Tüntetések margóján

 ( tomsolo | 2018. december 14., péntek - 14:22 )

A politikai indíttatásokat mellőzve ám ezek folyományaként a tegnapi és mai napon újabb rügyek fakadtak kishazánk mocsárlázas médiaudvarán.

Két nagy kedvencemet emelném ki közülük:

Az egyik amikor az atv-s riporternő élőadásban az első helyről szaladt vissza a paprika spray kóstolásból és kijelentette, hogy ez bizony csíp. (Mondjuk ha már paprika spray, az a kép is tetszett, mikor a hátsó sorban álló rendőr lefújta az első sorban álló rendőröket :D .)

A második, mikor az index.hu berkein tanyázó 'sixx' - alias Varga Attila - gépíró és másoló, ma arról írt, hogy " A Ripost lett a kinyomtatott kurucinfo" mert ott van feljelentő rovat. Ezen nagyon jót kacagtam, mert pontosan és jól emlékszem rá, hogy ez a 'feljelentősdi', hogy-hogy nem a magyar online felületeken először az index.hu-n jelent meg az akkor még nem létező Velvet helyén tanyázó, 'bulváréshónalj' bugyor rovatban, szerény összegekért cserébe (később már önkéntes alapokon) arra bíztatták a kedves olvasókat, hogy jelentsenek - lehetőleg képpel - az adott celebekről mindenféle érdekességeket ocsmányságokat, például XY az orrát túrja a reptéren vagy reklamál a visszajáró miatt. Ezeknek a stílusa egyébként annyira hasonló volt a később megjelenő kuruc.info-hoz, hogy először arra gondoltam vmi ottani régi munkatárs igazolt át virtuálisan, de többé kevésbé kiderült, hogy ez csak egy forkja volt ennek a tevékenységnek, upgradelve persze a telefonszámokkal.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

valoszinuleg nem lattad a ripost mai fooldalat.
nem nekik kell jelenteni, hanem fotokat raktak ki a tuntetesrol es arra biztatjak az olvasoikat, hogy a rendorseget hivjak ha felismertek a tuntetoket.
ilyesmit nem igen lattam meg halIstennek itthon.

Hagyd el, atények ilyenkor nem relevánsak :S

Én érzek egy kis különbséget a celeb, meg a mezei állampolgár sajtóbeli reprezentációja között is, de már bele se akarok menni.

Nem csak te érzel, a törvények is különbséget tesznek közszereplő és magánember között. Jelentős mértékben.

Értsd: akinek kényelmes összemosni a kettőt, össze fogja mosni, lásd a szálnyitót...

Nincs is ilyen feljelentős oldal az online verzióban

Főgépész Úr többször szólt már, hogy hova valók ezek a témák, de csak azt látom, hogy nektek kedves ideológai maszturbációk valahogy csak kikerülnek ide újra és újra. Félreértés ne essék, nem fogok feljelenteni senkit, mert nem a stílusom, sőt jobb lenne pinnelni, hogy te se tudd törölni a blőd fasságodat - kár lenne érte, mert pár év múlva jó lesz visszaolvasni ezt a szégyent, baszod.

Elmondom: Az a de fasza bazmeg az egészben, hogy összemosod a tüntetőket, meg azokat a 'celebeket', akik pénzért, vagy más egyéb tuggyafaszom előnyér' vállalták a médiakurvulást, azaz a közszereplővé válást. Apró difi, egészen apró difi. Remélem most elkezded elmagyarázni, hogy aki tüntizni megy az már közszereplő.

HTH.

Lehet türülni.

Sixx for prime Minister, Bruti meg legyen a köztársasági elnök. Amugy ėrzem a hisztériakeltést is, de szerintem most is jogos a düh, ahogy 2006ban, de akkor jobb volt a szervezés. Megint más kėrdės, hogy aki rendôrre támad, ne számítson simire.

Öszintén szólva én nagyon nem értem ezt az egészet. Eleve mi lehet az az erő ami arra készteti a Fideszt, h ilyen - politikai öngyilkossággal felérő - módon megtámadja a saját szavazóbázisát? Mire számítanak ezután EU-s és önkormányzati választásokon? Amit sajtóban lehetett hallani, h 3 éven belül kell elszámolni a túlórát stb - hát milyen embertelen baromság ez? Ezt teszik a választóik karácsonyfája alá? Nagyon sötét dolgok lehetnek itt a háttérben! Hallottam olyat is, h állítólag magyarországi német iparvállalatok valamilyen képviselete elítélte az új szabályozást - azaz nem az autógyárak kérték a változtatásokat. Fideszes építési vállalkozók akkor? Esetleg a Tesco?
Most ha arra gondolok, h a Fidesz pár éve még vasárnapi boltzár bevezetésével próbálkozott, illetve arra, h ez aktuálisan milyen muníciót jelent a Soros-ügynököknek teljesen érthetetlenné válik az egész.
Ami biztos, h Fidesznek óriási arcvesztés jelent és éppen az a rémisztő, h erre csak egy nagyon nagy erő kényszeríthette, de ez hiába olyan nagy, mégis láthatatlan a választók számára.

> Öszintén szólva én nagyon nem értem ezt az egészet.

Segitene, ha elolvasnad a topicot. Minden oldal eleg jol korbe lett jarva.

Valószínűleg nem ugyanabban a galaxisban vagyunk!

Gondolod lesz még ennek lángja a buék után? Szerintem már két ünnep között se, ha odafagynak a betonra a tüntetők, és belefáradnak. Parlamenti közvetítést nem lehet minden este bevágni az RTL híradóba, utcán most se tömeg van, ha megnézed az ország lakosságát arányaiban, szerintem ez kevesebb, mint az netadónál volt. A másik, hogy azért azon is el kéne gondolkodni, hogy már eddig is 250 óránál volt a túlórakeret, most 400, senki nem azt mondja, hogy akkor vissza az emberi, nem is tudom, 50-re, hanem hogy hát eddig és ne tovább, de azért eddig elengedték, és szó nincs erőteljes csökkentésről, csak hát, legyen már úgy, ahogy 3 hete volt még.

A Fidesz saját szavazóbázisának egy része kategorikusan nem is tud semmit erről, mert dolgozik, és nem foglalkozik "ilyen ügyekkel", egy másik része konkrétan jó ötletnek tartja, mert hát kell a melós a gyárba, meg jó nekik a túlórapénz, egy harma...szóval érted, nem az van, hogy gyomorba lett rúgva mindenki, mert el lett véve a személyes vagyo...hja bocs, ilyen is volt már, aztán mégis csak a pornó adóztatása vitte a népet, az áldott népet az utcára.

A Fidesz saját szavazóbázisának nagyresze nyugdijas..leszarjak a melosok nyugjeit. a lenyeg hogy emelkedjen a nyugdij, legyen bozsiutalvany meg 2kg kolompér.

az orszag nagyresze leszarja hogy a videki szegenyeknek lofasz jutott, nem rezsicsokkentes, mert mig a budai IT szakemberek telen a rezsicsokkentet gazzal vegre nyugodtan futhetik a garazskijarojukat a felfagyas ellen, addig videken mari neni a futetlen faluvegi valyogkuckojaban fagyott meg, mert elfogyott a szemet amivel tuzelt.

egy valamiben nagyopn sikeres volt a fidesz, a szolidaritas teljes kioleseben.
igaz, nem ok talaltak ki..de a kadari hagyomanyokat remekul elevenitettek fel.

az igazi probléma pedig nem is a rabszolgatörvénnyel van , hanem a másikkal , amit aznap megszavaztak ( képviselői kártya nélkül , szabálytalanul, hozzáteszem ... ).

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Mi volt az? Nem követem.

Szerintem a közigazgatási különbíróságokra gondol.

Bingó...

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Kicsit másként súlyoznék!
A túlórás cucc 1x,
Fideszes bíróságok témája 2x,
Adásvételkor az agrárgazdasági tevékenységet folytatók kötelező tagságán és a tagok egyenlő szavazati jogán alapuló, köztestületként működő Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarának a föld fekvése szerinti területi szerve foglal állást a szerződésről. 4x

A földedet csak úgy adhatod el, ha épp Mészáros Lölőnek nem kell, de azért ő mondja meg mennyiért. De ebből nem lesz balhé, csak a személyes érintettség mozgatja meg az embereket, és kevés embernek van eladásra érdemes földje.

Bővebben? Címszón túl, és hogy miért baj?

Jah, hát ez kicsit hosszú lenne...

Gyorsan összefoglalva: megbontja a bíróság egységét és a hatalmi ágak szétválasztását (vagyis hogy a törvényhozó, a végrehajtó és az igaszságszolgáltatási ág három egymástól különálló, egymást fékekkel és ellensúlyokkal (Schmitt Pál értelmezésében fékekkel és egyensúlyokkal :P) kordában tartó egyensúlyi rendszer).

Az összes közigazgatási perben (pl. NAV, Rendőrség, NAIH, vagy mondjuk a közérdekű adatok megismerése iránti perek) ezek a bíróságok fognak eljárni - a gond ezzel legfőképpen az, hogy az ide bekerülő bírók kiválasztása kizárólag a Fidesztől fog függeni, tekintettel arra, hogy az igazságügyért felelős miniszter fog dönteni a kinevezésükről és előléptetésükről. _Nyilván_ nem fognak visszaélni ezzel, és _nyilván_ nem csak hozzájuk lojális "bírókat" ezekbe a székekbe ültetni, hogy aztán majd - _nyilván_ - a "megfelelő" ítélet születhessen. Sose csináltak még ilyet. _Nyilván_.

> az ide bekerülő bírók kiválasztása kizárólag a Fidesztől fog függeni
Es?
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ez most komoly?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

igazad van..a rendorseg, az ugyeszseg, az ASZ, a takolmanybirosag, kozmedia, a kamarak, a sportegyesuletek elfoglalasa utan a birosag mar tenyleg nem oszt-szoroz..

Igy van, ezen mar nem kell meglepodni se. Ettol fuggetlenul ketharmadek se rosszabbak (se jobbak) mint a magyar politikai elit $RANDOM partja.
____________________
echo crash > /dev/kmem

de rosszabbak.
az mszp-szdsznek 70+%-a volt, meg sem foglaltak el mindent, nem szamoltak fel a demokratikus fekek es ellensulyok rendszeret.

Az orszag gazdasagat viszont majdnem sikerult. Minden magyar politikai ero mas modszerekkel alkot ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Senki nem mondta hogy jol all az orszag. Az elozo rezsim alatt (nekem mind az, ezek is, azok is) viszont csehebbul allt.
___________________
echo crash > /dev/kmem

Még ez sem igaz. Helyezésünk az egy főre jutó GDP tekintetében az EU-ban:

2002	21
2003	21
2004	21
2005	21
2006	23
2007	25
2008	25
2009	22
2010	23
2011	23
2012	25
2013	24
2014	24
2015	25
2016	25
2017	24

Mit kell itt latni? Valsag begyuruzese utan -2 helyezes mahoz kepest? Mikozben a vilaggazdasag mara elhuzott az EU mellett? Mikozben akkoriban romma adosodott az orszag?
Tolem aztan lehet Libas a president, az se lesz jobb semmivel, mint ahogyan egyik sem volt jobb soha semmivel a masiknal. Rezsim, rezsim.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Azt kell látni, hogy a válság begyűrűzése után két helyet javulva adta át az előző rezsim a mostaninak a gazdaságot, ami aztán a hangzatos ajóistentudjamekkoranagyszázalékosnövekedés ellenére összességében rontott egy helyet.
És még tovább fog romlani (bár lassan nincs hová), mert összeszerelő-üzemmel nem szokás nagy értéket előállítani.

+1, Csodák nincsennek, - esetleg csodavárás, egyeseknél.

almat a kortevel.
egy gazdasagi valsag idoszakat, ne hasonlitsd mar egy konjunkturahoz.
ezen kivul orbanek vegig az EU-s penzbosegben duskaltak.
azt is nezd meg, hogy mire koltik a penzt. ha vege lesz a habzsi-dozsinek, akkor onalloan kepes lesz-e a gazdasag novekedni vagy padlofogas lesz a vege?

Mindig padlofogas a vege. Absurdistanban vagyunk, ne legyenek illuzioid :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Sztem lesz. Sok fideszes is úgy érzi, h elárulták ezzel őket. Nem csak a szavazóbázis, hanem a tagság is. Kb senki nem érti, h honnan jött ez az egész, ki kérte ezt a kormánytól? Miért teljesítette a kérést? Egy sor kérdés felmerül, amiket előbb is írtam...
Nehéz elképzelni, h mostaninál nagyobb bajt jelentene az, ha nem vezetnék be ezeket az intézkedéseket...hogy ezzel jártunk jobban.
Lehet h közvetlenül csak egy részét érinti a munkavállalóknak, de amit tudni lehet róla az annyira felháborító, h kiváltja a társadalom szolidaritását. Nem biztos h utcai megmozdulások formájában. De majd az esedékes választásokon ez meg fog jelenni.

A BMW új gyárat épít Debrecenben, és az Audi/Mercedes/BMW hármas nem egymás elől akarja elvenni a munkaerőt. Ezért van ez.
Kósa Lajos nyújtotta be a törvényt, nem véletlenül. Ő nagyon jól jár azzal, hogy Debrecenben lesz a BMW gyár. Ennyi az egész. A Fidesz vezetősége jól jár, jobbágyország jobbágynépe meg megkapja, amire szavazott.

Ez volt az elterelő balhé, (amit még a Kósára is rá lehetett bízni) amíg csendben megcsinálták a saját párhuzamos bíróságukat. Pedig ez utóbbi sokkal inkább vérlázító disznóság.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

(nemneked)

Suto Jani, ezeket a tuntetoket most ki szervezte? ki tuzelte? kihez kothetok amugy?

https://hup.hu/node/161854#comment-2290589
ennek menten talan erdekes lehet. az orszaghazban vergodo impotens megelhetesi ellenz csurhe most megvan? fizetesukert szavazva annyi sok molinot nem lengettek ezek a *retkek* par hete, most megis toluk hangos az eter. a foteri csorda is egy impotens szar, ennel par eve azert megiscsak komolyabban roptak es meg ok is mentek a levesbe. szinhaz ez, kibebaszott szinhaz megint.

ui nem nem, en sem akarok napi 1+ orat. nem is fog erinteni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Kezdd már végre nagybetűkkel a mondatokat! Sokkal-sokkal-sokkal olvashatóbb lenne a szöveged.
Köszi.

Rendben, okés.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Celebspotting vs. civilek civilek által való feljelentetése a rendőrségen?

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Egy jó munkahelyen eddig is mindenki annyi túlórát végzett, amit a főnöke, tulajdonos megkövetelt. (Kifizette v. nem.) A munkahely megtartása fontosabb volt. Senki nem mondott nemet a kétszer annyira sem. A túlórák mennyisége mindig az elvégezhető munkamennyiségtől függ. Ja, hogy van ütőképes szakszervezet? Nálunk Magyarországon soha nem volt. Legfeljebb névleges, és megfelelően fizetett sz.vezető potentátok.

Másrészt meg pénzt addig kell keresni amíg ott a lehetőség az orrunk előtt. Ha nincs megrendelés, nem fog menni. A kínai befektetők hozzák magukkal ezt az igényt, a munkaerő jobb kihasználását tekintve otthon is ehhez szoktak. Ha kell munkaerő és nincs már szabadon elég, fel kell szabadítani a még létező fékeket, mindjárt lehet találni néhány plusz órát a termelés, a GDP növeléséhez.

Tüntetni nem ezért tüntetnek. Meg akarják buktatni "sorosék" a kormányt, Ez az arab, vagy macedon "tavasz" mintájára történik. Akinek ez nem világos, nem lát tovább az orránál.

(Ahhoz szoktak hozzá, hogy mindenki azt csinálja, amit akarnak, mert kilóra megvesznek mindenkit. A nemzetiek akadályt jelentenek a pénzüknek, ezért eltiporják őket mindenhol, ahol csak lehet.)

A végére +1, én is ezt a mintát látom.

A túlórákkal nem teljesen értek egyet. A legtöbb ember kiég a túl sok munkától, meg kell találni az egyensúlyt. Egy jó cég nem építhet fenntarthatatlan túlórára, mert pont attól is volna jó, hogy életpályát kínál.

Egyébként minden olyan munka, amihez nem kell tudás, és nem kell tehetség sem, az nem optimális az embernek. Eleve nem teljesedik ki az ember az olyan munkával. És erre jön rá átokként, hogy az ilyen munkánál helyettesíthető a dolgozó, ezért alacsony a bér és kihasználják őket.

Ez sajnos a piac törvénye, államilag nem nagyon lehet tenni ellene. Lényegében a következő generációk másképp nevelése az egyetlen út: ne a mammon legyen az emberek istene.

A túlórákkal általánosan természetesen én sem, de ha szerencsésen választottál pályát magadnak, éjjel nappal dolgozol úgy is, mert abban érzed jól magad. (és nem irkálod a munkával eltöltött óráidat. - Ha nem lennének valaki körül családi igények, - akik "kimozdítanak", - még evésre, h*gyozásra is sokszor csak "végveszély utolsó percében" kerülne sor.)

régen én is azon vettem észre magam amikor felnéztem a monitorból, hogy jééé már megint mindenki hazament :-O De az ember változik, már nem akarja megváltani a világot, nem a munka van minden előtt, hanem kiegyensúlyozott életre törekszik. Továbbá nem csak olyan munkák/szakmák vannak amiket szívesen csinál az ember. Szóval ez a túlórásdi nagyon nincs rendben. Hiába lenne a munkáltató és a munkavállaló részéről is kijelentett akarat, érdek a munkavégzésre, az államnak közbe kell avatkoznia a túlmunka miatt, és a munkáltatót kell büntetnie. Érdekes h ez mind bal oldali, mind jobb oldali ideológia által akceptálható. Bal oldalról: az állami szabályozás nélkül vadkapitalista állapotok lennének. És mondjuk Marx kapitalizmus kritikája egészen adekvát ebben a vonatkozásban is. Jobb oldalról pedig: - szemben a liberális doktrínával- az embert a szabadságában korlátozni kell, ha önmaga nem képes emberi méltóságnak megfelelő életre. pl. a hajléktalanszállós rendelet pont erről szólt: ha valaki önerőből csak a saját hányásában meg ürülékében képes fetrengeni, akkor ott az államnak igen is szerepe van és közbe kell avatkoznia. Nem tűrheti, hogy emberek ilyen módon éljenek, az emberi méltóságról való lemondás joga nem illet meg senkit. A munka világa persze nem ennyire szélsőséges példa, de a tőkelogika képes lenne úgy kijátszani a munkavállalókat egymás ellen, hogy végül már pusztán egy marék rizsért dolgoznának napi tíz-tizenkét órát - ami megint egy méltatlan helyzet lenne. Mint látszik a bal és jobb - a maga szempontja szerint- itt összeér. A jobb oldal is erősen szociális (de nem szocialista és persze nem is kapitalista). Ezért úgy vélem a jobboldali beállítottságú emberek is tiltakozhatnának a Fidesz új szabályozása ellen.

huzd jol az alusapit a fejedbe..jonnek a minuszok, meg a sorosek..

a "nemzetiek" 20e fizeto migrancst hoztak Mo-ra..de ok persze nem megvehetoek :DDDDD

Anélkül hogy védeném a "fityiszt", egy piacgazdaságban a munkahelyteremtés felelőségével felruházott kormányzat mi a fészkes fenét csinálhatna pénzszerzés apropójából? A svájci minta ott van előttük. Ha már piacgazdaság van, "kemény" jöhet, a "puha" kinmarad. A vagyoni cenzust a történelem folyamán nem ők találták fel. A kapitalizmus a pénz demokráciája, nem az embereké.

munkahelyteremtes? orosz, ukran, arab, kina gazdag, reszben bunozok vettek a letelepedesi kotvenyt, akik igy akartak az EU-ba bejutni.

A gond, hogy nem csak a "munkahelyteremtés felelőségével" hanem a munkavédelem felelősségével is fel van ruházva. Megugrott az üzemi balesetek miatti táppénz
Szóval ahogy emeli a túlórát úgy kellene emelnie OMMF ellenőreinek létszámát.
+ Jobban el kellene különíteni a munkahely teremtésért felelős részeit, a munkavédelem ellenőrzésének felelőseitől.

Ezt vagy képes válaszolni a 20000 fizetős migráncsra és még te mondod, hogy nem látnak tovább az orruknál. LOL.

Miért? Te elzavarnád a leggazdagabb, letelepedni kívánó olajsejkeket, a négy feleségükkel, számtalan lehetséges gyermekeikkel egyetemben? - Nem lehetsz ennyire családellenes..!
:)

"Egy jó munkahelyen eddig is mindenki annyi túlórát végzett, amit a főnöke, tulajdonos megkövetelt. (Kifizette v. nem.)"
Nem zavarodtál bele már ebbe a mondatba?
Jó munkahelyen a főnök megkérdezte ki vállalná ha kevés jelentkező volt (miért lett volna kevés ez egy jó munkahely), nem annyira jön össze a létszám megoldja (mivel jó a munkahely a főnök megérti az egyéni igényeket pl szombaton nem 6-tól hanem 10-től tolnád a 12 órát), tényleg a legvégső eset hogy kell pluszban választania.
Jó munkahelyen ez fel sem merülhet Kifizette v. nem.

Ami meg a tartalmat illeti, senkinek nincs igaza. Nem gond hogy emelik a túlórakeretet. Van egy felső korlát amikor már a dolgozok otthagyják a céget. A baj az, hogy 3 évre van kitolva az elszámolás. A cégek cirka 40%-a nem éri meg a 3. évet, hanem előbb tönkremegy.

Annyit tennék hozzá, hogy az egész méregfogát egy dinamikusan emelkedő túlóra pótlékkal kihúzhatnák pl. 250-300 óra közt +10% ... Meg amely cég átlépi a 300 órát kap egy munkavédelmi ellenőrzést bónuszként.

El kéne dönteni hogy a Magyarokért vagy a Kínai befektetőkért van e az ország.

"A cégek cirka 40%-a nem éri meg a 3. évet, hanem előbb tönkremegy."
Ez a 3 év múlva fizetik ki a legnagyobb bullshit. A hónap végén természetesen ki kell, hogy fizessék. A szívatás a dologban, hogy 3 év múlva is lehetősége van arra, hogy azt mondja: holnap ne gyere be, nincs rád szükség, és a három évvel korábbi túlórákkal szemben számolják el szabadnapként, vagyis levonják a három évvel korábban kifizetett pénzt, mondván, inkább kiadják szabadnak. Na, ezt nem lehetett korábban ekkora távlatban. (Arról nem is beszélve, hogy ezt hogyan lehet bérszámfejteni?!)

> Ez a 3 év múlva fizetik ki a legnagyobb bullshit. A hónap végén természetesen ki kell, hogy fizessék.

2 cikk is cáfolja ezt:

"A havibéres munkavállalót a hónapban ledolgozott óráktól függetlenül a havibére illeti meg. Például: ha munkavállalónk a munkaidő-beosztása alapján 2017. májusában 154 órát dolgozott, akkor ugyanúgy a munkaszerződésben meghatározott, pl. 180.000 Ft-os havibérére jogosult, mintha 176 vagy ha 190 órát dolgozott volna.
A munkaidőkereten felüli munkaórákat (rendkívüli munkavégzés) a munkaidőkeret végén kell a munkáltatónak elszámolnia." - https://meches.hu/blog/munkaidokeret-lepesrol-lepesre

"Azoknak viszont, akik munkaidőkeretben dolgoznak, abban az időszakban ide-oda csúsztatják a plusz- és mínusz óráikat, így eleve csak a munkaidőkeret végén lesz kiszámolva a túlórájuk, tehát képtelenség azt nekik előbb kifizetni" - https://azonnali.hu/cikk/20181214_ki-mekkorat-hazudik-a-rabszolgatorvenyrol

Tehát: A munkaidőkeret lényege, hogy havi fixet kapsz a ledolgozott óráktól függetlenül és a keret végén fizetik ki az esetleges (le nem csúsztatott) túlórát.

Akkor az asszony munkáltatójával mázlink van, a Kósa/Orbán-páros meg kapja be tövig!

A szabadidőt vagy a (4) bekezdés szerinti heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) legkésőbb az elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzést követő hónapban, egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén legkésőbb a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak végéig kell kiadni. Ettől eltérően munkaidőkereten felül végzett munka esetén a szabadidőt legkésőbb a következő munkaidőkeret végéig kell kiadni.

A módosításban 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el. 5 százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni. "A túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni."

https://hvg.hu/kkv/20181217_Megjelentek_az_elso_400_oras_tulorara_vonatkozo_munkaszerzodesi_modositasok

Narancsagyúaknak szembe jön a valóság megint. Nem baj, szokásos végső menedék a kognitív disszonancia.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nem a 36 hónapot vitattam, hanem toMpEr hozzászólását egészítettem ki - mégpedig azzal, hogy gyakorlatilag eddig is lehetett később fizetni (az idézet egyébként a Munka Törvénykönyvéből származik), ha a munkaidőkeretet egy kollektív szerződéssel 12 hónapban állapították meg (fő szabály szerint ez max. 4 hónap lehetett).
Furcsa módon az ellen senki nem tüntetett, hogy a januári túlórát bizonyos, törvényben meghatározott esetekben decemberben fizetik ki.

Az aláírásra meg ezt tudom mondani.

(1) A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét.
...
(3) A munkaidőkeret tartama kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb tizenkét hónap vagy ötvenkét hét, ha ezt technikai vagy munkaszervezési okok indokolják.

Plusz a hírhedt munkaidőkeret felemelése (ha az extrém eseteket vesszük: tizenkét hónapról harminchat hónapra) is csak a munkaszerződés (és a kollektív szerződés) módosításával történhet, amit a munkavállalónak (és a szakszervezetnek) szintén alá kell írnia.

Egyszer az a baj, hogy felnőttként kezelik az embereket, máskor meg az, hogy nem.

:)

Nekem is ez (illetve ez is) jutott eszembe, főleg ennél a résznél:
a valóságban egy csomó munkavállaló egyáltalán nincs tisztában a munkapiaci alkupozíciójával, és bizony sokan inkább simán aláírnak mindent megszokásból, a kirúgástól tartva

Valójában amit itt sokan nem akarnak észrevenni, az az hogy az állam dolga az, hogy megvédje a kisembereket, hogy ne legyenek a cégek rabszolgái. Mert az erősebb kutya ugat elvből kiindulva egy multi kontra mezei munkavállaló harcából mindig a munkavállaló kerül ki vesztesként kivéve ha ott van mögötte az állam. Most pedig lényegében kiállt az állam a munkavállalók mögül. Köszönjük meg neki!

Bolond is és én is arra gondoltunk, hogy sokszor merül fel itt, hogy az állam ne védje meg őket, meg ne gondoskodjon, majd ő inkább saját magáról. Most meg ott a gond, hogy az állam nem véd meg.

A megvédés és az atyáskodás két külön dolog: míg az előbbinél megakadályozza, hogy rosszat csináljanak vele/velünk, addig a másodiknál valamilyen irányba befolyásol minket, hogy mi valahogyan (ne) cselekedjünk. A kettőnek egymáshoz kb. semmi köze.

míg az előbbinél megakadályozza, hogy rosszat csináljanak vele/velünk
Pont ilyen hangok is vannak itt (nem feltétlen ebben a topikban), hogy majd ő megvédi magát, csak hagyják rá. Persze vannak olyan hangok is, akik az "atyáskodást" kifogásolják.

Lehet csak ők hülyék. Vannak dolgok, amiket az ember egyedül nem tud megoldani. Ezért van a társadalom/állam.

A legtöbben ezzel tisztában is vagyunk - de tudjuk, mi a mondás a kivételről és a szabályról :)

Erre az ertelmezesre gondolsz, vagy kozkeletu forditottra..? ;)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kiv%C3%A9tel_er%C5%91s%C3%ADti_a_szab%C3%A1lyt

A közkeletű fordítottra :)
Nem néztem még sose utána, honnan ered (miközben logikailag nemigen stimmel), de most már értem. Köszi, hasznos infó volt :)

;)

az ugy nem jarja, hogy az allam szigoritja a sztrajkjogot, aztan meg azt mondja hogy gondoskodjatok magatokrol.

A megvédés, és a hiénák közé dobom végpontok között azért van egy pár állapot. Pl. az, hogy nem vágom el az acsarkodó kutyák láncát, mondván, az emberek majd meg tudják magukat védeni. Lesz, aki igen, de sokan nem.
A munkavállaló igenis kiszolgáltatott, ezt könnyen észre lehet venni, amint kilépünk a nagyvárosokból, és megnézzük, hogy mi a helyzet egy olyan környéken, ahol egyetlen nagy munkáltató van elérhető távolságban.

az államnak az lenne a feladata, hogy egyenlő esélyeket teremtsen, - amennyire ez lehetséges - ha kell önmagát is korlátozva, - pl azzal hogy a hatalmi ágakat szétválasztja - ill. az elsősorban az állampolgárait de magát az államot védje.

ebből következik, hogy a jogszabályoknak a gyengébb érdekérvényesítő képességűeknek lehetőséget kellene adnia a kiegyenlített érdekvédelemre, - nem magának az államnak kell közvetlenül beavatkoznia - nem pedig hátráltatni, és ellehetetleníteni ezeket a szervezeteket. pl szakszervezet, civilszervezet stb.

ehelyett az állam minden erejével ezen van, és még a törvényi feltételeket is e szerint alakítja.

miközben liberálisozik a kormány, ö maga folytat neoliberális gazdaságpolitikát, továbbfejlesztve a bajnai félét.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rabszolgatorveny-tulora-nyugdij-audi-munkaidokeret.674982.html

Nem értem, ezt miért magyarázod nekem.
Ha figyelmesen elolvasod, akkor láthatod, hogy azt írtam, hogy vannak olyanok, akik nem kérnek az állam "gondoskodásából" - most meg pont kérnének az állam "gondoskodásából" (persze nem feltétlen ugyanaz a két csoport).

"A few years ago, everybody was saying we must have more leisure, everyone's working too much. Now everybody's got more leisure time they are complaining they are unemployed. People don't seem to make up their minds what they want.”

mondjuk áder most aláírta ezt a törvényt, többek között arra hivatkozva, hogy máshol is van 400 órás keret, kiragadva az adott ország kontextusából.

amire hivatkozik, ott 32-35 órás a heti munkaidő. ha ehhez hozzáveszem a heti +8 órát, abból heti 40-42 óra lesz, ami heti 5 nap, esetleg még egy kicsi.
'nálunknál' heti 40 óra a munkaidő ha ehhez a heti +8 órát adok abból ugyi 48 óra lesz. ami viszont már heti 6 nap.

ezt úgy hívják, hogy 'aljas indokból, előre megfontolt szándékkal elkövetett csúsztatás'. mit ne mondjak szándékos félrevezetés. :))

amihez nagyon értenek szemmel láthatóan, 20 éve művelik, és képzik a politikusaikat :)

'juteszembe' mindezt 1/3 pénzért.

Ezt úgy hívják, hogy kommunista szombat. Volt régen is ilyen, a Fidesz csak visszatér a saját ideológiájához :)

sot..meg volt rendszeres szombati munkanap is.
amikor en kezdtem az altalanost, akkor mar csak minden masodik szombaton kellett suliba menni.

Mondatja bárki, hogy a régi jó kommunista dolgokból nem maradt semmi, a Fidesz megoldja ezt is. Az évi 400 túlóra heti 1 munkanapot jelent pluszban. Éljen!

Eddig is szarrá voltunk védve, azért vagyunk ilyen elbaszott vonásokkal bíró nép. Úgy tűnik, valakinek el kell menni a falig, hogy elég ember kezdjen azon gondolkodni, milyen értékek fontosak.

:)

> azért vagyunk ilyen elbaszott vonásokkal bíró nép

Lécci ne sértegesd ezt a sokat szenvedett népet, mert különben felkerülsz a hupmeme-re.

Oh wait.

Egy biztos, azért kinézem a kormányból, és a tanácsadókból, hogy a munkavállalók számára ennyire érzékeny területen nem hoznak hátrányos döntést, - főleg itt év végén, - ha annak nincs valahol számszaki oka.

Az is lehet, hogy a soros-multik néhány százmilliárd belengetésével még meg is vezették, direkt tudva, ha a kormány "lépre megy", ilyen módon lehetőségük lesz a tüntetések szervezésére és a zavarosban halászásra. - Sajnos, a befolyásolás "művészetéhez" az alapkellék a pénz, rendkívüli mennyiségben rendelkezésükre áll. (A kormány meg a felmerülő, jelentősebb összegeket nem hagyhatja figyelmen kívűl, mert biztosan gyorsan apad a büdzsé.)

Sajnos, a külföldi befektetések nélkül, a magyar gazdaság és az adóság csökkentési program rövidesen kuka lenne. Így a a törvény, - a jövőbeni levészesebb következményeit is feltételezve bármilyen szomorú is, - kvázi, jelenleg a magyar dolgozók, Magyarország érdekét is szolgálja.

Kicsit sokra tartod a "soros-multik"at pl egy titkos szolgálat általában sokkal jobb mint bármelyik multi, de egyik sem lenne képes bejuttatni megfelelő pozícióba egy Trofim Gyenyiszovics Liszenko-t, mivel feltételezik, hogy a másik oldalon is értelmes emberek vannak. Legnagyobb elbaszókat minden nép maga termeli ki.

Az fel sem merül, hogy esetleg egy elbaszott, a hatalmi gőg miatt feleslegesen gyorsan átnyomott, átgondolatlan törvényjavaslatról van szó? A hatalmukkal visszaélő faszfejek vezette kétharmaddal (értsd: lehet _értelmesen_ is kétharmadot játszani, ahol nem démonizálod azokat, akik esetleg felvetnek problémás kérdéseket a ténykedéseddel kapcsolatban, hanem érdemben reagálsz az elhangzottakra, esetleg reflektálsz is rájuk, boldog karácsonyt miniszerelnökúr) az a baj, hogy ha egy-egy témában nincs érdemi vita, akkor az "esetleg" (ezeknél: biztosan) figyelmen kívül hagyott negatívumok nem kerülnek elő, mielőtt már túl késő lenne...

Igen, kétharmaddal is lehet faszságot csinálni. Kétszer már prezentálták is, hogy lehet faszságot csinálni (gyk.: netadó, vasárnapi boltzár). Utóbbinál mindenki _előre_ jelezte, hogy mérhető gazdasági visszaesést fog okozni, de ők inkább megvárták, amíg mérhető gazdasági visszaesést okozott...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

a szamszaki okok a svajci titkos bankszamlakon keresendok.. :D

Ha már itt összeesküvés elméleteket gyártunk: nem fura, hogy hirtelen bejelentik, hogy Debrecenbe (ahol Kósa volt a polgi) érkezik egy BMW gyár, majd ezt követően egészen véletlenül Kósa benyújt egy módosítást az Mt-hez, hogy még többet lehessen túlóráztatni...

Ez azért szerintem néhány nagyságrenddel reálisabb elmélet, mint megint a gyíkemberekre fogni mindent.

ettől egyébként, mintha az autógyárak legalább informálisan elzárkóztak volna. Meg amúgy is megoldják állami-támogatásból importált ukrán vendégmunkásokkal.

az én elméletem, hogy a közszolgáltatásokat akarják életben tartani, legalizálni azt, ami eddig ott ment. a rendőrök, ápolók valami óriási túlóránál járnak folyamatosan, s nekik elég nehéz az állami-szférán kívül elhelyezkedniük. plusz a költségvetést akarják toldozni-foldozni, ezért a három év. s ezért szopatják a rendőröket most is a túlóra kifizetésével. de ez csak ugyanolyan spekuláció, mint a többi.

[?]

Azért a Bangónés és Kunhalmis ajtólepattanós videók is odabacnak.


No rainbow, no sugar

Azért arról ne feledkezzünk meg, hogy az országgyűlési képviselő bármely közintézmény bármely helyiségébe jogosult belépni.

Ennyire azért nem eszik forrón a kását: nem tűnik életszerűnek, hogy egy kórház műtőjébe beléphet.

Utánanézve, hogy pontosan mit és hogyan tehet:
http://www.parlament.hu/az-orszaggyulesi-kepviselok-jogai-kotelessegei-es-javadalmazasa
A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít.
...
E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét. (Ogytv. 98. § (4) bekezdés)

Megj.: fogalmam sincs, hogy pontosan mi történt az MTVA-nál (csak hallottam, hogy volt valami "fennforgás"), de bevallom, nem is érdekel, valamint állást se akarok foglalni, hogy melyik félnek van (nagyobb) igaza.

Ez az "aránytalan sérelem" elég sok helyen merül fel (pl. a most ugyancsak népszerű munkatörvénymódosításban is). Számomra ez megfoghatatlan, kb bármi lehet az eredménye. Egy ajtón belépés hány egység és az hány egységnyi zavart okoz? Egy túlóra mikor aránytalan?

elég sok helyen merül fel
Egy konkrét helyre hivatkoztam, nem másik elég sok helyre.

Oké, de számomra itt sem értelmezhető az aránytalan fogalma. Arányt két szám között lehet vonni. Ha egy képviselő bemegy az épületbe, mert szerinte nem megfelelően adnak tájékoztatást az mennyi?

Arányt két szám között lehet vonni.
Ne hasogasd a szőrszálat ennyire!

Pontos definíciót vagy képletet, mint ahogy bizonyára tudod is, nem lehet adni.
De ha gondolod, leírom, hogy én hogy értem: a belépés céljával elérhető (nem feltétlen számszerűsíthető) haszon mennyire összemérhető a belépéssel okozott (nem feltétlen számszerűsíthető) sérelemmel. Azaz ha csak egy tökéletesen beállított szelfit (értsd: jópár percig próbálgatja a megfelelő beállítást) akar csinálni a politikus elvtárs az eleve szűkre szabott folyósón, miközben a dolgozó elvtársak közlekedését teljesen lehetetlenné teszi, ezzel túllő a célon.
Konkrét esetre: meg kell nézni, hogy pontosan mit is akartak ott a tisztelt képviselők (milyen céllal léptek be képviselői igazolványukat lobogtatva), és a jelenlétük (és az ottani tevékenységük) mennyire akadályozta a munkát. Nyilván a képviselők azt mondják, hogy nagyon fontos volt, a dolgozók meg azt mondják, hogy nagyon akadályozták a munkát. Aztán ha odakerül, akkor a bíró a könnyesebb szeműnek megadja az igazat, a szárazabb szeműnek meg a paprikaspray-t, hogy legközelebb könnyesebb legyen a szeme :)

Csak egy gondolat: minden joggal lehet élni, és lehet visszaélni (például a mentelmi joggal való rendszeres (vissza)élés jogszerű, de az a bizonyos bicska kinyílik).

Oké, persze, de egyébként az egészségügy kb. mindig mindenben kivétel. Viszont itt nem hogy a "műtőbe" nem engedték be őket, de még az előtérből is kidobták őket. Amit szintén csak rendőr tehetett volna meg.

Oké, persze, de egyébként az egészségügy kb. mindig mindenben kivétel.
Nyilván tudnál hozni nem egészségügyi példát is (akár az épp ingyenreklámot kapó MTVA-hoz kapcsolódóan is). Azaz a bármely helyiség költői túlzás volt :)

Azért nem túlzás, mert tényleg bármely. Az más kérdés, hogy bizonyos esetekben ennek a módja/ideje korlátozott (pl. műtés alatt/fertőtlenítés nélkül/stb. nem). De ettől még bármely helyiség. (oké, Paks-ot nem fogják leállítani nekik, hogy megnézzék a reaktort, de értitek).

tényleg bármely...
nem...
nem...
de értitek

Hát persze :)

es az a kep ahol mr20% lajos eppen kockara teszi az eletet becsben, hogy a babajanak vmi parfumot vegyen a migrancsok altal megszallt marihilferen?

Az nem volt olyan vicces mint ezek:

https://www.facebook.com/Elegahazugsagokbol/videos/314084659317015/

https://www.facebook.com/Elegahazugsagokbol/videos/606423769791608/

Mondjuk nem tudom az ellenzék kivel van, de hogy nem magukkal az biztos :D


No rainbow, no sugar

A tényen attól még nem változtat, hogy a tegnapi történet az MTVA részéről teljes mértékben jogszerűtlen (sőt, büntetőjogi kategóriákat feszegető) volt.

Ez szerintem is így van, pont azon gondolkodtam mennyire meríti ki ez a műajtópattanás és a kényszeres planking a garázdaság tényét.


No rainbow, no sugar

Ne röhögtess már, hát semennyire sem. (Ha már ekkor retardált faszságokat írogatsz, azért arra vetted a fáradtságot, hogy felcsapd a Btk-t, nyomj egy Ctrl-F-et, és bepötyögd a garázdaságot?)

Komoly gondok vannak, és ebben az esetben nem az ellenzék fejében: az, hogy az MTVA alkalmazottai bújócskát játszanak _országgyűlési képviselőkkel_ (lényegtelen, hogy minőségileg azok milyenek), felháborító.

Az országgyűlési képviselőnek _joga van_ ezen helyekre bemenni.
Az országgyűlési képviselőnek mentelmi joga van.

Ez kiterjed arra is, hogy NEM dobják ki erőszakot alkalmazva egy közintézményből holmi 8 általánossal rendelkező biztonsági őrök, miközben a rendőrség az ajtóban állva _semmit_ nem csinál. Sőt: a rendőrnek ebben az esetben intézkedési kötelezettsége lett volna a biztonsági őrökkel SZEMBEN, tekintettel arra, hogy (szpojler) a biztonsági őr követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményét.

Hát sajna ez jutott nekünk, de legalább a céllal lehet azonosulni, még ha a megvalósítással gyakran nehéz.

Napi feladvány: keresem azt a magyar hírforrást/médiát, ami kritizálja az ellenzék műsorának ezen részleteit, de ugyanakkor korrektül beszámol a tüntetés kiváltó okairól / eseményeiről.

talaltam neked egy jo coub-ot...

https://coub.com/view/1k13e5

Tiszta Benny Hill Show :) Tegnap is olyan jót röhögtem amikor Dettikét kibaszták az ajtón.

És ha majd téged basznak ki valahonnan, és a rendőr meg csak áll és nézi, akkor is röhögsz majd? Pedig az vélhetően még nem is hivatalos személy elleni erőszak lesz.

Sztem az MTVAnak a szórakoztatás is a feladata - de lehet h tévedek.

Ezek a politikusnők már megszólalás előtt is eléggé félelmetesek. Úgyhogy ha nem is jogszerű, legalábbis érthető, hogy az emberek megijednek tőlük :-). Most komolyan, látta már valaki Dettikét grimasz nélkül? Kunhalmi Ágnesről van mosolygós kép, de úgy még talán rosszabb mintha grimaszolna. LOL

Balrol-jobbrol egyre furcsabb es viccesebb dolgok tortennek. Pedig mar leszoktam a reality show nezesrol :)
____________________
echo crash > /dev/kmem