mindent virtualizálni vmware

 ( HandsOfVelika | 2019. április 10., szerda - 14:05 )

A bejegyzés első körben magamnak szól, itt szeretném leírni milyen tapasztalatok voltak, hogy később ne keljen előről kezdeni az egészet.
Na az a helyzet állt elő, hogy lassan elkezdődik a ház felüjítás. Mielőtt nekiállunk az észnélküli pusztításnak, én már a kész dolgokon agyalok.
Ami biztos, hogy lesz 4 olyan helyiség, ahol TV lesz(nappali, háló, játszos, konyha). Ezekre szeretnék egymástól függetlenül 1-1 "pc-t kialakítani". Egyrészt met nagyon kényelmes, masrészt mert így szoktam meg. :)

Amire gondoltam:
- szépen bekábelezem az adott helyiségeket hdmi és usb kábellel. A tv-k helye nagyjából fix, így erre már tudok alapozni. A hdmi és az usb elég, ezzel meg van oldva a kijelző(tv) és a vezérlés(bill+egér)
4 ilyen csomagot gondoltam kialakítani, és ezeket egy helyiségbe futtatnám össze. Ide terveztem egy erősebb vasat, ami támogatja a vmware-t, és egy hostról kreálnék 4db vm-et.
Emelett lenne 1vm a routernek(pfsense) és lenne még egy a "mediakiszolgálónak(debian azon samba, plex, nexcloud, stb). A hardware részével vagyok meglőve, mert nem tudom hogy mi lenne az optimális.

Tehát az alábbi dolgokat kellene kiszolgálni(merevlemezek a rendszereknek és az exsi-nek SSD-n):
- pfsense (2GB RAM a web cache-nek) ez nagyon nagy dolgokat nem kér
- debian (4vcpu 8GB RAM)
- 4x win 10 (4x4vcpu 4x8GB RAM)

Amire gondoltam:
2011-es alaplap (ASUS X99-E WS) -ezen van 7db pci-e foglalat
cpu: xeon e5-2630v3 (Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) támogatja
RAM: 64GB
VGA: 4x GT 1030 (itt meg kell nézni, hogy 1 kartyaról 4 kimenettel működhet egy időben)
SSD: 5x 120GB
HDD: 2x3TB
HDD: 2x1TB
Szeretném külön etherneten a gépeket, így 2db használt 4 portos intel hálókártya még hozzájön a rendszerhez.

Jelenleg fut egy exsi hasonló felállásban tesztüzemben, 1 pfsense 1 debian és 1 win 10 (gt 710 vga-n). Ennél jóval gyengébb vason. Nincs vele gondom, minimális játék is belefér, de ez nme szempont.

Akinek esetleg lenne észrevétele a témában vagy máshogy oldaná meg, szivesen várom! :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Első olvasatra faszság. Másodikra is.

Jó dolog az enterspájz szemlélet, de otthon nem kifizetődő. Miért nem elég neked 4 Raspi + egy NAS?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

HDMI-t ilyen messzire elvinni? :-O

Az megoldható, vannak aktiv hubok amivel ki tudod bőviteni a szegmenshosszt (15 méter). Persze a posztot magából kitoló tagtársnak nem számit hogy vennie kell még x darab eszközt x áron az amúgy is meglévő n eszköze mellé. Karbantartani, debugolni tiszta élvezet egy ilyet :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ezt te így most komolyan gondoltad?

Ez szerintem egy késletetett április 1.-i írás :)

Hat igen, arpilis 10. -bol aprilis 1.0 -t csinalni elegge ujszeru megkozelites :)

what the hell did I just read?

Sok szempontból gond van a terveddel:
- Ilyen távra HDMI-t és USB-t vinni macerás. Nem lehetetlen, de drága, aktív eszközök kellenek hozzá.
- Gyakorlatilag külön IO-t, VGA-t, hálózatot és ha jól látom diszket adsz a virtuális gépeknek. Akkor minek a virtualizálás?
- A Windows itt elég nagy licence költséget jelent. Biztos kell ez neked?

Én azt javaslom, mini pc-kkel vagy akár média lejátszókkal old meg a dolgot. Nem kell virtualizálni, vélhetően Linux vagy Android elég neked, cserébe sokkal kevésbé macerás lesz a kiépítés és üzemeltetés. E mellé persze mehet egy média szerver, stb.

Manapság amikor az Ebayen fillérekért adják a digitális MS licenceket, azóta ez nem tényező.

-Android dongle
-MiniPC/Raspi

Ezek is. Csak a diszkek (HDD) árából meg lehet csinálni az egészet.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A virtualizáció előnyeinek nagy része elveszik amiatt, hogy a VM-ek konkrét dedikált hardverhez vannak kötve. így hardverhiba esetén nincs vMotion (vagy ahelyett szegényember vMotionje sem, tehát ugyanannak a VM-nek egy más ESXi hoszt inventoryjából való manuális indítása). Egy táp elfüstöl, 6 virtuális gép áll le, és az egész HW-SW környezetet újra kell építeni ahhoz, hogy a gépek felálljanak (ja és ahhoz ugye kell külön fizikai gép, merthogy valahonnan az ESXi-t is adminisztrálni kell). Esetleg komolyabb tápprobléma esetén 4 videókártya is vele füstöl.

Szeretném külön etherneten a gépeket, így 2db használt 4 portos intel hálókártya még hozzájön a rendszerhez.

Minek? A virtualizáció lényege pont, hogy az erőforrások közös használata. A VM-ek egyébként is egymással kommunikálnak legtöbbet (win10-debian, debian-pfsense, win10-pfsense, és csak a pfsense kommunikál az internet felé, ha jól értem), tehát, ha közös vSwitchcsen vannak, ki se megy a forgalom, hanem az egész a gépen belül marad, busz sebességgel cserélnek adatot. Persze drótozhatsz mindegyikhez dedikált fizikai eternet portot, de akkor minek az esxi?

--
"Never trust a computer you can't lift."

Már nem is tudom mióta és hányszor játszottam hasonló gondolatokkal otthonra. Van is kis fogyasztású házi szerver Proxmox alapon, OPNsense vagy éppen Sophos UTM Home tűzfalak, mindenféle média letöltő, tároló, megosztó cucc, Samba, Piler mail mentésre, CRM, UrBackup mindenféle mentésekre és még az apró. Ez így jó is, rendben van már évek óta. De desktop rendszert azt hiszem soha nem virtualizálnék még mindezek mellé ugyanarra a gépre. Nem éri meg és lehet nem is működne soha igazán kereken. Valami mindig hiányozna ami éppen kéne és amit hardware-ből lazán tud egy külön asztali gép.

Ilyennel már kísérleteztem. A marha nagy probléma az egészben a központosítás. Ha a host kidől akkor kakukk.
Ekkora hosszal a hdmi drága, nem visz át akkora felbontást, whatever.
USB hosszabbítás felejtős. Tipikusan az az eset, hogy költhetsz rá bármennyit, a végén mikor már azt hiszed, hogy "na ez így jó lesz" akkor szembesülsz azzal, hogy használhatatlan az egész.

Nem értem igazából mi a célod azon túl, hogy TV+PC 4 helységbe.
De akkor inkább rpi vagy intel compute stick, azaz vékonykliens.

De ha tényleg csak tévézni akarsz és nem okostévéid vannak akkor ott a xiaomi mi box ami önmagában egy kész eszköz wifivel. Hülyebiztos, sokat tud és stabilan működik.

Na köszönöm a válaszokat. Nettó baromság, amit kitaláltam, ez tetszik. :) - Az utolsó hozzászoló ajánlotta "mi box-ot", ezt a héten megnézem. Ha tetszik, akkor ebből lesz több darab. Emellé néztem egy HP microservert, amiről mehetne a Pfsense meg a debian. Így kevésbé galambra ágyuval.

Tv-k már megvannak? Első körben nem vennék semmilyen dobozt, ma már nem nagyon találsz nem okos tv-t. Pár évig eldöcög a rendszerük, aztán ha már problémás lesz, ráérsz akkor boxokat nézegetni. Na meg ha ennyi pénzt szántál volna a szerverre, akkor nyugodtan elő is fizethetnél netflixre és társaira, aztán nem kell házibarkáccsal szórakozni.

Az okos tv-k a 100-as lannal fikkannak meg, illetve a korlátolt könyvtár/fájl megjelenítés, de ez szubjektív. (Azt nem tudom, hogy vannak-e már gigás chipek az új tv-kben, mert jellemzően a wifi-t közlik csak, de az nem egyenesen arányos azzal, hogy vezetékesen mi van kihozva.)
Ugyanakkor 1-2 jobb médiabox, gigás lannal, 1-2 switch és egy nas vagy csak 1-1 vinyó a boxokra akasztva. Plusz egy pc, ha windows kell. Az UTP még mindig jobb megoldás - és olcsóbb -, mint a hdmi, usb.

Okostévét értelmetlenség venni. Vegyél szép képet adó TV-t, és dugj bele valamit, amitől okos lesz. Sokkal rugalmasabb a dolog, az okostévé okos funkciója nagyon gyorsan elavul.

Nem értesz magyarul? Amúgy sok sikert jó képet adó nem okos tv-hez, vagy lassan bármilyen nem okos tv-hez.

Nem ezt mondta, hanem azt hogy egy aktuális médialátszó általában okosabb/rugalmasabb/problémamentesebb mint a TV-be épített (ami lehet hogy jó, de 1-2 év után nem frissítik, gyorsan avul, és mivel beépített, ezért nehéz cserélni ugyebár).

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Remélem jöttök még vagy huszan leírni ugyan azt anélkül, hogy elolvasnátok értelmesen amit írtam.

Üdv a hupon! :-)

10 éve azért nem volt ilyen. Vagy csak fogy a türelmem, ahogy öregszek.

Te tudod. En biztos nem tennem.

Kismillio box van ha ostoba tv t hasznalsz.
Kell egy picit combosabb nas meg ra egy media kiszolgalo pl. plex
Halalosan folosleges vmware hozza.
Nem mellekesen tvk jellemzoen 100 mbit csatoloval vannak. Gyakorlatilag az 5GHz wifi gyorsabb.
Meg az ethernetet is megfontolnam kikocolni.
Szerintem.

Slightly overengineered :D

NAS meg médialejátszók (RPi vagy S9XX boxok).
NAS-on meg futtathatsz Dockert vagy VM-eket is akár.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

azert az s9xx boxokkal vigyazni, tok random hogy meddig van tamogatas hozza! (en epp most vadaszok valami friss kodi szarmazekot a s905-osomre, mert a regi mar unsupported, pedig kb 3 eves a cucc)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Minix U1, Minix U9 és Wetek Hub-ok vannak a közelemben, LE-vel szépen működnek ;)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."