SMS a múltból?

Most (2019. február 27.) kaptam az SMS-t:

„Tisztelt Ügyfelünk! Tàjékoztatjuk, hogy 2017.08.01-jétöl Åltalànos szerzödési feltételeink (ÅSZF) mòdosulnak. Részleteket 2017.06.30-tòl a www.telekom.hu weboldalunkon talàl. A mòdosìtàssal kapcsolatos elöfizetöi jogokat az ÅSZF 12.1.pontja tartalmazza. Üdvözlettel: Telekom”

Vajon mi fog történni, ha nem fogadom el az „új” feltételeket? Az is megérne egy-két szót, hogy most, 2019-ben (2017-ben?) a magyar karakterek használata még mindig problémát okoz egyes cégeknek.

Hozzászólások

A magyar karakterekre: szerintem a default sms charsetben nincs rendes á betu. ezert hasznaljak az "olasz" á betut. Igy is olvashato, es nem kell az extended charsetet hasznalni, vagyis rovidebb az sms amit kuldenek.
Szerintem.

> Vajon mi fog történni, ha nem fogadom el az „új” feltételeket?

Azzal, hogy továbbra is használod a szolgáltatást, ráutaló magatartással automatikusan elfogadod az új feltételeket.

Az értesítés lényege az, hogy amennyiben NEM fogadod el a fetételeket, akkor a határidőig lehetőséged van jogkövetkezmények nélkül felmondani a szerződést.

> Az is megérne egy-két szót, hogy most, 2019-ben (2017-ben?) a magyar karakterek
> használata még mindig problémát okoz egyes cégeknek.

Az GSM 03.38 karakterkészlet ennyit tud. 7 bites kódolás. Az SMS is azért lehet 160 karakter hosszú, mert 140 byte áll rendelkezésre, 140*8/7=160

„Azzal, hogy továbbra is használod a szolgáltatást, ráutaló magatartással automatikusan elfogadod az új feltételeket.”

Szerintem ez egy picit bonyolultabb. Ha most kapok egy SMS-t, hogy másfél évvel ezelőtt változni fog az ÁFSZ, akkor azért nehéz azt mondani, hogy „köszi, de akkor inkább bontsunk szerződést másfél évvel ezelőtt”. Mert másként esélyem sincs elkerülni a ráutaló magatartást. :-)

„Az GSM 03.38 karakterkészlet ennyit tud. 7 bites kódolás.”

Azért egy ideje már van lehetőség utf-8-as karakterkészlet használatára is az SMS-eknél. Ekkor persze rövidebb lesz az üzenet, vagy több részből fog állni, de megoldás az van. Egyébként kb. 10 évvel ezelőtt erről sokat cikkezett a sajtó, mikor kiderült, hogy egy SMS 2-3-szor annyiba is kerülhet, ha bizonyos ékezetes karakterek vannak benne. Viszont a Telekom számára ez nem jelenthet problémát. Bár nem kizárt, hogy saját maguknak is kiszámlázzák az SMS-ek árát.

Nem arról van szó, hogy spúrok, és maguknak is kiszámlázzák az SMS-t. Hanem kompatibilitás. Az általuk elküldött SMS-t MINDEN készüléknek tudnia kell olvasni, épp ezért csak a GSM 03.38 karakterkészletet használhatják. Nem alapozhatnak arra, hogy minden kliens képes Unicode karakterkészlet UTF-8 kódolású üzeneteit dekódolni. Nem tudhatják, hogy éppen az a készülék, amin megkapod és olvasod az üzenetet, tud bármi mást dekódolni a GSM karakterkészleten kívül.

Ahogy látom páran nem tudták a lényeget értelmezni...

Szerintem pusztán el van írva a dátum. Vagy történhetett egy "jól meggondolt" Restore 2017-ből?
:-D

Pedig külön kiírtam az aktuális dátumot, hátha így könnyebb lesz észrevenni. Tévedtem. :-(

Mondjuk kb. 1-2 hónappal a változás előtt szokták küldeni az ilyen SMS-eket, így ha az évet írták el, akkor ez még egy kicsit korai. Bár annak is kicsi az esélye, hogy a hónapot kétszer is úgy írják el, hogy nagyjából stimmeljen a köztük levő különbség, miközben az évszám is hibás.