Köszi HP, köszi kormány...

 ( csfeco | 2018. október 12., péntek - 13:41 )

Kéne fejleszteni a hálózatot. A központi HPE 5406zl switch-ből kifogytak a portok, meg a gerinc 10G-bővítését is be kéne fejezni.
Mivel ehhez drága cuccok kellenek engedélyt kell kérni a nem megszorítások kormányának egyenesen a miniszterelnökségétől. Még egy év sem telt el, az engedély megjött. Ettől persze pénz még nem lesz rá, de azért próbálkozunk.
Na igen, de! Bár minket nem érint a forint gyengülése (mondotta egy politikusunk), de az eszközök azért drágábbak lettek, az eredeti terv alapján nem férünk bele az engedélyezett keretbe. Ráadásul, mivel a HP nagy ívben szarik a kompatibilitásra, az eredeti terv szerint beszerzendő 5406R kaszniba ugyan simán bele lehet dugni a régi moduljainkat, csak éppen nem működnek (kompatibilitási mátrixok közlésével felhagytak, a kedves vásárló tud olvasni, van Google derítse ki). Új terv kell!
Még lehet venni modult a régibe (mire lefut a beszerzés már nem biztos), az így nem felszabaduló 5400 helyett meg veszünk egy olcsóbbat. Találtam is egy tökéletes(-nek tűnő) switch-et, mindent tud, ami nekem kell: 2930F pont annyi SFP+ van benne amennyi kell, viszonylag olcsó, hurrá. Az árba is beférünk, egy kis sakkozás az eszközökkel, megvan a teljes 10G gerinc. Aztán felmerül, hogy a következő lépésben mit kellene fejleszteni, gondoltam ez a 2930F jó lehet máshova is kedvező ára miatt, egy kicsit tüzetesebben átnézem a specifikációt, és hoppá! A 2930F csak azt az egy transceiver típust nem támogatja ami nekem kellene (OM2-es kábelünk van, így a távolság miatt csak az LRM jöhet szóba, na ezt az egyet nem támogatja). Legutóbb a GBIC-ekkel szívattak, van egy rakat A-jelű BGIC-em, csakhogy ezt a legtöbb nem kimondottan régi eszközük nem támogatja, lehet venni ujjakat, de legalább nem olcsó. Tehát vagy választok másik switch-et, vagy lecserélek egy rakat transceivert, és kihúzatok új optikai kábelt, ez meg a költségek miatt nem fog menni.
Megoldható a dolog, a 2930M-el, csak kétszer annyiba kerül, sebaj faragok a költségen máshol.
Amúgy az a szép a HP választékában, hogy a régebbi eszközeiket néha képtelenség összekötni az újakkal. Költséghatékony megoldás lenne egy 2930F switch a központi mellé, de akkor sem tudom csatlakoztatni (10G), ha a fejem tetejére állok: a központin RJ45 és X2 portok vannak, a 2930F-en pedig SFP+. A lehetőségek (elméletileg): 10GB-T: kéne egy SFP+/RJ45 modul a 2930F-re, de ilyet a HP nem gyárt, (és semmilyen más gyártót nem támogatnak). Optikán összekötve (SR) nem költséghatékony, de az X2/SR modul már nem kapható, közbesz-ben reménytelen. Egy SFP+ modul a 5406-ba, és SFP+-SFP+ direkt kábellel összeköthető, csakhogy a modul kibasz. drága, ki kell dobni miatta egy másik modult (ő lenne a 7.) cserélni kell kidobott kártyán lévő X2 modulokat SFP+ -ra és megvagyunk (kb.: 2mFt). Talán a 1950 jó lesz, csak azt rühellem, és van pár protokoll, amit nem tud.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudom nem opció, de az alábbit megrendeled, HP switchbe kéred a kicsi kínaiaktól, és a HP saját SPF-nek fogja felismerni:

https://www.fs.com/file/datasheet/10g-t-sfp-plus.pdf

Tisztában vagyok vele, hogy sok módszer létezik a HP hülyeségeinek a kikerülésére, de a közbeszerzéssel együtt már nincs esély semmilyen költséghatékony (vagy akár csak hatékony) megoldásra.
Rengeteg dolgot meg lehetne venni a beszerezhetetlen alkatrészek közül pl. Ebay-en akár töredék áron. De a munkaköröm betöltéséhez ugyan alap az erkölcsi bizonyítvány, de az alapvetés, hogy lopok, csalok, hazudok, így én nem is dönthetek semmiről. Itt kérem rend van: csak drágán, lassan, ész nélkül.

Idézet:
csak drágán, lassan, ész nélkül.

Kivéve persze, amikor egyáltalán nem. Az OP-ban emlegetett miniszterelnökséget vezető miniszteri engedélykérésre (már ha a balfasz 2013-as kormányrendelet köt titeket is) nekünk nem is válaszoltak, még egy "Lófaszt a ti seggetekbe"-t se...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

gondolom mert a lófaszból is épp hiány van
--

:D

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"drágán, lassan, ész nélkül" - ráadásul mindhármat egyszerre teljesítve. Az egészhez azt is jó tudni, hogy hogyan kell helyesen értelmezni a fogalmakat, mint pl. "közbeszerzés", ami valójában "közbe' szerzés"-t takar :-P

HP 10G-s switch - Aruba 10G-s uplink port, csak egyféle DAC-kábel jó hozzá... Finnyás az Aruba doboz, a HPE még a Dell-es DAC-ot is megette, egy köhintéssel (nem biztos, hogy működni fog) a logban.

Ha be tudnák azonosítani a gyártót a patch kábelnél, akkor csak HP patch kábellel működne.
Legszebb, amikor valaki ilyen jellegűt kérdez, és válaszolnak: ha más gyártó modulját használod (a szabványokat ki nem szarja le?), akkor a készüléknek megszűnik a garanciája, tönkremegy (, kigyullad, lehet hogy fel is robban).