A nagy reboot enciklopédia

 ( bennyh | 2018. szeptember 24., hétfő - 15:59 )

Van valami nyílt kezdeményesés mostanában, hogyan lenne érdemes eltenni tudást egy olyan utókornak, akinek előröl kellene mindent kezdenie?

Én a számítástechnikán gondolkoztam el, hogy miként lenne érdemes elkezdeni az erre vonatkozó tudások magját eltenni nehéz időkre.
Kellene egyszerűbb összefoglalás Boole algebráról, logikai kapukról, egyszerű algoritmusokról, esetleg egy egyszerűbb relés/elektroncsöves számolóeszközről.
Ha már mondjuk elérnék az 1800-as évek szintjét, lenne elektromosság és üvegfúvás akkor meg is tudnák építeni, mint mikor a Vissza a jövőbe 2-ben megépíti a Doki elektroncsövekből az időzítőt.

Vagy inkább utánunk a vízözön? :D

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem az emberiseg eleg hamar osszekapna magat. Mar eleve az nagy elony lenne ,hogy tudjak egy csomo dologrol ,hogy lehetseges meg ha a nagy reset utan nem is lenne lehetoseguk kivitelezni azt eszkoz vagy nyersanyag hijjan.

Szerintem brutálisan alábecsülöd, hogy milyen összetett pl. a vegyészet tudástára manapság, hiába tudom, hogy volt itt hidegvízben zsíroldó izé, értem, pozitív leszek, hogy valaha egyszer generációkkal ezelőtt volt ilyen is, tehát lehetséges, de attól ha nincs előttem a konkrét tudás, közel ugyan annyi idő lesz kifejleszteni. Azt elismerem, hogy ha egyszerre 7 milliárd ember kutatja, az azért más helyzet, mint mondjuk 100-200 éve volt, amikor kb. töredéke volt a kutatók száma a mostaninak, de feltételezzük azt is, hogy a 7 milliárd jórésze életképtelen lenne kb. áram nélkül (nem csak mint magánember értem, hogy hülye a túléléshez, hanem egyszerűen él pl. a cseszett nagy semmi közepén, ahol mondjuk természetes víz is alig van, mit iszik, mit eszik, elég hamar beütnek az ilyen problémák, 3-30 nap alatt iszonyat mennyiség lenne totálisan kiszolgáltatva az esőivásnak, és a fűrágásnak).

De témaindítónak: define ws (worst case). Milyen esemény lenne az, ahol ember megmarad, de tudás nem? Globális amnézia, minden elektomos eszközt kinyíró napkitörés, atomháború? A legtöbbnél már az is kérdés, hogy hova teszed a tudást, és mivel olvasható az, kőtábla/acéllemez vésetek, minden város föterére? Vagy a Nevada sivatag mélyén egy titkos kormá...és kb. 100-an tudnak róla, de mind ki se jutnak odáig vész esetén?

Kb. mint a bunkerek, ahol van légtisztító, esetleg még pótalkatrész is, de ha az elkopik, akkor még csak egy 3d nyomtató sincs, amivel pótolhatnád.

(Volt egy előadás anno, ami erről szólt, csak nem tudtam elmenni rá, 30-40 éves privát project-je volt egy szervezetnek, nem kevés pénzből, megpróbálom előkeresni az érintettek nevét.)

+1
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Persze, brutálisan összetett, de mégis a tényanyag legnagyobb része száz-százötven év terméke. Egyszerűen azáltal, hogy a módszerek kikristályosodtak, minden felgyorsult. Tehát ha a módszerek adottak, és valahogy kibírják, hogy nem térnek le az útról, akkor 100-200 év alatt reprodukálni lehet ugyanezt, főleg ha a kulcsgondolatok rendelkezésre állnak.

Minél lentebbről indulni, de legalább a nyelv és olvasás készségét feltételezve, ha a társaságból csak egy embernek is rémlik valami pl angolból (nem a legbonyolultabb nyelv és hátha lenne belőle elég képes nyelvkönyv a szemétdombokon), akkor el lehessen indulni.

Tudom, hogy nem a számítástechnika a first case problem, azért az 50-es évekig, ha csak a haditechnikát nem nézzük, elég jól elvoltak mindenféle bonyolultabb eszköz nélkül, de azért mechanikus számológépek már voltak valamint mindenféle lyukkártyás mechanikus adatfeldolgozó eszköz az 1800-as évek végétől, melyeket nem nagyon ismerek, de tudtommal használták már pl népszámláláshoz is.

Kapcsolódó cikk, ha nulláról kell elindulni, mennyi ideig tart míg eljut az emberiség az iphone újra elkészítéséhez?
A szerző szerint 3000 év.
https://waitbutwhy.com/table/iphone-thought-experiment

Idézet:
akinek előröl kellene mindent kezdenie?

Mennyire mindent? Mert ha pl. a nyelvet vagy az írást is, akkor kb. a 0. percben cseszheted, mert nem fogják érteni (még amivel esélyed lenne: emoji és akkor már "csak" azt kell megoldanod, hogy a felismerhető, ismert jelentésű jelekből valahogy értelmes [és egyértelmű!] gondolatot tudj kreálni).

Szerk.: BTW, twitteren dobj egy üzit az internetarchive-nak vagy Jason Scottnak (textfiles), nekik lehet, hogy lenne ötletük :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hasonlón agyalok már vagy egy éve, de picit nagyobb léptékben.
A project fedőneve Standard Template Library lenne. Olyan eszközök leirását gyüjtené össze IKEA katalógus jellegű leírásokkal, amik különféle berendezések építőelemei lennének. A berendezések nem tartalmaznának "modern" anyagokat, csak könnyen hozháférhető anyagokat használna.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, ez volt az egyik alapötlet. A másik, két fürdőszobai vízszerelés, mikor rájöttem, hogy pl. képtelenség lenne otthoni alapanyagokból teflon szalagot előállítanom, a teflonbevonatos, precíziósan csiszolt kerámiabetétes csapról nem is beszélve.
Elég sokkoló rájönni, hogy a legtöbb, "hétköznapi", filléres eszközünk olyan szintű szofisztikáltságot képvisel, amit szinte képtelenség egyszerű kéziszerszámokkal elérni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, ez volt az egyik alapötlet. A másik, két fürdőszobai vízszerelés, mikor rájöttem, hogy pl. képtelenség lenne otthoni alapanyagokból teflon szalagot előállítanom, a teflonbevonatos, precíziósan csiszolt kerámiabetétes csapról nem is beszélve.
Elég sokkoló rájönni, hogy a legtöbb, "hétköznapi", filléres eszközünk olyan szintű szofisztikáltságot képvisel, amit szinte képtelenség egyszerű kéziszerszámokkal elérni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Van egy barátom, rá van gyógyulva a poszt-apokalipszisre. Ő talált egy videót ahol vki szó szerint a nulláról épít elektromos kenyérpirítót (rezet bányászik, stb.). Elmondása szerint borzasztó küzdelem volt, a végeredmény pedig kétséges (áram volt a működtetéséhez).

Szóval igen, a legbasicebb dolgok előállítása is szinte lehetetlen házilag. Főleg azonos minőségben tömeggyártva.

Szerintem ha beütne a világvége, a túlélők egyszerűen feladnák, mert tudnák, honnan zuhantak le és milyen magasra kellene visszamászni.

Annó az izzólámpára voltam ráállva, de csak réz, kantáldrót, üveg, faszén vonalon való próbálkozás mentén. A vákuum előállítása a legmacerásabb, de faszénnel és kézifújtatóval szúrólángot előállítani sem utolsó móka.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hajbazer sehol nem volt még, mikor ez a tag elkezdte osztani az észt. Olyan bájos, nem teljesen veszélytelen futóbolond-fajta, de mégis mond érdekeseket - pl amikor technikaitörténeti csapongásai közepette ecseteli, hogy a még előző századforduló környékén az ipar már képes volt szerelhető jackdugót finom csavaros menettel esztergálni. Most meg három havonta forrasztani kell újat, mert szétmegy a menetes műanyag köpeny. Na mindegy, a lámpáról jutott eszembe, mert azokról is nagy átéléssel tud mesélni, ahogy egy szakadt Uazról, vagy a DKW motorjáról, ami később egy hajó fedélzetén elsüllyedt a szudáni forradalom idején.

"Szerintem ha beütne a világvége, a túlélők egyszerűen feladnák, mert tudnák, honnan zuhantak le és milyen magasra kellene visszamászni." Vagy csak élveznék hogy rengeteg szabadidejük van, nincs tömeg és nincs stressz :-)

Persze, hogy borzasztó küzdelem. De az emberiségnek nem is az a lényege, hogy mindent egyedül kell megoldani. Posztapokaliptikus állapotban is lesz elég ember ahhoz, hogy felosszanak egymás között feladatokat, és ne kelljen mindenkinek mindennel foglalkoznia.

Amúgy az egyik viselkedés, ami minket emberré tesz, az pont az, hogy nagyon nagy méretben tudunk ragadozóként is együttműködni fajtársainkkal, más ragadozókra ez nem igazán jellemző ekkora népsűrűséggel.
Ez a fajta kooperáció az, ami lehetővé tette, hogy a bolygót meghódítsuk a többi ragadozóval szemben..

Nulláról épít kenyérpirítót, rezet bányászik, ... Szép kihívás, de inkább megpirítom az udvaron rakott tűzön. Ízletesebb, mint a konyhai kenyérpirítóból származó kenyér.

Ha visszagondolok fiatalkoromra, nem volt internet, összejártunk, sokat bóklásztunk a természetben. Kunyhót építettünk a nádasban, stb. Nem biztos, hogy egy reboot során valójában annyira hiányzik a facebook-korszak.

#regenmindenjobbvoooot

Az udvaron rakott tűzön készíts pirítóst, és az mutatványról készített videót rakd fel a youtube-ra.

Matek feladat: Hány év alatt kapsz rá 10 ezer lájkot?

ha mondjuk egy a Carrington Event https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859 megismétlődne, az kicsinálna szinte minden elektromos eszközt a földön
de az emberek tulélnék azt a napot, fejből/papíros könyvekből visszaépíthetnének mindent

--
Live free, or I f'ing kill you.

Azért ezt a kikapcsolt eszközök túlélnék, nem? A garázsba elpakolt 74xx-ek még sokkal többet is, és onnan azért 1-2 hét múlva már lenne fortran.

+1
Azért mondjuk vicces lesz, amikor a nagy lecsengés után 36k-s modemmel próbálom az Amigáról felvenni a kapcsolatot a többi nohup-perrel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem csak a kulcsmomentumokra van szükség az újraépítéshez. Úgy értem, hogy felesleges a Boole algebra minden összefüggését leírni, hiszen ha az alapokat megérti valaki, az úgyis kijön. Azokat a pontokat érdemes rögzíteni, amiknek a felismerését mi magunk komoly szellemi áttörésnek tekintünk.

De úgyis mindegy, mert a morfológiai rezonancia miatt le se kell írni, ami már megvalósult, azt könnyű lesz újrafelfedezni. Lásd: What is morphic resonance? Rupert Sheldrake https://www.youtube.com/watch?v=d_RGEpJSr6s :-)

"..mert a morfológiai rezonancia.." pseudoscience-szagot érzek.

Kicsit off, de nagyon nagy:
https://www.youtube.com/watch?v=8T_jwq9ph8k

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ünneprontó leszek. Ha reboot, akkor nem a számítástechnika és nem a fullHD felbontás hiányozna, hanem az alapvető élethez szükséges dolgok, amit most simán bankkártyával veszünk a szupermarketben, illetve fizetünk banki átutalással mint szolgáltatási díjat.

- hogyan termessz növényeket. Nehezítés: se magod, se szerszámod sincs.
- hogyan tarts háziállatot. Nehezítés: szintén semmid nincs.
- hogyan fűts gáz nélkül, villany sincs, szerszámod sincs.
- hogyan élj vezetékes víz nélkül ... a vízöblítéses WC is aznap megtelne, és már terjed is a járvány.
- hogyan élj túl

A számítástechnika ehhez képest ... sokadlagos.
Bővebben például itt találsz oktatóanyagot erről.

Vicces, hogy az átlag magyarnak mennyire hiányzik az tudásából a krízis tudatosság.
Nem vagyok paranoid prepper és nem is akarok lenni, de a spájzba be van készítve egy havi tartós élelmiszer a családnak. Az összes itthoni infrastruktúra túlbiztosított és akad pár kéziszerszám is. Mellékes, és vicces aspektusa a kéziszerszámoknak, hogy akkor is lehet velük dolgozni mikor a család alszik, mert egy nagyságrenddel csendesebbek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ó-oh! Most beugrott félhülye elmémbe egy emlék...!
Kb. 1994-et (vagy 1995-öt írtunk) fatornyos kis kisvárosomban (déli végek, kb. 30 km-re a szerb határtól), amikor az egyik haver az első emeleti konyhaablakán kibaszta az utca kövére a "Szaratov" - és persze cirilbetűkkel ráírt - márkájú hűtőszekrényét... :-O :D Akkoriban kezdték masszívan emelni az áram árát... ;-]
Onnantól naponta leballagott a sarki kisboltba megvásárolni az aznapi harminc deka parizerét és fél kenyerét... ;-[]

Gondolom, hogy ha benéz a ló az ablakon - meg fogunk dögleni mindnyájan... :-/ Apropos: ló sincs már... :-O Versenyre, flancra tenyésztettek vannak - de lipicaival nem fox szántani... :-/

Elkéstél!
Már régóta készül az Encyclopedia Galactica.

„Én a számítástechnikán gondolkoztam el,”

Önmagában, egy-egy területtel külön – szerintem – teljesen felesleges foglalkozni. Egy példa:

Ha tűz, rakéta, vagy bármilyen más csapás következtében leég egy (sok) épület, akkor az ott lévő elektronikus és papír alapú információk is megsemmisülnek, azokkal már nem kell foglalkozni. És egy világméretű katasztrófa után, a más földrajzi helyen tárolt másolatok sem jelentenek védelmet. Viszont ami megmaradt, azzal már el lehet indulni. Azonban az elektronikus információk „kiolvasásához” áram, és megfelelő olvasó eszközök is kellenek. A katasztrófa után közvetlenül az áram megléte kérdéses. A katasztrófa után 10-20 évvel pedig a működő eszközök száma lesz csekély. Ezzel szemben a megmaradt papír alapú információ segédeszköz nélkül olvasható marad. Tehát célszerű papíralapon is eltárolni az információt.

A katasztrófa után egy lehetséges forgatókönyv, hogy a tudósok nekiugranak, és (újra) rögzítik azokat az információkat/tudást, ami megsemmisült. Ez egy jó elképzelés, azonban amíg a tudós ír, addig valakinek biztosítania kell a munkájához szükséges feltételeket. Például üres papír és élelem, hogy csak a triviálisakat említsem. A kérdés az, hogy egy világméretű katasztrófa után hajlandók lesznek-e az emberek biztosítani a szükséges feltételeket a tudósok tevékenységéhez. Ez viszont már a társadalomtudományok területe. Tehát ha ezt a forgatókönyvet tovább akarjuk vizsgálni, akkor nem elég egyetlen területben (informatika) gondolkodni, hanem a társadalomtudományok területén is vizsgálatot kell folytatni.

Illetve a tudósok számára az a kedvező, ha többen egymás közelében tevékenykednek. Egyrészt ha kétségük támad, akkor tudnak konzultálni a többiekkel. Másrészt így könnyebb megoldani azt, hogy ne mindenki ugyanazzal a részterülettel foglalkozzon. A feltételezett katasztrófa esetén nagy az esélye annak, hogy a kommunikációs rendszerek (az internet is) használhatatlannál válik. Tehát aki nincs a közeledben, azzal nem tudsz kommunikálni. Viszont a táplálék beszerzése a nagyvárosokban sokkal nehezebb lesz, mint vidéken. Így nem kizárt, hogy a városok többsége elnéptelenedik, és inkább kisebb csoportok (törzsek?) alakulnak ki. Ez megnehezíti, hogy tudósok nagyobb csoportja együtt dolgozzon. Tehát a „tudósok írnak” elképzelés életképességének vizsgálatához azt is vizsgálni kell, hogy milyen méretű csoportok fognak létrejönni. Azaz megint a társadalomtudományoknál tartunk. Illetve most azt is meg kell nézni, hogy a feltételezett körülmények között milyen méretű csoportok lesznek képesek az önfenntartásra. Ez viszont már mezőgazdasági, katonai ismereteket is igényel.

Megteheted, hogy csak egy területtel foglalkozol, azonban a többi terület figyelmen kívül hagyása miatt, a következtetések helyessége megkérdőjelezhető lesz.

Ha mondjuk megsemmisulnek az iroszerek akkor meg egy szaros ceruzat sem tudnank legyartani :D

Az I Pencil-t erdemes lehet elolvasni.

Ez is egy lehetséges forgatókönyv. De nem hiszem, hogy lenne olyan fegyver, amely célzottan a ceruzák/tollak megsemmisítésére lenne kifejlesztve. :-) Tehát legfeljebb csak egy részük semmisülne meg. De ha mégis mind megsemmisülne, akkor egyes vegyészek (egymástól függetlenül) kitalál(hat)nák, hogy miből lehet olyan tintát készíteni, ami sok évig olvasható marad.

Hát vasból! Lereszeled az ájfónodat...

A helyzetet szépen leírja a "Donda professzor - Ijon Tichy emlékirataiból" (Lem).

E szavakat agyagtáblákra vésem a barlangom előtt. Mindig érdekelt, hogyan csinálták ezt a babiloniak, de ...

:)

De vagod eleg hamar el fognak fogyni. Plane ha sokat hasznalod (most ugye egy toll/ceruza sokaig jo mert kb szokoevben egyszer vannak hasznalva)

Mondjuk megbeszeleseken en szeretek kezzel jegyzetelni fogasztom is a tollakat rendesen. Ha mondjuk dokumentalnom kene valamit szerintem olyan 1 het/toll sebesseggel szamolnek.

Szoval mivel irsz majd ezutan?

Idézek magamtól: „egyes vegyészek (egymástól függetlenül) kitalál(hat)nák, hogy miből lehet olyan tintát készíteni, ami sok évig olvasható marad.”

Én nem tudom, hogyan kell jó tintát csinálni. De a vegyészek (és a téma iránt érdeklődő nem vegyészek) között már akadhat néhány, akik fejből, könyv nélkül is tudja, hogyan, miből lehet viszonylag tartós tintát csinálni. Olyanokat, amilyeneket már évszázadokkal ezelőtt is használtak, és nincs szükség bonyolult eljárásokra az előállításhoz. Ha madár van, akkor pedig toll is van. Ha nincs madár, akkor rá kell jönniük mivel pótolhatják a tollat. A most emlékbe eltett töltőtoll pedig az aranynál is értékesebb lesz.

De a ceruzát is évszázadok óta használjuk. Sőt -40 °C-ban még most is sokan használják. A hagyományos golyóstoll, vagy a filctoll ilyen körülmények között már nem használható.

Sokkal nagyobb probléma az, hogyha egy aggregátorról működtetett számítógépben ki kell cserélni egy-két elektrolit kondenzátort. Hogy az IC-ket ne is említsem. Ahhoz képest a toll/ceruza pótlása gyerekjáték.

> A katasztrófa után egy lehetséges forgatókönyv, hogy a tudósok nekiugranak, és (újra) rögzítik azokat az információkat/tudást, ami megsemmisült. Ez egy jó elképzelés, azonban amíg a tudós ír, addig valakinek biztosítania kell a munkájához szükséges feltételeket. Például üres papír és élelem, hogy csak a triviálisakat említsem. A kérdés az, hogy egy világméretű katasztrófa után hajlandók lesznek-e az emberek biztosítani a szükséges feltételeket a tudósok tevékenységéhez. Ez viszont már a társadalomtudományok területe. Tehát ha ezt a forgatókönyvet tovább akarjuk vizsgálni, akkor nem elég egyetlen területben (informatika) gondolkodni, hanem a társadalomtudományok területén is vizsgálatot kell folytatni.

> Illetve a tudósok számára az a kedvező, ha többen egymás közelében tevékenykednek. Egyrészt ha kétségük támad, akkor tudnak konzultálni a többiekkel.

Ismeros a problema :)

Hát ez legutóbb kb. 10 évvel ezelőtt olvastam. :-)