Internet: PHP, CGI, stb.

php no shared memory support, what ?

PHP 8.2.11 fordításnál ez:

checking for mprotect... yes
checking for sysvipc shared memory support... no
checking for mmap() using MAP_ANON shared memory support... no
checking for shm_open in -lrt... yes
checking for shm_open in -lroot... no
checking for __shm_open in -lroot... no
checking for mmap() using shm_open() shared memory support... no
configure: error: No supported shared memory caching support was found when configuring opcache. Check config.log for any errors or missing dependencie
s.

Pedig elméletileg van:

[root@srv-gemstone php-8.2.11]# ipcs -lm

---------- Osztott memória korlátai ----------
max number of segments = 4096
max seg size (kbytes) = 4050277
max total shared memory (kbytes) = 18446744073709551612
min seg size (bytes) = 1

Ennyi config.log:

[root@srv-gemstone php-8.2.11]# cat config.log |grep "cannot find"
/usr/bin/ld: cannot find -lnetwork: No such file or directory
/usr/bin/ld: cannot find -lnetwork: No such file or directory
/usr/bin/ld: cannot find -lintl: No such file or directory
/usr/bin/ld: cannot find -lroot: No such file or directory
/usr/bin/ld: cannot find -lroot: No such file or directory

[Megoldva] File teljes elérési útja form input esetén hogyan?

Írtam C-ben egy programot, ami USB-n kommunikál egy mikrokontrolleres hardware-rel. Írtam php-ben egy programot, ami szerver oldalon generál a böngészőnek egy oldalt, illetve exec() függvénnyel hívja a C-ben írt programomat, s a mikrokontrolleres hardware válaszától függő tartalmat generál.

Eddig jó. Viszont van olyan eset, amikor ki kellene tallóznom egy file-t egy formon belül a böngészőben, majd ennek a file-nak a nevét teljes elérési úttal paraméterül át kellene adni az én C-ben írt programomnak, amelyet a webszerver által futtatott php kód hív az exec() függvénnyel. Viszont csak a filenév jön vissza, a full path nem, amivel viszont így semmire sem megyek. Annyit találtam a neten, hogy security risk lenne, ha a full path elérhető lenne, tehát ez nem bug, hanem feature.

Eleve nem értem, mire jó az, ha van egy filenév path nélkül. Ekkor a php script megérzi, hogy a gépen lévő 43 azonos nevű, ám különböző file-ból melyikre gondolt, aki kitallózta az adott file-t?

Hogy kell ezt csinálni?
 

szocmédiára kirakott miniszolgáltatással kapcsolatos óvintézkedések?

Van ondjuk egy időpontfoglaló, vagy hasonló kaliberű mikróapp:
- valami kis statikus HTML,
-néhány backend szolgáltatás.
-minden docker-ben.

Ember ezt fészbúkon meg instagram-on akarja hirdetni. Megtippelem, hogy percek, max órák kérdése és elkezdenek szórakozgatni ezekkel.

- Hosszú távon AWS-ben képzelem el ezt, de változhat. A scaling kérdést most hagyjuk.

Mit kéne minimálisan (és ideális esetben) tennem a kísérletező majmok ellen? Pl. arra gondolok, h a backend endpoint-ok ott lesznek  az oldalban.
 

Szerelemprojekt, szóval pénz nincs extra dolgokra, az egyetlen EC2 instancon belül kell maradni.

Varom a tanácsokat.

Transmission vírus

Windows-t használni jó :)

Nincs sok igényem torrentezést illetően. A Transmission-t használom évek óta Ubuntun, és most egy Windows-os gépre szerettem volna feltelepíteni. Viszont esélyem se volt rá, amint letöltöttem az msi-t a hivatalos oldalról a vírusvédelem törölte a fájlt, ugyanez történt amikor choco-val akartam telepíteni.

Tényleg malware-t tartalmaz a hivatalos transmission csomag, vagy csak a szoftver jellege miatt van blokkolva a letöltés?

[Megoldva] Melyik böngésző képes az activeX kezelésére?

Vannak kameráim, amik csakis windows explorerben képesek elfogadni a managelést. Mivel actveX kell nekik, így eddig csak internet explorerrel értem el. Most viszont a virtualboxban indított win10-em, gyanítom a tudtom nélkül, addig frissítette önmagát, míg az internet explorer ugyan elindul, ugyanakkor amint beírok bármilyen webcímet, az ablakban már az edge kezeli a hívást. (itt kívántam minden microsoft dolgozónak, hogy közösüljön az anyjával).

Egyszerűen, már azt sem értem, hogy miért dönt helyettem egy oprendszer, hogy nem használhatom az egyik vagy másik böngészőt, majd ő kijelöli azt, amit használhatok.  (hányós szmájli)

Hogyan érhetem el az activeX-el vezérelhető kameráimat?

Megoldás: 

Köszönöm szépen azok segítségét, akik valódi megoldási ötletekkel segítettek. Kipróbáltam 2 módszert is, mindegyik működik. Egyik, hogy vboxban net nélkül telepítettem a win10-et, így simán, alapból kezeli az iexplorer a kameráimat, amik activeX-esek. A másik működő az, hogy az Edge-ben beállítom, hogy ne szűrje az activeX-es működést.

Mivel kb 20 éve már, hogy kizárólag Linuxot használok, kissé döcög a winnel való kapcsolatom.

load balancer as a service

cél:

- van két IP, amire a terhelést el kéne osztani (súlyozva egyik IP-re és h. ha nem elérhető az egyik IP adott időn belül, csak akkor menjen a forgalom a másikra)

- ezeken az IP-ken van egy TCP port nyitva internetre, ami a lényeg elérhetőség szempontjából

kérdés:

- ti milyen (port) "load balancer as a service" szolgáltatást ajánlotok?

online form rendszert keresek, minimál igénnyel

Sziasztok,

Egy kis forgalmú weboldalhoz keresek valamilyen online form rendszert, amivel pár kérdéses kérdezz/felelek-et tudnék rögzíteni. Kézenfekvő lenne a Google forms, viszont egy fontos kitétel lenne, hogy
a kitöltés után a form generálna egy kódot, jelszót, amivel később a kitöltő vissza tudná keresni a kitöltött dolgait, módosíthatná, esetleg törölhetné.

Lenne valakinek ötlete, lehetőleg free, de akár fizetős verzióban is? köszönöm!

React native: jwt login + web view? Maradjon belépve az appban

Helló, az lenne a (nem csak) react native kezdő fejlesztő kérdésem, hogy lehet legértelmesebben kivitelezni, hogy:

Van phpban írt, json (majd jwt?) backend, ami kezeli a felhasználókat, logint, logoutot, sessiont, stb. Ez a php kód működteti a reszponzív weboldalt is, ahova be lehet lépni és működik. Ez a backend ad egyedi tartalmat a megadott belépett felhasználónak. Ez készül még, hogy legyen.

Az androidos és az ios operációs rendszere kell natív alkalmazás, ami annyit tenne, mindkét platformon, hogy ha már beléptél megfelelő felhasználó névvel és jelszóval, akkor úgy is marad, és ha a backend az app indításakor is ellenőrzi, hogy megfelelő az azonosítás, akkor megjeleníti a felhasználó egyedi tartalmát a webview segítségével. Ha már utána kattingatok az alkalmazásban, akkor az a webview részen belül történik.

A tartalom nem az appban lenne, hanem a backend küldi át egy reszponzív weboldalon.

A cél az lenne, hogy asztali gépen belépve a honlapra ugyanazt lássam, mint androidról és iosről. Hogy egy kész html legyen mindenhol, ami reszponzív.

Azért react native az irány, mert ahogy néztem, ezzel egyszerre androidra és iosre is lehet fordítani az alkalmazást.

Ha nem így, hogy kezelnétek, hogy az appon belépek és ha elindítom az appot, behozza a honlapot, ahol be vagyok lépve? Milyen más logikával? Még egyszer, az a cél, hogy a belépett felhasználó tartalmát ne kelljen külön elkészíteni minden platformra, hanem egységes legyen, a reszponzív weboldal által kezelve.

Vagy milyen más üzleti logikával lehet kivitelezni, hogy van egy reszponzív weboldal, ami sikeres login után jelenik meg az adott felhasználónak, és működik ez androidon és iphoneon is? De nem kell mindhárom platformra külön elkészíteni, hanem a mobil appok kirakják az egyedi weboldalt, amit a php küld át.

Köszi.