén, ami megfőzte a rajta lévő ELKO"

Volt szerencsém elszenvedni és a kártya tartalmazta a leírót, másik kártya nem tudta használni a diszkeket, nem fértem hozzá az adatokhoz, ügyfél pedig nem gondoskodott a backupról. Alacsony kondit nem találtam boltban, szóval kapott ideiglenesen egy 2x magasabbat,így a rackszerver teteje nem került rá, de beindult, lementettem mindent, kártya csere, majd backupból vissza minden. Sikertörténet lett :)

Ilyen témában felesleges. Ez nem kopó alkatrész! Kizárólag használt DELL szervereink vannak 4-el ezelőttitől 1-el ezelőtti generációkig. Azt hiszem, 1 RAM csere volt az elmúlt 4 év alatt a ~20 gépben.

Mellesleg Raid1 esetén simán olvashatóak a disk-jeid (ha minden kötél szakad), szóval attól sem kell paráznod, ha mégis elszállna a raid kártya. DELL Perc 6-ot, vagy H300-s szériát kb. fillérekért kapsz és R1-hez elég, ahhoz nem kell különösebben kakaó.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ha a "lehető legolcsóbb" raid kártyát keresed, akkor ne vegyél raid kártyát, hanem használj szoftveres raid-et.
Ha meg kell az-az 1-2 GB adapter cache, akkor bármelyik Dell refurbisher cégtől vehetsz "normális" használt raid vezérlőt, és jó eséllyel még garanciát is kapsz hozzá.

elsőre ezt találtam: https://ipon.hu/shop/termek/dawicontrol-dc610e-2-channel-sata-6g-raid-p…

viszont ha megengeded, 8e körül már lehet találni használt server-grade RAID vezérlőket, nem ilyen konzumer csetreszeket.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Én is ilyesmit keresek, de nekem használt is jó. Van valakinek?
Dell Perc H310-ről mi a vélemény? Sok helyen olvastam, hogy szégyenletesen lassú az írási sebesség. Tapasztalata van vele valakinek?

A RAID kártya manapság asztali gépbe hülyeség. Rakj össze egy sw raidet.

Szerintem nem hülyeség, mert azt az eredetileg asztali gépnek gyártott eszközt szerver és munkjaállomásként használom. Fájl, média és torrentszerver, valamint virtualizálok rajta egy windowst.

Azért nem akarok kimondottan szervert, mert azok elég hangosak egy asztali pchez képest, ráadásul a szobámban van és valamicskét nagyobb a villanyfogyasztásuk.

powered by ©gentoo

Ez már elég régen változott. HP-nál a G7-es széria óta meglepően halkak a szerverek és visszafogott a fogyasztásuk is. Gondolom a DELL és a többiek is hasonlóan járnak el vele.

Egy hardware RAID kártya sima egyszerű RAID1-hez és cache nélkül még lassabb is lehet, mint egy szoftveres megoldás. Jellemzően letiltják a diszk írási cache-ét és ez igencsak betesz.

Fogyasztás ügyben a RAID kártya 10-20W-ot is rátehet, ha esetleg van UPS-ed, akkor még annak a hatásfoka is levesz. Egyébként gondolom UPS-ed már van a géphez.

Jó.

Hallgatok Rátok. Fordítsuk meg a kérdést. Érdemes-e hardveres raid kártyával szórakozni, ha csak raid1-et szeretnék? Mennyit vesz le a szoftveres raid1 az erőforrásokból 2 disk esetén. Tehát megéri-e ebben gondolkodni.
A másik probléma. Mivel az alaplapon csak négy sata vezérlő van, sajnos nekem ötre van szükségem, tehát mindenképpen kell egy pci-os sata bővítőkártya

Ahogy nézem egy sima bővítőkártya újan 8-10 ezernél kezdődik, ami csak szoftveresen tudja a raidet, ezen a pénzen már ki lehet fogni hardvereset hhasználtan.

Mi tévő legyek?

powered by ©gentoo

az irási gyorsítótár engedélyezése pont annyira kockázatos HW raid esetén - mint nélküle.
Ha elmegy a delej - ígyis úgyis adatvesztés lesz (hacsak nincsen BBWC/FBWC).

több dolgot nyerhetsz a HW raid esetén:
- gyorsabb lehet az olvasás
- nem kell maszatolni a lemez cseréjénél (bizonyos esetekben menet közben megoldható)

egy p420-as HP Smart array-t kb 30-40e (+fa) áron kaphatsz, P410-et meg a feléért kb.

Nem HP gépben, sőt nem HP szerverben erősen kell előzetes teszteket csinálni, mert a P410 produkált már mindenféle csodát nekem. A P420-at még nem néztem nem-HP szerverben, de a jövő héten sorra kerül. Ha mennek a gépedben rendben, én mondjuk P420+2GB FBWC cache felé próbálkoznék, akkor viszont eszméletlen jó kártyák.