Raspberry pi otthonra, de mire???

 ( Robika88 | 2018. december 9., vasárnap - 23:24 )

Sziasztok.
Egy kis eszmecsere lenne a Raspberry pi 3b+ ról.
Lényegében itthon van de minek?
Úgy látom, hogy jó jó de istenigazán még semmire nem jó?

- Raspbiannal szépen megy, de a youtube szaggat a chromiumba... a 20 ezer forintos telefonomon nem...
- a windows 10 iot el sem indul vele rendesen
- a mediacenter linux elég gagyi, ez a kép nézegetésre, pendrive avi filmre elmegy, de ez sem nagy durranás már ma.
- raspianra szerettem volna gparted-et feltenni de örökös login bugra ölte a debiant XD
- kipróbáltam a deluge torrent klienst ami kábelen 3Mega sebességet tudott kicsavarni...
- androidot is tettem rá párat, de mind élvezhetetlen lassú

alap fejlesztésekre, tanulásra jó ezt aláírom.

A lábakkal külön nem játszottam mert kinőttem már a kamera, hőmérséklet, led villogtatásokból. Amire meg egy háztartásban igény van azt meg céleszköztudja (telefonról időjárás, tv-ről youtube stb.)
Lényegében ti mire használjátok? Mert én amit kipróbáltam szinte mind kompromisszummal ment. Úgy érzem jó ez a kütyü de úgy istenigazán mindenben kezdetleges valamint semmit nem vált ki még. (minden egyébnek még sokáig lesz létjogosultsága: nas,torrentmotorok,xampp,android telefonon, stb)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amikor nem volt még 4G router a házunkban, akkor arra használtuk, hogy egy mobilon jött a net, a Rasberry-hez kapcsoltuk a telefont USB-n és a telón megosztott netet egy switch-be küldtem ki a LAN-ról. Tehát ó adta az egész házba a netet. Bár extrémnek hangzik, de teljesen jó volt.

Mostanában a gyerekekkel néha játszunk rajta régi SEGA, Amiga, stb játékokat. Azért szeretik, mert 2db playstation kontrollerrel az RB-hez csatlakozva tudnak egymás ellen, vagy egymással játszani. Szerintem marha jó, aki ebben a korban nőtt fel, az tudja miről beszélek :)

A későbbi terv ha meglesznek a TV-k az összes szobában, hogy NAS legyen, innen jönnek majd a mesék :)

OSMC fut rajta, USBn keresztul SSDn vannak a 1080p filmek. Korabban monitorral, nehany honapja (3D) projektorral nezzuk a filmeket akadasmentesen. AC wifivel bizonyos idokozonkent fagyott, gondolom tulmelegedett. Aztan ha jol emlekszem N wifire cserelve a sticket, stabilan mukodik. Yatse taviranyitot hasznalunk hozza. Egy SD kartya cserevel a hobbi robotnak szolgaltatta a wifit usb-n keresztul. De ez csak egyszeri kiserletezes volt. Nekem inkabb az a bajom vele hogy mindenre jo. De egyszerre nem feltetlenul tudom mindenre hasznalni, tehat tobbett kellene venni belole. De minden masra inkabb ESP-t hasznalok.

Nálam is szaggatott a youtube, pi 3b, félre raktam. Egy hónapja elővettem, utánaolvastam.
Raspbian, megy a youtube chromiumban 720p , nincs akadozás, mindiGo TV adások, KODI, VLC PLEX-ről.

Amire figyelni kell:
Ha nem jó a táp, nem megy 600 MHz fölé. (Sárga villám a sarokban).
https://core-electronics.com.au/tutorials/stress-testing-your-raspberry-pi.html

Nálam elég volt az USB kábel cseréje egy rövidre. Úgy sejtem, a hosszú, néhány hajszálvékony erezetes USB kábelek ellenállása túl nagy.
SD kártyát lecseréltem Verbatim SDHC class 10-ről egy gyorsabbra, Verbatim SDXC PRO-ra.
GPU memóriát hagytam 64MB-on, ritkán használja a swap-et, de nem szaggat.

Ezek tudnak POEn áramot felvenni, mert akkor a routerről megtápolnám és egypár kissebb feladatot kiadnék neki

Sajnos alapból nem. Ez szerintem is nagy hiányossága. Egy kiegészítő shield kell hozzá, de úgy már drága is, meg nagy is.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ilyet használok kb. másfél éve: link. Nem ettől az eladótól vettem, de ez a termék.
Ez 802.3af, aktív PoE switch adja neki az áramot és a net. De van passzív feladó/splitter is, ha arra van igény.

Én BananaPi-hez (még az eredeti 1-es változathoz, amin már gigabites ethernet van) használom a következő párost:
* TP-Link POE10R tápleválasztó: http://www.wireless-bolt.hu/45612-poe-tapfelado-gigabit/428745-tp-link-tl-poe10r-taplevalaszto
* dc-aljzat->microUSB adapter: https://malnapc.hu/yis/a2727-microusb-dugo-5-52-1mm-dc-aljzat-adapter-kabel

Összesen kb. 6eFt volt, de így tökéletesen stabilan tudom használni a BPi-t egy sata SSD-vel. 48V-os PoE-t pedig egy Mikrotik CRS biztosítja.

Az RPi3B+ laphoz van hivatalos PoE-HAT (malnapc-nél kb. 7eFt, https://malnapc.hu/yis/raspberry-pi-poe-hat), azzal kb. 60%-kal drágább az adott RPi, viszont nem biztos, hogy egy külső vinyót meg tud táplálni ezzel (pendrive-okat viszont biztosan)...

Én is néztem anno az ilyen átaáakítós mókolást, aztán valahogy megtaláltam ezt az ebay-es megoldást. Gigabitre a pi miatt nincs szükségem, elvileg 2,4A-t tud, gyakorlatilag alig van terhelve (szóló pi3 egy uSD kártyával, egy i2s DAC van még rajta).

A pi3 poe "hat" pedig beismerten egy hibás design: link.

Úgy érted, hogy volt benne egy alkatrész, ami nem minden lapon működött jól, és amikor felfedezték ezt, akkor megváltoztatták a design-t, hogy a rosszul működő alkatrész se okozzon gondot.

Úgy értem, hogy ezt írták ők maguk: "We made several mistakes with the first version of the PoE HAT".
Aztán később ezt javították, persze.

> aztán valahogy megtaláltam ezt az ebay-es megoldást.

Melyik ebay-es megoldast? link esetleg?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En azt hittem, hogy az a "...ilyen átaáakítós mókolás.."

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A hat-hez képest valóban. A külön PoE splitter + DC jack -> uUSB átalakítóhoz képest viszont 1 doboz

És egyébként ez elég erős?

Mert ugye azt írták, hogy a sapkával az volt a gond, hogy némelyik változat nem tudott nagy áramot kiküldeni az USB portokon, így a külső merevlemezek meg más energiaigényes cuccok nem kaptak eleget.

Ha ez a cucc összesen ad 2.4-et, akkor az nem lesz kevés, ha a nagy igényű dolgokat köti rá az ember?

Ha ez a cucc összesen ad 2.4-et, akkor az nem lesz kevés, ha a nagy igényű dolgokat köti rá az ember?

A 802.3af ennyit tud maximum (12.95W mínusz a táp veszteségei).
És a recommendation alapján kb. elégnek is kéne lennie:
https://www.raspberrypi.org/documentation/faqs/#pi-power

Persze, ennyi a max az USB csatornán keresztül. De pont erre gondoltam, hogy elméletileg a HAT-on keresztül kaphatna többet.

A pi power recommendation-t elolvastam tegnap, de igazából nem egyértelmű számomra, hogy mire gondolnak. Egy másik cikk volt, kb. azt írták, hogy a javasolt egy jó 2.5A-t adó táp, az már elég a raspberry pi 3-nak, és még perifériákat is lehet rádugni, de ha nagy energia igényű perifériát akarunk, akkor használjunk táplált USB hub-ot.

Az mondjuk logikus, hogy ha megtáplálom a raspberry-t 2.4A-rel, akkor nem tud mind a 4 USB lukon át 2-2A-t adni mondjuk külső hdd-nek.

Ahogy láttam, a HAT esetén a gond pont az ilyen nagy energiaigényű alkatrészekkel volt, és ezt továbbgondolva az érdekelne, hogy ha HAT-tal táplálom, akkor vajon tud-e mondjuk 4x1.2A-t kitolni a perifériáknak.

Persze, edge case, a felhasználók nagy részének ez nem fog kelleni, és persze van workaround, a táplált hub. Inkább csak elméleti síkon érdekel, én se akarok nagy fogyasztású eszközöket rákötni.

akkor nem tud mind a 4 USB lukon át 2-2A-t adni mondjuk külső hdd-nek.

Az megvan ugye, hogy az USB 2.0 szabvány szerint max. 0.5A-t vehet fel egy USB device? És az USB 3.0-as device is csak akkor, ha megbeszélte a hosttal, hogy szabad neki többet felvennie (amit csak USB 3.0-as hosttal tud megbeszélni). Ezen felül gyakorlatilag a custom gyári töltők szoktak tudni nagyobb árammal tölteni (ahol szintén van valami handshake, hogy az eszköz tudja, hogy ilyen táplálja éppen, és szabad nagyobb áramot felvennie).

Hú bakker, USB-s kütyüt csináltam és mindig kifagyott. Az eszköz 100mA-t vallott be, többet fogyasztott (200 mA), a kernel meg kivágta.

Sokat lehet a fogyasztással szívni és rendszerfüggő, hogy mennyire szigorú veled szemben, ha hazudsz a max áramfelvételről.

És akkor ezzel mit mondasz? Hogy hülyék voltak, hogy a HAT hibáját kijavították, mert inkább a magas fogyasztású eszközöket kellett volna kidobni?
Vagy hülyék, hogy olyan eszközt terveztek, ami 1.2A-t tud kiadni egy USB porton, mert elég lett volna a fél amper?
És egyébként is hülyék, hogy azt írják a feljeb idézett FAQ-ban, hogy egyes eszközök 1A-t is fogyasztanak? Biztos rosszul tudják.

Bocs, én nem értek ehhez, fogalmam sincs, mit enged az USB szabvány, csak elolvastam az ide belinkelt két cikket, és ez alapján felmerült pár kérdés.

Ha a belinkelt cikkek hülyeséget írnak, azt sajnos nem tudom megállapítani (ahogy írtam, nincs meg ehhez a megfelelő tudásom). De nyugodtan írj nekik, hogy javítsák ki a cikkeket. Akkor legalább nem vezetnek félre engem se.

ezen kívül a raspberry pi verziótól is függ, hogy az usb-re mennyit tud kiadni.
A 3-asokon 1.2 volt a max, a 2-eseken 0.6/1.2 szoftveresen kapcsolhatóan. A 3+ állítólag másképp megy és ott lehet több is
https://www.raspberrypi.org/documentation/faqs/#pi-power

Nem tudom mennyi áramot tud leadni, nálam egy szóló pi3 és egy i2s DAC megy róla. Ez utóbbi nem tudom mennyit eszik, de a rajta kevő PCM5102A chip datasheet szerint beéri tizerpár mA-rel, azon kívül pedig csak pár passzív van rajta.

A zero-n még ethernet csatlakozó sincs.

Nalam libreelec fut rajta, filmek egy synology nas-rol. Teljesen jo medialejatszo.
A kisebbik testveren (rpi 1 b+), a lakasban elvo szenzorokrol kapja radion a meresi adatokat (nrf24 adapterrel), kuldi mqtt-be. Egy pi zero w-bol meg hamarosa kepkeretbe epitett dashboard lesz majd, touchscreennel.

+1 Nálam is LibreElec/Kodi (igaz még 2b-n, mert az is elég alá) + a DIY SmatHome témákban van rá manapság nagy kereslet (de az nálam a NAS-on megy, mert van - ha nem lenne, RasPi-n menne)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

több eszközöm van.

1) TV-re kötve játszik Youtube-ról, Amazon Prime Videoról, NAS-ról, BBC IPlayerről filmeket. Tervben van, hogy más on-demand dolgokat is beteszek alá, pl. Allfour, 5od, magyar adókat (ha jól tudom, a mindigTV elérhető).
Erre főleg azért lett szükség, mert ugyan a TV-m okos volt, amikor megvettük, kb. 7 éve, de az alkalmazások egyenként szépen kimúltak belőle. Az utolsó a BBC IPlayer volt. Pár hónapja írta, hogy ez a verzió már nem lesz sokáig támogatott. Frissítés nincs (LG TV egyébként), és valóban, mostanra egy alkalmazás maradt csak.

2) egy másik eszközzel most kezdtem el otthon automatizálást építeni. Tud kommunikálni a csengővel, az okos zárral, szeretném beletenni a fűtés és a melegvíz vezérlését, ajtó / ablak érzékelőket, hőmérőket (a fűtés vezérléshez nem árt).

3) van egy harmadik, az most épp karácsonyfa alakú nyákon ledeket fog villogtatni hamarosan. De egyébként csak úgy van, ha valami eszembe jut, akkor néha vacakolok vele.
Lehet, hogy valami LEGO autó vagy más építmény vezérlését megpróbálom implementálni bele, ha a gyerekeket érdekli a történet. Ha lesz kedvem :-)

Laptop, telefon vagy tablet helyett nem próbáltam meg használni egyiket se, félek csalódás lenne.

3) LED villogtatásra kicsit overkill :) Itt egyszerűbben megoldották egy 74HC4060 IC-vel. https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/meglepetes_karacsonyfa_a_hestoreban.html

De azt mondtam, hogy pythonban programozható a ledek villogása a fán?

Amúgy mindegy is, ez a pi csak játszani van, és most csak a karácsony közelsége miatt lesz led villogtatás.

Az igazán geek-eknek akkor villan egyet ha új feliratkozó van a youtube csatornájukon. Vagy important bejövő email jön.

vagy a posix time prímszám

+1

+1 LoL

(Akkor már számoljuk a másodperceket a nagy bummtól, és ott nézegessük, hogy "prím-e szám". :D)

- - -
TransferWise

Meg regen talaltam:

SQWORD GetGlobalTime( const TCHAR* Filename )
 {
  //return greenwich mean time as expressed in nanoseconds since the
  //creation of the universe. time is expressed in meters, so
  //divide by the speed of light to obtain seconds. assumes the
  //speed of light in a vacuum is constant. the file specified by
  //Filename is assumed to be in your reference frame, otherwise you
  //must transform the result by the path integral of the minkowski
  //metric tensor in order to obtain the correct result.

  return Time;
 }

http://thedailywtf.com/articles/A_Collection_Of_Comments

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Pi-hole reklámszűrő, ssh proxy, esetleg vpn szerver otthonra.

Kis fogyasztasu Linuxos eszkoz, ami mindig be van kapcsolva.
Headless modban mukodik egy RPi 1B+, adatgyujto feladatokat lat el foleg: vezerli a hutomet, naplozza az ablakba telepitett idojarasallomas ertekeit, letolti a tozsdei arfolyamokat, es mindezt tavolrol is latom (web/RSS feed az oramon/telefonomon). Korabban a koponyeg-fele elorejelzest is lehuzta, de ugy latom, azt lelottek.
Ha valamiert nem menne a gepem, akkor meg be tudok ra ssh-zni, es elinditani a nagy gepemet. De a fentieket elbirja o is.

Egyebkent amennyire tudom, a project celja eredetileg az volt, hogy tanulasra osszerakjanak egy eszkozt. Ezt ellatja, de ennel sokkal tobbre kepes.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

OpenElec+Kodi, filmnézés 1080P-ben
RetroPie, SNES játékok két Nintendo Wii U PRO kontrollerel

Illetve most lesz egy 868Mhz-es időjárás-szenzor adatgyűjtés beüzemelve.

Régebben volt egy offsite backup a pincében, egy powerline adapteren keresztül egy USB-s HDD-re, dietpi-vel.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Fura hogy még senki nem írta. Adatmentő gépnek. Rákötni külső HDD-t és mentse automatikusan vagy manuálisan az adatokat. Lehet persze mindenféle scripteket szerkeszteni cron időzítéssel, vagy a kliensek irányából megoldani az adatmentést. De szerintem a legjobb és legbiztonságosabb profi adatmentő rendszer az Urbackup. Kiválóan fut RPI-n. Lementi Windows gépekről az adatokat is, meg a komplett rendszert is úgy hogy onnan visszaállítható ha valamitől fejre állna. Apple, Linux gépekről az adatokat. Az RPI fogyasztásra elhanyagolható, zaja nincs, mehet folyamatosan. Interneten át távmentésre is használható. Több év üzemre számolva jóval olcsóbb lesz mint egy felhő tárhely.

Urbackup jónak néz ki, még nem ismertem, köszi :)

Én se ismertem az UrBackup-ot, kösz a tippet. Legutóbb Duplicati 2.x bétával próbálkoztam folyamatos inkrementális mentést összehozni (Raspberry Pi 2 + SMB + USB HDD), de állandóan eltaknyolás lett a vége. Nagyon király lenne valami megbízható megoldás, ami kb tudja azt amit a Time Machine macOS-en (hálózati targettel persze).

Többek között az a jó benne, hogy a mentendő OS, pl. Windows nem látja a mentett területeket fájlrendszer szinten. Az Urbackup szerver veszi le magára a mentendő adatot egy kliens program segítségével. Így a vírusok nem fognak gyalulni az adatmentésben is, mint egy USB-s tárolón, felcsatolt hálózati megosztáson ha Windows gépről kell menteni. Plusz az egész rendszer mentése visszaállíthatósága pendrive rendszerrel nagyon hasznos lehet. Nagyon sok mindent lehet állítani, finomhangolni rajta, szerintem érdemes elmerülni benne. Nálam sok helyen teljesít már ismerősöknél is, eddig nagyon megbízható volt RPI-n is, más gépeken is.

Ugyan nem rPi-re, hanem Synology NAS-ra fogom hasznalni, de kiprobalom, koszi :)

Korábban media box volt KODI-val, de amióta Apple TV van helyette, régi SEGA, NES-es játékok futtatása a feladata :) Megesik hogy összeül a család és tolunk pár 4 playeres Battle Cityt :)))

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

Vpn, pihole, nas(samba), minidlna, torrent.
Hypriot alapokon szépen docker-ben szetválasztva a szolgáltatásokat.
Ez egy r3b.

A régi 2-es átment a mamához média lejátszónak. Hazahív vpn-nel és a nas-on lévő dolgokat eszi libreelec alapon.

"Hazahív vpn-nel és a nas-on lévő dolgokat eszi libreelec alapon."

Erről kaphatnék egy picit bővebb leírást.

Fogadó oldali RPi:
hypriot
giggio/openvpn-arm (az itt lévő leírás alapján percek alatt működő openvpn szerver lett és a kulcs export is le van ott írva). A gazdája 2 éve nem frissítette, javaslom build-elj egy újat. Itt a forrás: https://github.com/giggio/docker-openvpn-arm/tree/master/bin

Lejátszó oldaly RPi:
libreelec
Ha mama felé járok, megnézem melyik plugin-t használtam, de ez a leírás ismerősnek tűnik: https://www.kodivpn.co/libreelec-vpn/

jelszó nélküli vpn belépő certet kell generálni, és kodi oldalon beállítani hogy boot időben kapcsolódjon a vpn-re és akkor frissítse a médiatárat is (azt is be lehet, hogy az adott médiatárba lépve lépjen csak be vpn-re, de ugye az RPi nem kapkod, így sokszor eltört a médiatár frissítés, márpedig ugye ezt gondozásmentes eszköznek szántam). Ezzel arra egyszerűsödött a hibajavítás, hogy ha bármi gebasz van, mama kihúzza a kábelt, visszadugás után friss tartalommal és működő hálózattal ébred (jó ez nem szép, de műk).

+1 csak nálam osmc az alap ami betárcsáz anyuéktól. :)

Egyrészt játéknak is jó, van hozzá kis robot. :) Másrészt okosítani az otthont is jó. Nálunk most készül vele a világítás vezérlése, napszaktól, helységtől függően. A falakon nincs egy darab kapcsoló sem, mert utálom az ilyesmit. Mozgásérzékelők mindenfelé és ledes RGB világítótestek (EGLO) mindenfelé. A többi fantázia kérdése. Lesz rajta webszerver és így böngészőből, okostelefonról összekattintgatható és összetapicskolható a kívánt működés minden paramétere. Mindösszesen relé panel és digitális bemeneti panel kell hozzá. És páka is. :) Az EGLO testeket egyébként tudja vezérelni BT-on keresztül is, ha kell.

Ugyanez, kinottem a led-bol, TV-bol pedig mindig okosat veszek, a lejatszik mindent a NAS-rol.

De elkezdtem vasutmodellezni, ott jól jön az egymással beszélgető 3 rpi. (kiterok, jelzők, hang). Oda egy arduino kevés lett volna, önálló nagy pc meg sok.

Erre:
https://hup.hu/node/157700

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Ha lövésed sincs mit csinálj vele add el valakinek akinek van rendes célja. A médialejátszós rész azért még tőled is fájt, pont ez az amiben az rpi erős. Tegyél fel egy cél distrot (libreelec, osmc).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

TV-re van kötve, OSMC fut rajta, USB-n 2 TB-s vinyó, 1080p-ben a vinyóról és hálózatról (smb) is tökéletesen viszi a filmet/sorozatot, tekerni is tud szaggatás nélkül. Ezen kívül transmission-cli-vel meg webclient-el bárhonnan rá tudok dobni egy torrentet, hogy mire hazaérek már otthon várjon a legújabb ubuntu iso. openVPN is működik, bár sebességre nem világbajnok, de használható. KODI-ban amúgy van yt plugin is, tökéletes. Twitch stream is megy 1080p-ben (bár az a plugin valami horror).

igen igazatok van, de amiért írtam:
-jelenleg a tv-m 4K képes, usb 3 van rajta, a párizsiról a disznótort is visszajátssza és nem volt 100e ft se. Szegényt rátettem és a 720p az amivel szépen elmegyeget ha nincs reklám stb.
- a táb 2,5A tehát nincs kis villámjel, + hűtőt is tettem a procira.
- A torrentet szegénykém kábelen szenvedi, mit csináljak vele, hogy gyorsabb legyen? (40Megabitnél többen nem mért, valamint ugrál a tempoja, 10-30,5 között) ext fájlrendszer. vagy ez is olyan mint a telon torrent?... összevissza ugrál, nem képes a csomagokat jól kezelni?)
- használtátok már android tvre? (android 7-8 élvezhetetlen) arra gondoltam ha más nem, akkor beraknám andoroid tvnek, mindig tv vagy tv go alkalmazással.

"jelenleg a tv-m 4K képes, usb 3 van rajta, a párizsiról a disznótort is visszajátssza és nem volt 100e ft se.

Mondjuk USB-t én évek óta nem dugdosok. Van hálózat (ethernet meg wifi is) a TV-n is, meg ugye a Pi-ben is, a filmek NAS-ról mennek, a torrentezést is a NAS intézi. Nekem azért kell a Pi, mert sokkal jobb a KODI, mint a nagyon "okos" philips TV-m saját media playere. A KODI-nál jobbat meg kb elképzelni sem tudok.

"Szegényt rátettem és a 720p az amivel szépen elmegyeget ha nincs reklám stb."
Ezt meg nem értem, 1080p-t simán viszi a Pi3B. A 4K engem nem értint (csak fullHD a TV-m, nem is akarok 4K-t egyelőre), de ha te feltétlenül 4K tartalmakat akarsz nézni, akkor megértem, hogy a Pi neked kevés.

"A torrentet szegénykém kábelen szenvedi, mit csináljak vele, hogy gyorsabb legyen?"
Ne a Pi-n torrentezz :)

ő böngészőben, sima desktopon akart youtubeozni. Úgy persze, hogy nem megy, mivel ez nem egy desktop gép az 1GB ramjával. Ha próbálta is kodival, tippre csak feltelepíthette az alap raspbianra, kevés gpu ramot adva, amivel persze megincsak akad. Libreelec szépen megy, igaz nem 4k képes még a pi. Kifejezetten médiajátszóra egy amlogic box a legolcsóbb szintén libreelec-kel. Vagy hivatalos androidtv rendszerű box (nvidia shield, vagy ha némi kompromisszum belefér, akkor mi box nemzetközi, itthon is kapható változat).

Böngészőben szerintem nem is használja a GPU -t.

"The right tool for the right job"

Ne használd olyanra amire nem való (4K, torrent vagy bármi ami I/O heavy, stb).

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ó ember, az RPi sok mindenre alkalmas, de amire biztosan nem, az a desktop Linux!
Elolvastad egyáltalán, milyen specifikációi vannak?

Nem neked való ez a cucc, add el valakinek, aki hasznát is tudja venni.

Vékonykliensnek használható, én ThinLinc klinest futtattam rajta odahaza és bucka patkányokra vadásztam vele a Koldus kanyonban.
--
desktop: Mint/Cinnamon
laptop : Windows10

Melyik az a TV ami 4k képes mindent visszajátszik és 100.000- HUF alatt beszerezhető? Esetleg a hol is jól jön, ha nem titok.

Ezt az unikornist én is keresem...

43UK6300MLB

webos 4.1
stb.

Nekem a 49 colos van 99ezerért internetről véve. de a stream és webes képességei miatt a raspberry nem számításba vehető...

Koszi!

Köszi

"-jelenleg a tv-m 4K képes, usb 3 van rajta, a párizsiról a disznótort is visszajátssza és nem volt 100e ft se. Szegényt rátettem és a 720p az amivel szépen elmegyeget ha nincs reklám stb."

En meg olyan TV-t keresek, ami sik buta. Semmi "smart", semmi medialejatszo, semmi app store. Mert ha van is ilyen, annak a supportja veget er 1-2-3 ev mulva, es ott marad egy frissithetetlen bughalmaz. A TV szerintem tudjon egy dolgot, de azt jol: legyen jo a kepe.

Disclaimer: Smart TV-m van, sajnos, de a kepe miatt vettem. A medialejatszojat 2x probaltam ki, egyszer a lejatszas kozbeni hangsav valtasba fagyott bele, masodjara a felirat valtasba. Azota hanyagolom. Samsung. :)

+1
Philipssel van hasonló "jó" tapasztalatom. Tud mindent papíron, csak gyakorlatban szar, nyögvenyelős, lassú, stb. Úgyhogy hiába smart, inkább van hozzá egy pi kodival.

Minden TV smart manapsag. Ha a jo kep a lenyeg es van ra hely akkor Projector.

Kicsit mintha writeonly lennél. De lehet csak elkerülte a figyelmed: itt és itt infó a sebesség ugrálásról.

Egy nyomtatót dugtam rá, és CUPS-ot telepítettem, így hálózati nyomtatóként mindenki eléri.
Rádugtam egy külső winchestert, és arra mentem a NAS-omat minden éjszaka (Synology Hyper Backup-al).
Fut rajta egy Transmission, és Samba.
Fut rajta egy Plex, és a telefonos képek erre szinkronizálódnak automatikusan, hogy a telefon elhagyása esetén ne vesszenek el. Vannak rajta zenék is.
(A filmek közül a legtöbb ment, de némelyik akadt, ezért hagytam. A transzkódoláshoz pont nem elég erős.)

Az én Raspi-m 1080p-t akadásmentesen játszik le NAS-ról. A youtube plugin is megy rajta gond nélkül, akárcsak az OSMC és a rakás pluginje (Mindigtv, különböző Online TV-k HD adása ...stb)
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

GPIO-k miatt vettem de már inkább Arduinozok és vagy a jó öreg soros portot vagy a SPI/I2C-ből valamelyiket használom köztük. Amit modern PC-ről nehéz xd És emiatt nem fogok ESP32-es cuccot venni. Azt majd más miatt, később :D

Pedig az ESP32-n van ám az igazi élet.

Angulart felraksz rá, webes felületről vezérled a világot. Eszméletlen.

Az Angularban az a tuti, hogy minden a böngészőben fut, nincsenek oldal letöltések, kizárólag JSON kommunikáció van a böngésző és a szerver között. Hasít, mint a villám. Beállítottam, hogy az oldalak 1 napig érvényesek és naponta egyszer tölt mindent újra, azt is gzippelve, a böngésző alapból kitömöríti.

Vicces látni az Arduino-s wifi-s programokat, amikor a 32k-s 16 MHz-es prociból "ügyesen" webszervert csinálnak, az ESP-t meg modemnek használják (4Mbyte flash + 80k RAM, 160MHz).

Kerékpárral húzzák a mikrobuszt. :)

Az eltelt hónapban már meg is gondoltam magam XD

Ez a angularos megoldás tetszik...

2 db pi van otthon
a) tévéokosító (kodi), pendriveről, youtube-ról hibátlanul megy hd-ben. Most majd az új kodiv-val lehet majd netflixet is nézni.
b) lóg a neten, keveset fogyaszt, magic packettel bekapcsolja az asztali gépet, ha kell róla valami.

De hosszabb távol olyasmiket is el tudnék képzelni, hogy egy csomó mindent hozzákötök relékkel, és pl. ha elmegyek otthonról, egy helyen szólok, lekapcsolja a lámpákat, lejjebb csavarja a fűtést, csekkolja, hogy el van-e zárva a gáz.

Kodi 18 RC szépen megy ezzel: https://github.com/asciidisco/plugin.video.netflix
Igaz gyakran kell frissíteni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Udv,

Kodi-val szerintem tokeletesen megy a mediacenter funkcio, kiprobaltam RPI 3-mal ami van itthon.

A legjobb projektem egy halozati medialejatszo RPI Zero W alapon + HiFibBerry DAC zero(https://www.hifiberry.com/shop/boards/hifiberry-dac-zero/).
Ez tokeletesen mukodik, ennel olcsobb stabilan mukodo megoldast nem talaltam.
A Picore player tokeletes! (https://picoreplayer.org/) Androidos telefonrol is vezerelheto a squeezer alkalmazassal.

Multimediara szerintem csak akkor jo ha minoseg es a kenyelem annyira nem szempont.
Kolcsonzore es lejatszasra ezt ajalnlom mindenkinek: DockSTARTer teljesen automata lesz minden :)
jackett+sonarr+rasarr+qbit+plexserver+ombi ehez egy lejatszo ami tetszik de pl mibox3 kodi+ PlexKodiConnect

Pi: homeassistant es pihole + motionEye es ezekhez nagyon erteni sem kell, szoval ez alapnak mondhato is szerintem.

.

Szuloknel all-in-one media lejatszo.

Remote elerem, fut rajta torrent kliens + egy kis script amivel letoltom nekik a sorozatokat amiket neznek, aztan hozza feliratok.info-rol a feliratot es atmozgatom mappaba ha keszen van es teven tudja nezni, nem kell mas, csak a tv tavkapcsoloja hozza.
Nem kell, hogy gyors legyen, csak mukodjon, kis helyet foglaljon, keveset egyen.

Persze ezt megoldana egy 1 diskes nas is amin linux fut es lehet ra rakni programokat, de ez igy olcsobb volt es boven eleg. (Rpi otthon volt, 500Gbs 2.5"-os disk otthon volt)

Otthon home automatizalasra hasznalom. Szenzorok adatait rogzitem influxdb-be, grafikonokat csinalok belole grafana-val, medence vizforgatot meg a kerti ontozest vezerlem vele. Errol fut az unifi controller is. Nyilvan ESP-k melle vannak ezek foleg hasznalva, es egy 5 dollaros vps-el is meg lehetne oldani, de ez igy helyben van, nem kell netkapcsolat neki, stb. Mostanaban egyebkent igyekszem a legtobb dolgot atmigralni a synology nasomra, mert az sd-kartyaban annyira nem bizok, de szerintem a fentiekre teljesen jo ez.

Sziasztok,
Figyelmesen és folyamatosan olvasom az összes bejegyzést és nagyon megtetszett ez a téma (köszönöm a téma indítójának).

Van otthon két buta lcd tv, amiken van már hdmi csatlakozó és van egy NAS-om is, amiken vannak filmek.
Olyat szeretnék, hogy tv-hez csatlakozok rpi-vel hdmi kábellel, rpi wifi-n keresztül elérné a NAS-t és tudnám a filmeket nézni.

Tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám a fenti elképzelést a legegyszerűbben és legolcsóbban megvalósítani?

https://libreelec.tv/downloads/, ott az RPi image, SD kártyára kiírod, bootol, beállítod. Tud HDMI-CEC-et, szóval tudod irányítani a TV távirányítójával is, de mondjuk a kezdeti beállításhoz lehet jó lenne egy USBs bill+egér.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az eltelt idő alatt szereztem egy használt Pi3-at, amivel szépen megy a rasbian és a libreelec is (külön-külön kártyákról is). Ezen felbuzdulva múlthéten rendeltem egy Pi0W 1.1 verziót a thepihut-tól, tegnap meg is érkezet. Egy kingston 8GB-os kártyára feltettem a megfelelő image fájlt, összecsatlakoztattam a az eszközöket és indítottam.
Szépen be is indult a kodi 18.0, elkezdtem a beállításokat, amikor egyik pillanatról a másikra megállt, mint a szög (lefagyott, bár a zöld led továbbra is villog időnként). Gondoltam újra megpróbálom, de akkor is kb a beállítások elején ismét lefagy. Próbáltam kínomban noobs telepítóvel is, azzal is ugyan ez a szitu. 18.0 helyett leszedtem a 17.5 verziót, azzal is megfagy.
Aztán este 10kor még rápróbáltam a full rasbian rendszert, az meg simán megy azóta is.(ugyan ez a jelenség, amikor usb keresztül a tv-től vagy egy tápegységtől kapja az áramot)

Szóval pont amire szeretném (kodi), csak azt nem tudom rajta használni. Esetleg van ötletetek, hol kellene keresnem a lefagyás okát?

Ugye firmwaret nem frissitettel?

Nem, ahogy kaptam a "lapkát", úgy raktam össze
Kell az RPi 0w-t frissítenem szerinted?

Közben kicsit gugliztam és arra jutottam, hogy LibreELEC alatt nem lehet firmware-t frissíteni.
Szóval először sd kártyára kiírok egy raspbian-t, azzal frissítek (sudo apt-get install rpi-update és sudo rpi-update), aztán kártyatörlés és mehet rá a LibreELEC. (Ekkor laikus elgondolásom alapján az eszköz firmware már friss.)
Remélem ezzel megoldódik a megakadásom, este végre is hajtom a feladatom. Köszönöm szépen

Próbáltad az OSMC -t ? Praktikusabnak tartom, mint a LibreElec mert Debián alapú és bármit rátehetsz. Nálam a kodi mellett nyomtató szerver és asterisk is fut rajta. Régen Pi 1-en teszteltem melyik a gyorsabb és érzésre talán lassabb volt az OSMC. Ezért váltottam, de pár hónapnál tovább nem bírtam elviselni a LibreElec -t.

Köszönöm az ajánlást. Még nem hallottam róla, kipróbálom.

+1 osmc
én is azt használom, most már több mint egy éve

Az jutott eszembe ezt olvasva, hogy libreelecből különböző verzió van 0-hoz (meg talán 1-es verzióhoz), és másik a többihez. Biztos, hogy a 0-hoz tartozó telepítőt töltötted le?

Illetve a másik, amikr a legelső Pi-t megvettem és elkezdtem vele vacakolni, volt, hogy lefagyott. Akkor azt javasolták valami fórumon, hogy legyek benne biztos, hogy a táp elég jó.

Nem emlékszem, hogy akkor mivel tápláltam, amikor 1-2 óra alatt 4-5 alkalommal lefagyott, de azóta nem volt ilyen gondom.

Igen, azt észrevettem, h elérő verziók vannak. Szerintem jót szedtem le: RASPBERRY PI 0 / W

A táplálásnál először a tv-vel hajtottam meg, aztán felmerült bennem, h valahol hallottam/olvastam én is a megfelelő áramerősségről. Kikapcsoltam és az RPI3 tápját tettem bele, viszont a hibajelenség ugyan az maradt, magába fagyott némi zöld villogást azután is imitálva.

Sajnos este nem jártam sikerrel. Firmware frissítés sikerült (rasbiannal), azután is elfagy LibreELEC-el. Kipróbáltam OSMC-t is, ami tényleg kicsivel lassabb, de sajnos az is megáll egy idő után.
Mire gondoltok mi lehet a hiba nálam ezek után?

Kipróbálnám egy másik Raspberry Pi 0-val és másik SD kártyával.
Fene tudja, lehet, hogy hibás a lapkád.

Másik eszközöm sajnos nincs, de a kártyát kipróbálom.

Közben a thepihut supportnak is írtam, ahol kb ezzel a válasszal le is ráztak:
"Sounds like an incompatible OS - I'd advise re-installing, ensuring it's OK for the Zero"

(mindent leírtam, 10 percen belül jött is a fenti "okos" válasz, visszaválaszoltam, linkelve a LibreELEC oldalán található RPi 0 kompatibilis verziót is, azóta kb egy óra telt el és semmi reakció - gondolom lezártnak tekintik a dolgot, csodálatos)

Lehet, hogy buta kérdés, de azt ellenőrizted, hogy a letöltött image nem sérült-e?

Ha felteszed valahová azt, amit letöltöttél (a telepítés előtti verziót), akkor kipróbálom majd este az egyik zeroban.
Aztán ha nálam se működik, akkor megpróbálom letölteni a librelec aktuális verziót és tesztelem azzal is.

Végülis nincs sok lehetőség. Vagy a pi rossz, vagy a szoftver vagy a telepítés.

Abszolút nem buta kérdés, mert eszembe sem jutott. Most, hogy mondtad kerestem egy programot win-re, de elakadtam nem is tudom mivel összehasonlítani, mert a LibreELEC oldalon nem találok md5 számot.

Köszönöm szépen, ha megpróbálod az általam letöltött fájlt. A data.hu szolgáltatót találtam hirtelen, remélem jó lesz. Ide töltöttem fel: LINK (vagy kérlek mondj másikat és oda is felteszem)

Nálam a letöltött és kicsomagolt image md5 értéke:

LibreELEC-RPi.arm-9.0.0.img
e461009e61f6fb39a41299be40a2473e

A data-s linkről most szedem kb. fél óra mire lejön. Utána össze tudom hasonlítani a kettőt.

update: A két fájl md5 értéke azonos.
----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Köszönöm, hogy megnézted

Jó lesz, de most értem haza, túl késő van már tesztelni.

Holnap nap közben megnézem.

Köszönöm szépen

Táp milyen?

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hirtelen meg nem mondom melóból, de ugyan azzal szoktam meghajtani az RPi3-at is.

Nincs sárga villám a sarokban ? Az azt jelenti, hogy gyenge a táp. Ki kell próbálni egy normális táppal. Én még senkitől sem halottam, hogy rossz lett volna a pi. Nekem van itthon 2 az egyik az még a legelső verzió(2012.05). Mióta megjött szinte folyamatosan megy.

Nincs villámom. Eredetileg a tv-ből akartam a pi zero-t megtáplálni, de mikor lefagyott egyből átdugtam a Pi3-am tápját bele keplink .

én még az első generációs pi zeroból fogtam ki egy olyan példányt, ami nem bírta a gyári tuningot. Úgy értem, hogy a zero is első generációs valójában és azok eredetileg 700MHz-en futottak. A zero-t viszont már 1GHz-en hajtják alapértelmezetten, mert javult a kihozataluk a gyártás során. Hát az enyém folyton összebarmolta az sd kártyákat. Mígnem a config.txt-ben fel nem vettem a cpu órajelére, hogy legyen csak 700MHz. Úgy atom stabil maradt.

arm_freq=700
https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/config-txt/overclocking.md

Köszönöm szépen. (A panelről leolvasva, nekem egy 2016-ban gyártódott eszközt küldtek, V1.1 verzióval)

Köszönöm, NYERTÉL!!!!

Megcsináltam így: kártya ki, stickbe be, azt be a pi3-ba, config.txt a boot particióban kiegészít arm_freq=700
Kb egy órája megy az OSMC (lehet ugyanezt kipróbálom majd az eredetileg tervezett LibreELEC-el is)

Köszönöm szépen még egyszer! Valamint nagyon köszönöm mindenkinek, aki próbált segíteni!

Ha másra nem használod, csak NAS-ról lejátszani, akkor jó lehet a LibreELEC. Amúgy inkább OSMC, nekem az fut egy RPi2B-n, egy dokkolón van rajta egy 500GB-os vinyó, transmission tölt le, SMB-n meg van osztva. Erről nézem a sorozatokat.

Igen, csak a NAS és a netes tartalmak (youtube, filmek és rádiók). LibreELEC volt a kezdeti terv, de tegnap pont OSMC volt a kártyán, amikor a config.txt-t mahináltam. (Szerintem LibreELEC-nél megfogom próbálni az átírást, már abban is megtaláltam ezt a fájlt)

Az mindegyiken ugyanaz. Csak az Open/LibreElec (OpenELEC már nincs talán)egy kiherélt valami, az OSMC-vel viszont egy teljes rendszert kapsz.

OSMC-vel egyetlen "bajom" van, hogy számomra kicsit lassú (alapból egy türelmetlen típus vagyok) :)

Most vetted vissza a proci sebességét a 70%-ára, persze hogy lassú. És a pi0/pi1 se egy erőgép.
Amúgy meg full rendszer vagy kicsontozott célszerszám, nyilván számít valamit. De a kodi kb. ugyanúgy kell, hogy fusson rajtuk, ha egyszer elindult.

Persze, ezt értem.
Viszont fentebb valaki már írta, hogy LibreELEC vs OMSC "versenyben" az utóbbit lassabbnak érezte.

Ahogy fentebb is írtam, csak kicsit erős megfogalmazásban: a LibreELEC = "Just enough OS for KODI", az OSMC meg egy komplett debian, amin éppen Kodi fut. Ha csak annyi kell, hogy egy hálózati megosztásról videót játsszon le, akkor LibreELEC, viszont ha más is kell az OSMC jobb választás lehet. Ha jól emlékszem LibreELEC-ben pl. torrentet is csak valami docker-es varázslattal lehet működtetni.

Igen-igen, ezért is próbálom ki (na meg az eredeti terv is az volt, hisz akkor még OSMC-ről tudomásom sem volt)
Kártyát újraformázom, ráteszem LibreELEC-et, beírom a szükséges frekvenciaszabályozást és ma este azt teszteljük a lányokkal.
(Legalábbis ezt tervezem, aztán majd az élet eldönti...)

A LibreELEC egy kicsit fürgébb érzésre használat közben is. 1st gen Pi1-es tapasztalat.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

szívesen, annó sok kört futottam én is miatta :) Elvileg bármelyik rendszerrel tudod ígyis használni, mert mindig ott a config.txt
Magát a videolejátszást nem befolyásolja, legfeljebb a menü picit lassabb, mint a teljesen eleresztett zeronál.

Igen, LibreELEC-nél is megtaláltam, ki is fogom próbálni ezt a sort. Sőt szerintem a supportnak is megírom (mert én is rendes vagyok), hogy legközelebb akár másokon érdemben is tudjanak segíteni.

Most akkor gyari hibas?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Annyira nem értek hozzá, de nekem az a véleményem, hogy nem gyárihibás, csak túl van "pörgetve" alapból a processzora (amit a fenti linken olvasható arm_freq=700 sor beírásával lehet orvosolni - nálam bejött)

"túl van "pörgetve" alapból" == gyári speckó.
Ha azon a sebességen nem stabil, akkor gyári hibás.

Biztos igazad van, én tényleg nem értek ezekhez a "dolgokhoz" (lelkes amatőrként tevékenykedek). Számomra az elsődleges szempont a sikerélmény volt, hogy működésre tudtam bírni (segítséggel).

A pi0 és pi0w specifikációja szerint "1GHz, single-core CPU" van benne. Ha 1 GHz-en instabil, de 700 MHz-en stabil, akkor az a lap hibás. Szóval ha van garancia, akkor szerintem lépni kellene.
Egyébként a 700 MHz se akkora tragédia, én évekig futtattam kodit egy 1. generációs, 700 MHz-es pi-on.

Lényegében igen. Hacsak nem érte szerencséten külső behatás.
Az én esetemben anno az irodában körbejárt a kollégák között és hát a száraz levegő meg a laminált padló miatt volt, hogy továbbadáskor szikrázott a levegő. Szóval lehet, hogy egy ilyen kisülés rontott rajta. De az is lehet, hogy szimplán egy volt a sok közül, ami nem bírta tartósan a megemelt frekvenciát. Elment az is órákig stabilan, mígnem a kártyán korrumpálta a fájlrendszert... még issuet is nyitottam annó, próbáltuk barkochbázni, hátha az sd kártyáimmal való inkompatibilitás, mert ugye új pi változatoknál első hónapokban megeseik, pont a megváltoztatott órajelek miatt. De szimlán csak nem bírta a megemelt órajelet.

Egyébként egy másik pi1-esem is defektes volt. Az meg egy későbbi változata volt az 1b-nek, amikor éppen újabb nyák revízióra váltottak és a kínai gyárban még a régi stencillel vitték fel az új nyákokra az ónt. Emiatt tele volt minden apró óngolyókkal. Az is instabil volt és eldobálta az usb-t és lant. Idővel kiderült, hogy a hőtágulás és ha fizikailag megérintem az smsc chipet, akkor fejreáll. Egy ideig csak porfofó volt az is. Majd később, amikor vettem egy gázpákát, akkor azzal lényegében csináltam egy primitív reflow-t az smsc chipen. Alufóáliával vastagon betakartam minden más műanyagot és érzékenyebb alkatrészt körülötte, a chipet pedig óvatosan és egyenletesen addig melegítettem, míg az oldalról látható ón fényes nem lett. S hagytam visszahűlni. Akár törött volt vagy pontatlan a forrasztás, akár valahová egy kóbor óngolyó ragadt a chip alatt, de megoldotta a problémát. Azóta stabil minden körülmények közt.

Szóval a mese lényege, hogy mint minden relatíve olcsó eszköz, hát ezeknél is vannak hibásak. Szériánként is változó a minőségük, főleg, ha új típust kezdenek épp gyártani. A zero esetében nálam is szempont volt, hogy 3-4 ezer forintos cuccot nem éri meg visszaküldeni. Az 1b meg egy csoportos rendesés volt, több emberrel együtt, macerás lett volna... plusz egy sima gyorsteszten egyik sem biztos, hogy elbukott volna. Annyit nyertem a szivatáson, hogy akkoriban kicsit jobban utánaolvastam pár dolognak a pi-k belső lelkivilágáról és jobban megértettem a működésüket.

Nekem is előnyöm származott az általad leírtakból, amit köszönök.
Jelenleg már a LibreELEC megy, 680MHz-en, stabil és eddig max 44 fokot mutatott.
(4ezer forintos eszközhöz képest szerintem nagyon jól használható, tegnap este 4 órás youtube (python oktató) videót zokszó nélkül prezentálta nekem)

Ezt neked irtam akkor:
https://hup.hu/node/157700
Ugyanez a felállás mint nálad. Kijelző + RasPi (HDMI to DVI kábellal, ebayes USB hangkáryával 5.1) + NAS
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A legolcsóbb megoldás az RPi0w egy mikroSD-kártyával és LibreELEC / OSMC valamelyikével. (Tápellátás pl. jöhet a TV-n levő USB-csatiból - ha van neki olyanja, vagy egy hentergő telefontöltő.) Vagy pedig feljebb mehetsz egy Pi2-re, vagy épp Pi3-ra (ekkor viszont korrekt táp kell) - akkor maga a filmlejátszás egy csöppet sem lesz gyorsabb (mert a grafikus része ugyanaz az RPi-knek) csak akkor, ha nem GPU-ból, hanem CPU-ból megy a lejátszás. Illetve a film kiválasztása, a "tallózás" lesz némileg gyorsabb. Ha szerencséd van és a TV a HDMI-CEC-et is tudja, akkor a saját távirányítójával kezelheted a Kodit is.
A NAS-on meg valamilyen megosztást kell bekapcsolnod, amit tud, és a megfelelő modult a Kodiban (ez lehet Samba, NFS, vagy épp DLNA).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

mondjuk a zero megfeküdhet, ha keményebb hang codec van a filmben. A nemrég megjelent pi3 A+ viszont erős 4 magos, még jobb wifivel (5GHz AC-t is tud). Szóval az már tényleg kompromisszummentes fullhd filmekhez, ha nem h265 codeces a videó (nem annyira jellemző). Mondjuk az már egy 10es, a zerow meg 5 ezres körül jön.

> Mondjuk az már egy 10es, a zerow meg 5 ezres körül jön.

Hol? Honnan?

3A+ 23 font, kb. 8300 Ft.
0w 9,30 font, 3350 forint

+ szállítás
+ doboz
+ tápegység
+ SD kártya

Én is onnan szoktam rendelni, így az árakat tudom, csak azt nem, hogy mit kezd az ember egy kopasz MálnaPC-vel, ami még a forgalmazó raktárában van...

Szállítási díjat biztosan kell fizetni, legalábbis nekem még soha nem hozták ingyen :)
Egy SD kártya biztosan kell bele, anélkül nincs oprendszere.
A dobozt meg lehet spórolni, de akkor vagy kopaszon van a kütyü, vagy valamit kell hozzá fabrikálni.
A gyári tápegységet vagy helyettesíted valamilyen hasonló táppal, ami szintén nincs ingyen, vagy megtáplálod a panelt pl. a TV-ről, ami egyrészt bizonytalan kimenetelű dolog, másrészt ahhoz kell egy kábel, ami szintén pénzbe kerül.

dobozt és sd kártyát mondjuk érdemesebb kínából, pár százasért van a ház. Tápból az eredeti ajánlott, bár más normális fajtával is megy. Eredeti sandisk sd kártyák is olcsón vannak megbízható eladótól. A pi esetén főleg a kiegészítőkön van vastag haszon, ebből élnek ezek a boltok.

Persze, ha kifejezetten 4k médialejátszót keres valaki, akkro amlogic boxokat kapni kínából már hasonló áron kompletten... vagyis egy sd kártya ahhoz is kell, hogy libre/coreelec arról fusson.

Tehát akkor veszünk Zero W-t + tápot a thepihut.com-ról, így szállítással együtt már 12 ezer Ft felett járunk. Kell még ház és SD kártya Kínából, és máris 14 ezer Ft-nál vagyunk az 5 ezer helyett. Ekkor még nincs HDMI kábelünk :)

Pimoroniról, minden ár GBP
5 pibow 0 (ez a "ház"
9,3 pi 0 w
5 adapterek
4 szállítás

Ez 23,3 GBP összesen, mostani árfolyamon 8400 Ft. Kell még mellé egy 1000 éve levetett telefon töltője, mondjuk 700 mA Samu töltő kallódik nálam vagy 3, az tápnak tökéletesen elég.
És ekkor még nincs HDMI kábelünk :)

> Kell még mellé egy 1000 éve levetett telefon töltője, mondjuk 700 mA Samu töltő kallódik nálam vagy 3, az tápnak tökéletesen elég

Hoppá! Most látom csak, hogy nekem kallódik itthon egy Pi Zero W, házat összedobok hozzá LEGO kockákból, SD kártyám is van a fiókban egy kétezer éves telefonból, annak a töltője pont jó a kütyühöz, ráadásul nekem HDMI kábelem is lóg ki egy a TV-ből! Akkor tehát a MálnaPC 0 Ft-ba kerül!

> 5 adapterek
Adapterek alatt mit kell értenem?

SD kártya honnan lesz?

> Adapterek alatt mit kell értenem?
Ezt. Mini HDMI kimenet van a zero-n, igazából csak egy átalakítóra van szükség, ha azt valahonnan olcsóbban túrsz (vagy miniHDMI-HDMI kábelt), akkor nem is kell.

Kicsit jobban utánanézve:
870 kábel, vagy
650 adapter.
Szóval még egy ezressel olcsóbb így (hwker szállítást nem számolva).

> SD kártya honnan lesz?
Hát túrok a fiókból, ha pedig nem találok akkor veszek valahol :)

Értem én, hogy minden szépnek látszik, amikor a termék áránál annyit lát az ember, hogy 9,30 GBP, de ez sokkal több lesz (pénzben is, időben is), mire a szerkezet működni is tud az otthonodban.
Reálisan, ha mindent venned kell, akkor a legolcsóbb árakat nézve 10e Ft körül van a teljes összeg, és ki kell várni pár dolog esetében a kínai szállítást is, ami lehet akár 50 nap is.

Valahol igazad van persze, főleg ha mindenből "eredetit" veszek drága helyről. Nekem pl. az első pi medialejátszóm egy használtan vett pi1 volt (ha jól emlékszem 4-5e körül vettem, talán innen valakitől), haver a fiók aljáról ingyen túrt nekem egy 2 megás SD kártyát, házat csináltam neki Pruta dobozból, samu töltőm és hdmi kábelem pedig volt korábbról fölösleges, Ethernet is. Szóval szerencse kérdése, jó esetben ki lehet ennyiből is hozni.

Amúgy direk nem csájníz szállítást néztem, hanem (még) EU-sat, ami pár nap alatt itt van.

De ha tényleg újra megyünk, akkor valóban 10-15k az alja, és én nem is annyira bízok a 2,4-es wifi-ben, szóval akkor már pi3-at vennék. Ez moroni-n 34 GBP, a szállíŧás +4, 13,7e HUF.
Ház ebay-ből van 300-ért (1-2 hónapot nélküle is simán elvan a TV mögött, 14e
Ha kell uSD, akkor az 3100 a sarki kisboltban (16 GB class10), ha táp is kell akkor az 1700 ikeából, 19e eddig. Cserébe a legjobb médialejátszó ever, különösen ha a TV rendesen tud HDMI CEC-et.

Zero W + táp + szállítás a thepihut.com-ról csak 7500 Ft körül van (valamit elfelejtettem kivenni a kosárból, amit korábban beletettem, amiatt lett 12e Ft felett korábban). A végösszeg így a Kínából rendelt dolgokkal együtt 9 ezer Ft felett lesz valamivel, ami lényegesen barátságosabb ár már, de az 5 ezernél így is jóval több.

3A+ 23 font, kb. 8300 Ft.
0w 9,30 font, 3350 forint

pimoronit néztem, 4 fontnak számoltam a szállítást, legalábbis régebben annyi volt nekem. De már van több uk üzlet is, amit linkeltek is

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Rendeltem egy Pi3-at használtat, rengeteg egyéb eszközzel együtt. Hamarosan fel is adják és az ünnepek alatt már tudunk is otthon "játszani" vele, kipróbálni mire vagyunk képesek kislányommal.

Közben a support-tal is leveleztem. Váltottam velük 2-3 levelet, képeket küldtem és most épp arra kértek, h küldjem vissza a konrollert Keplink .
(Biztos nem küldöm vissza, szerintem a postaköltség sokra rúgna.)

tanulásra jó ezt aláírom

Konkrétan erre találták ki. Ha másra is jó, hát annak csak örülni lehet...

Amúgy nekem Odroid C2-m van, és a LibreELEC/Kodi pl. nem szaggat. Persze lehet, hogy ez azért van, mert a C2-nek jobb a HW támogatása, de azért vannak kétségeim...
https://libreelec.tv/downloads/

+1

+1 az odroidra. Nekem az bedobozolva egy 300Gb-os HDD-vel rendes linuxos gépként működik. Mivel én nem használok Linuxon sikálós grafikus felületet, gyönyörűen muzsikál. Ráadásul ezt nem csak monitorral, hanem lent a nappaliban a nagy tv-re is rá tudom dugni és prímán lehet melózni vele. :)

- Home Assistant, néhány dolog vezérlésére, monitorozására.
- Kodi, média lejátszására, meg kvázi TV okosító is így a Pi
- RetroPie, ha valami jó kis retró játékkal játszanánk
- Van rajta külső winyó, amiről a Raspbian fut, illetve itt van a házi felhőnk is
- Nyomtató is erre van dugva, így hálózati nyomtatást is lehetővé tesz

És az egész a szekrénybe van pakolva :) Igaz ez még régi kép, azóta egy Pi 3 van helyette.

OSMC hálózatról mindent lejátszik (h265 csak cpu) + nyomtató szerver + asterisk + torrent .

Nálam speciel a szokványos TV-okosító, de pl. a Pihole-on gondolkodom. És én egyikre sem áldozok fel egy Pi2/Pi3-t, csak Pi0-t :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hmm, ez a Pihole jó 5let. Már úgyis van egy Pi3-am 24/7 üzemben
* WLAMP
* git remote repo
* smart home távfelügyelet és -kontroll
* auto-backup-szerver
* egyéb, webes, python hekkelések platformja
munkakörben, szerintem hozzácsaphatjuk ezt is.

:wq

Nálam a Pihole után még jó néhány reklámot fogott rendszeresen a böngészőkben az Ublock. Youtube reklámokat is csak utóbbi blokkolta, a Pihole nem.

Szuroket erdemes kutatni kicsit, viszont csak okosan mert egy ido utan kell whitelista is :) -->> telo is lehet forro egy rossz listatol! :)

DNS-re adguardot is erdemes beallitani.

rpi3 mellette egy 2 terrás külső vinyó, hdmi kábellel a tvre dugva:
- raspbian
- kodi - hbogo plugin még nincs rajta az exoshark pedig pár hete szűnt meg működni yt és a lemezen levő mesék nézésére használva
- Universal Media Server szórja a médiát, ez akkor hasznos ha csak zene kell; a hifi aux csatijára a telefont jack dugóval(!!!!) csatlakoztatom és szól... ha be van kapcsolva a tv a gyerkőcök azonnal ráfókuszálnak és minden mást abba hagynak
- transmission, így egyből a 'tv mögé' esik be az újabb mancs őrjárat évad

jelenleg kínlódok a tápellátással, gyakorlatilag állandósult a jobb felső sarokban a villám ikon, a napi működést amúgy nem befolyásolja, így bár van pár tuti tipp a jó tápra nem jutottam el odáig hogy meg is rendeljem

Ami még nem volt: UniFi Controller fut rajta
ezen kívül:
- CUPS nyomtatószerver
- vezérli a fűtést, kert locsolót az internetről letöltött hőmérséklet adatok alapján (NodeRed)
- tervben van PiHole

Pi 3B+, 0-24-ben megy, headless, csak SSH-n lépek be, ha kell. A tápra tényleg érzékeny, több adapterrel, vezetékkel próbáltam, végül a gyári táp lett a tökéletes megoldás.

--
Soli Deo Gloria

LibreELEC
Docker containerek:
unifi controller
deluge torrent kliens

Tápolt USB hubon két HDD, arról mennek a mesék a gyerekeknek.

Growatt napelem rendszert loggolom rs232, küldi az adatokat pvoutput.org ra mint statisztika.
+ pi-hole dns filter.

Bár erre meg sok a PI 3B+. :)

Git repóknak, cron joboknak, néhány saját használatú statikus tartalomnak, rss feed generátornak.

_______Peter
I am a stone. I do not move.

Nálam jelenleg OpenHAB fut rajta, valamint egy VPN aminek a másik fele egy VPS-en lóg, de amikor év elején ide költöztem és nem volt még Digi, minden eszköz számára ez osztotta a mobilnetet.

Szülőknél OSMC-t futtat és a tv-re van rádugva.

Jelenleg 3 darabot hasznalok, 2db Libreelec/Kodi tv okositonak a ket TV-re es egy Retropie.

Bár nem otthon, de egy VOIP központ megy rajta AP-vel, amire 4-5en csatlakozunk wifin és konferencia beszélgetünk. A Voip kliensek bluetoothon csatlakoznak a kihangosítóhoz. Powerbankkal tápolom hosszú órákon át és így túrázunk. :)

Ezt most nem nagyon vágom. Esetleg kicsit részletesebben lehetne? (Elképesztően perverz megoldásnak tűnik, szóval érdekel.)
=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Persze. Bocsánat, lehet túl sarkosan fogalmaztam.
Valóban perverz megoldás, néha kicsit körülményes de mindent összevetve működik. :)
Motoros túrákon szoktunk részt venni egy-két barátommal. Rendeltünk kínából csodaheadsetet, hogy csoportos beszélgetésre tökéletes lesz. De sajnos nem, mert váltogatni kell a párok között. Mindenesetre hasznos volt a cucc mert így tizenpárezer forintból lett BT kihangosító a telefonhoz, zenével, navival, illetve ha ketten megyünk akkor nem is használjuk az rPI-t csak egymásra kapcsolódunk.
A legnagyobb hátránya a hatótávja, egy úton 6-8 autó különbséggel már szakad néha, viszont újracsatlakozik! De aki a csoport mindig hallja egymást és hát mivel van utas ezért hasznos is. :)
Indulás előtt mindenki wifin felcsatlakozik a hátitáskámban lévő rpi-re, majd felhívja a 3-as melléket és voálá!
Itt találod a témát amiben kicsit boncolgattuk:
https://hup.hu/node/154898

Elolvastam a topikot, de meg igy se:)

Ha jol ertem:
Nalad van az rpi egy hatizsakban, akkor mindenki wifin keresztul kapcsolodik, es mindenki telefonjan voip kliens van, es felhivja az rpi-n futo asterisket.

Kerdesek:
- az rpi, az egy rpi3 a rajta levo beepitett wifivel?
- mekkora a hatotav?
- Mennyi ido, mig ujracsatlakoznak a telefonok (ha hatotavon kivul vannak)?

Jo lenne egy demovideo:), ahol leteszed egy mezon az rpi kozpontot felhivod, es megmutatod, mekkora a hatotavja:)

Mas "profi" cuccokkal osszevetve ez milyen? Milyen a hangminoseg, akad-e, ilyesmi.

Egyebkent gratula. Igazi szukseg szulte megoldas. OI=

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nah lássuk csak. :)

Szerintem teljesen jól megfogtad a lényeget. Az intercomok amik a sisakokban vannak és teljes headsetként funkcionálnak azok pedig BT-n csatlakoznak a telefonhoz.

Az rpi egy hármas model B, még a 2,4-es verzió. Hatótávra szerintem olyan 50 méter körül lehet.
Ha elveszítjük egymást akkor elkezd akadni szaggatni, majd visszatér a normális hang. Nehéz behatárolni, hogy mennyi idő alatt csatlakozik újra mert van amikor 10 másodperc van amikor percekig eltűnik egy kolléga.
A hangminőség jó, teljesen érthető, még akkor is ha másra koncentrálok. Ahhoz tudnám hasonlítani mint amikor csak a két intercom van összepárosítva BT-n.
A demóvideó jó ötlet, meg fogom csinálni. :)
Ha esetleg van ötlet wifi adapterre akkor szívesen fogadom, viszont a powerbank miatt korlátozottak a lehetőségek.
A motorra meg nem szeretném rátenni, van rajta már elég cuccom ami érzékeny. (fokozat kijelző, powercommander)

Sok mindent olvastam hogy mire jó, de erősítsetek meg.
Jelenleg adott egy Asus O!Play HDP-R1 HD médialejátszó. Ezt ki lehet vele váltani?

Erre rá van kötve egy HDD dokkoló, amibe ext3-asra formázott vinyókat pakolok. Érdekes hogy a 3 dokkolóból csak ezt az egyet támogatja, de csak a vinyós részét. A kártyaolvasós részét azt nem.

SD/HD filmjeim vannak. Illetve néha azért nagy gép (PC) nélkül is néznék Youtube-ot. Illetve érdekelne az EuroNews is, mert a kábelszolgáltatónál nem elérhető.
Nem okos, de led tévém van. Tehát a telefonnal nem dolgozik össze.

Az Oplay a dokkolóval E-satával van összekötve, a tévével meg természetesen HDMI-vel.
Ezt néztem ki: http://bit.do/eCUDo kijelző nélkül. 55.51USD

RPi (1) B-t egy 20 éves Panasonic HiFi-re kötve használom Volumio image-gel, többnyire Spotify playlist vagy valamilyen webrádió megy róla.
Erre még annak idején megvettem az MPEG-2 és VC1 licenszeket is, de nagyon akadt rajta a Kodi (akkor még XBMC) UI.

RPi 2 B: OSMC fut rajta HDMI-vel Samsung LCD butatévére kötve, HDMI-CEC-n keresztül a tv saját távirányítójával tökéletesen működik, Transmission torrentkliens addon fut még rajta, rádugva egy 32 gigás pendrive.
Korábban erről futott néhány saját okosotthon python-szkript Raspbian alatt, aztán megette az SD kártyát, és ment a fiók mélyére az RPi akkor. Nemrég került elő ismét.

A legújabb beszerzés egy RPi 3 B+, Hass.io / HassOS (Home Assistant) otthonautomatizálási célból, plusz Mosquitto MQTT broker, Node-RED, Pi-Hole, TasmoAdmin, Portainer addonok futnak rajta.

--
Always three green!

[Feliratkozás]

Bár csak Rpi 1 (nem 3b), de két funkciót valósít meg egyszerre:
- öntözőrendszer vezérlés
- riasztórendszer log gyűjtés/emailezés esemény esetén.

Bővebbet az okokról, egyebekről csak kérdések esetén mondanék.

Nálam Libreelec (plex plugin) fut rajta, bármelyik médialejátszónal jobb, nincs gond felirattal, kodolassal.

Ezen felül okosotthon központnak is kiváló, Domoticz vígan elfut rajta, én arra használnám, ha nem volna home serverem.

Közben új feladatokat is kapott a raspberry pi-m (ez a szál hozta meg a kedvem, hogy foglalkozzak vele):

1. Feltettem a PI-hole-t.

2. Kötöttem rá két DS18B20-at, az egyikkel a radiátor hőmérsékletét mérem, a másikkal a szoba hőmérsékletét.
Egy kis python script van cronban beütemezve, ami percenként lekéri a két hőmérsékletet, és a Yahoo Weather-től a kinti hőmérsékletet, és beirányítom egy CSV fájlba. Így most excelben lehet diagramot nézegetni, hogy mikor kapcsolt be vagy ki a fűtés. Lehet, hogy csinálok majd rá egy kis weboldalt, diagrammal.

Két kérdésben szeretnék tanácsot kérni:

Esetleg tud valaki jó időjárás szolgáltatót, ami megbízhatóan megmondja a kinti hőmérsékletet, és valami API-t is biztosítanak erre? (A Yahoo-ban nem vagyok biztos, hogy rendesen frissül mindig)

Eddig úgy fűtöttem, hogy fixen 21 fok volt (egy Computherm termosztátot használok, gáz fűtés, radiátor). Most elkezdtem játszani azzal, hogy éjszaka, és napközben ha nem vagyunk otthon 19 fok legyen, mire felébredünk, vagy hazaérünk, 21 fok legyen. Van valakinek ötlete, hogy lehet összehasonlítani a fenti adatok alapján (radiátor hőfok, szoba hőmérséklet, kinti hőmérséklet), hogy melyik módszer lehet a takarékosabb (a fix 21 fok, vagy a kapcsolgatás 19 és 21 fok között)?
(de max két nap, amikor ugyanannyi a kinti hőmérséklet, megnézem a gázórán, hogy mennyi gáz fogyott.)

Köszönöm

Talán segít: Nem rég egy ilyet vettem, amiben
6-9 óra között 21°C
9-17 óra között 17°C
17-23 óra között 21°C
23-6 óra között 17°C
szerint működik alapból a szabályozás.
Apró módosításokkal ez bevált.
A hétvégi programon módosítottam aszerint, hogy ne menjen le 17-re napközben.
Kellemes a hőérzet. Annyit tudni kell, hogy nem ebben a szobában alszunk.

Tegyél rá külső hőmérőt és a kazán kapcsolását ne a radiátor hőmérsékletéből kövessed nyomon, hanem a termosztát reléjével. Pontosabb lesz.

Időjárás szolgáltatónak én ezt használom: https://openweathermap.org/

--
Soli Deo Gloria

darksky.net

Nekem a conky van beizzítva rá, elég pontos adatokat ad.

--
Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

Szerintem és tapasztalat szerint a fix 21 fok kevesebbet fogyaszt, mint amikor engeded lemenni. 19-ről 21-re nagyon fűt a radiátor, de a szoba levegője lassan veszi át.

Amúgy időjárás szolgáltató helyett külső hőmérő miért nem jön szóba?

+1 a kulso homerore. DS18B20 van vizallo tokban, es a radiator gondolom ugyis ablak alatt van. Csak ki kell vezetni a kabelt. Meg plusz pint sem foglal, mert mindnek van sajat azonositoja, es sinbe lehet oket kotni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Sziasztok! Köszi szépen a tippeket.

A második nap után: Egyébként nem is rossz a yahoo weather, az aktuális hőmérsékletet jól tudja.

Hogy legyen szép grafikon anélkül, hogy web alkalmazást írnék, vagy web szervert telepítenék, a következőt gondoltam ki:

Valamilyen template engine-el (vagy egy egyszerű script-el) kigenerálom az elkészült CSV-ből a Google Chart diagramot (pl.: https://developers.google.com/chart/interactive/docs/gallery/linechart), és felcommitolom egy github static pages-be (a history felülírásával) 5 percenként. Ez lehet a leggyorsabban elkészülő megoldás. Nem akarnék webalkalmazást írni, vagy webszervert telepíteni, ha nem kell.

Cegnel egy bongeszo fut rajta, azon az Icinga2 dashing meg kis mrtg egy nagykepernyos lapostv-n
Otthonra meg bacula storage celra akarok venni. Idegesit, hogy a backup disk is ugyanabban a gepben van. Mondjuk, egy tuzveszt aligha uszna meg,
de valamennyire el tudnam szepralani

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Storage célokra lehet hogy praktikusabb ez: https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc2-home-cloud-two/

Van esetleg tapasztalatod odroid hc2-vel?
Odroid hc2 2 db a szükséges motyókkal kb 180 dollár szállítással /emmc, ház, táp/
Odriod XU4 cloudshell 2 házzal és a szükséges motyókkal szintén 180 dollár körül van szállítással./emmc, táp/
Vagy másik alternatívaként asrock j3455 itx alaplap + 4Gb memória + ház + táp szintén 50 ezer környéke

Melyik lenne megbízhatóbb otthoni mentésre (két lemez)?
Miért lehet jobb az Odroid, ha árban kb. ott van ahol egy integrált itx lap kis memóriával?

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Nálam: Pi3 + pHAT DAC: (majd Dayens Menuetto erősítő és Monitor Audio Bronze 2 polcsugárzók. Igazi HIFI élmény.
Libreelec+Kodi, diszkről zenék, filmek, YT, torrent stb.
Anyáméknál: Pi0 + JustBoom Amp Zero pHAT + Q Aqoustics. Szépen muzsikál, sokkal jobb ár/érték arány, mint amit a boltban ilyen kategóriában árulnak.
Libreelec+Kodi, diszkről zenék, filmek.

És jópár ötletet kaptam a topikból, amit majd kipróbálok még :-)

Nekem van 26 raspberry pi-om PoE-en. Es van egy master ami nfs-en adja nekik a root fajlrendszert.
(sorozatszam alapjan kapja mindenki a sajat root fajlrendszeret).

A master ujra tudja inditani a poe switchen keresztul barmelyiket, es a felvett teljesitmenyt is monitorozza (amibol megallapithato, ha valamelyik belefagyott a bootba).

Mindegyik raspberry pi erintokepernyovel egyutt van, amin van egy homebrew grafikus felulet, ami egy chrome fullscreen rajta meg egy react spa.

A 26 raspberry-bol van amelyik kamera (es akkor a kamera szoftvert kapja), van amelyik relet kapcsol, van amelyik erzekelot fogad (sulyt mer, optikai bemenetet fogad).
Van olyan amelyik multifunkcios, es akkor amelyik fajlrendszert kapja azt tudja. (tipikusan kamera is van benne, igy ha masra nem hasznalom, akkor felteszem valahova kameranak).

Semmi kirivo, csak a szokasos.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt az nfs-es rootfs-t hogy oldottad meg? Az nfsroot simán megy rpi-vel is, semmi mágia?

azon kivul, hogy kicsit bugos semmi magia:)
Magyaran varni kell vagy 3 masodpercet a tftp szerver ip cimenek odaadasakor, kulonben van ugy, hogy a processzor belefagy es nem indul el (nem ker ujra tfpt ip cimet)

Ez az SD kartya nelkuli eset.
Ha teszel bele egy sd kartyat amin csak a bootcode.bin van, akkor mar nem bugos.

Javitva nem lesz, silicone bug. Vagy 2 hetig megakasztott, hogy miert random nem bootol.
(azaz 26-bol elindult 10-20 kozott tipikusan). Ha volt laptop uazon a lanon akkor 20 folotti volt az arany.
Ahh, borzaszto bug volt.

Azert is irtam meg a fogyasztas figyelot a masterba, hogy tudjam melyik akadt meg a bootba.
Aztan irtam mindegyikbe heartbeet funkciot.
De a fogyasztasfigyelest vegulis bennehagytam, mert ha uj verzioju nfs-t adok, es nem tud elindulni,
akkor meg mindig jo ranezni hogy mibe fagyott bele
(fogyasztas alapjan: Bootkor 2W, 5W amikor bekapcsolja a kepernyot, 6-7W amikor mindene mukodik).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A PoE forrás valami "gyári" switch beépített PoE-ja, vagy custom dolgot raktál hozzá egy mezei switchhez?

Gyari. Edgeswitch, ubiquity.

Az azert jo, mertha zarlat van, akkor letilt.
Meg lehet allitani letiltott poe, aktiv es passziv poe kozott portonkent, es irja a fogyasztast. Szoval tavolrol el tudod az eszkoztol venni a tapot es visszaadni (hard reset).

Van ilyen 20eFt-ot PoE switch is, csak sajnos az nem menedzselheto (nem lehet a tapot elvenni egy portjarol es visszaadni, es a fogyasztast se lehet megnezni) abbol 2 fele tp-link is van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na ja, egy normális menedzselhető switch 30k-nál indul - és abban még nincs PoE.

hat itt 26db-rol beszelunk:)
Ami igazabol 24 es +2 melegtartalek:)

Igy eloszlik a switch (100k) ara.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem sikerült rájönnöm, hogy mi ez, egy gyártósor vezérlése? (bár lehet hogy csak a lényeget nem láttam, de kiszúrta a szemem, kb mint amikor a zoknit keresem :))

Pont ez a lenyeg, hogy ez kb. egy platform lett.

Amik elkeszultek:
- kamera
- idorele vezerles (minimalis gui melo volt, ha bemenet true, akkor kimenet true 10[<-valtoztathato]sec mulva )
- realtime meres (es ennek kijelzese)
- munkaosszesito. Azaz egy-egy munkas teljesitmenyenek merese valamilyen parameter alapjan.
- led reflektor

Amikor az osszeset ugyanarra hasznaljak (24 db szezonban), akkor gyartosor kijelzoje es teljesitmenyt osszegez, hogy ki mennyit dolgozott a szalag mellett (szalagba epitett 4 sulymerot nezi, hogy mikor haladt el cucc. Mennyi orankent, megy-e a gep, ilyesmi)

Ha ket eletem lenne, akkor AI-t tennek bele, es akkor mehetne a kepfelismeres, es akkor par munkahelyet ki lehetne valtani.

Ez is a tipikus csak 3 ledet kene kapcsolni esete. Onnan indult az elejen....

Az otthoni valtozat a led reflektor es kamera. De nekem otthon nincs 24 darab, csak 3. De ua. topologia.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Két élet, AI:

Ezt a blogot javaslom, ha még nem foglalkoztál ezzel, és gyorsan akarsz eredményt elérni: https://www.pyimagesearch.com/ (nem kell hozzá phd fokozat.)

Ha a python is szóba jöhet, akkor ez egyszerű példákkal magyarázza el, hogy az egyes libraryket hogyan tudod használni.

pl én ezeket nézegettem:
https://www.pyimagesearch.com/2018/09/24/opencv-face-recognition/
https://www.pyimagesearch.com/2018/06/18/face-recognition-with-opencv-python-and-deep-learning/
https://www.pyimagesearch.com/2018/06/25/raspberry-pi-face-recognition/

Két élet, AI:

Ezt a blogot javaslom, ha még nem foglalkoztál ezzel, és gyorsan akarsz eredményt elérni: https://www.pyimagesearch.com/ (nem kell hozzá phd fokozat.)

Ha a python is szóba jöhet, akkor ez egyszerű példákkal magyarázza el, hogy az egyes libraryket hogyan tudod használni.

pl én ezeket nézegettem:
https://www.pyimagesearch.com/2018/09/24/opencv-face-recognition/
https://www.pyimagesearch.com/2018/06/18/face-recognition-with-opencv-python-and-deep-learning/
https://www.pyimagesearch.com/2018/06/25/raspberry-pi-face-recognition/

sub

Ez a topic egy gyöngyszem.

Sub

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ez nagyon király :)

Na most a topic címében ott van hogy "otthonra" :) Ne mondd hogy ez otthon van ;)

Amúgy kérünk erről leírást/blogbejegyzést ám! PoE hogy van megoldva RPi oldalon?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

> Na most a topic címében ott van hogy "otthonra" :) Ne mondd hogy ez otthon van ;)

Pedig de:) Uilyen keszul otthonra is:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk az irodában van egy, rpi3 hifiberryvel, raspbian+mopidy+webes frontend, és spotifyról tolja a zenét egész nap. Így a böngészőből mindenki tudja állítgatni, és nem hallgat el, ha akinek a gépén lenne elmegy meetingelni.

Köszönöm az eddig leírt ötleteket, de szeretnék akkor pár specifikus kérdést feltenni:
1. Hogyan lehetséges a processzor sebességét fixen hagyni? (Raspian mutatja, hogy 600 és 1400 Között mozog, de én fixálni akarom 1400on. Mivel 3b+ om van a raspi config nem engedi az ovelclock menüt megnyitni)
2. Az ext3, ext 4 vagy ntfs fájlrendszerrel megy jobban? (Máshol azt írták hogy az ntfst lassan kezeli)
3. Mi lenne az a parancs amivel bármilyen rádugott usb háttértárat rögtön write access-el is kezelne? (A mount alapbol read only, a gparted sem tudja csak lakat ikonnal felcsatolni ahogy eddig láttam, probálkoztam a ntfs-3g vel is... lényegében arra gondoltam a. pendrive ext4 ben mit művelne b. 1400mhz es cpu 3. torrentel. a gépezet)
4. A linux és android csomagkezelés miatt kezeli szarul a torrentet? (már volt 5.1Mega/s letöltésem XD majd leesett 200kb-ra)
Köszönöm

Szia!

1. Miért akarod a proci sebességet fixen hagyni? (vagy bizgetni egyáltalán, ha esetleg túl akarod húzni, ha lehet?) Én nem akarnám.

Ezen egy debian linux fut (raspbian). Én itt nézelődnék: https://wiki.debian.org/HowTo/CpuFrequencyScaling Ha a raspbian alatt nincs is meg minden CPU frekvencia profile, más van forgatva a kernelbe, akkor is ez az alapja a dolgoknak.

2. Én ezek közül ext4-et használnék. Nézd meg a különbséget a fájlrendszerek között, érdemes utána olvasni, melyik mennyire modern, gyors, milyen feature-ök vannak, hogy bírja az áramkimaradást, hogyan szokott összeomlani, esetleg Raspberry PI-n az SD kártyára mi jó.

3. A mount-al kell write access-ben kezelni, én ext4-es fájlrendszert csináltam a külső tárolóra, és felvettem az fstab-ba. Pl.:
PARTUUID=c6659903-01 /data ext4 defaults,nofail,noatime,nodiratime,noexec 0 3
Így automatikusan mount-olódik indítás után.

4. A csomagkezelésnek semmi köze a torrenthez, és (szerintem) itt nem volt szó androidról. A torrent sebességhez sincs ezeknek köze.

Üdv!
Dávid

Köszönöm a válaszod. Tömören a pontokra tovább válaszolnél.

1. Próbálom a leírás alapján állítani, mert a cpu váltogatásközben a 720p film néha picit lagol. Eközben ment a cpu monitorozó így láttam, meg a képen. Gondolom ez a fogyasztás csökkentése végett van.

2. ext4 lesz :-) Ha jól látom 40% al gyorsabban kezeli.

3. köszönöm, kiprobálom.

4. Itt nem csak arra gondoltam, hanem nem láttam még olyan nem windows os-t ami nem szélsőségesen torrentezett. Letöltésközben a download speed ugrál. Az elméleti 0 és az 5Mega/s között. Bezzeg a kis intel atomos win7 mini (1.6ghz) fullon tölt mindig. Egyenletesen elkapja és a végig tartja a tempot. (általában olyat töltök ahol sok a seeder, populáris tartalom, ami kipörgeti a netem) Így tehát nem értem miért csinálja.

Még egyszer köszönöm

a film lejátszás desktopról nem lesz jobb. Kodit kell feltenni. Ha nem libreelecet teszel fel, hanem raspbian alól akarod használni, akkor neked kell beállítani pár dolgot, leginkább azt, hogy a video ram 112MB legyen legalább, mert alapból talán 64-re van téve raspbian alatt. Az meg kevés a fullhd video dekódoláshoz. És persze akkor is kodit kell használni, vlc nem tudja kihasználni, pláne desktopon.

ez érdekes mert a youtube a vlcben 1080pben meg akadásmentesen fut. de nem akarok linkeket rakosgatni bele folyton.
A héten érkezett egy frissítés a chromiumhoz így mostmár a az is 99%ban jól viszi. :-)
De ma levettem 1366ra az egész gép felbontását, de micro lagok az egész gépben vannak néha.

Nem desktop használatra, nem torrentre való. Libreelec-el tökéletes lesz FullHD-ig (h264) a lejátszás, 10bit HDR meg h265 már sok neki), kábelen.
Torrentezz a kis intel atomos minivel :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

4. Nem szarul kezeli a torrentet, és semmi köze sem a linux-hoz, sem az android-hoz. Emlékeim szerint a hálózati csatoló is az USB buszon csücsül, egyszerűen nem tud lekezelni ekkora I/O-t.

Ja, usb-t rabolja, ha a wifi szaggat, az meg táp gond. (Nekem effektíve nem ment a wifi, amíg egy 2.1A-s tápot nem adtam neki.)

2,5A tápom van. Deluge klienst futtatok és 5,1Mega sebesség volt a csúcs. (mellette a proci 600Mhz-en ment)
Én azt látom, hogy ami mögött kicsi a fizető réteg arra nem fejlesztenek annyira. Egy köcsög kinai telefon is tudja ezt a sebességet kijelzővel stb. olcsón. Az én telom 4x1Ghz arm. android alatt, de tudja ezt amit a pi.

Én azért nem vagyok benne biztos, hogy a PI miatt van, hogy nálad lassú, vagy ugrál a torrent sebessége. Transmission-t használok, és tökéletesen megy a torrent a PI-n, a raspbian pi parancssoros verzióját tettem fel. Max 30 valahány megabites az internetem, lehet hogy ezért jó. De letöltéskor szépen pár perc alatt lejön bármi, nekem fel sem merült, hogy ezzel probléma van. A Samba lassabb mint egy Synology DS216-on, de szerintem ez is rendben van, ez egy 10000 Ft-os számítógép. Szerintem egy kínai telefon nem tudja ezt, ami 10000 Ft (szerintem nincs is 10000 Ft-ért kínai telefon).

A "szerintem nincs is 10000 Ft-ért kínai telefon" kijelentéssel csak óvatosan. 35 EUR-ért (perpill. 11 ezer forint) már kapsz 1G RAM, 8G flash felállásban Android 7-es telefont. Más kérdés, hogy milyen minőségűt és valószínűleg meg is fogják a vámon.

Ahogy fentebb is írtam, az USB miatt van. További infó. Egy kínai telefon is tudhatja, ugyanis a málna processzorát is mobil alkalmazásokhoz tervezték. Tökmindegy hágy GB RAM van benne, vagy a proci milyen órajelen megy, egy USB gyökérhubon osztozik az összes USB port és a hálózati csatoló.

Van egy cubox i4pro -m, 4x1Ghz ARM procival, 2GB ram, eSata-n lóg rajta egy külső Raid1 diszk tömb. 500Mbit neten mellett egyszer láttam 20MB/s sebességet (több torrent mellett). Transmission fut rajta, ami sajnos egyszálas. Egy torrent max 7-9MB -ig megy fel sebességeben, miközben a proci 100%-on pörög (egy mag).

itt voltam.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

6 RPI 3B+ Libreelec-el és HDMI-CEC-el médialejátszóként, és ezek a TVheadend kliensei is. Több éve megy, semmi mást nem használnék helyette. A TV-k USB HDD portjára vannak kötve, mindig leállnak és újraindulnak amikor a TVbe- vagy kikapcsol.
Ezen kívül Max2Play fut HifiBerrys PI3-kon és az egyiken futó Squeezebox-ra kapcsolódnak, vagy Spotify-t nyomnak. A többire ott a Fibaro HC2, meg a MasterCard.
Egy Pi3-on pedig Openplottert futtatok OpenCPN-nel Chart Plotterként. A legjobb hajós cucc.

a tapelvetel nem nyirja ki az sd kartyat?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Epp ezt akartam en is kerdezni, szerintem sem jo a folytonos ki/bekapcsolas az SD kartyanak.

Nálam egy Pi0 van pont ugyanígy a TV-re dugva LibreELEC-kel, lassan egy éve.
Kopp-kopp.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Meg lehet csinalni read-only filerendszernek. En is ugy csinaltam a 26 rpi-met.
Van egy overlay a memoriaban. Csak ezzel az a gond, hogy a memoriabol veszi el a helyett, amibol kell meg a videokartyanak is adni.

Mondjuk en sd kartyat se hasznaltam (nincs semmise az enyemben, full halozat a konnyu szervizelhetoseg miatt).

Ha te read-write igy hasznalod, es nincs vele gondod, akkor az szerintem csak a vak szerencse. De tenyleg.

Ugyanitt: ertelmes sd kartya diagnosztikai program kerestetik linux ala.... :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Alternatív megoldás lehet egy, a TV USB portjára kötött érzékelő/elektronika, ami tápot ad az RPi-nek amikor bekapcsolást érzékel és soft-shutdown-ol amikor kikapcsolást.

Mondjuk én hagyom folyamatosan futni, így azonnal elérhető :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Alternativ megoldas: nfsroot.
Pi3 mar tud SD kartya nelkul is bootolni, regebbihez meg kellett egy SD hogy valahonnan betoltse a kernelt. Szerintem igy mar nem tul veszelyes leloni (bar nekem enelkul se volt belole bajom soha).

Szerintem verizzados feladvany. Pont a systemd miatt. Rengeteg dolgot rw-nak gondol, es on-the-fly generalja.

A kedvencem, amikor az /etc/hostname-t symlinkre teszed (es generalsz egyet on-thy-fly, hogy mindegyiknek egyedi hosztneve legyen).
Csak a systemd nem olvassa be az /etc/hostname-t, hogyha symlink.

Szerintem a systemd-vel szivassal ez tette fel a pontot az i-re :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a régi is tud hálóról bootolni egy trükkel. Az sd-ről kernel a fapados önálló megoldás, ami minden egyéb nélkül is megy, nem erre gondolok.
Amikortól rájöttek, hogy a hardver képes rá és betették a firmware-be a támogatást pi3-nál, akkor csináltak egy okosabb kisegítő megoldást is a régiekhez:
Sd kártya oda is kell, de semmi mást nem kell rámásolni, csak egy friss bootcode.bin fájlt. Így azt betöltve induláskor már képes etherneten át mindenre, mint amire a pi3 is.
https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/

Sőt, ha jól értem, ez az usb bootot is megoldja. Persze a kártya benn van, de nem kell, hogy az oprendszer bármilyen része is rajta legyen. Csak a bootcode.bin, így csak olvassa és nem döglik le a kártya.

Emékeim szerint hálózaton lehet olyan mappaszerkezetet csinálni, ami akár konrkét eszköz számára tartalmazó rendszerre mutat.

https://hup.hu/node/162063#comment-2295978

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Amikor elkezdtem raspberry pi-vel bohóckodni, 2-3 alkalommal is elszállt a fájlrendszer. Újra kellett telepíteni.

Akkor mondták nekem, hogy hülye vagy, azt nem csak úgy kell, mint a telefonban meg fényképezőgépben, hogy kikapcsolod/kiveszed az akksit, hanem szépen le kell állítani.

Elkezdtem így, jó is volt, aztán valahol leírtam ezt, mire megint csak ki lettem oktatva, hogy az hülyeség, kizárólag akkor lehet gond, ha az sd kártyára ír az eszköz. Márpedig a legtöbb ilyen mediacenter cuccot az ember feltelepíti, beállítja, aztán nem történik rajta semmi változás, csak időnként megkérem, hogy valami hálózaton elérhető tartalmat futtasson, ígyhát nincs az a veszély, hogy írás közben vész el az áram.

Hogy kinek van igaza, nem tudom. Az biztos, hogy teszteltem, és csak úgy kikapcsolva a TV-t és így a róla megtáplált libreelec Rpi0-t, nem okozott gondot.
Ettől függetlenül, amikor le akarom állítani, általában kiválasztom a leállítás funkciót.

Nem. Több év távlatából tudom mondani, hogy a RO filerendszer miatt nem számít. A Samsung SD-k állandóan meghaltak, de amióta kidobáltam őket, nincs baj. Rendes U3 SD-t kell venni és akkor gyors is lesz.

Mi van ezeken aminek RO a filerendszere, Open/Librelec? Hogy oldod meg a reconfigot, valamit központi db van?

Szerk., látom, Libre :D, akkor sima MySQL meg advanced.xml/resources.xml van mindenhol? Profilok vannak?

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A központi db lehetséges. De pl. elég ritkán ír az rw partícióra, szóval ha mondjuk sync opcióval mount-olod, vagy cron-ból elengedsz 5 percenként egy sync-et, akkor igen jók az esélyeid.

végre én is sikert arattam benne. egy kis munka után az alábbiakat tudtam megcsinálni:

1. thin kliens lett belőle ami megy vpnen is. (egy hdmi konvertert vettem még ebayen) 24órában működő irodai asztali gép kiváltó, ami a thin kliensek között olcsó 14e.ből kijött. a legjobb rdp-s kütyüm eddig
2. torrentet nyomatni weboldal menedzsmentel. Mondjuk 60 giga letöltése nem sebességbajnok. 3Megabyte/s átlagosan. dehát mehet 0-24 órában.
3. sikerült androidot hegesztenem rá play store cuccokkal együtt. Így a tv-n már mehet az összes ip alapú finomság :-D Tetszik hogy a tv egy nagy telefon.:-D mehet a droid game, vagy online tv is. :-D

A 3) -ról mesélhetnél kicsit (honnan töltötted le, hogyan raktad fel, stb). Próbáltam 1-2x de a büdös életbe se akart működni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

+1
Ill telefonra vagy TV-re való android?

Személyes weboldalam
'Everybody loves LEDs'

Az androidos rész engem is érdekelne, hogy neked melyik megoldás vált be.

Hát sajnos Robika lesz.r minket :(

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Talán ez alapján? https://howtoraspberrypi.com/install-android-raspberry-pi/
Nem próbáltam még, úgyhogy ne kövezzetek meg. :)
Ellenben a leírás utolsó bekezdésében ez miatt nem tuti: "this is an experimental setup and the GPU is not very well supported"

Most nézem ez kb 1 éves image... Mondjuk sokkal újabbat sem találtam.

F

Leírásokat lehet találni a témában, engem a konkrét tapasztalat érdekelt volna :)

Egy tudományos kísérlet során timelapse videókat készítek a növényi rügyek növekedéséről a kertünkben.
Az rpi-k és a kamerák vízhatlanul be vannak dobozolva. Lehet elemről is és hálózatról is működtetni őket. Naponta pár fotó készül a rügyekről későbbi mérésekhez.

Itt van egy összeállított videó róla:
https://www.youtube.com/watch?v=E35Y6Da1-5M

És pár kép a szerkezetről:
https://vortexoflifeforum.com/wp-content/uploads/2018/09/budpi_IMG_20180416_062043.jpg

https://vortexoflifeforum.com/wp-content/uploads/2018/09/budpi_IMG_20180416_062043.jpg

Rpi-vel relatív nagyon olcsón kivitelezhető, így több kamera is tud egyszerre működni. A hagyományos fotós módszer macera, pepecs és időigényes egy ilyen feladatra.
(Aliexpress-ről minden beszerezhető nagyon olcsón egy ilyen projekthez).

üdv
W

Ez tényleg egy pár kép. 2x ugyanaz az egy.

(Amúgy jópofa.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

hoppá. vortexoflifeforum.com -on van a többi :)

Én most fogok Pi 3 A+ -al egy 1541 emulátort csinálni.
Bár imásom a jó öreg driveot, de baromi kényelmetlen PC-ről kiírni a fájlokat diskre (kell rá egy dedikált gép).
SD2IEC pedig nem mindig boldogul a töltőkkel.

De most elvileg a Pi lesz az ultimate megoldás! :)

De ezt amúgy mi célból teszed? Van IRL C64-ed? Nem kényelmesebb eleve a PC-n futtatni a C64-emulátort is, és akkor nem is lenne szükség erre se?

Egy jó zenét semmilyen emulátor nem képes úgy lejátszani mint a jó öreg SID!
Zenéket, demókat csak is eredeti hardveren (C64) nézek! :)

C=64-ből sosem elég, van otthon 3 (inkább 2,8).

Ez persze jogos, bár én max. kényszerből hallgattam bármit a 6581-ből :D

Tetszik!

Egyébként ha szabad érdeklődni: Hol lehet most magyarosságon a legolcsóbban PI 3 A+ -t kapni?
Farmellen ~7200 Ft, de erről nem tudom, hogy mennyi idő mire megjön. Esetleg tapasztalat?

fdh.hu Farnell hazai viszonteladója, gyakorlatilag ugyanennyi. Viszont Bp-n igyen kiszállít 10e Ft felett.

Rendeltem tőlük egyet. Vidéki vagyok, így nem lesz ingyen a szállítás (1200Ft), de még így is sokkal olcsóbban kijön mint ha bármelyik magyar boltból venném.

C64-emulátor is van RPi-ből? Azt kéne ezzel összekötni.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ha felteszed rá a VICE-t, akkor tulajdonképen van.
Szerintem megoldható lenne, hogy kezelje valamilyen szinten a Pi1541-et, mint meghajtót.
Nyilván semmi értelme nem lenne, mert disk image-eket kezel az emulátor, de fun lenne az biztos :D

Valaki ezt próbálta már Raspberry PI-n? https://developers.google.com/assistant/sdk/

Nálam a következőket csinálják (kettő is üzemel):

 • SSH jumphost/proxy (munkahelyről nehéz elérni egy csomó dolgot, viszont az otthoni gépen keresztül szinte bármit. Ez nem tűnik nagy dolognak, de bizonyos munkahelyeken eléggé korlátozó proxy-k vannak... :-)).
 • DNS cache és reklámblokkoló: pi-hole.net (ezt csak most próbálgatom, de egyelőre tetszik.)

ez tok jo doksi, eleg reszletes is.
A szerafingomba.hu nem megy mellesleg (tanusitvanyert is sir, de 404-es hibat is ad utana).

Honnan kellene parducgalocat szerezni. Az adna az utemet igazan:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:-)

(Lehet, hogy a szolgáltatónál volt valami hiba, nekem bejön az oldal.)