Gutenprint és ami kell hozzá

 ( gee | 2018. december 18., kedd - 3:09 )

OK, ez egy új téma számomra, szóval lehet, hogy kezdő dolgokat kérdezek. Előre is sorry.

Van egy fotó nyomtatóm, Lehet kb. 12 éves. Akkoriban használtam, talán Windows XP alól. Valamikor 2013-2014 körül megint használtam, fogalmam sincs, de talán Windows alól szintén. Most megint használnám, ha sikerülne.

Linux alatt a gutenprint nevű cucc állítólag viszi. Ahogy olvasom, a gutenprint a Gimp nyomtatási megoldása (nem is tudtam, hogy van neki saját).

Odáig eljutottam, hogy telepítettem a gutenprinthez mindenféle csomagokat.
Ha Gimp-ben kiválasztom, hogy nyomtasson a gutenprinten át, akkor bejön egy ablak, ahol kiválaszthattam a nyomatóm típusát.

Csak éppen a nyomtatás nem megy. Azt az üzenetete kapom, hogy lp: error - no default destination.

Akkor ezek szerint még egy lpd-t is be kell konfigurálnom? Illetve először telepítenem?
Azért furcsállom ezt, mert a gutenprint csomagok nem mondták. És persze nem szeretek lpr-t vagy lprng-t telepíteni, mert nem akar együtt létezni a telepített cups csomagokkal.
Meg nem is állítottam be lpr-t minimum 16 éve. Nem nagyon hiányzott a konfigurálása :-)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A gutenprinthez elég csak a gutenprint csomagot feltenni, ami van függősége, az magától felkerül, erről a csomagkezelő gondoskodik.

GIMP nem kell a gutenprinthez, működik anélkül is. Viszont CUPS-ot kéne mellé telepíteni. Én használtam már gutenprint-tel egy Epson DX50-es tintasugaras nyomtatót, ahhoz kellett, a CUPS+gutenprint kombó rendesen vitte.

Ha nem állami titok, azt is megírhatnád, hogy milyen nyomtatóról van szó konkrétan, gyártó, modell szintjén.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Canon Selphy CP510

Mivel a CUPS-nak van egy lp/lpd kompatibilis rétege is, elvben nem kellene mást is telepítened. Nekem inkább olybá tűnik a hibaüzenet, hogy a CUPS-odban nincs beállítva default nyomtatóként (vagy egyáltalán) ez a fotocsoda. Szerintem a gutenprint csak az átalakításért felel, a nymtatókezelést pedig megoldja maga a CUPS majd ezek után.

Szóval első lépésként vedd fel CUPS-ba is ezt az izét.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Neked gutenprint + cups kell, vegyél fel egy nyomtatót gutenprintes driverrel, és használd azt a nyomtatót tetszőleges alkalmazásból. Ennyi az egész. Nekem az 1-2vel ezelőtti nyomtatóm ment így, mert nem volt hozzá külön driver, a gutenprint viszont vitte.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Köszönöm mindhármótoknak.

Nem volt a leírásból számomra egyértelmű, hogy rendszer nyomtatóként is fel kell venni. Úgy tűnt, hogy majd a Gimp elintéz mindent egymaga.
Végül így sikerült működésre bírni (bár a papír adagolást kézzel kell segíteni, mert egyedül már nem tudja behúzni).

Akkor öröm és boldogság. A lényeg, hogy a CUPS-ban fel kell venni a nyomtatóhoz való gutenprint drivert, különben a gutenprint hiába van fent, önmagában nem csinál semmit, ezen a GIMP sem segít.

Egyébként ez a jó a Linuxban, ilyen régi nyomtatók Windows alatt csak XP alatt mentek utoljára, vagy ha volt is Vista/Win7 driver, csak 32 bites, stb..


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

OT:

Kb. másfél éve nyugdíjaztam a SCSI-portos Mustek scanneremet, amihez utoljára W95-höz volt működő driver, a Sane viszont a mai napig kezeli. A mostani gépbe viszont már nem tettem SCSI-vezérlőt. Helyette lett egy Canon Lide 25, amihez XP-ben volt utoljára támogatott meghajtóprogram, nem véletlenül lehet fillérekért hozzájutni mindenféle apróhirdetéses oldalakon. Ezt is a Sane hajtja. (Mint az asszony szintén Canon wifis szarát, ami szintén megy.) Persze ez itt a vacak FreeBSD, nem ilyen júzerfrendli windóz...

/OT

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Igen, meg is néztem, amikor éjjel nem akart összejönni a félig telepített cucc, hogy esetleg Win alatt?

Hát nem. Win10 van, a Canon kedvesen azt mondja, hogy vegyek másik nyomtatót :-D
Win7 driver van még, ha jól láttam, talán 64 bites is. De a céges gépemen Win10 van, szóval semmiképp sem lehetett arra indulni a kisebb ellenállás és gyorsabb eredmény irányába