UTP a 3 fázis mellett

Hallod, Jani?! Kell ide 380V is, hova rakjam? - Az UTP mellé még befér, nem kell neki új kábelcsatorna, jóvanazúgy...
Így történt, hogy UTP mellé került a 3 fázisos betáp, mellé még egy 12V-os kábelke is. Aztán jött Pistike, és még egy koaxot is befűzött melléjük. Asszem kezdem érteni miért döglenek sorra a switchek.

Hozzászólások

http://i.imgur.com/Gpgj7w7.jpg

Ugyanakkor egyre tobb olyan netes eszkozt latok belulrol ahol eggyel kevesebb trafo van a kelletenel. Oke, vannak MEMS-es galvanikusan levalsztott dolgok is, de az inkabb olyan latszatmegoldas-fele lehet.

Mondjuk en haromfazis mellett igy kozvetlenul csak 100mbit-et szoktam vinni es csak igazi trafos phy-ket hasznalok - ellenben semminek semmi baja nem szokott lenni. De igen, ez ilyen "valamit valamiert" jellegu dolog lehet. Persze a technologia letezik (pl: https://hu.mouser.com/datasheet/2/706/discrete-genesus-964242.pdf), szoval vsz inkabb csak sporolas a low-end termekcsaladoknal.

Azert meg a gagyi olcso eszkozok eseteben is van transzformator, azert mert a szabvany megkoveteli, hogy legyen. Ezek mar nem kulon a PCB-n vannak, hanem a dugoban beepitve. A phy az egy kulonallo dolog.

A gyengaramu vezetekek szeparaciojanak nem az interferencia az oka, hanem az eletvedelem.

A mar korabban emlitett Jani es Pistike ugy dont, hogy felszerelik az uj TV-t es elkezdenek furkalni. Sok ido telt el es mar kiment a fejukbol, hogy pontosan hol is mennek ezek a vezetekek a falban... Marika is kapott egy uj monitort, amit eppen a szamitogepebe probal bedugni, amikor a furoszar atvezeti a gonosz elektronokat az FTP kabelbe. A szamitogep foldelese nem tokeletes Marika abban a pillanatban sokkal jobban foldel...

Szoval ne csinajjad igye ... ne halgassa' Janira :)

Van olyan, hogy ez kontrollalt kornyezetben mukodve koltseget csokkent, pl: "Ethernet over backplane"

https://www.intel.com/content/dam/doc/application-note/8255x-fast-ether…

MII,RMII,RGMII etc. ezek interfacing "szabvanyok", amik MAC es PHY osszekotesre vannak. Lehet ket uC-t, is osszekotni, de akkor is az egyik MAC a masik PHY modban fut, ilyenkor valoban nincs galvanikus levalasztas.

Amúgy szabályos egy csőben vinni? Otthoni hálózat építésekor elég nagy a kísértés, hogy újabb csövek bevésése, vagy a szegélyléc mögé rejtett vezetékek helyett az ember berántsa az UTP-t a villany mellé...

Egyáltalán hogy szabályos? Külön csőbe, de a csöveket egymás mellé rakva sem vagyunk előrébb. Gondolom az a 2x1,5mm műanyag nem sok árnyékolást ad. Legutóbb villany mellett stp-t húztunk, ahol meg nincs villany ott utp-t. De hogy hogy lenne szabályos/szabványos az valóban érdekelne. Mondjuk milyen távolságot hagyjunk az 5x2,5 mbcu mellett?

Nem szabvanyos. Falon kivuli kabelcsatornaban van osztott kivitel, ahol elvileg a gyengearamot viheted az erosaram mellett.
Ilyenre gondolok:
http://villamossagiwebaruhaz.hu/image/cache/data/productimage/638168-50…

Es nem arrol van szo, hogy a gyengearamot zavarja az erosaram:)
Hanem serulesnel, a 230volt rakerul a gyengearamra. Ezert kell kulon nyomvonalon.

Ha zavarerzekenyseg is a cel, akkor tavolsagot kell tartani, vagy arnyekolni kell (arnyekolt kabelcsatorna, ilyen is van:
https://www.agendaage.hu/kep/termek/10/A1482.jpg )
vagy arnyekolt kabel. Gyengearamu kabelbol is van arnyekolt (sftp, cat7A tuti ilyen:),
vagy az erosaramu kabelbol szerelsz arnyekoltat. (frekvenciavalto <-> motor kozott a legkirivobb).

Remelem segitett.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....