nagios/naemon + operator GUI

 ( Proci85 | 2019. február 21., csütörtök - 12:13 )

Sziasztok

Nagios vagy naemon monitoringhoz kellene nekem egy olyan felület, ami csak a critical és warning hibákat dobja ki, amire ha az operátor rákattint/fölé viszi az egeret, akkor egy új ablakban/buborékban instrukciók jelennek meg.

Ilyenre gondolok:
- adott telephelyen elment a 230V betáp, nagios jelzi és az operátor kézhez kapja rögtön a helyspecifikus infókat, ELMŰ telefonszáma, ahol érdeklődhet. A közvetlen műszaki kontakt, aki a telephelyért felel, stb.
- adatvonal szakadás: ellenőrizd ezeket és ezeket a csomópontokat a monitoringban, hogy élnek-e és annak függvényében így és így cselekedj.
A cél, hogy egyszerű emberek egyszerű hibákat el tudjanak hárítani, ne kelljen a készenlétest riasztani, ha egyébként egy ELMŰ hiba van, és nyugtázták, hogy 10 perc múlva visszajön úgy is a betáp. A szünetmentes addig kibírja.

A tudásbázist nyílván mi hoznánk létre, és a host, service -> infó összerendelést is.

Találtam egy full fapad php-t, ami a monitoring rendszer status.dat fájlját felolvassa és printelget belőle, esetleg azt meg lehetne tákolni, sql-ből etetni infókkal, de mielőtt nekiesek talán van már erre szebb kész megoldás is.

Ismertek ilyet?
Köszönöm!

Ja igen, ha esetleg más monitoring rendszer tudja, nem zárkózunk el a váltástól.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tálcára ülő nagstamon, adott servicere jobb gombbal bökve lehet action-öket definiálni. Változóként tudsz jópár dolgot használni, amivel pl. egy URL-t meghívhatsz.
--
"Sose a gép a hülye."

Köszi, ez érdekesnek tűnik, bár Thrukkal nem akar összelövőni. Még reszelem.
Közben találtam egy másik igéretes megoldást: https://exchange.nagios.org/directory/Addons/Components/Object-Notes-Nagios-XI-Component/details

update:
A nagios/thruk is tud ilyesmit.
notes note_string
notes_url url
action_url url

Ez host és service alá is betehető. Plusz kis ikon jelenik meg a host, service sorban, rákattinva notes_url értéke jön be új ablakban. Ez így elé jó. Emögött egy php, paramétereben átadva a host, service nevét, ebből sql-ből infók megjelenítése.

a nagstamont allitsd be h thruk van mogotte es menni fog.