milyen SSD (~240GB)

Üdv!
Milyen SSD-t javasoltok (~240GB)? (Linux mini szervernek: 2-3 lxc virtuálgép kis terheléssel)
ADATA, Intel, Samsung, Kingston...?

Most jó áron vannak:
Intel 545s Series SSD meghajtó, 256GB, 2.5", SATA III
Kingston A400 240Gb 2,5" SATA
Kingston A400 SSD meghajtó, 240 GB, M.2
WD Green SSD meghajtó, 240GB, 2.5", SATA III
Western Digital Green SSD meghajtó, 240GB, SATAIII, M.2 2280
Kingston UV500 Solid-State Drive (SSD) meghajtó, 240GB, SATA III, 2.5"
SSD 240GB Kingston 2,5" (6.3cm) SATAIII SA400
Kingston ssd 2.5" sata3 240gb uv500, 256 aes
... stb.

update: 03.24

Hozzászólások

Majd jönnek a "Szerverbe csak szerver SSD-t csilliókért" hívők, de én azt mondanám, hogy a Samu 860 Pro bőven tökéletes és megfizethető - ha SATA. M.2ó-ből korábban Kingston K1000-ket használtam, de most már inkább abból is Samu (970 Pro)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A "Pro" jó választás szerintem is Samuban. - Amúgy amikor az Intel MLC-k "felejtősek" lettek, (2-3 éven belül elérték a 80 %-ot...,) - az "ADATA" XPG SX950-re cseréltük őket. Mennek már egy éve naponta 10 órát, - Adobe CC fut rajtuk több más egyéb rendes igénybevételt jelentő szoftver mellett, (azaz sokan temp-elnek egyidejűleg a C-n,) - egy sem rezdült közülük eddig.

Ha egy sima SATA vezérlőre pakolja, akkor valószínüleg nem lesz gondja egy normális SATA SSD-vel. Ha valamilyen SAS-os, RAID-es csodára, akkor azért érdemes utána nézni, hogy mennyire szereti. Továbbra sem attól lesz szerverdiszk/ssd a diszk vagy ssd, mert fehérkesztyűs kézzel forrasztgatnak kalákában nyócdiplomás mérnökök és koccintanak minden chip után Don Perignon-nal. Sokkal inkább attól, hogy felteszik rájuk azt a firmware-t amitől nem áll a SAS vagy RAID vezérlő szeme keresztbe és kalkulálnak vele, hogy nincs napi rebut.

Tetszett a szemléletes hasonlatod, és osztom a véleményedet h. nem attól lesz valami préééémium, mert valami buzeráns marketinges rámondta. Hanem mert hozza a számokat (uptime, kevés issue, rövid idő alatt javított hibák). Minden más csak ostoba konzumer-hülyítés.
--

Szia!

Nagyban fugg attol, hogy mire:

Egy SATA es egy M.2 SSD kozt jelentos sebessegkulonbseg van. Ha kihasznalod, es kell (pl. Cache-nek) akkor M.2-t vennek.
AMD konfiguracio melle (AMD970 chipsettol felfele, FX mellett, de meg Ryzennel is elojon) SandForce vezerlos SSD-t vegyel. A Samsungoknal elojon (860 EVO-rol tudok nyilatkozni) az Ultra ATA CRC Error Rate novekedese.

Udv.

Egy SATA es egy M.2 SSD kozt jelentos sebessegkulonbseg van

ööööö... nem. Az NVMe (ami csak m.2 PCIe vagy PCIe tud lenni, de ez utóbbi egyre kevésbé gyakori) és a SATA SSD közt tud lennie jelentős sebességkülönbség, de ez utóbbi fizikailag lehet 2.5" SATA meg lehet m.2 SATA is. Amire nincs explicite odaírva, hogy NVMe, az hiába m.2, "csak" SATA m.2, és ez utóbbi pont ugyanazt tudja, mint a 2.5" SATA, csak fizikailag kisebb.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen m.2 slotba milyen SSD dugható!
Az m.2 slot vagy tud SATA-t vagy nem, vagy van rajta PCIe támogatás (ez kell az NVMe-knek), vagy nem, és ha tud, akkor sem biztos, hogy tudja a maxot (x4 PCIe), mert lehet, hogy csak fele annyi lane van kivezetve (x2 PCIe). Ez utóbbi esetben hiába tud mondjuk 3000MB/s-t az NVMe SSD, ha a csövön (x2 PCIe) nem fér át csak 1600MB/s. És persze ha régebbi a gép, és nem tudja a 3.0 PCIe szabványt, akkor egy PCIe lane nem 800MB/s, hanem csak 500MB/s, akkor dettó.

Az attól függ. Korai AMD-s lapokon szutyok SATA vezérlő volt, AHCI támogatás nélkül sokszor, ezekben a Samsung SSD-k néha nem mennek, inkompatibilitás lép fel, vagy nem látszik a BIOS-ban, vagy néha eltűnik, néha fagyás, belassulás. Nem mondható meg előre, lapja válogatja, hogy milyen SSD-t nem tűr meg. De pl. modern, Ryzen képes lapokon ezzel már nem szokott gond lenni, itt most ilyen régi Athlon, Phenom, esetleg régi FX-ek lapokra kell gondolni, ami mára sok évesek.

Én egyébként Samuból nem csak a Pro-t, de az Evo-t is nagyon ajánlom. Pro annak javasolt, aki tényleg sokat ír rá, vagy nagy sustained write speed kell a meghajtó egész felületén, mert nagy fájlokkal fog dolgozni (10-20 GB feletti fájlok, fájlmásolások).

Az M.2 SSD meg nem feltétlenül gyorsabb a SATA-snál. M.2-ből is van háromféle: M.2 PCIe NVMe, M.2 PCIe AHCI, M.2 SATA. Ebből a középsőt már nem is gyártják (talán a Samsung 950, és PM961 volt belőle az utolsó ilyen példány), az M.2 SATA meg sebességben egyezik a sima SATA3-mmal. Az NVMe elvileg gyorsabb, de
1) SSD je is válogatja, hogy milyen vezérlő NAND van rajta, mennyi cache, hány PCIe sávot támogat. Pl. egy SATA MLC Samsung Pro sokszor gyorsabb, mint egy 3D TLC-s vagy QLC-s, visszavágott sebességű, belépő kategóriás, DRAM nélküli NVMe (pl. Intel 660p, Crucial P1, hasonlók) SSD-k, utóbbiak néha pendrive szintjére be tudnak lassulni, a lassú QLC NAND és a cache hiánya miatt.
2) felhasználás jellege is számít, mert átlag felhasználásnál nem érezhető sebességbeli különbség az M2. NVMe-nél a SATA3, mSATA, M.2 SATA SSD-khez képest. Ahhoz spéci felhasználás kell, hogy a kettő közötti különbséget ki lehessen hajtani.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Köszönöm szépen a kimerítő választ!
Mindenképpen MLC-t akarok.
SATA csatlakozósat, az van az alaplapon.
Régonek régi de Athlontól újabb az A4-es processzor. Sztem Gigabyte az alaplap, valszeg AMD a chipset is, írták hogy tilos feltenni a gyártó chipset driverét ilyenkor, hagyni kell az MS saját msahci.sys stb. vezérlőjével működni.
Csak hát a Catalist-nál a chipset driver az mindenképpen települ, így felülírja az MS saját drivereit.
Egy boltban azt mondták hogy az inkompatibilitás miatt nem cserélik ki másikra a lemezt.
Tud valaki olyan boltot ahol kicserélik?

Mindenképpen MLC-t akarok.

Az nem lesz annyira egyszerű... egyre kevesebb termék van még a piacon, ami MLC. A jelenleg kapható Crucialok között már nincs, se a WD-k között, a Samsungból a Pro széria (860/960/970) még az.

Tud valaki olyan boltot ahol kicserélik?

Szerintem nem találsz olyan boltot, ahol kibontott SSD-t visszavesznek.

Végül addig nézegettem a dolgokat míg beújítottam egy 512GB-os ADATA SU900-at. Elvileg MLC-s. Kisebb túl kicsi lett volna. Erre simán átdobom az éppen aktuális játékot a Steam-ben, egy-két VM is vígan meglesz a Windows mellett.

Ósdi (M5A-99X EVO) AMD-s lapban van, virgoncabb lett mint a régi Intel 330-al volt.

Az SU900 egy jó SSD. Papíron. A gyakorlatban meg jelentették, akik vettek belőle, hogy pár nap alatt szektorhibás lett náluk, elkezdett növekedni a SMART-ban az Error block és retired block count. Erre majd figyelj. Sajnos az Adata eléggé túlspórolja az SU-szériát.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Három SU szériás ADATA ssd van a családban, 0 problémával. SMART jelentésben az Error block és a Retired block számláló 0-án áll.
Az egyik egy AMD socket AM2+-os , nForce chipsetes lapra rádugva üzemel, egy db. Intel chipsetes laptopban, a harmadik M.2-Sata-s pedig AM4-es ryzenes lapban.
Mindhárom esetben a gyártó sata drivere telepítve, nem az Microsoft általános sata drivere.

Konklúzió:
Az ADATA SSD-kkel nincs semmi baj, nincs AMD chipset inkompatibilitás az SSD-kkel és a gyártói optimalizált sata driverek sem csinálnak semmi gondot.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nekem meg egy SU650-em van, azzal sincs gond. De netes oldalakat olvasva az SU650-ek tömegesen hullanak, valaki szétszedte, és kiderült, hogy selejtes NAND van a legtöbbön, ilyen Microntól kiselejtezett refurbish NAND chipek. A Prohardveren meg két ember vett SU900-at, mindkettő hibás volt, az egyiknek cserélték, a cseredarab is reallocated / raw error-os lett 1-3 nap alatt. Több panasz volt SP920-ra is, hogy néha lefagy tőle az OS, meg utána eltűnik a BIOS-ból is, és csak többszöri újraindításra látszik.

Az SU800-zal pont nem volt gond, de ilyen előzmények után az Adatát ki szoktam hagyni az ajánlásból, vehető, de mindenki a saját felelősségére vegye.

Az SU900 pedig papíron nagyon jól mutat, 3D MLC, 5 év gari, magas gari TBW limit, jó sebesség, nem lassul be, az ára is elég jó.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, ezért figyelmeztettelek, hogy az SU-sorozattal problémák szoktak lenni. Az SU800-zal nem, de ilyen előzmények után azt sem szoktam ajánlani senkinek. Pedig kár érte, mert az SU900 nem lenne rossz, ha nem dögledezne, mert a sebességével nem lenne gond, íráslimitje is magas, csak hát mit ér az egész, ha ilyen megbízhatatlan.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Itt speciell a vezérlő mondta azt, hogy kampec. Kifagyott a gép, újraindításnál már nem volt jelen a BIOS-ban.
Fura, mert a SU800-ban ugyanez a kontroller ketyeg.

Zakatol tovább a gépezet. Sajnos a garanciális csere a 15 napos határidőn belül intéződött, így nem váltottam 1TB-os Crucial MX500-ra.

2019-10-01: 687 üzemórával itt az ideje egy friss backupnak ;)

Inkompatibilitás miatt sehol nem vesznek vissza alapból, mert nem kötelesek rá. Egy dolgot tudsz csinálni: rendelt online, akkor van 14 napos elállási/visszaküldési határidő, és indoklás nélkül vissza tudod küldeni, nem kell semmire hivatkozni, csak hogy meggondoltad magad. Meg annyi, hogy a visszajuttatás költségét neked kell állnod, és az eredeti dobozában kell visszavinnek a terméket, rendesen visszacsomagolva.

MLC-hez a helyedben nem ragaszkodnék, mert ha nem nagyon spéci a felhasználásod, nem profitálsz belőle, cserébe elég ritkán kapható és egyre drágább.

A Samsung Evo-k „csak” 3D TLC-sek, de teljesen jó SSD-k, magas íráslimit, nem lassulnak be, 5 év garancia (nem minden bolt adja meg rá sajnos).

Az A4-es processzoros lapok pont érintettek lehetnek ezzel az inkompatibilitással. Egyébként meg A4-est nem éri meg használni, a használt piacon kapsz a lapodba relatíve olcsón A8, A10-es procit, vagy megpróbálsz benne egy nagyobb FX-et.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, a kereskedőket nagyon sajnálom emiatt. Szerintem csak zsíroskenyérre telik nekik, mert meg vannak károsítva, mocskos kormány, összeesküvés az egész. De azt kell érteni, hogy ez a 14 napos elállás egy EU-s szabály, az EU minden tagállamára kötelező, és a magyar kereskedő sem bújhat ki alóla, hogy jajj, ő nem, meg nincs pénz, meg brühü-hűű.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az emberek nem szokták visszaküldeni, mert nem szórakoznak, meg nem szívesen fizetik passzióból a visszajuttatás költségét, és mivel saját dobozában kell visszajuttatni, és nem lehet a terméken sérülés, ezért amit vissza is küldenek, azt a kereskedő nyitott dobozos, kirakati termékként újra tudja értékesíteni, vagy beépíti bolti egész konfigokba, nagy kár nem éri.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ha rászánod a pénzt, akkor samu 870 pro m.2.

A WD egy nagyon késői belépő erre a piacra, az összes valamirevaló játékos 10+ éve ott van már, a WD nagyjából 3 éve, a SanDisk megvásárlásával lett tényező.

Az általad belinkelt WD Blue Gen1 amúgy már obsolete, másfél éve kint van a Gen2, ami már 3D TLC chipekre épül, és emiatt olcsóbb is: https://www.amazon.com/Blue-NAND-500GB-SSD-WDS500G2B0A/dp/B073SBZ8YH/

A lista ritkán frissül. De a WD Blue-t ajánlani szoktuk a szóban forgó topikban. Sok minden csak azért nincs ajánlva, mert nincs még túl sok embernek, és ezért nincs vele tapasztalat. Az, hogy nincs ajánlva, az nem jelenti azt, hogy rossz vagy kifejezetten nem ajánlott lenne, csak nem tudjuk milyen, zsákbamacska lehet venni. De WD Blue-t egyre többen vesznek, eddig jók vele a tapasztalatok. Én is most készülök venni 1 terásat sokadik SSD-nek. WD Blue-nál arra kell figyelni, hogy G2-végű legyen a kódja, mert az már újabb szériás WD Blue 3D, amin 3D TLC NAND van, nem planár (2D) TLC.

Igazából mindegy az SSD, noname kínait nem szabad venni, meg ilyen Kingspec, Kingspec, meg Dove, meg hasonló baromságokat, meg az Adata (főleg az SU széria), OCZ SATA SSD-ket érdemes kerülni, Kingstonból az sima V szériát (az UV-re nem vonatkozik). Legyen rá min. 3 év gari, terméktámogatás (pl. SSD-s infóprogi).

A WD Green, Kingston A400, Crucial BX500, Crucial P1, Intel 660p, stb. ajánlható, de csak nagyon átlag, lightos felhasználásra, mert DRAM cache nélküliek, meg lassú rajtuk a NAND, és nagy fájlmásolásokkor, mikor sok gigát másolsz egyszerre, majdnem pendrive sebességig bezuhanhat a sebességük. Pedig a Crucial P1, Intel 660p támogatja, hogy a rendszermemóriát használják (Host Memory Buffer) DRAM cache-nek, de ettől még lassúak maradnak. Nem véletlenül olcsók ezek az SSD-k, de pl. linuxozáshoz jók lehetnek, virtuális gépnek viszont nem ajánlom őket.

Általában a középmezőnyt szoktuk a legtöbb embernek ajánlani átlag felhasználáshoz, pl. Samsung 860 Evo, Crucial MX500, WD Blue 3D, Intel 545. De mindig felbukkannak népszerűsödő modellek, úgy néz ki, lassan a Patriot Burst is az lesz, de azzal még nincs elég tapasztalat.

Amit linkeltél WD Blue-t, az csak G1-es (WDS500G1B0A) azaz planár TLC NAND van rajta, ami lassabb, és kisebb írásterhelésű, illetve ezt meg lehet kapni több helyen ennél olcsóbban is. WDS500G2-őt keress valahol, azt is lehet kb. ilyen áron kapni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

És az Adata XPG SX900-ról mi a véleményed?
Nálam ilyesmit teljesít jó pár éve:
https://mobilarena.hu/dl/upc/2019-06/377312_kepkivagas065.png

- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

WD green nem tul rossz. Alacsony TBW relative es nem egy kapkodos.
Samsung szerintem barmelyik.
ADATA ha tudod melyik szeria.

Alapesetben ha garancia lejarat korul lecsereled akkor kb. mindegy melyik.
Ha addig hajtod amig birja szusszal, akkor samsung lenne a valasztasom.

Amit en elfelejtenek:
Kingston

Attól függ, mekkora I/O lesz rajta és hogy milyen arányban W/R.
Alacsony terheléshez egy normálisabb SSD megteszi.

Ha most vennék és nagyobbacska kéne akkor:
Samsung 860 Evo
Intel 545s (eléggé discountolva van)
Crucial M500 (picit lassab mint az 545s)

Ezek 500GB körül mind 100 euró környékén vannak.

Ha még nagyobb kéne akkor körülnéznék a QLC-sek közt. A 860 1TB-osra 360TBW-t ír, igaz csak 3 év garanciával.

Mini szervernek nyugodtan vehetsz 860EVO-t. Annyi a TBW-je mint korábban a PRO ssd-knek.
Csináltam egy kis IOPS-tesztet, mennyire bírja, nem bírja a hirtelen terhelést. Szerintem bírja:

Itt a miért ne használj desktop ssd-t grafikon:
https://msdnshared.blob.core.windows.net/media/2016/11/Graph-2-500x301…

Itt meg az EVO tesztje, windows-on az összehasonlithatóság miatt ugyanaz a teszt:

4k 8 thread queuedepht 1 unbuffered:(30 percig ment, tesztfájl 150GB)
diskspd.exe -t8 -b4k -r4k -o1 -w30 -Su -D -L -d1800
és a write-through
diskspd.exe -t8 -b4k -r4k -o1 -w30 -Sh -D -L -d420

https://ibb.co/X88BSpw

Ennyit a marketingről.

További fél terrabájtot eltesztelgettem egy 500 Gigás 860EVO-n, mit tud az új vezérlő és a v-nand folyamatos terhelésnél. Sokat csiszolgattak, mert úgy néz ki, hogy folyamatos terhelést nagyon bírja, vagyis a "közhiedelemmel" ellentétben szerverbe is jó. A legolcsóbb típus,a 860 EVO már jobb mint a 850 PRO.

Evo860 500GB, 454 Gb foglalt, 2,31 TB irás volt idáíg.
30 perces teszt, 32 szál 32 queue:
diskspd.exe -t32 -b4k -r4k -o32 -w30 -Sh -D -L -d1800 -Rxml

https://i.ibb.co/nkR2y2T/860evod32q32.png

Mások is ezt mérték:
https://img.purch.com/r/711x457/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNvbS9…

Régebbiekkel ez volt a baj (FOB állapotú data center ssd)
https://img.purch.com/intel-ssd-p3700/o/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3J…

Igen. Csak azt akartam mondani, hogy egy kicsi szerverbe 240 Gigásból megfontolandó egy 860 EVO, előbb fog elavulni, mint tönkremenni. Illetve van az vélemény, hogy ne tegyél semmilyen szerverbe olcsó ssd-t. De lehet, ott vannak a tesztek.
Én sem egy konzorcium Hannoveri adatközpontjára gondoltam. Ezek az új v-nandos ssd-k jónak tűnnek a korábbiakhoz képest, szerverhez szóba se jöhetett TLC, most pedig egyre jelennek meg nemcsak pro, hanem data center TLC ssd-k.
Az a félórás teszt amit csináltam 32 szálas/32 queue-s terhelés 4k blokkmérettel szintetikus teszt, talán egy átlag szerver ssd nincs ilyen terhelésnek kitéve. Kiírtam a tesztparamétereket, remélem jó a teszt ezekkel a paraméterekel.
Google tanulmány inkább azt találta problémának, hogy nem vagy csak nehezen javítják a firmware-t a customer ssd-kben.

Igen, firmware-re utaltam és nem is csak a hibajavításos vonalra. Onnantól jöhetnek a gondok, amikor valamilyen RAID kártyára vagy kevéssé "standard" AHCI -s vezérlőre akarod kötni.

A Samsungnál létezik enterprise köntösben hasonló, PM863 típussal, mint read-intenziv. (Az SM863 az írásos.)

Csak tapasztalatból tudok nyilatkozni, viszont nem tudom a pontos szériákat most így hirtelen. Cégnél van 100+ Kingston, eddig még egyikkel sem volt gond, a legidősebb 5 éves. Sajnos jelentős az írásmennyiség mindegyiken. Ugyanígy több 10 db Adata is van (volt) de már csak a selejt közt, mert mind elromlott szerintem, már csak pár darab lehet ami még él. Több éves WD Green-ek is vannak, azokkal sincs gond. Viszont a vicc az egészben, hogy az Adata usb 3.0 32GB pendrive-ok is pár hónapon belül lerohadtak, nekem garanciális csere után azonnal, előtte egy pár hónapig ment. A kollégámé először csak usb 3.0 porton nem ment, aztán már kettesen sem. A többiek nagy részénél "csak" read only lett. Ehhez képest a kingstonoknak meg sem kottyan a napi használat. Előtte nem ismertem ezt a gyártót, de most örökre megjegyeztem a nevét.
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Bevallom, engem eleve meglepett, hogy az A-data, mint gyártó ebben a témában komoly tényezőként felmerült. Bevallom, sosem vettem, sosem próbáltam, mert egyszerűen már a megjelenésekor ránézésre és árkategóriára kb. a Hama-val tűnt egy színvonalnak - és részemről most sem jobb a megítélése.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Pl. ADATA pendrájvból több tucatot, de csak a "Pro" USB3-as változatot használjuk sok év óta. Mind megvan a 8-tól a 64 GB-osokig. (Az igaz, egy kisebb méretű, (mint a 64-es testben,) 128 GB-s Pro nem lett jó választás, nekem. Másfél hónapig bírta.) - Ehhez képest Kingston G3-as és más típusú penből többen hullottak már el, - de ehhez tudni kell, hogy igyekszem mindig a legjobb, legdrágább típusokat használni a flash-ekből. (Biztosan úgy van ez, hogy időről-időre mindegyik gyártónak vannak jól sikerült típusai, kinek kevesebb, kinek több is. Lehetőleg abba kell "belehúzni" amelyik "sikerszériás", SSD-nél dettó. Erre jó itt a tapasztalatok egyeztetése. Egyébként a flash-kártyákból micro, normál SD, v. CF amég élt a gyártó csak Scandisk Pro változatok. Az összes "card" hibátlanul működik a család telefonjaiban, más eszközeiben, - a leghoszabban több mint öt év óta pl. telefonokban... - A WD-hez kerülése óta nincs tapasztalatom, - egyszerűen nem kellett vásárolnom újabbat belőlük. )

Egy alig 6 hónapos Kingston SSD két hete adta elő, hogy őt csak olvasni lehet mostantól, írni már több nem. Valami ismeretlen SATA eszközként ismeri fel a rendszer azóta.
Egy legális Win 10 Pro alaprendszer futott rajta + egy Chrome böngésző ami állandóan meg volt nyitva egy statikus oldallal. Semmi más feladata nem volt. Még csak a netre sem látott ki, hogy a frissítéseket lerángassa a MS-tól. A tároló kapacitás kb. 30% volt kihasználva.
Egy új Lenovo mini PC-ben, szerverszobában, pormentesen, 20 fokra hűtve, duplán biztosított szünetmentes betáppal.
Ez pont ahhoz volt elég, hogy mostantól még ilyen célra sem szívesen veszek, vagy ajánlok Kingston SSD-t.

Így járni bármilyen márkával lehetne. Nincs olyan aminek nincsen meghibásodási százaléka. Csak az a kérdés ki fogja ki.
Az egyes esetek és a statisztikák egészen más kérdéskör. Csak persze melyik gyártó adja ki a meghibásodási statisztikáit? Persze egyik se. De ami számítana az leginkább az lenne, ha tudhatnánk róla.

Van olyan hazai számítógép bolt ahol a meghibásodási százalék jelezve van a termékoldalon. Azokból az SSD-kből amikből vásárolnak is, nincs olyan hogy 0,00% meghibásodás. Vagyis valahol valaki mindegyik típussal járt már úgy hogy tönkrement garancia időn belül.

Még azon gondolkoztam el, hogy a számítógép alkatrészeknél meghibásodás szempontból nagyon nem mindegy a körítés sem. Például olyan dolgokra gondolok mint HDD-knél a rezonancia, mindennél a tápegység minősége, a tápáramok tisztasága, egyenletessége, zajszűrése, az üzemi hőmérsékletek és hasonlók. Ezek is erősen befolyásolhatják a meghibásodást, nem csak maga az adott alkatrész. Például nálunk meglepő mértékben ritkult a hálózati eszközök meghibásodása miután kaptak maguk elé rendes szünetmentest.

Lehet az volt a baj, hogy nem látott ki! Van egy elszeparált Windows 10 telepítésem, egy "szerver" alkalmazás fut rajta. Az eseménynaplóba napi 3000 esemény kerül be, csak arról, hogy "Nem hozható létre kapcsolat a Windows Update szolgáltatással" és "A Hálózatlistázó jelenti, hogy nem képes kapcsolódni az internetre."
Nyilván nem ez nyírja ki, de azért ez beteg. "Hüjeavindóz!"

Ezt nem oldja meg a default route elvétele?

A telepítés közben pl. van egy rész, amikor akar rögtön frissíteni egyet. Ha nem tudja elérni a netet, akkor akkurátusan vár 10 percet a nagy büdös semmire, "hátha" megnő az internet. 10 perc után nagy duzzogva feladja. Ha nincs default route, akkor rögtön továbbmegy.

A válasz attól függ, hogy mennyire fontos az a szerver.

Ha nem fontos, akkor tökmindegy.

Ha fontos, akkor is tökmindegy. Csak ebben az esetben kettőt tegyél bele, tükörbe. Értelem szerűen, célszerű két eltérő márkát választani, hogy lehetőleg ne egyszerre haljanak meg.

Én ilyet használok:
https://www.aliexpress.com/item/2-5-SATA-III-to-dual-mini-SATA-USB-3-0-…

De neked lehet, hogy célszerűbb egy SW raid, például amit az LVM tud, az bőven jó, mert az kezeli, ha az egyik panel megnyekkent, és mondjuk küld neked róla egy levelet ha szépen körbescripteled.

Szóval az én vélemyénem az, hogy a jelenlegi p1csa árak mellett a bármelyik kettőt a jó válasz.

Szerinted hany flashgyarto van? A sok marka azt az 1 2 3 gyarto kinai vackat adja ilyen olyan aron. Tokmindegy.
------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

A NAND az csak egy komponens. Az összeszerelés, azaz a forrasztások, maga a tokozás tervezése, a vezérlő minősége is nagyban meghatározza a dolgokat.

Aktuális Anandtech cikk: https://www.anandtech.com/show/14541/the-kingston-dc500-series-enterpri…

Érdemes megnézni, hogy családon belül is mennyire máshogy oldják a spare areát, sőt konkrétan más NAND chipekkel. Valszin máshogy melegszik, máshogy tud hülni a tokozásban, és főképp máshogy kell drótozni a vezérlőre.

A körülöttem elhalálozott SSD-k sorát tarkítja egy még nem egész egy éves Kingston UV500 is. SMART és detektálás megy, a filerendszert már nem olvassa egyáltalán.
Tegnap futtattam egy badblocks-ot is -vvw-vel kb 20000 hibát adott. Kíváncsiságból meg ugye a Bitlocker nem volt belőve. Ma ment garanciába.

Első egy UV400 volt, az ment pár hónapot, olvasható maradt. Következett az Adata SU900.

840-et ne, azok mostanra elkezdtek hullani, egyre több panaszt olvasok rólu. Most legutóbb nincs két napja, hogy egy másik fórumon valaki írta, hogy egy 5 éves 840 EVO mindenféle előjel nélkül beadta a kulcsot, még adatmentésre sem volt lehetőség.

A 850-esek és 860-asok azok jó szériák. A 860-asból a QVO-t nem ajánlom, de az EVO-t és Pro-t igen.

Több száz gépen 3-4 tönkrement SSD az viszont nem rossz statisztika. Selejt nyilván minden gyártó, minden modelljéből van, nem tudják kiszűrni 100%-ra, mindegy mennyire szigorú a minőségellenőrzésük, tesztelésük. Azért is van rájuk jótállás, nem dísznek.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Azért ez jó...azért ne vegyen 840-et, mert az 5!!! éves szériák elkezdtek hullani?? Akkor még elég gyerekcipőben járt a technika, inkább azt kell nézni, hogy ahhoz képest milyen sokat mentek!! És azóta folyamatos fejlesztés volt ...

Szerintem

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."

Kingstonnal érdekes hogy az "übergáz" V300-asból van vagy 30-40 napi üzemben. SATA és mSATA vegyesen. Eddig (kopp-kopp) egy sem ment meg.
Intel van még bővebben, újabban Hynix a Dell gépekben.

A 860 Evo most már kezd érdekes lenni. Leesett annyira az ára mint amennyiért az Adata-t vettem. Drágább volt pár hónapja, illetve direkt elvetettem akkor mivel AMD platformon használom.
840 Evo-t ismerem. Ezért csak egyet sikerült beszerezni egy laptopba. Még megy.

Samsung 840 EVO, múzeumi darab lassan:

65,9 Terrabájt, kB 8 éve megy (70865 óra) 7/24 , működik.

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model: Samsung SSD 840 EVO 250GB
Firmware Version: EXT0AB0Q

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===

SMART Attributes Data Structure revision number: 1
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 100 100 010 Pre-fail Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 085 085 000 Old_age Always - 70865
12 Power_Cycle_Count 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 20
177 Wear_Leveling_Count 0x0013 084 084 000 Pre-fail Always - 185
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0032 065 044 000 Old_age Always - 35
195 Hardware_ECC_Recovered 0x001a 200 200 000 Old_age Always - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x003e 100 100 000 Old_age Always - 0
241 Total_LBAs_Written 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 141724942357

Önmagában az AMD-nek nincs baja a Samsungokkal. Sokkal inkább az AM3 és annál régebbi lapoknál fordul elő, hogy szar SATA vezérlőt integráltak rájuk, és ezeknek van baja a 860-as szériával. De pl. a kései AM3-as lapok is rendben szoktak lenni, meg az AM4-esek is. Igazából régi lapoknál is inkább gyártója válogatja, nem az összesről mondható el. De minél régebbi, annál valószínűbb, hogy egy 860-as Samsunggal gond lesz benne.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP