PDF-védelem (khmm)

 ( Zahy | 2018. november 26., hétfő - 23:28 )

Van a kezemben egy halom PDF-ben levő doksi, ami mellett egy password.txt fájl is szerepel, amelyben leírják, hogy védelem van a fájlokon, hogy nyomtatni lehessen, de pl. másolni belőle szöveget nem.

Anno vagy 15 éve az XPDF amikor ilyen védett fájllal dolgozott, úgy emlékszem kiírta valami hibaüzenetben, hogy be van kapcsolva ez a fajta védelem, így jártál. (Így aztán amikor szükségem volt egy albumból egy képre, akkor kénytelen voltam kézzel peccselni az xpdf-et és kiiktatni ezt a funkciót. Pfuj.) Ma ellenben az új, modern XPDF (aminek már menüje van, meg minden - teljesen elképedtem amikor észrevettem) igen intelligensen ezt úgy oldja meg, hogy a szöveg kijelölése gyönyörűen működik, de nincs jobb-gombos menü a kopipasztához, nem megy a ^C-^V és a Shift-Insert - Ctrl-Insert sem. Cserébe nem is szól semmilyen módon, hogy de hát ez bizony nem nyert azért, mert.

Az evince meg szó nélkül engedi a kopipasztát.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet, hogy ezzel még szerkeszteni is lehetne ezeket a pdf-eket: :)
https://code-industry.net/masterpdfeditor/

Megintcsak a KDE a király az Okular-ral, a beállítások közt szerepel egy (default off :) ) "DRM-korlátozások betartása" opció, ha esetleg nagyon jó fiú akarsz lenni :)

És igen, volt már, hogy user előtt direkt bekapcsoltam az opciót, hogy utána kikapcsolhassam és elmesélhessem, hogy látod-látod, ha nem Windows-on futó zárt kódú szoftvert használnál... ;)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Jól értem hogy most azzal hencegsz, hogy egy levédett PDF fájlt, amit valaki valamiért okkal alkotott meg így, azt sikerült neked openszósz megoldással jól "unlockolni" ? És ezt még büszkén mondod is az ügyfelednek, hogy "ha nem zárt kódú sw-t használnál... akkor bezzeg ez tök legális lenne" ?

Ennyi erővel smallpdf.com azt hajrá, az is "kikódolja / unlockolja" neked a PDF-et. Kérdés hogy mennyire legális ez...

qpdf -decrypt

Van windowsra is. :P Igen, valószínűleg okkal védték le azt a "felhasználói kézikönyvet" aminél utoljára kellett használni. :)

Nem, azt mondom, hogy az Adobe volt hülye, hogy annyi védelmet csinált, hogy a szó legszorosabb értelmében megkéri a megjelenítő programot, hogy ne engedjen valamit... És igen, azzal hencegek, hogy az Okular a lehető legjobb megoldást adja erre a problémára, mert _lehetőséget_ ad arra, hogy betartathasd ezeket, de nem _kényszeríti_.

(BTW, van komolyabb PDF védelem is, pdf protection vs. pdf restriction)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Az én gépemen levő program akkor végzi jól a dolgát, ha azt csinálja, amit én akarok. Azt majd én eldöntöm, hogy akarok-e olyat csinálni, amit a kormány vagy a kispista megtiltott.

+1

Egy szóval sem említette, hogy az úgy legális. Olyan ez ,mint amikor az emberek milliói a közutakon emberéletekről dönthetnek egy-egy szabály megszegésével ismerve annak jogi következményeit. Ha ezt megtehetik akkor egy pdf másolásvédelmének tilalmát csak rájuk lehet bízni.

Én úgy emlékszem hogy a PDF-es copy text, pring és egyéb csubakka védelmek sima flagek, amiket vagy betart az akármilyen pdf olvasód vagy nem.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nyomtatásvédett pdf-eket csirke egyetemistaként úgy nyomtattam ki hogy valami tool-al spliteltem két részre (mondjuk 1. oldal illetve maradék), és az outputban elfelejtette átvinni ezeket a flageket :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene