Aktuális Intel generációk

Fórumok

Keresgéltem új gépet (laptop), lecserélni a korosodó Dell lattitude 6420-at. Abban i5 sandy bridge van, ezt már annó kiderítettem. Nem követem ezt a területet, kb. 5-6 évente gépcsere idején jön elő mindig ez a probléma. Nézem wiki-t, hogy hol jár most 2018 legvégén az intel CPU fronton, de bevallom megfájdult a fejem: tick-tock-fuck, sky lake, kaby lake, kaby lake R, whiskey lake, coffee lake, i3/5/7/9, 8th gen/9th gen, Intel UHD6xx vagy Iris Plus GPU stb. stb.

Tud valaki olyan oldalt vagy leírást, ahol szép ábrás nyilas ábrázolással látszik ki-kicsodának az elődje-utódja, melyik CPU kód az aktuális família melyik ágához tartozik, miben erős miben gyenge, és legfőképp ha összehasonlítok 2 hasonlónak TŰNŐ!!! kódszámot, kiírná melyik miben jobb. Létezik ilyen? Nem vagyok IT laikus, de amit az intel művel product kódokkal és familia fantázianevekkel, az már büntetendő olyan átláthatatlan!

Hozzászólások

Ábrást nem tudok, de érdemes megnézned, hogy melyik CPU milyen számítási teljesítményt ad.
https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Nem szentírás a fenti oldalon a kiválasztot procik összehasonlításában a "Single Thread Rating" és a "CPU Mark", de jelfeldolgozási tempó megbecsüléséhez ezek a tempó mérőszámok összehasonlítása nekem jó támpontot adtak eddig.

Ha googlizol egyet, hogy az adott CPU milyen GPU-t tartalmaz, akkor annak is jó eséllyel megtalálod a sebességarányát itt: https://www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php
Ez utóbbiakkal kevésbé foglalkoztam, a 720p videó lejátszásán kívül a videóchip többre nekem nem kell.

Sub
Ugyanebben a cipőben járok. Egyelőre csak odáig jutottam, hogy cpubenchmark pontszámok alapján nézem. Mindenesetre zavar hogy nem látom át, nem értem.

Szerintem ne is CPU-t keress, hanem konkrét laptop modellt, pl. a friss Dell Latitude-ot, és nézd meg, hogy azt milyen CPU-val lehet kérni. Így már csak néhány változatot kell összehasonlítanod. Mert úgyis mindegy, hogy hány 1000 féle CPU-t árul az Intel, ha a kiválasztott laptopot 3 féle modellel szerelik összesen. :)