HW raid vezérlőt keresek

 ( Fisher | 2018. november 30., péntek - 13:05 )

A szituáció a következő:

Van egy rendszer, ami most épp HyperV-ben fut, így viszonylag könnyű menteni. De lehet hogy kénytelenek leszünk áttenni fizikai vasra

Optional quest: az a lényeg, hogy oda kell neki lökni egy videókártyát. Az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy egy w10 pro-n futó hyperv tud-e ilyet (még kb. egy perc google-t se szántam rá), és ha igen, hol találok erről konkrét információt. Köszönettel veszek minden linket, segítséget (de ha lehet ne az legyen hogy google, hyperv, pci-passthrough)

Ha át kell tenni, akkor viszont a mentéssel lesz gondunk, mert a bejáratott mentési mechanizmus (clonezilla) és a windows nem biztos hogy közösen tudja kezelni bármelyik soft mirrrort (mert mirror azért kellene, mert elvileg egyszercsak már fontos adatok is lesznek a rendszerben). Tehát az a legvalószínűbb, hogy kelleni fog egy olyan "rendes" hw raid kártya, ami remekül megy win10-zel és clonezillával is, és nagyjából annyi nyomor lementeni/helyreállítani egy raid tömböt mint egy egyszerű sata disket.

Abba az irányba most ne menjünk el hogy ez nem jó mentés, mert ezért és ezért, ezzel tisztában vagyok, viszont kell valami megoldás, amivel üzembiztosan le tudom menteni és helyre tudom állítani a gépet akkor is, ha lefüstöl az egész. Utána már ráérünk azon ügyeskedni, hogy hogyan lehet a napi mentéseket megoldani (Teamcenterről van szó, e téren is köszönettel veszek minden tapasztalatot).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Menteni jó mentő eszközzel mindenhonnan mindenhova lehet Veeam, Arcserve, Bareos, mentésre ezek valók.

Raid vezérlő meg lehet bármi, az Arcserve UDP trialal meg kb 10 perc leállással tudod VM-ből fizikai vasra költöztetni a rendszert.

A felsorolt mentőeszközök jól működnek a Teamcenterrel?

A Hyper-V-vel és a Windows + VSS-el.

A hyper-v nincs is problémám, van napi mentésre is beállított megoldás. Konkrétan az alkalmazás (illetve a rendszer, mindenféle csiribúval, db-vel, szervizekkel, repository-val, cache-el meg még olyanokkal, amikről még nem is hallottam) mentése ami a kérdéses. És mellesleg az ami egyelőre a legkevésbé fontos. Nyilván vannak a gyártónak kitalált és működő megoldásai rá.

Egyelőre még ott tartok, hogy jó lenne a komplett vasat egybe lementeni. Már ha majd egyszer nem lehet hyperv-ben futtatni.

Bacula, urbackup.

Érdemes lenne nulladik lépésben eldönteni, hogy file szintű vagy image szintű mentésre van-e szükséged.
Vagy még másképp fogalmazva: disaster recovery vagy backup?

--
Gábriel Ákos

Mindkettőre is.

A Bacula jól működik a Teamcenterrel?

A bacula jó file alapú backup megoldás.
Teamcenterrel konkrétan nincs tapasztalatom.

--
Gábriel Ákos

Fájl alapú megoldásunk (is) van. Jól működik, többször bizonyított. Nem az a probléma hogy hogyan mentsek le egy vagy egymillió fájlt, hanem hogy a teamcentert hogyan vegyem rá, hogy mentésre (és pláne visszatöltésre) alkalmas állapotba kerüljön. És persze különböző problémák esetén hogyan lehet visszaállítani az adatokat.

Én nem értem, mi a probléma: a cím szerint RAID vezérlőt keresel, de ezek alapján a problémád teljesen független a platformtól, így a RAID vezérlőtől is.

A "teamcenter backup" kifejezésre az első találat: https://blogs.technet.microsoft.com/sql_server_isv/2010/12/08/backing-up-your-siemens-teamcenter-databases/

Nem ismerem a Teamcentert, de feltételezem, hogy van egy bejáratot megoldása, azaz ha a kereső első találata (leggyorsabb) nem felel meg, akkor a gyártó csak megmondja. A Siemens csak nem olyan pitiáner, hogy nem gondoltak a mentésre.

Teljes fizikai gép mentésére egyébként már a Veeam is alkalmas, ráadásul ingyenes változata is van.

Mármint az a problémám hogy Clonezillával le akarom menteni és esetleg visszaállítani a fizikai gépet? Mert alapvetően csakis ez a problémám.

Mások repültek rá arra hogy ez nem mentés, meg hogy mentésre ott van vagy háromszáz alkalmazás, és felsorolták a kedvenceiket, ami aranyos, de nem ebben kértem segítséget. Már csak mert az megoldott.

Amit nagyon ügyesen megtaláltál, az arról szól hogy jujjdejó, van megoldás, olvasd el hogy mit ír a Siemens. Ezt a teamcenteres kollégák nyilván el is fogják majd olvasni. Ja, és mindjárt az első pontja amit csinálni akarok, az a cold backup. Még akkor is, ha ez nem backup, hanem DR és még nyilván bele lehet kötni pár dologba.

Azért kérdeztem rá, mert ha valaki csinál ilyet, rendszeresen, akkor annak már van tapasztalata, és tudja hogy pl. a második pontban említett "small potential inconsistency" esélye mekkora, és mennyi meló helyrehozni ha mégis beüt. Meg talán tud mondani olyat, amire én nem is gondolok, lévén hogy eleddig távol tartottam magamat a TC-től.

Ne haragudj, de mintha nem lenne rend a fejedben.

Kétféle problémát lobogtatsz:
1. Clonezillával miként tudsz menteni (RAID okozhat-e gondot)?
2. "a teamcentert hogyan vegyem rá, hogy mentésre (és pláne visszatöltésre) alkalmas állapotba kerüljön."

Az 1. problémára sokféle válasz érkezett. Az én véleményem az, hogy a Clonezillánál valószínűleg van optimálisabb szoftver a feladatra (például Veeam).

A 2. problémára küldtem a linket. Nem értem, hogy a "cold backup" megoldással mi a probléma, teljesen korrekt mentési szempontból (elvárásokat kellene meghatározni: rendelkezésre állás, rto, rpo). A link 3. opciójával nem foglalkoztál, holott a teamcenteres kollégák valószínűleg ezt fogják megtalálni, amikor elolvassák a Siemens okosságait.
A linken a 2. opció nem hozza mentésre alkalmas állapotba a rendszert (ami a kérdésed volt).

(Clonezillával tudsz egyáltalán futó gépet menteni?)

Én szerintem egy problémát lobogtatok, mégpedig azt, hogy ha át kell tenni a futó rendszert fizikai gépre, akkor hogyan tudom kényelmesen és biztosan lementeni a meglévő eszközeinkkel. A Clonezilla adott, évek óta használjuk elégedetten.

A második probléma (ami egyelőre nem is probléma, és valószínűleg nem is lesz az):
- A cold backuppal semmi gond. Sőt, alapvetően ezt tervezem, mivel a jelen esetben ezt tartom a legjobbnak.
- Nem csak a harmadik ponttal, egyikkel sem foglalkoztam. Mégpedig azért, mert ha az adott időablakon belül (offline módon) le tudom menteni a Hyper-V-ben futó gépet, akkor az egész RAID és minden más lényegtelen.
- Nyilvánvaló. De bocsánat ha félreérthető voltam, ez sose volt kérdés. Azt írtam hogy ha valakinek van tapasztalata, akkor örülök ha megosztja (pl.: mi így csináljuk és jól működik, vagy amúgy csináljuk és na, úgy ne, hiába az van leírva a dokumentációban).

Clonezillával nem tudok futó gépet menteni. De nem is akarok. Sose akartam.

Jól értem, hogy az a probléma, hogy van egy aktívan használt adatbázis amit ugyanekkor menteni is kell?
Erre tényleg csak a Teamcenter support tud megbízható választ adni.

Cold backup-ot minden valószínűség szerint lehet konzisztenset csinálni ha leállítod a szervízeket.

A másik kérdésre: bármelyik HW kártyát megveheted amihez van W10 certified driver. Gondolom brand vasat veszel, a szállító ott is megfelelően tud tájékoztatni, hogy mit kéne.
Nyilván azt sem kell magyaráznom, hogy a hw raid vezérlő az elérhetőséget növeli, nem ad adatbiztonságot.

--
Gábriel Ákos

Vagy szimplán a virtualizációs megoldást kellene cserélni olyanra, ami át tudja adni a vm-nek a vga-t.

A hyperv nem tudja?

Hyper-V 2016 már tudja, Discrete Device Assignment néven fut ez a feature:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/plan/plan-for-deploying-devices-using-discrete-device-assignment

Nem használtam még korábban, de ha minden igaz, annyi limitációja van, hogy nem tud INTx típusú (azaz a PCI/PCIe foglalat bizonyos pin-jeire dedikált megszakítási vonalakat használó) eszközöket átadni, illetve hardvertől (drivertől?) függően nem biztos, hogy át lehet adni a GPU-t, ha közben a host is használja:

https://www.reddit.com/r/sysadmin/comments/90a073/hyperv_nvidia_1080_pciepassthrough_per_discrete/e2ovya5

No, akkor jó eséllyel nem is lesz szükség a raid vezérlőre.

Sziasztok, RAID1-hez keresek vezérlőt az alábbi konfighoz. Dell Optiplex 3060 MT, 2x1TB SATA HDD, Win 10 Pro 64bit
Tudnátok valamit ajánlani, vagy van eladó felesleg valakinek esetleg?