sj, hol vagy?

Fórumok

Hozzászólások

Biztos a "zoroszügynökök" meg putyin miatt, hasonlóan a korábbiakhoz...

1950 Koreai háború
1958 Libanoni válság
1964 Kongói Simba lázadás
1965 Dominikai polgárháború
1968 Vietnám
1975 Libanon
1978 Zaire
1983 Grenada
1984 Irak-Irán olajháború
1986 Líbia
1989 Panama
1990 Öbölháború
1991 Szomália
1994 Haiti
1995 Bosznia
1998 Koszovó
2001 Afganisztán
2003 Irak
2011 Líbia
2011 Szíria
2014 Ukrajna

Egyébként minden szuper

Arról a hírről nem is beszéltem, amely szerint Szijjártó aláírt valamit. Épp csak az nem derült ki, hogy mit. Korábbi hírekből lehet sejteni, hogy az amerikai csapatok korlátlan mozgásáról van talán szó, mindenféle, magyar hatóságoktól kérendő engedélyek, hozzájárulás nélkül. Mondjuk az én fogalmaim szerint ez katonai megszállás, akárhonnan is nézzük. Az most lényegtelen, hogy NATO-nak hívjuk. Persze lehet mondani, hogy hazaáruló kormány, meg effélék, csak ha meg nem írja alá, buknak két héten belül, láttunk erre megannyi példát. Akkor majd a következő, amúgy bábkormány fogja aláírni.

Aztán ott van az USA nyomásgyakorlása, hogy vegyünk tőlük LNG-t drágábban(!), mintsem az oroszoktól földgázt. Ja, én is úgy szoktam, bemegyek a boltba, aztán megveszem a drágábbat, holott ugyanazt tudja, mint az olcsóbb. Ilyenkor hova tűnnek az istenített piaci szabályszerűségek?

Hosszú ez a sor, lehetne folytatni, csak minek...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom, mérlegelnek a jenkik. Bejelentkeznek néhány igénnyel, ezek közül le lehet alkudni esetleg egyet-kettőt, de nem lehet az összesre bemondani következmények nélkül, szuverenitásra hivatkozva a nemet. Volt néhány jenki igény:

- amerikai fegyverek vásárlása - törökökre milyen zabosak lettek, csak hát Törökország nem azonos súlycsoport Magyarországgal, érdekes, Erdogan széke valahogy jobban inog, mint korábban
- LNG vásárlása az USA-tól
- szabad csapatmozgások az ország területén, kevésbé eufemisztikus megfogalmazásban Magyarország amerikai katonai megszállása, s ehhez udvarias mosolygás
- számukra kedvezőbb gazdasági környezet, ez más szóval azt jelenti, hogy az állam ne védje a lakosságát az amerikai multinacionális cégek agresszív piacszerzésével szemben, a megfogalmazás persze mindig roppant eufemisztikus
- Ukrajna NATO-csatlakozását ne akadályozzuk. OK, de a vétó jog azért van, hogy éljünk vele, az nem jog, amelyről le kell mondanunk, mert valakik azt mondják, hogy ne éljünk vele. Holott Kijev zokszó nélkül átvitte a nyelvtörvényt a törvényhozásukon.

Aztán biztos van még, ez csak az, ami így azonnal eszembe jutott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van rosszabb:
https://www.theatlantic.com/photo/2015/02/remembering-dresden-70-years-…

USA/brittek ~20'000-25'000 civilt gyújtóbombáztak le egy már gyakorlatilag megnyert háborúban.

Vagy még rosszabb:
https://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki

USA ~200'000 civilt ölt meg szintén egy már gyakorlatilag megnyert háborúban, csak példastatuálásként. Az következkeményekről (rákos megbetegedések, születési rendellenességek) nem is beszélve.

Vagy még ennél is rosszabb:
https://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

USA kb 400'000 vietnámit ölt meg vegyi fegyverrel, mint valami patkányt. Megfertőzte a vizet, a földet, a növényeket. Ezen kívül kb 1-4 millió vietnámi betegedett meg tőle és született egy rakás fogyatékos. Persze saját katonáit sem kímélte, őket sem tájékoztatta a veszélyről, szintén meghaltak.

USA a világ egyik legnagyobb népírtója.

Ez már csak ilyen, Ruandában miért nem avatkoztak be, Koszovóban minek avatkoztak be. Meg persze az aduász, hogy "ott olaj van e!". USA-nak olajexportőrként mostanra az az érdeke, hogy minél kevesebb versenytársa legyen, hogy magasabb legyen az olajár, ezt a feladatot pedig a kókler állami olajvállalat tökéletesen ellátja, szigorúan olajlobbi felől nézve a mostani káosz fenntartása az érdekük. Az oroszoknak meg méginkább.

Ruandát szerintem méhen kívüli abortusznak tekintették, az meg csak felfogás kérdése, hogy fogamzásgátlásnak tekinthető-e mindez. Más szóval sohasem az ember az érték a nyugati „demokráciákban” sem. Mindig kell lennie egyéb érdeknek, amely többnyire pénzben illetve hatalmi törekvésben kifejezhető.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Modlog meg a hup önjelölt krónikásának szelektív dumpjaiból nagyjából nekem ez áll össze. Jójó ezen kívül még lehülyézett pár embert talán, de ezen kívül semmi kül.

Mivel nem vagyok insider, így max. csak találgatni tudok - annyira meg nem érdekelt, hogy kérdezősködjek.

>Mas meg ciganyozik, zsidozik, gyuri bacsizik stb.
Azt most jobban szabad errefelé, igaz, néha kicsit még szégyellősen, polkorrekt módon megy, de azért megy ez, megyeget.

Nem tudom hogy áll ez törvényileg.

Én magam részéről még mindig azt tartom, hogy a cigány a hivatalos ősi elnevezésük. Viszont rengeteg ilyen származású ismerősöm van, akik rendesek. Ha róluk van szó, akkor én a romát használom. Ha olyanokról van szó, akik a sztereotípiákat erősítik, azokat szoktam cigányozni.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

En nem arra gondoltam, hogy cigany vs. roma.
Raadasul igazabol nem is csak neked szantam a kerdest.

Szemely szerint ugy gondolom, hogy a 'cigany' kifejezessel minden rendben van.

Arrol beszelek, ha valaki pejorativ kifejezeskent hasznalja a ciganyt, azaz negativ tartalommal ruhazza fel azt a szot es ezzel egy egesz nepcsoportot. Lenyegeben egyebkent arrol, amit te fent leirtal.

"Viszont rengeteg ilyen származású ismerősöm van, akik rendesek. Ha róluk van szó, akkor én a romát használom."
Akiket én ismertem és jó szomszédaink voltak különösen nem szerették a romázást. Külön fel is hívták a figyelmemet rá, hogy ők cigányok és ez a "romázás" egy vicc.
Az oláh cigány, na az sértés, mondták.. :)