Linux/BSD/Akármi cluster PC-ből

 ( mgabor | 2019. február 17., vasárnap - 19:32 )

Sziasztok,
van kb 10-15 használt pc ami között elég széles technikailag a szórás, tehát van core2duo - i3-ig meg 512MB ram-tól 8Gb-ig mindenféle. Szeretnék valami cluster félét összehozni belőlük amin adatbázisok(mssql,mysql) és webes alkalmazások (php,rails) futnának. A cél az _elpusztíthatatlanság_ lenne :) Később tudok még kb megint ennyi gépet hadrendbe állítani, akkor már 30 körül járnánk. Ja és hdd az kb mindben 1db van 250-1TB közötti méretben. Kb ilyen szegény ember clusterre gondoltam. Mit javasolnátok milyen distro vagy milyen lehetőségek irányába induljak el?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez így kb. a felejtős kategória. Nagyon kevés a hardver bármi értelmeshez. Gondolom ethernet portok tekintetében is hasonlóan állnak mint a már említett hardver paraméterek esetén. Switch van amivel összekötnéd? SAN vagy NAS sincs gondolom, mert a HDD amiket említettél kapacitásban és teljesítményben is édeskevés.
Azt tudod tenni, hogy kettő combosat kinézel azokba beleraksz több HDD-t, RAM-ot, Ethernet portot, és failover clustert készítesz belőle, a block device lehet DRBD.

Az 2 legyen inkább 3, ahogy már korábbi témákban is sokan megköpködték. Ettől független proxmoxx-al csináltam 2 gépből, viszont kézzel kell a VM-ket babrálni az egyik vas kidőlése esetén.

Ez így kb. a felejtős kategória.
+1

--
zrubi.hu

Bár én általában támogatom a tanulás célú takonylást és tákolást (jól jöhet még az életben), de én se állnék neki ezekből a vasakból építkezni. Pláne a mai virtualizációs lehetőségek mellett már nem sok létjogosultsága van.

Éles vagy tanulási / oktatási céllal szeretnéd ezzel tölteni az időd?

Egyelőre csak a szórakozás a cél de, ha valami értelmeset ki tudok hozni belőle, akkor akár éles is lehet valamilyen formában.

~15 ilyen sz.rpcn kiszámoltad ez mennyibe fog kerülni áramilag? :) Mert úgy nem biztos hogy "megéri" a "tanulást/szórakozást".
kiegészítés: bár fűtésre nem kell költened :)

drbd helyett mondjuk legyen már ceph.

Ezekből a vasakból?

tanulásra nem mindegy? Lassú lesz és neked nem fog tetszeni, ezt már értjük


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Első lépésként a cluster teljesítményfelvételét számold ki !

10 gép fejenként 200-250 W-tal összesen 2000-2500 watt.

második lépésben a hőtermelést és a hűtési igényt.

lehet, hogy "gazdaságosabb" egy használt szervert venni (pl Dell R7x0, Proliant gen 5-7)

Nem mondtam, hogy otthon csinálom :)

Reálisan nem több mint 100W terhelve. Játszótérnek használva átlag 40W-al lehet simán számolni normális "brand" gép esetén.

Most fogtam egy gépet találomra és megmértem mennyit fogyaszt. Indulástól a befejezett rendszer boot-ig 47 wattnál nem ment feljebb.

Mégis hogy rávágta a kolléga hogy 250...
HP-k 92%-os táppal 25-30-at húznak Windows telepítés közben vagy üresjáratban. Eldöntöttem hogy ennyit még kibírok egy otthoni szervernél. Pár lemez még majd megdobja 10W-al.

Mondjuk abban lehetne fantázia, hogy a kitalált rendszert alkalmazni mondjuk egy irodaszint összes pc-jére. Természetesen úgy, hogy virtualizáljuk a windózokat a Gizikéknek.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

En Core linuxxal jatszanek. De egy kicst ugy erzem forditva ulsz a lovon (meg ha tanulas is a szandek), es nem a cel hatarozza meg az eszkozt. Amugy relacios adatbazist amugy sincs sok ertelme 15 gepen futtatni, foleg, ha abbol nemelyiknek olyan vacak valaszideje van, mint a core2duosoknak lesz. erdemes kissebben elkezdeni, mondjuk ha 3-4 geppel stabilan megy (barmelyyiket megolod minden fut tovabb, es barmikor tudsz ujabb nodot csatlakoztatni), akkor onnan mar nem nagy ugras a 10 sem. Erdemes lehet kissebben nekiallni, es majd ha no a terheles, akkor bevonni tobb gepet. De amugy ha ennyi gepem es szabadidom lenne megtanulnam a Kubernetest ;)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina