2 tápegység használata 1db vga-hoz

Fórumok

Sziasztok, szeretnék megbízható forrásból informálódni.

A hw: fujitsu w420 számítógép 300w-os táppal. (táp cseréje a fujitsunak hála szinte lehetetlen vagy méregdrága, tekintve az alaplapi 16 pines csatlakozót, illetve a táp spci mivoltát)

szeretnék bele egy viszonylag sokat fogyasztó vga-t (1x6 pin), mivel olcsó és mivel arányaiban ez éri meg most.

ehhez beszereztem egy második 180w-os fsp szervertápot ez normálisan 24pin + 2 molex csatlakozós ami pont jó a molex - 6 pin átalakítóhoz (vga tápcsati)

Azt már neten kiderítettem hogy gép nélkül hogyan lehet a tápot bekapcsolni, hogy rövidre zárom a zöld és fekete pineket a 24 pines csatin, de a sorrendben nem vagyok biztos.

először a gépet mindent és utána a külső tápot? vagy mégis hogy képzeljem el ezt?

Hozzászólások

Nem kéne!

1) Ha a tápokat párhuzamosan kötöd, tekintve, hogy a referenciájuk nem tud végtelen pontossággal azonos lenni, az egyik szabályozója azt fogja érezni, hogy nagyobb a kimeneti feszültség, mint ami kellene, így nem táplál majd semmit, a másikon lesz a teljes terhelés. Amúgy lehet valójában nagyobb baj is ebből, teljesen megvadulhat a szabályozás, ezzel egészen furcsa feszültségek, elfogyó fázistartalék, végső soron oszcilláció is lehet akár.

2) Ha az egyik táp a gépet, a másik a VGA-t látja el táppal, akkor viszont nem tudod biztosítani a tápfeszültségek egyszerre történő kialakulását, amelynek jó eséllyel vagy az alaplap, vagy a VGA oldalán latch-up lesz a következménye, s tönkremegy az alaplap és/vagy a VGA kártya.

Tessék venni megfelelő teljesítményű tápegységet! Az olyasmi meg pont nem érdekel, hogy valakinél valamilyen konfigban működött, hiszen lehet mázlija. Nem baj, majd tönkremegy, idő kérdése.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olyat én is tudok, hogy bármit bármivel összekötök, de attól ez semmivel sem lesz legitimebb megoldás, ha ezt egy lehegesztett nylonzacskóban adom el.

Avagy: a fenti elrendezésben hogyan alakul a tápegységek közötti terhelésmegoszlás, aztán ahogyan alakul szerinted, az miért épp úgy, továbbá amikor felrajzolod ennek a két visszacsatolt rendszernek a dinamikus modelljét, mit fogsz kapni a rendszer eredő viselkedésére?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem, de hogyan működik? Ha teszem azt, bekapcsolsz két tápegységet egyszerre, abból következik, hogy egyszerre épülnek fel a tápfeszültségek? Ugyanakkora slew-rate-tel? És ha igen, akkor miért nem?

Villamosmérnökként nagyon rossz látni, hogy szinte minden problémára van prompt félkész megoldás, épp csak annak korlátaival nincs tisztában a felhasználó. Olyasmi ez nekem, mint orvosnak a netről rendelt gyógyszer meg a homeopátia.

Ne a webshopokat bújva keress olyan csatlakozókat, nyákokat, amelyek minél nagyobb konfidenciával illeszkednek a keresésedre, hanem értsd meg a műszaki problémát, gondold végig a megoldási lehetőségeket, elemezd azok gyenge pontjait, zárd ki azokat, amelyek kárt okozhatnak, s meg fogod találni a helyes megoldást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

tényleg áhítattal olvasom amiket írsz, nekem foggalmam nincsen ezekről, nem vagyok villanyász ezért is kérdeztem. De ezeket direkt ilyen renddszerekhez használják 2 psu, egy alaplap ...

az viszont lehet érdekes lesz, hogy vajon ugyanolyan tápegységekkel történő használat könnyít/egyszerűsít-e a dolgon. Tehát ha teszem azt két kopp ugyanolyannal csinálnám akkor lenne valami magyarázat az ilyen problémákra mint amiket te említesz?

most mondjuk két teljesen más tápegység lenne egy géppel használva, ráadásul az egyik amennyit kibogarásztam a leírásokból, hogy azért spec mert egy ágon 12V (bármit is jelentsen).

érdekes a téma de inkább vettem egy 75w -os vga-t azt eteti a pci-e sín, most egy darabig nem lesz gond.De nagyon érdekel amúgy a téma

Nincs ket egyforma tapegyseg. Attol, hogy ugyanaz a tipus, az alkatreszek turesei miatt biztos, hogy lesz elteres.

Ha nem foglalkoztal az elektronika ezen teruletevel, akkor szerintem nem egyszeru megerteni amit Locsemege ir (marmint azert, mert aranylag komoly szakmai hatterre van szukseg hozza) - felteszem o sem ugy szedte ossze ezt a tudast, hogy elolvasott egy ket cikket meg forum bejegyzest :-)

Viszont teljesen igaza van, ket kapcsolouzemu tapegyseg kimeneteit nem erdemes osszekapcsolni, szerintem ez kijelentheto akar tenykent is.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Aztán vannak a dupla csavar megoldások, például két párhuzamosan kötött 7805 azonos hűtőbordán. Pedig a probléma elvileg ott is ugyanez. A trükk az, hogy a nagyobb referencia feszültségű viszi a terhelést, utána az áramkorlát megszólalásakor megnő a kimeneti ellenállása, lecsökken a feszültsége az alacsonyabb referencia feszültségű stabilizátor feszültségének szintjére, s immáron ez utóbbiból is folyik ki áram. Ehhez persze ismerni kell az eszközöket, kell, hogy legyen benne sima korlátozó típusú túláram védelem, továbbá ismernünk kell, hogy áramot kifelé tud folyatni magából, ellenben nyelni nem képes.

Kapcsolóüzemű tápnál, intelligens vezérlésnél, mindenféle védelmekkel megspékelve lényegében kiszámíthatatlan, mi fog történni. Gyakorlatilag implementáció-függő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha jól látom, locsemege nem állította, hogy ismeri az ATX szabványt, és a többi releváns szabványt. Szerintem, ha ismerné, nem általánosságban mondta volna, hogy nem jó ötlet, hanem konkrétan közölte volna, biztosan nem lehet, és ezért és ezért nem lehet. Egy ilyen konkrét állítást sem tett. Szóval az, hogy valaki villamosmérnök, nem jelenti azt, hogy a szakmájához kapcsolódó összes iparág valamennyi szabványát betéve ismeri.

:)

Sebaj, hiszen az ATX szabvány semmi ilyesmiről nem beszél.
Ha jól megfigyeled, "általánosságban" egészen pontosan közölte:

Nem kéne!

Meg is indokolta, rövidítve:

1) Tápegységet ne köss párhuzamosan!
Persze erre vannak szabályok, hogy hogyan, de különösebb indoklás nélkül ez itt most nem játszik. Az alapismereteket még a villamosmérnöki képzés előtt tanították.

2) Ha a VGA külön táplálást kap, akkor a tápok bekapcsolását szinkronizálni kell(-ene).
Rosszindulatúan feltételezem, hogy ilyen áramkör nincs a gépben, de a kérdező sem rendelkezik az ehhez szükséges tudással.

Tessék venni megfelelő teljesítményű tápegységet!
Ez a megfelelő javaslat! Kiegészíteném annyival, hogy többet tudnánk, ha ismernénk az igényelt teljesítményt.

Az első lehetséges megoldás egy 6p Molex forrasztása a meglévő tápra, ha a VGA teljesítménye még bőven belefér. A tápegység élettartama kétszeresen csökken a VGA plusz hője és a saját hője miatt.

Külső táplálásnál csak a VGA hője fogja csökkenteni a tápegytség élettartamát, de a kábelezés miatt megnövekszik a zavarszint.

A külső táplálás bekapcsolási sorrendje tetszőleges lehet, ha csak a 12V -> 6p Molex táplálására használjuk. Ha a VGA megfelel a PCI Express x16 Graphics 150W-ATX Specification Revision 1.0, vagy magasabb specifikációnak. Ekkor a VGA kártyának kell biztosítania, hogy a külső-belső tápok tetszés szerinti sorrendben történő bekapcsolás esetén se károsodjon semmi. Célszerű a külső tápot indítani először, hogy inicializáláskor már detektálható legyen.

Az összes szabványt IS - helyesen.
Szerintem az összes szabvány ismerete és felsorolása - beleértve az Ohm törvényt is - nem szükségszerűen része a válasznak.
A topicnyitó szinte semilyen paramétert nem adott meg, ennek alapján nem lehet pontos választ adni.
A 6p Molex jelenthet 75W, 150W, 225W vagy specifikáción kívül eső terhelést. Adott esetben a választott 180W táp is lehet elégtelen.
Az indoklás 2. pontja pont azt írja le, aminek alapján egy ilyen elektronikát terveznek: Power-Supply Management Solution for PCI Express x16 Graphics 150W-ATX Add-In Cards

A különféle kártyáknál meg alapszabály, hogy a gyártó "kicsit", "nagyon" vagy "teljes mértékben" valósítja meg a szabványt. Itt, a fiókban is vannak olyan kártyáim, amin ugyan van külső táp csatlakozó, de szemmel láthatóan nincs leválasztó áramkör. Esetleg ott a helye, de nem ültették be, hiszen ilyen kicsi kártyát úgy is csak "simán" használnak. ;)

Tegyél egy próbát! Kérdezd meg a topicnyitót, hogy mi a kártya típusa, fogyasztása és a 6p Molex pontos kiosztása, és van-e leválasztóáramkör rajta. (Persze ilyenkor az alkalmazot PCIE szabványt is megadják.) Ezek után meg fogom adni a pontos specifikációt. :-D

Azzal az óvatlansággal volt bajod, hogy ez kijelenthető tényként? Nyilván nem, írtam is, hogy kihasználva bizonyos megvalósításban rejlő lehetőségeket - többet is egyidejűleg -, például két darab 7805 párhuzamosan köthető. Ennek ellenére ez nem triviális, tehát picit óvatosabb megfogalmazás mellett igazat írt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak hát ennek semmi köze ahhoz, hogy az ismeretlen videokártya hogyan táplálható. De igazából azt sem tudtad meg, egyáltalán igényelné-e a kártya a második/nagyobb tápot, vagy elég lenne az egész rendszernek az egy darab gyári. Igaz, meg sem kérdezted, milyen hardverekről van szó. Meg persze már nem is lényeges, mert vett egy hetvenöt wattos kártyát. :D

:)

Fórumon nem feltétlenül törekszem kész megoldások megválaszolására. Egyfelől korlátos a szabadidőm, senki sem fizeti meg nekem, ha utánaolvasok a pontos megfejtésnek. Hamar eljuthatnánk oda a pontos válaszadásokkal, hogy akkor már vállaljak is felelősséget azért, hogy az úgy biztosan működni fog, holott nyilván kipróbálni nem állt módomban. Mindezt ingyen.

A magam részéről inkább azt teszem , hogy ami a téma kapcsán eszembe jut, fontosnak tartom, azt leírom, ezzel segítve a kérdezőt, orientálva a gondolkodását. Így esetleg könnyebben utána tud olvasni, illetve meg tudja fogalmazni a következő, talán már közvetlenül a célhoz vezető kérdését.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hamar eljuthatnánk oda a pontos válaszadásokkal, hogy akkor már vállaljak is felelősséget azért, hogy az úgy biztosan működni fog

Terelő baromság. Mintha azt mondanám, hogy mindjárt eljutunk oda, hogy nyaljuk ki a segged, mert hajlandó vagy villamosmérnöki tudásod megosztani velünk.

A magam részéről inkább azt teszem , hogy ami a téma kapcsán eszembe jut, fontosnak tartom, azt leírom, ezzel segítve a kérdezőt, orientálva a gondolkodását. Így esetleg könnyebben utána tud olvasni, illetve meg tudja fogalmazni a következő, talán már közvetlenül a célhoz vezető kérdését.

Első (nulladik) körben miért nem azzal segítesz neki, hogy megpróbálsz megbizonyosodni arról, hogy a gépben lévő táp valóban kevés-e az egész rendszernek az új kártyával?

Egyáltalán nem azt mondom, hogy ne írj elméleti dolgokról, mert az is hasznos, de mint mérnöktől elvárnám, hogy a felmerült feladat, helyzet megoldásában próbálj segíteni. Vagy ha nem így teszel, legalább ne gyere elő azzal, hogy mérnök vagy.

:)

Mert annyit kinézek a kérdezőből, hogy a nyilvánvalót megteszi a problémája megoldásáért. Esetleg annak ne nézzek utána, hogy AGP-s VGA-t próbál-e PCIe foglalatba erőltetni? Példa, hagyjuk most azt, hogy ez manapság nem tűnik reálisnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fentebb leírtam, a fórumon nem pénzért dolgozom, hanem szabadidőmben segítek olyan infókkal, ami bennem készség szinten megvan. A keresőt a kérdező is tudja használni, tehát az két okból is hasztalan részemről. Nem érték, mert nem fogom más lustasága miatt hagyni, hogy kihasználjanak, a másik is meg tudja ezt tenni, valamint nekem is időmbe telik.

Bátorkodom megjegyezni, ha nem tetszenek a hozzászólásaim, ne olvasd. Ez tényleg ennyire egyszerű. Amúgy sem neked válaszoltam, hanem a kérdezőnek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Viszont teljesen igaza van, ket kapcsolouzemu tapegyseg kimeneteit nem erdemes osszekapcsolni, szerintem ez kijelentheto akar tenykent is."

vs

"A sza2king által elkövetett marhaságra reagáltam"

Nyilvan egy magasan kepzett szakember vagy az elektronika teruleten.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Egyáltalán nem vagyok az. Mégis látom, hogy marhaságot írtál.

Nincs ket egyforma tapegyseg. Attol, hogy ugyanaz a tipus, az alkatreszek turesei miatt biztos, hogy lesz elteres.

Ennek mi köze a kérdező kérdéséhez, gondolatmenetéhez? Semmi. Kb. szövegkitöltő marketing bullshit lehetne egy fénymásolt szórólapon, amin valami pocsék audiofil készülék buszos kirándulással egybekötött termékbemutatóját hirdetik.

Viszont teljesen igaza van, ket kapcsolouzemu tapegyseg kimeneteit nem erdemes osszekapcsolni, szerintem ez kijelentheto akar tenykent is.

Ennek sincs semmi köze a kérdező kérdéséhez, gondolatmenetéhez. Ráadásul amennyire igaz, annyira hamis is. Főleg, hogy az "összekapcsolni" szót használtad, nem egy olyan félreérthetetlen kifejezést, mint pl. a "direktben összekötni."

Ha nem foglalkoztal az elektronika ezen teruletevel, akkor szerintem nem egyszeru megerteni amit Locsemege ir (marmint azert, mert aranylag komoly szakmai hatterre van szukseg hozza) - felteszem o sem ugy szedte ossze ezt a tudast, hogy elolvasott egy ket cikket meg forum bejegyzest :-)

Éljen a tekintélyelv!

:)

Az egyformaságnak bizony lehet jelentősége.

A második idézetben ott volt az „akár” szó. Hiszen alapesetben az állítás igaz.

A tekintélyelv nem hülyeség, mindig is az idősebb örökíti a tapasztalatait a fiatalabbra, csak az értékvesztett társadalmunk kikezdi ezt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OP: "vajon ugyanolyan tápegységekkel történő használat könnyít/egyszerűsít-e a dolgon" - ennek nyilvan semmi koze a valaszomhoz, ezt a vak is latja.

"osszekapcsolni" vs "direktben összekötni." hat igen, oriasi kulonbseg. Gondolom Te mindig 100%-ban ugy fogalmazol, hogy nem lehet benne hibat talalni.

Tegyuk hozza, a hozzaszolasom akkor irodott amikor meg nem korvonalazodott teljesen a problema es lehet, hogy Locsemege is meg en is tevuton jartunk.

Szoval OK, igazad van. Rengeteget hozzatettel ehhez a topikhoz, azon kivul fikazol (ja, nem). Mivel ez a vita mar reg nem arrol szol, hogy az eredeti kerdesre talajunk megoldast, en kiszallok, Neked tovabbi jo fingfureszelest.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A szavaknak valóban van köze hozzá.

Sajnos nem.

Tegyük hozzá, nem akkor, és a lehet inkább biztos.

Más topikokban a kérdezőket kérem, hogy normálisan tegyék fel a kérdésüket. Most a válaszadók figyelmét próbáltam felhívni arra, hogy választ az eredeti feladatra kellene (kellett volna) adni.

:)

jóvan hagyjátok abba, egyik fórumtárs a számomra legérdekesebb dolgot kipróbálja egyik nap, mégpedig, ha nem egyszerre indulnak a tápok mi történik. Engem ez aggaszt, ha a vga külön tápon van, és a számítógép tápjával nem szinkronban, pl utána indítom mi fog történni. ennél még érdekesebb ha előbb indítom mi fog felgyulladni! :D

szerdáig kibírom ne öljétek egymást! :)

Kicsit lassan reagálsz, és akkor is lényegtelen baromságokra, lényegtelen baromságokat. Nem értem, miért olyan kurva nagy titok, konkrétan milyen hardverekről van szó és mire akarod használni őket... Régen már a slendrián nyitó hozzászólás miatt elküldtek volna a picsába. Változott a világ, ma már egy szarul feltett kérdés láttán bölcsészmérnökök kezdenek filozofálni. A válaszaid látva kezdem érteni, miért szarják le a problémád, és írogatnak arról, amihez kedvük van...

:)

Köszi a lényeges hozzászólást, nem titok milyen hw-ől van szó, már párszor leírtam. Bocsánat hogy nem villamosmérnökökhöz méltóan, hanem mivel nem vagyok vill.mérnök dilettánsan fogalmazok. Épp ezért kérdezek inkább.

Amúgy meg húsvét volt ezért a delay...

Tessék venni megfelelő teljesítményű tápegységet!
Ez a megfelelő javaslat! Kiegészíteném annyival, hogy többet tudnánk, ha ismernénk az igényelt teljesítményt.

Igen ez my bad, kihagytam hogy (max tdp) 137 wattos vga-val szeretném kiegszíteni a gépet.

Az első lehetséges megoldás egy 6p Molex forrasztása a meglévő tápra, ha a VGA teljesítménye még bőven belefér. A tápegység élettartama kétszeresen csökken a VGA plusz hője és a saját hője miatt.

Ez nem megoldás, mert a tápon nincs hová 6p molexet forrasztani szerény ismereteim szerint. két kábelen van rajta 6db sata csatlakozó összesen, és ráadásul a táp sem szokványos, mert " 1 ágon ad le 12V -ot" vagy valami ilyesmit véltem kiolvasni az angol szakszövegből, de ez már a szakmaiságomat meghaladta.

valójában egy ezer éves 6870-t próbáltam beizzítani... viszont 6 pint satából nem merek csinálni, mivel 75w a pci-e, a sata meg tudtommal 50w max ami így 125 össz. 2 satából is lehetne 6 pint, de azt se mertem mert a táp gyári fuji amit ott az okosok megoldottak úgy hogy féljek! össz vissz 300 watt ami magában bőven jó lenne, de a 12V ágával van valami kavar amit földi halandóként (nem villamosmérnökként) nem értek.

Így van, nem olvastam utána a vonatkozó szabványoknak. Tudom, igen sok dolgot meg lehet oldani intelligensen.

Szabályozástechnikai oldalról közelítettem meg a kérdést. Feszültséggenerátorokat nem kötünk párhuzamosan, hiszen az kapacitív hurkot alkot, ha úgy tetszik, Kirchhoff II. törvényét felírva rá túlhatározott rendszert kapunk. Persze annyival jobb a helyzet, hogy ezekből a tápokból kifelé folyik az áram, nyelni nem képesek, így aztán legfeljebb nagyon - lényegében 100 %-ban - aszimmetrikus lesz a terhelés eloszlása a két tápon. Ez már önmagában megtorpedózza a vágyott cél elérését. Külön izgalom, hogyan reagál a tápegységben lévő szabályozó - két független szabályozónk van - erre az esetre.

A szabályozó második töréspontja a 0 dB-es hurokerősítéshez tartozó frekvencia fölött van, ezzel a szabályozónk stabil, lesz valamekkora fázistartaléka. A másik tápegység kimenetének kapacitása viszont ezt a második törésponti frekvenciát lehozhatja olyan frekvenciára, ahol a hurokerősítés még 0 dB fölötti. Kell-e mondanom, hogy a negatív visszacsatolás -180°-os fázistolása, az első töréspont utáni további -90°-os fázistolás, valamint a második töréspont utáni majdnem -90°-os fázistolása, netán a további töréspont előtti néhány fok mit eredményez? Hurokerősítés 1 (0 dB), míg a fázistolás ezen a frekvencián 0°. Építettünk egy oszcillátort. Lehet, kicsit bonyolultan.

Fentebb ezekről a problémákról beszéltem, csak kevésbé részletesen. Valóban óvatosan fogalmazok, mert nagyon sok intelligens vezérlő létezik - erre utaltam a hozzászólásom elején -, amelyek különféle üzemmódban képesek működni, így semmi sem kizárt, akár az sem, hogy az efféle működés támogatott. Viszont, ha így van, az tudatos tervezés következménye, egyáltalán nem magától értetődő nyilvánvalóság.

Úgy, hogy a konkrét szabványoknak nem olvasok utána, viszont jó barátságban vagyok a villamos hálózatanalízissel, csak azt tudom mondani, óvatosan az efféle manőverekkel, mert csak akkor működhet, ha kifejezetten erre tenyésztették az eszközöket. A dolgok fizikájából alapesetben az jön ki, hogy ez nem működhet, ebből így vagy úgy, de baj lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát, ha jól értelek, ekkor nem a tápokat kötjük párhuzamosan, hanem külön tápról jár a VGA, s egy másikról az alaplap. Ezen állítás szerint a grafikus kártya van úgy megtervezve, hogy a nem egyszerre éledő tápok nem okoznak latch-up-ot, hanem békésen tolerálja mindezt.

Ez teljes mértékben beleillik abba, amit a világról gondolok. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a vgan a power cuccok erosen felul vannak meretezve (elvegre ha nem lowend kartyarol van szo akkor 100k-tol indul az aruk, es nem apple cuccok igy nem 1000% arres van rajtauk), ha elszall az a gyartonak is rossz (gariztatni kell, vagy az user lekozelebb masik gyarto kartyajat veszi meg). a minifit crimp is 9A-ra van meretezve, egymaga elbirna a szabvany 6 pines 75W limitet (vorosizzassal persze :D). crypto korokben van olyan mende-monda, hogy a kartya szabalyozni tudja hogy inkabb a minifitekrol szivja az enegriat, es csak akkor ha hasznalja a pcie ha szukseges

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem olvastam végig a szálat, ha válaszoltál már a következő felvetésre, elnézést.

Az ebayes tákolós megoldások úgy működnek, hogy a két táp földjét kötik csak össze, illetve amikor érzékelik, hogy az elsődleges tápon megjelent a fesz, akkor kapcsolják a másodlagost (a power good jel teljes figyelmen kívül hagyásával).
A +12V vonalak nincsenek közösítve. Amíg te nem csinálsz valahol egy ilyen összekötést (pl. a CPU kör tápcsatlakozóiba nem dugsz mindkét tápról vezetéket), addig nagy baj valószínűleg nem fog történni.
Szvsz a külön tápcsatlakozós VGA-kon sincs a PCI-E csatlakozón érkező 12V direktben összekötve a kiegészítő táplálással, hiszen akkor kb. véletlenszerűen oszlana meg az áram a csatlakozók között, ami nem biztos, hogy kívánatos. Ráadásul a külső 12V-ot nem is direktben kapja a GPU, van előtte egy kapcsolóüzemű DC-DC konverter, ami a két táp esetleg eltérő feszültségei ellenére is elő tudja állítani a kívánatos szintet.

Gyakorlatban: egy régebbi laptop expresscard csatlakozójára szoktam néha PCI-E eszközöket ráaggatni egy átalakítón keresztül. Ott is van külső táp, mégsem szállt még fel a füst.

veszel egy ilyet, ez kesleltetve fogja bekapcsolni a masodik tapot, es a nullat ("foldet") is osszekoti igy az azonos potencialon megy. nemkell tulparazni, a cryptobanyaszok egy resze ilyennel tolja (a masik resze meg 1400W-ot tapot vesz). Arra kell csak vigyazni hogy a vga minifitekbe csak egy tapobol menjen a kakao, (es az is egy railbol, de neked nem lesz ilyen gondod mert 1 kulsotap csatid van)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem elegáns, de én is erre készülök, legalább egy teszt erejéig. Nálam a táp származik egy Fujitsuból, az lesz a videókártyára kötve.
A PCI Express Specification-t kell kicsit bogarászni, ott írnak a tápról.
http://iu4ever.org/files/Skhemotekhnika_JEVS9/1697_Skhemotekhnika_JEVS9…

Nekem elég flexibilisnek tűnik, nem kell olyan "szinkronban" tartani a két tápot, kézi indítással fogom tesztelni.
S két PCIe csatlakozót egy tápról kell hajtani, hogy egyszerű legyen a dolog.

A Molex átalakítókat nem tervezem használni, lehet kapni a TME-nél az eredeti Molex (https://www.tme.eu/ro/katalog/?search=455590002) csatlakozókat, már be van rendelve. Kihúzogatom a tápom alaplapi csatlakozójából a 12V-okat (ebből a Fujin ugye több is van), a P4 12V-os csatlakozóból dettó.
Nagyot fog szólni, így vagy úgy a GTX 470 :D

Az nettó baromság, hogy tápokat nem lehet összekötni! Össze kötik az erőműveket, napelem sztringeket, invertereket, szaggatókat, egyenáramú kapcsoló üzemű tápokat is... A technikai megvalósítás már egy másik kérdés, és nem a huptopik keretein belűl megértethető. Amúgy a PC tápok hálózattól szigetelt tápok, csak a ~100kHz körüli működés miatt elég pici trafóval. A 7805 meg elég béna példa kicsit mint ha TIT-et olvasnám...

Tényleg (össze-kötik), de nem mindegy hogyan. Éppen ezért, kicsit feljebb linkeltem ennek a módját: Power-Supply Management Solution for PCI Express x16 Graphics 150W-ATX Add-In Cards
Ebben láthatsz egy a specifikációt teljes mértékben kielégítő és egy egyszerűsített megoldást. Ráadásul egyszerűen, olyan TIT szinten le is van írva a működése. Valójában gimnáziumi fizika ismeretek elegendőek a megértéséhez. ;)

Nem is azt állítottam, hogy nem lehet. Csak azt, hogy közvetlenül, abban a felfogásban, hogy vegyünk két vezetéket, kössük össze, így nem szabad. A 7805 miért béna példa? Valós, ráadásul azt is leírtam, hogy azt pont lehet, meg azt is, hogy az sem evidencia, kihasználunk két tulajdonságát:

- nem nyeli az áramot, csak kifelé folyik belőle
- van egy korlátozó típusú túláram védelme

Ezért lehet.

A hálózattól szigeteltség így van, csak fogalmam sincs, hogy jön ide.

Ha már erőművel jössz, a szinkron generátort sem csak simán rákapcsolod a hálózatra, mert az kb. lebontaná az épületet. Előbb fel kell szinkronizálnod, épp annyira kell gerjesztened a generátort, hogy az indukált feszültsége a hálózatéval azonos legyen, a fordulatszámát is a hálózati frekvenciával azonos értékűre kell hoznod, de még fázishelyzetben is rendben kell lenned. Nyilván nagyon kis fordulatszám hibád lehet, éppen így fog változni szép lassan a fázishelyzet, s amikor jó fázisban vagy, közel nulla fázisonként a generátor indukált feszültsége és a hálózat feszültsége közötti különbség, akkor lehet a hálózatra kötni. Utána már tolhatod nyomatékkal, a gerjesztést szabályozva pedig állíthatod, hogy mennyi meddőteljesítményt „tápláljon” a hálózatba. Észszerű keretek között akkor már szinkronban marad a generátor, nagyon elszúrni nem lehet.

De mint írtam, ez sem úgy megy, hogy kössük rá, azt' jó lesz.

A tápoknál a szabályozás miatt pedig leírtam, mi a probléma. Legalább olvasd el, értelmezd, mielőtt előjössz azzal, hogy nettó baromság. Amúgy szinte bármit meg lehet csinálni megfelelő kialakítással, amire igény van. De hangsúlyos, hogy erre akkor az adott rendszert ezen igénynek megfelelően kell tervezni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kimeneti feszültségre szabályoz (feszültséggenerátor) ezért mind a két táp egy közös feszültségre fog beállni. Kirchoff törvénye sem lesz megdöntve, a csomópontba befolyó áramokat a tápok belső ellenállása fogja meghatározni. Amit helyesen feszegetsz a védelmek működése eltérhet.

Kimeneti feszültségre szabályoz (feszültséggenerátor) ezért mind a két táp egy közös feszültségre fog beállni.

Ha összekötöd a kimeneteket, kénytelen lesz.

Kirchoff törvénye sem lesz megdöntve, a csomópontba befolyó áramokat a tápok belső ellenállása fogja meghatározni.

Amely belső ellenállás ezúttal nulla. De lehet akár negatív is. Vagy kellemetlenül kis értékű, pozitív. Ezért mondtam, hogy túlhatározott a feladat. Olyan ez, mint gépésznek a négy lábú asztal, miközben egy síkot három pont határoz meg. Tehát vagy a levegőben lesz az egyik láb - billeg az asztal -, vagy ott a trükk, hogy deformálódik az egész, a rendszer rugalmassága oldja meg a problémát. (Ennek villamos analógiája a pozitív belső ellenállású tápegység.)

A huroktörvénnyel az lesz a baj, hogy kapacitív hurkot csinálsz. Lesz egy egyenleted, ami mondjuk azt adja eredményül, hogy 5 = 3. Elvileg ez végtelen nagy, zárlati áramot jelent, gyakorlatban meg azt, hogy a nagyobb referencia-feszültségű tápegység viszi a teljes terhelést, feltéve, hogy nem nyelnek áramot, mert ha push-pull kimenetük van, akkor tényleg egymásnak fognak feszülni rövidzárban, amolyan győzzön az erősebb elvet követve.

Persze, ha a terhelés elég nagy, s a nagyobb referencia-feszültségű tápegység belső ellenállása megnő, mert korlátozza az áramát, akkor a kisebb referencia-feszültségű tápegységből is folyik már ki áram. Erről írtam a 7805-ök párhuzamos kapcsolását említve. Csak az a baj, hogy kapcsolóüzemű tápnál lehet a védelem olyan, hogy egész egyszerűen kiakpcsolja a táplálást. Ez implementációtól függ.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tök jó cikk! Eddig aszittem, hogy az izolátor egy csehszlovák gyújtógyertya, most meg kiderült, az ATX táphoz is használják.
Jó dolog, ha vak vezet világtalant. ;)

Szóval maradok a Texas szakirodalomnál. Ugyan nem sokat értenek hozzá, de legalább a szakmában megszokott szakkifejezéseket használják. Így aztán a többi gyártó írásait is értem. :)

Kimeneti feszültségre szabályoz (feszültséggenerátor) ezért mind a két táp egy közös feszültségre fog beállni. Kirchoff törvénye sem lesz megdöntve, a csomópontba befolyó áramokat a tápok belső ellenállása fogja meghatározni. Amit helyesen feszegetsz a védelmek működése eltérhet.

Teljesen külső kártyaként lehetne használni saját táppal, ha találnál valami portot amin rákötheted a gépedre.

ATX-es tápokat szemrebbenés nélkül...
Ezek a tápok nem az űrtechnológiát képviselik, a 90-es évek "bolondbiztos" faékegyszerűségű, szarásig tömeggyártható olcsó technológiája. Az alaplapgyártók is tisztában vannak vele, ezért a lapokat is úgy tervezik, hogy nem finganak ki egyszerűen.

A bányászok által használt PCI Riser csatlakozó nem jó erre a problémára?

Miert nem hasznalod egy taprol? Vegyel egy kraftos tapot, aminek van mdinenfele csatlakozoja, ami neked kell, es hajtsd a teljes rendszert arrol.

Én használtam külső tápot, igaz HDD megtáplálásra ami egy laptop alaplapra volt rádugva (nem volt 12V sehol). Ez működött probléma nélkül több éven keresztül. Ha megnézed ezt a videót: https://youtu.be/5-x6zsr1UQM?t=747 itt 3 tápot használnak, igaz extrém OC-ra, de minden VGA-nak van 1 tápja külön külön.