Szöveges site, Google Index, mobil-barát formátum

 ( BognarB | 2019. április 23., kedd - 11:01 )

Sziasztok,

Előre leszögezném, nem vagyok web-es szaki, szigorúan csak hobbiból foglalkoztam vele 1x éve.

2008-ban létrehoztam egy szöveges site-ot (letix.hu), az akkori normáknak és szabványoknak azt gondolom hogy nagyjából megfelelt. A könnyebb bővíthetőség érdekében a kód nagy része (maga az érdemi tartalom) pre tag-ek között van.
A site akkoriban kizárólag saját célokat szolgált, aztán az évek alatt szépen a látogatottság is beállt 250-400 látógató / napra.

Pár napja beléptem az oldalt kezelő management site-ra, és meglepődve tapasztaltam hogy 2 hete a megszokott látógatói számról leesett pár nap alatt 10-15-re.

Rémlett régről hogy a Google Webmester eszközökkel lehet a google indexet befolyásolni, illetve az esetleges hibákat segít feltárni, úgy látom azóta ez a tool át lett nevezve Google Search Console-ra.
Ahogy nézem az oldalon a Google szerint a site-om "nem mobilbarát", és ad is néhány tippet, hogy merre is lenne érdemes elindulni.

Ilyenek:
-A látható terület nincs beállítva
-A szöveg túl kicsi, ezért nem olvasható
-A tartalom szélesebb a képernyőnél
-A kattintható elemek túl közel vannak egymáshoz

Kicsit kutakodtam, de egyelőre semmi érdemlegesre nem jutottam, hátha a nálam jártasabb web-es szakik tudnának adni egy-két jó tippet.
css -el kicsit módosítottam a jelenlegi kódban található kismillió pre-re és h1-h2 stb-re, de egyelőre semelyik hibát nem hajlandó feloldani a Google.

Elvileg a Search Console-ban olyat is találtam, hogy az oldal jelenleg "kizárt" állapotú, gyanítom a fenti okok miatt. A kizárás jelen esetben a Google Index-ből történő kizárást jelenti? (még benn van..)

Mi ilyenkor a teendő? Jó lenne ha az oldal kódjában található 5000 sorral a lehető legkevesebbet kellene szórakoznom. Persze az sem fáj nagyon, ha nem áll vissza a látogatói szám, elvégre a mai napig saját célokat szolgál a site, de azért mégiscsak jó volna.. :)

Köszönöm előre is!
udv
letix

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nézd meg telefonon és rájössz magadtól is mi a gondja.
Tényleg olvashatatlan.

De ha chromet használsz ott a fejlesztői eszközök és ott át tudsz kattintani mobil nézetbe.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Szia!

"A tartalom szélesebb a képernyőnél" - ezt valószínűleg a pre tag-ek okozzák. Nincs rájuk semmi szükség, használj p tag-et. Ha nem tetszik hogy nagy felbontásnál széthúzza a böngésző a szöveget, css-el adj max-width értéket vagy a bekezdéseknek, vagy egy div elemnek ami be ezetet pakolod.

A tartalomjegyzéknél én felsorolást vagy sorszámozott listát használnék, így első ránézésre nem teljesen világos hogy minden sor külön link, vagy csak így tördeli a böngésző a szöveget. Egymásba ágyazott listákkal elkerülhető a sok non breaking space használata is.

Chrome developer tools (F12) -> device toolbar (bal felső sarokban egy tablet+telefon ikon) -> választasz egy kis méretet, és megnézed, mit lát valaki telefonon. (Ugyanezt valszeg más böngésző is tudja, a legegyszerűbb meg saját telefonodon megnézni.)

Tényleg kicsik a betűk. Ha ennyit beteszel a head-be, már jobb lesz: <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">

Hát az 1998-as normáknak talán... csodálom, hogy eddig ekkora forgalmad volt...
Nekem a szöveges weboldalról a textfiles.com, a hup.hu meg a gov.uk jut eszembe...

http://bettermotherfuckingwebsite.com/

Én csakis ezt használom példának mikor weboldalt készítek.
Nem kell több megabájtnyi javascript.

Persze php sql úgyis kell ha blog/magazinszerű a tartalom, de nem kell túlzásba vinni.

+1 de ez legalább szépen van formázva... kollega amit belinkelt, hát... a minimalista honlap is lehet ronda és áttekinthetetlen, a minimalizmus önmagában még nem elég/jó.

Viszont szerintem elég könnyen át lehet alakítani úgy, hogy megadni egy 95%-os szélességet minden elemnek, akkor majd kitölti a kijelzőt.
A fenti meta viewport taggal máris közel jó eredmény és mobilbarát.
Remélhetőleg google-barát is, mert ilyen jó parancsgyűjteményt nem ismerek másikat.

Koszi, az is velemeny hogy szar.

Mitol lenne jo (szerinted) ?

-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Nem "szar" hanem "ronda", hogy PC-bben fogalmazzak: nem esztétikus. Említettünk pár másik oldalt, meg kellene nézni őket, és pár dolgot esetleg átvenni, amivel te is egyetértesz. Harmadik munkahelyemen, amikor először kaptam meg nagy nyilvánosságú oldal szerkesztési jogait 2003-ban, na az pont így nézett ki a közszférában.

Én a betűtípusokkal, színekkel, pozicionálással, stíluslapokkal játszanék még sokat. Mellesleg mint említettem én is a képek nélküli, fölösleges sallangokat nélkülöző weboldalakat szeretem, de azért lehet az szép is... tudom a szépség relatív.

Köszi, igyekszem megfogadni a tanácsokat!

update:
Ha nem nagy kérés, rákukkantanál megint? Apróságok lettek módosítva, tán így átláthatóbb/rendszerezettebb..
Köszi!
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Tetszik a változás, szerintem az út felét megtetted. Az oldal már NEM rendezetlen/áttekinthetetlen/ronda, DE szerintem lehet még szép is:
- az olvashatóságon sokat javít szerintem ha nem közel fekete-fehér kontrasztot használsz, hanem valami egyéb kombinációt, ld hup (nem pont ezt a színt, de én általában valamilyen nem ronda pasztellszínt szoktam választani háttérszínnek)
- a tartalom nagyon baloldal nehéz desktopon, a szöveg elrendezéssel/pozicionálással én még kezdenék valamit. (ld: https://hup.hu/node/163990#comment-2341826) A tartalom jellegéből és tördeléséből kifolyólag nehéz erre egyszerűt és jót mondani, valószínűleg ez a része a legmacerásabb, rontani is lehet a kinézeten ha rosszul csinálod, csak akkor kezdj ebbe a részbe ha tényleg van időd/türelmed hozzá (betűtípusokkal/méretekkel is lehetne még játszani, a jelenlegi már ok, de lehetne szebb is, de ez tényleg a legeslegutolsó, és tényleg ízlés kérdése is, nem mindenkinek ugyanaz tetszik)
- csak desktopon chrome alatt néztem, ránézésre mobilon pont jó lehet, ami desktopon most nem tetszik elrendezés

Koszi!
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Köszönöm mindenkinek a tippeket, este rá fogok nézni..

A "kizárt" állapotnak lehet köszönhető ez a jelenlegi helyzet?

update:
A fenti tippek és a neten fellelhető egyszerű módosítások segítségével sikerült gyors tűzoltás jelleggel "mobil-baráttá" értsd olvashatóvá tenni a site-ot. Nem lett szép, sőt, de legalább már látni valamit.. :)

Köszi!

udv
Balazs
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Szia!

Javaslom írd át az oldalt rst -be (restructured text), majd generáld a HTML -t Sphinx -szel.
Amit kapsz:
- sidebar
- search box
- szintaxis kiemelés
- 1e6 html téma: https://sphinx-themes.org/ (Akár külön témát használhatnál a mobil meg az asztali verzióhoz.)

Persze a konverzió melós az elején de sokkal rugalmasabb oldalad lehetne. Akár hosztolhatnád a tartalmat itt is: https://readthedocs.org/ (automatikus rst->html build, verziozas, stb...).

sub