gyerek gitár

 ( mogorva | 2018. december 7., péntek - 18:49 )

Hi,

Totál offtopic.

Röviden:
- gyerek kapott kínai gyerek gitárt
- árban méretben pont jó, legalább kiderül, érdekli-e (igen) és akkor sincs gond ha véletlenül kerül rá matrica meg firka
- viszont igazi kínai (=majdnem jó): a test és a húrok rendben vannak, de a hangolókulcsok nem feszítik, hanem éppen csak tartják a húrokat > gyerek szomorú, mert szeretne gitározni de így nem lehet

Semmit nem értek a gitárokhoz.
A képek alapján van esély kicserélni a kulcsokat valami olcsó de működőre? (Valószínűleg a legolcsóbb kulcsok is 3x drágábbak lesznek, mint amennyibe az egész gitár kerülhetett, de ez most mindegy.)

Képek:
* https://drive.google.com/file/d/1wfuUCs09SbV0X44OubEqjCmQHgLcoA9C/view
* https://drive.google.com/file/d/1Op3fcpODqSNaKis41s9JXR13PWX_L50D/view

Köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ukulele hangolókulcs jó lehet, de a képek alapján nem éri meg rá áldozni. (Ha mégis: aliexpress://ukulele tuning pegs)

A hangolókulcsok alján lévő fekete csavarral(?) amúgy nem lehet szorítani rajt?

Köszi, az ukulele jó tipp.

A kis feketék csak ideig-óráig tartják.

Amennyiben ezek a hangolók körbeforognak és a húr is rögzíthető, akkor nem kell kicserélned, csak simán tekergetni, legrosszabb esetben menetessé lehet tenni őket, mivel ez nem művészi hangszer, így babrálhattok rajta.

"Mert értek a kutyákhoz."

Ne haragudj, de ez nem gitar.
Hany eves a gyerek? Kap valamilyen segitseget a gitartanulashoz?

Amit erdemes megfontolni:
- a gyerek hallasa fontos -> a hangszernek tisztan kell szolnia, jol behangolhatonak kell lennie, nem lehet bundhamis, stb.
- a zene orom, a zaj idegesito -> a hangszernek szepen kell szolnia, ami azt jelenti, hogy a gitar anyaganak es a huroknak egy bizonyos szintet meg kell utniuk, kulonben az egesz csapnivalo lesz
- a gitarozast lehet autodidakta modon tanulni, de ezzel nem lehet messzire jutni, es sok hibas dolog fog rogzulni, viszont az autodidakta tanulas ugy nagyjabol 15 eves kor folott eselyes, az alatt nem -> celszeru tanarhoz jarni

Ha klasszikus gitarban gondolkozunk, akkor 1/2, 3/4, 7/8 meretben (ezek gyerek es junior meretek) eleg nagy valasztek van, es nagyjabol mar 100 Euro (30e HUF) kernyeken elfogadhato minoseget lehet kapni hasznaltan, taskaval (szukseges, ha tanarhoz jar). Ez gyakorlatilag a minimum belepo szint. Ez alatt nincsen gitar, csak kinlodas.

Zseniális meglátások, köszönöm.

Pedig igaza van. Annyit tennék hozzá, hogy ami újonnan 30 eFt, az használtan félár felett valamivel megvehető. Csak akkor kell egy gitáros ismerős, hogy ne tűzifát sózzanak rád feldamilozva.

az Aldiban vasaroltam tokkal egyebekkel 3/4-est 17e Forintert, 3 ev garanciaval. mielott megkapja a gyerek (karacsonyra) termeszetesen kicsomagoltam stb, teljesen vallalhatonak lattam. van hozza egy oktato CD es jar hozza valami online “tanfolyam” is.

azert az Aldiban vettem, mert mindket hangszerbolt zarva volt szombaton (mult heten, Debrecen).

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egyetértek, ez tényleg nem gitár, csak valamilyen tárgy.
Én is egy 1/4-as gitárt vagy ukulelét javaslok, ha kicsi a gyermek.
Itt egy tök jó leírás a méretekről:
https://www.kidsguitarworld.com/14-guitar/

Hangszerboltból vedd, ott nem nagyon érhet csalódás, akár elindulhatsz a "stagg" márkával is tizen-egy-két ezerért, ha játszira kell, de inkább egy Ortega ha egy kicsit is komoly az érdeklődés a gitárok iránt:
https://www.thomann.de/hu/ortega_r122_1_4.htm

Az Ortega tenyleg jo szivvel ajanlhato.

Az nem derül ki, hogy mennyire kicsi gyerekről van szó. Konkrétan hány éves. Ha annyira kicsi, akkor tényleg lehet jobb az 1/4-es, mint az 1/2-es, amit a lentebbi szálban ajánlottam. De ha már nem olyan rettenet kicsi, mondjuk kisiskolás, akkor jobb az 1/2-esre rágyúrni, azokban jobb minőségűek is vannak, 1/4-esben nagyon csak játék/műanyag/pozdorjagitárok vannak. Konrétan ezt az Ortegát nem ismerem. Elvileg a kínai gitároknál csak jobb lehet így a látatlanban is.

4/4-es (full méretű) gitárt semmiképp sem gyereknek (az inkább magas felnőtteknek, lapaj kezűeknek), nekem felnőttként is kicsi kezem van, és a 7/8-os Admira Juanita gitár is nagy volt az ujjaimnak. Szóval erősen a 3/4 a maximum, de inkább 1/2-est.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az annyira kicsi gyerek, akinek egy feles gitár is túl nagy, mit fog csinálni a negyedes gitárral?
Úgy értem, hogy zenél vele vagy csak játszik?

Nekem a 3 éves pl. boldogan pengeti a rendes, nagy gitárt. Nem fog le akkordokat, meg nem tartja úgy, ahogy egy felnőtt tartaná. De vagy én tartom, lefogok valamit ő meg pengeti egyenként vagy mindet, vigyorogva, vagy lefekteti a földre, mellé ül és pengeti.

Játszik vele, élvezi.

Van egy ukulele is a polcon, de még nem jutott eszembe, hogy elkezdjem neki magyarázni, hogyan kéne akkordokat fognia. Lehet, hogy elmulasztottam a lehetőséget, hogy zenészt neveljek a gyerekből, de úgy gondolom, had játszék, aztán ha érdekli a dolog amikor nagyobb lesz, és kérdez, akkor majd mutatok neki dolgokat.

> „Nekem a 3 éves pl. boldogan pengeti a rendes, nagy gitárt.”

Igazából boldog, vagy csak annak tűnik?

Ő lett volna a hatodik, csak belázasodott aznap.

Amúgy onnan lehet gondolni, hogy tetszik neki, hogy ő jön és kéri.

Idézet:
4/4-es (full méretű) gitárt semmiképp sem gyereknek (az inkább magas felnőtteknek, lapaj kezűeknek), nekem felnőttként is kicsi kezem van, és a 7/8-os Admira Juanita gitár is nagy volt az ujjaimnak. Szóval erősen a 3/4 a maximum, de inkább 1/2-est.

Vagy elektromos gitár.

A nagy fiam pl. a saját 4/4-es akusztikus gitárján nem szeretett játszani, mert viszonylag kicsi a keze és kényelmetlen volt. Inkább a húga 3/4-es gitárjával játszott, pedig az övének sokkal jobb a hangja.
Vettem neki egy használt Ibanez Gio RG-t (90 font volt), azóta csak azt használja. Keskeny és vékony a nyak, akusztikusnál jóval puhábbak a húrok és közelebb is vannak a fogólaphoz, szóval át is éri plusz nem izomból kell nyomni. Sokkal könnyebb 4/4-es elektromoson játszani, mint ugyanakkora akusztikuson. Még nekem is, pedig nekem nagy kezem van.

Megfontolandó tanácsok valódi zenész szakemberektől:
http://www.musztydobay.hu/gitaroktatas.html
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nagyreszt jo, amit irnak, amivel nem ertek egyet, hogy 10 ev alatt nem erdemes elkezdeni.

Igen és azt sem tudom elfogadni, hogy Aldiban, Lidlben nem lehet jó hangszert venni.
Észnél kell lenni és a játék hangszert nem szabad megvenni zene tanulásra, de Az Aldiban pl. Számítógépet is lehet kiválót venni, a lekvár és a császárzsömle mellet! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

En biztos nem ott vennek hangszert.

Az Aldi/Lidl gitárjai a határeset kategória szvsz. Nem vállalhatatlan, de azért akármikor próbáltam, nem éreztem jó árnak azért a minőségért. Akkor már inkább hangszerbolt, és ajánlanak ők olcsó gitárt.

És szerszámokat is. Eddig egyetlen szerszámot kellett csak visszavinnem, azzal sem volt bajom, de mikor kibontottam gyerekjáték feelinget éreztem (és tokmány pontossága sem tetszett igazán). Simán visszaveszik. Ruhából van hogy megveszek több méretet, aztán visszaviszem amelyik nem volt jó.

Most vettem egy szájharmonikát Lidl-ben csak úgy poénból és már (nehezen de) el tudok játszani rajta ezt-azt. Ha ott nem árulták volna, soha nem vettem volna az biztos.

A C-s teljesen jól tudja azt, amit egy 4e Ft-os Suzuki harmonika. Csak kevésbé tartós.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Muszty-Dobay, te jo eg.. meg abbol a konyvbol tanultam gitarozni, valamikor nagyonreg :)

Jó lenne fénykép a teljes hangszerről.

Több hibát is látok.

Ezt a gitárnak alig látszó tárgyat nehéz hangszernek nevezni. Nem arról van szó, hogy lefitymálom azt, ami nem csúcsminőség. Egyszerűen ez a fa-fém kombináció TELJESEN alkalmatlan bármi olyan tevékenységre, aminek köze van a zenéhez. Ha hangszert vásárolunk vigyünk magunkkal olyan valakit, aki látott már hangszert, mert ez így felesleges pénzkidobás.

Hány éves a gyerek? Ez egy nagyon fontos kérdés, itt a nyitóposztban nincs megemlítve. Ha lehet, ne egy olyan hangszerrel kezdjünk, amivel fizikailag birkózni, ráadásul hangolni kell olyan szituációban, ahol a szülő járatlan ebben.

A "húrok" felhelyezése teljes dilettantizmusról árulkodik, már a kereskedő (gyártó?) részéről is. A "húrok" szót azért tettem idézőjelbe, mert ezek nem húrok, hanem drótok.

A fentebb olvasott ukulele tipp nagyon jó, de nem mint hangolókulcs forrás, hanem, mint hangszer! Ha már mindenképp pengetős hangszert akarsz a gyereknek, vegyél egy normális ukulelét, valami középkategóriást. Ajánlom a Baton Rouge márkát, ők ukulelében nagyon jók.

Így első blikkre a faanyag gyorsan megadja majd magát, ha rá lesz terhelve a teljes feszítőerő. Ha a gyereket VALÓBAN(!) érdekli a zene és muzikális is, akkor ez a tárgy csak bosszúságot fog okozni neki.

Bocsánat, ha kissé kíméletlen voltam.

> Sol omnibus lucet.

Szerintem ezt vette (ebből a pirosat a kép alapján):
https://www.aliexpress.com/item/21-Inch-6-String-Beginners-Practice-Acoustic-Guitar-with-Pick-For-Kids-Children-Stringed-Musical-Instruments/32848745793.html

Első találat Alin Guitar kategóriában "kid"-re szűrve és Orders-re rendezve. 13.34 USD (3800 Ft postával)

Én is rengeteg dolgot rendelek onnan napi szinten, de feedback-eket mindig megnézem rendelés előtt:
"product does not fit the described, I suggest to talk to the seller first asking for better explanations of the product"
"totaly is a toy... bad product."
"Low quality sound"
"Shit. Just throw it away."

Nem értek a gitárokhoz, de egyébként Kínából lehet javítani is a silányabb terméket:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-String-Tuning.html?spm=2114.search0104.0.0.257f565cmeIJMG&initiative_id=SB_20181208171253&site=glo&groupsort=1&SortType=total_tranpro_desc&g=y&SearchText=String+Tuning
Itt biztosan találsz normális alkatrészt is.

"-Professional 21 Inch Child Guitar"
"-This is just a guitar itself and is for children to pretend to play the guitar"
"-It is a cute instrument which sounds pleasant and is easy to learn,and it can inspire the potential of rhythm as well."

Erzek egy kis ellentmodnast a leirasban. ;-)

A javitas lehetosegerol:
A gitar merete miatt nagyon keves esely van ra, hogy talal olyan western mechanikat, amit ra tud applikalni. Ha talal ilyet, akkor az el fogja tepni a hurokat. Ha nem tepi el hurokat (vagy vesz ra rendes hurokat), akkor letepi a hurlabat, vagy deformalja a nyakat.

Egy kisgyerek kezebe teljesen femhuros gitart amugy sem tul szerencse adni, mert nagyon gyorsan elmegy a kedve a dologtol. Tobbek kozott ezert is celszeru klasszikus gitarral kezdeni.

Ha valoban errol a termekrol van szo, akkor az ara nme eri el egy minosegi hurkeszlet arat. Tehat sem hurt sem mechanikat nem erdemes venni hozza.

Bar nem kaptam valaszt a kerdesemre, hogy mennyi idos a gyerkoc, de ha ovodas koru, akkor celszerubb valamilyen ritmus hangszert venni pl. dob, xylofon, stb. (vigyazni kell, mert pl. a gyerkekenek szant xylofonok nagy resze hamis) vagy szajharmonikat vagy esetleg furulyat. Ezekbol mar kedevezobb aron vannak belepo szintu, elfogadhato minosegu hangszerek.

A metallofon (vs xilofon) a jó válasz 5 év alatt. A gyerek LÁTJA az összefüggést a fizikai valóság és a hangzás között. Egyszerre van ritmus és hangmagasság érzet. A jó minőségű darabok sem kerülnek sokba. Lényeg az, hogy pontos legyen, ez segíti a hangmagasság érzet kialakulását. Később jöhet egy furulya és 8-10 évtől lehet szétágazni mindenféle hangszerek irányába a gyerek érdeklődésének és FIZIKAI lehetőségeinek függvényében.

Szerintem...

> Sol omnibus lucet.

Ami még tök jó egy kisgyereknek, az a triola.

Hát, gyerekként láttam ilyen eszközt, sosem fogott meg.

Pedig tök jó, még én is elbohóckodok vele néha.

én tudok olyanról aki anno ezt kapta karácsonyra a szüleitől, de sosem használhatta mert idegesítette őket jeah :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Van ugye az a klasszikus vicc, hogy:

- Drágám, nem kéne mégis elvetetni ezt a gyereket?
- Most mondod, hát, már 10 éves!
- Jó, de akkor legalább a hegedűjét.

> Sol omnibus lucet.

A leírás tök kusza. Azt írja, 20 bund. De persze csak 12 van.

De szerintem ez a legjobb:
if there are strict quality requirements for the product, please select other models in the store

Mit vársz tőlük? Beszéltél már kínaival vagy indiaival? Össze-vissza mondanak mindent, nem értenek semmit/semmihez, aztán csak reménykedhetsz hogy azt kapod, amit kértél. Ügyfélszolgálat ugyanez, kb. annyit ér mint Kicsipuhánál a hivatalos (hozzá nem értő, séma) válaszok. Biztos vannak ott is hozzáértő emberek (hiszen valakik tervezik elvileg az eszközöket és gyártják), de az biztos hogy hozzájuk nem jutok el soha, mert mondjuk nem rendelek 1M USD körül. Ismerek céget, aki állandóan foglalkoztat embert Kínában, aki azért van hogy elmenjen és megnézze, hogy tényleg azt adják-e amit kértek, nem hamis-e, nem bóvli-e. Sokszor maga a cég se tudja mit árul (tehát nem direkt csinálják, csak tudtak venni sokat olcsón valamiből, amiről nem sokat tudnak, csak hogy ennyiért lehet eladni)! Például nem értik sokszor, hogy nekem protocol dokumentáció kell és nem elég az SDK. De hát miért nem?? Mondom mert én Linux alapú beágyazott rendszert szállítok és nem egy Windows gépet teszek le. Számukra ez felfoghatatlan és úgy kell összevadásznom máshonnan a dokumentációt.

Azta, de szélesnek látszik az a nyak. Vajon a gyerek eléri a felső húrokat?

Ukele hangolókulcsokra nem éri meg áldozni. Ez egy teljesen értéktelen játékgitárnak tűnik. Amit lehet csinálni rövid távú megoldásnak, ha nem akarjátok azonnal kidobni, hogy low tension nejlonhúrokat tenni fel rá (komplett szettet, mind a 6 húr benne legyen), annak sokkal kisebb a feszítőereje, talán tudják kezelni a gyári kulcsok. A fémhuroknak mindig sokkal nagyobb feszítőerő kell. Azt nem tudom, hogy most mi a legolcsóbb, értékelhető low tension húr a piacon, a Savarezről tudom, hogy annak van ilyen húrja elfogadható minőségben, de az majdnem 5k-nál kezdődik, és az egész gitár nem ér annyit, attól mindenképp olcsóbban lenne érdemes venni. A D'Addario Pro Arte sem olcsóbb (bár abból van light tension, amit nem ismerem, és az elég olcsó), de annak legalább ócska damilhangja is van, a La Bella, Hannabach húrok meg még drágábbak. Mindegy milyen, csak olcsó legyen, sima nylon low vagy extra low vagy light tension string set, klasszikus gitárra, nem flamencós.

Esetleg ha később megszereti a gitárt és komolyabban gondolja, akkor jók klasszikusban az Admira gitárok Admira Infante pl. 1/2-es vagy 3/4-es méretben. Ez sem a világ minősége, de mégis rendes, spanyol manufaktúrában készített, normális minőségű fából, rendel lakkozással rendelkező gitár, gyerek méretben, elbírja a nagy feszítőerejű nejlon húrokat is, 19 bund, pontos bundozás, nem csörög-zörög sehol, és szól olyan szépen, hogy még egy koncerten is fel lehet vele lépni. Meg is látszik, hogy nem kínai szemét, az árazása is jóval 30k felett indul, de használtan talán olcsóbban megkapni. Persze ha mindenképpen könnyűzenei vonalon akar megindulni, és fémhúrosat akartok mindenképp, ott sokkal mélyebbre kell a zsebbe nyúlni, mert azok mindenképp drágábbak, nem csak a gitár, de már a húrok is. Gyereknek nem is nagyon szoktak fémhúrosat ajánlani a gitártanárok, nehezebb lefogni, jobban vágja az ujjakat, nem valami kezdőbarát, főleg a gyengébb, kisebb kéznek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

cseréltesd ki egy lapátra:
https://youtu.be/RroVxJO-kng
https://youtu.be/xdoyj8nBPKw?t=14
https://youtu.be/jtWMAshBb3U

ha pedig valóban ki akarsz tolni a gyerekkel, akkor szitárt neki.
lehetőleg profi 12++ húrost, hiszen csak a profi hangszert jó elsőre széthajtani.
a többi mind szar vagy valami ilyesmi, hadd utálja meg az egészet 200e forintos áron:
https://youtu.be/2Z5-ZVtJ31E

szóval valahogy oldd meg a húrok rögzítését a játékgitáron és voálá, majd meglátod érdemes-e tovább gondolni egy másik produktumot. nekem elsőre egy profi mandolint adtak a kezembe, sosem lett belőlem zenész. vagy zenélő, vagy mi. rohadtul utáltam, hogy amíg mások értéktelen húrhiányos lelakott szarokkal játszhattak (szó szerint) nekem egy csili-vili spéci fossal kellett plampognom amit apám ráadásul a havi fizetéséért hozatott illegálisan az országba. légyszar sem lehetett rajta mert kitört a háború. két hét alatt úgy megutáltam, hogy kényszert éreztem benne. meg amúgy is egy ilyen profi cuccon full bénázok - mi az hát, hogy nem szeretem. vajon mi. neki is ajándékoztam valakinek vagy 10 éve, ránézni is utáltam pedig tényleg nagyon meg volt óvva, vagy 20 évig a tokjában volt, néha áttörölgetve a profi lakkozását. nekem ennyi jut eszembe az "elsőre a legjobbat" elvekről.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Senki nem javasolt elsore legjobbat. Belepo szintu, minimumot eppen teljesito (reszben hasznalt) hangszerekrol volt szo, amik mar hangszerkent mukodnek. Nem derult ki tovabbra sem, hogy hany eves gyereknek kell, mert itt azert minden korosztalynak mast celszeru a kezebe adni, de ennek megfeleloen is igyekeztunk tobben is erdemleges valaszt adni.

Sőt, ha valakire rászakadt az OTP, akkor sem érdemes gyereknek mindjárt a legjobbat venni. Nem kicseszésből, de általában nem tudnak rá vigyázni, leejtik, odaverik, húrokat tépkedik róla. Nem szerencsés mindjárt egy tényleg nagyon drága gitárt leharcolni vagy lehet tényleg előveszi a gyerek kétszer, ráun, aztán ott rohad a sarokban évekig.

Komolyabbat akkor érdemes venni, ha tényleg használja is, meg rendszeresen gitártanárhoz jár és fejlődik is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Vegyél egy normálisat ha nem csak zajkeltésre akarsz a gyereknek venni valami használt 3/4-est. A gagyival csak a kedvét fogod elvenni tőle, mert "nem úgy szól".

https://gsfanatic.com/hu/hangszerek/gitar/all

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Hát gyereknek való nem volt a kínálatban, de volt egy csemege:

https://gsfanatic.com/hu/hirdetes/441338/elado-morris-akusztikus-gitar

Ez a típus 7500,- forint volt a '80-as évek elején. Ez nagyon magas árnak számított! A kínált darab, ha műszakilag rendben van, akkor feltétlen megéri az árát. (Nekem akkoriban Yamaha FG300-asom volt, kb ez a széria :: https://www.usedvictoria.com/classified-ad/Yamaha-FG-300-Acoustic-guitar-early-7039s-vintage_32449814 , egy barátom még ma is használja.)

> Sol omnibus lucet.

Nem feltétlen kell gyerek gitár. Ez a csaj is elég fiatalon kezdte és jó nagy akusztikus gitárral :)
Bár elég tehetséges, ma már itt tart!

Audrey 8 évesen felnőtt gitáron: https://www.youtube.com/watch?v=UzCiS7UtTKM
Audrey 8 évesen basszusgitáron (szerintem nem is éri el az első bundot) https://www.youtube.com/watch?v=A-oJJrxWjwg

Négy évvel később már felnőtt a gitárhoz: https://www.youtube.com/watch?v=jIgzfuQ9jvs

Hasonlo gitarja van a koloknek, es hasonlo problemaval kuzdottunk. A megodas a hangolon a fekete (csillag) csavar feszitese. Eloszor ugy meghuztam, hogy hangolni sem lehetett, de aztan lett egy allas, ahol jo lett.

-
Advanced testing of Golang applications

Hát ez elég nagy fail lenne, ha ezt nem próbálta volna a topicnyitó :D
De igazad van, én sem lepődök már meg semmin. Egyszer már 2-3 perce magyaráztam mit csináljon az ügyfél a gépen, mire kattintson, stb.. erre: "De a gép ki van kapcsolva, az nem baj?" pffff

Hi,

Jól elszaladt a topic.
A gyerek van olyan kicsi, hogy ez pont neki való, pont élvezi (magamat idézném: még reális eséye van, hogy hirtelen matricák meg firka kerül valahogy a gitárra).
Áll a szobában, penget és énekel.
Ha majd később is érdekli a dolog, akkor kap majd rendest gitárt, rendes méretben.

Egyébként bikából újrahúztam a kis fekete csavarokat, azóta feszesek a húrok.

Ui: megnéztem az Alis linket, nem ilyen, de nagyon hasonló.

nekem öt évesen egy pici széken ülve, és a fejét finoman rázva énekelte eléggé meggyőzően egy mikrofonba ezt a TV előtt: https://youtu.be/iVoyPbvKmk8

szerencsére sutyiban levideóztam, kurvajó :)

kb. azóta furulya és zongora oktatás pipa, folyamatosan. most jött a gitár igény, kíváncsi leszek rá. mi aldis cuccot vettünk, ahogy írtam lentebb. icipicit tudok majd segíteni majd a használatában.

apropó poénból megmutattam neki a guitar herot: szerencsére leszarta. azt mondta nem kell olyan gagyi. \o/ szóval majd úgy csinálom, hogy jó legyen, remélhetőleg ez sem áll meg a gyerekjáték szintjén. majd keresek valaki segítséget amikor én már kevés leszek neki.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Idézet:
apropó poénból megmutattam neki a guitar herot: szerencsére leszarta. azt mondta nem kell olyan gagyi.

Rocksmith-t mutathatnál inkább

Idézet:
nekem öt évesen egy pici széken ülve, és a fejét finoman rázva énekelte eléggé meggyőzően egy mikrofonba ezt a TV előtt: https://youtu.be/iVoyPbvKmk8

Nem ismertem ezt az együttest vagy a számot, de a klipet elég ügyesen összerakták vizuálisan. Tetszik.

Annak örültem legjobban, hogy nem kellett a félig virtuális fos. Szerencsére a lányomnak az kell ami valós.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Utánanéztél, hogy mi a rocksmith, mielőtt válaszoltál?

Nagyon felületesen, így egy GH szerűséget láttam. Majd bepótolom, köszi! Annak azért mégis jobban örülnék, ha a hagyományos megközelítésben érdekelné.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

OK, akkor csak annyit, hogy a saját gitárjával* kell játszania a számítógép által ismert zenéket, és a gép megmondja, hogy jól játszotta-e vagy itt-ott elrontott valamit.

Plusz lehet lassítani mondjuk a lejátszás sebességét, ha az ember egy részt meg akar tanulni.

Plusz vannak játékok, amik izommemóriát javítanak. Van a kacsás, ami a bundokat segít megszokni (hogy ne kelljen nézni, hogy hol az n.-ik), van egy kocsmás, az a húrokat segít megszokni, hogy ne kelljen lenézni, hogy épp melyik húrt is akarom megpengetni, meg van még pár ami akkordokat, skálát, ezt-azt segít gyakorolni.

* Elméletileg lehet akusztikus gitárral és mikrofonnal is, én ezt sosem próbáltam, én az elektromos gitáromat és az elektromos basszusgitáromat szoktam rákötni kábellel a gépre.

Egy szoftver soha nem fogja tudni eldönteni, hogy valamit jól játszott-e vagy sem. Ha ez lehetséges lenne, az összes gitártanár nyugdíjban lenne.

Ha a bundok számozása okoz gondot, akkor érdemes inkább ragasztható jelöléseket tenni vagy a bundokra vagy a nyakra, mondjuk pöttyöket vagy háromszögeket, esetleg négyzeteket. Gitártól függ, hogy hányadik bundra érdemes. Nekem klasszikus gitáron az 5, 7, 15, 17. bundokon volt a nyak felső részén egy saját gyártású apró felragasztott pötty (nem csak kezdőként, de haladóként is), a 12.-re nem kellett, mert klasszikuson ott kezdődik a gitártest, 19.-re nem kellett, mert általában az az utolsó bund az ilyen gitárokon. Elektromos gitáron alapból szokott lenni jelölés a bundokon. A túl sok jelölés sem jó, mert akkor elveszik közöttük, és megint el kell kezdeni számolgatni, akkor meg értelme nem volt az egésznek. Lehet készen is kapni ilyen bundjelölő matricákat.

Azon, hogy ugyanazokat a húrokat pengesse, amit lefogott, szintén nem fog a számítógépes játék sokat segíteni, csakis a gyakorlás. Nincsenek rá trükkök. Meg kell szokni, gyakorolni kell, egy idő után beidegződik.

Amit még teljesen kezdőkkel nagyon alaposan gyakoroltatni kell, az az, hogy a bundhoz közel, annak a tövében fogjon le, ne tőle távol (a legtöbb kezdő beugrik ennek), mert akkor jön, hogy csörög meg zizeg a húr a bundon. Meg a lefogási erőt is gyakorolni kell, arra megint csak gyakorlással lehet ráérezni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Idézet:
Egy szoftver soha nem fogja tudni eldönteni, hogy valamit jól játszott-e vagy sem. Ha ez lehetséges lenne, az összes gitártanár nyugdíjban lenne.

Természetesen nem végez tökéletes munkát. Csak azt figyeli, hogy jó hangot játszik-e, halkan vagy hangosan, kb. jó időben, mennyi ideig tartja ki, zeng-e rendesen vagy tompítja, stb.

Ha pl. rosszul tartja a gitárt, vagy mondjuk mindig csak lefelé penget, vagy mondjuk az túl nagyokat mozdulnak az ujjak, azt a szoftver nem veszi észre és nem szól érte.

Amit én kifejezetten hiányolok, az az, hogy a ritmusra se igazán figyel. Ha mondjuk valami lüktető ritmusképben kéne pengetni egy hangot, de ehelyett az ember egyszerűen a jó hangot elég gyorsan reszeli egyenletes ritmusban, akkor a program boldogan elfogadja, hogy jókor jó hangot játszottál. Nem szól azért, hogy hát ahol csendben kellett volna lenni, ott is játszottál valamit, vagy OK, hogy 3 hangot játszottál, de itt egy szinkópa lett volna.

De ha jól megnézed, én nem is azt mondtam, hogy ez a megoldás mindenre és tanár helyett mindent csinál, csak azt, hogy ha valakinek rendes gitárja van, és a guitar hero nem tetszik neki, akkor pl. ezt nyugodtan meg lehet nézni. Vannak más, hasonló programok is, pl. Yousician (de az csak figyeli, mit játszol, nincsenek effektek a gitárod hangján), vagy Bandfuse (sosem próbáltam, mivel csak konzolra van). Én személy szerint jobban szeretm a Rocksmith által használt kijelzést. Több információt ad, így egy ismeretlen számot sokkal könnyebb eljátszani, mintha a Yousician vagy a Bandfuse által is használt sima tabot próbálnám követni valós időben.

Idézet:
Azon, hogy ugyanazokat a húrokat pengesse, amit lefogott, szintén nem fog a számítógépes játék sokat segíteni, csakis a gyakorlás. Nincsenek rá trükkök. Meg kell szokni, gyakorolni kell, egy idő után beidegződik.

És pont erre jók ezek a játékok: gyakorolni.

Szoftverrel is lehet gyakorolni, de még jobb, ha valami egyszerű dalt tanul meg eljátszani. Egyszerűn nem a Hotel Californiát és a Nothing Else Matterst értem, mert sokan hiszik ezekről tévesen, hogy milyen könnyűek meg kezdőknek valók. Persze lehet ilyesmit is tanulni, de erősen csak egyszerűsített változatban, hogy könnyű legyen lefogni, meg csak 1-2 szólam legyen. Eleinte olyat érdemes választani, ami minél közelebb van az 1 szólamhoz, és nem lép túl a 3-5. bundokon, és lehetőleg minél több üres húrt használ.

Azzal egyetértek, hogy a ritmust is gyakorolni kell.

Amit még megéri mindenképp megtanítani, hogy a tabulatúrát hogy olvassa el, bár ha annyira kicsi gyerekről van szó, aki nem ismeri a számokat, azon nem fog segíteni. Bár ki tudja, ha számokat ragaszt valaki a bundokra, akkor talán mégis kivitelezhető.

Gitártanár mindenképp elengedhetetlen, ha nem is minden héten, de mondjuk minden pár/sokadik hétben, mikor elér egy új fejlődési szintet a gyerek. Az oka az, hogy mikor fejlődik, akkor gyakorol be hibás beidegződéseket, szokásokat, amit hamar kell korrigálni, mert ha megszokja őket túlzottan, akkor később nehéz leszoktatni ezekről.

Múltkor a bund tövében lefogásnál nem írtam, de ezt túlzásba sem jó vinni, mert ha már a bundon fogja le, tompítva lesznek a húrok. Illetve ha több húron játszanak, akkor a kezdők hajlamosak a pengetéssel elnémítani azokat az előzőleg pengetett húrokat, amiknek ki kéne zengenie. Bár ez inkább csak ujjakkal pengetésnél jön elő, pengetőzésnél nem. Pengetőzésnél általában mindig csak a lefelé pengetés, vagy az összevissza (de nem felváltva) pengetés fordul elő, meg csattognak a húrokon, ha nem jó a pengető élének a lefutása a húron, hanem túlzottan a felületével próbálnak pengetni. Bár a csattogó húrok ujjal pengetésnél is előjöhetnek, főleg gyerekeknél, akik szeretik játékból felfelé (vagy túlzottan lefelé) tépkedni a húrokat. Persze vannak ilyen spéci technikák, mint az utóbbi, meg a szándékos húrtompítás, mint effekt, meg metálban a kizárólag lefelé pengetés egyes részeken, de ezeket nem jó kezdőnek általános jelleggel használni.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Majd megmutatom neki, de jobban orulnek ha ennyi idovel is kevesebbet rohadna PC elott. Lesz meg arra ideje boven, de majd eldonti mit akar. Eddig zongora es furulya esetere tok jo volt a hus-ver tanar :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az gáz ha én ennyi idős fejjel szeretek guitar herozni? :D
Asszonykával alkotunk egy bandát :)
Oké, mondjuk nem azzal a gagyi játékhoz való gitárral...

Bálint, amitől az életed kerekebbnek érzed az nekem jó. Jó lenne mindenkinek kerekebb élete lenne.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS