4K videó szerkesztés linux alatt

 ( s-kami | 2018. augusztus 8., szerda - 21:43 )

Felmerült egy kérés, illetve inkább kérdés, hogy mivel lehet, ha egyáltalán lehetséges 4K videók szerkesztése Puppy linux alatt?

Tulajdonképpen van két olyan szoftver, amivel egészen biztos lehetséges, az openshot és a shotcut.
Én ezeket próbáltam.

https://www.youtube.com/watch?v=dpGuIA0MYJw

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Blender nem játszik?

Btw OpenShot-ot használtam párszor Windows alatt de nagyon instabil, ahogy látom a Shotcut is cross platform, ki fogom próbálni.

Hát játszani játszik, de azért szerintem az már egy jóval magasabb szint, nem ?
Így elsőre elég meredeknek tűnik egy sima videóvágáshoz.
Jónak jó és van is belőle AppImage, ami még jobb de ez nem kicsit olyan, mintha tankkal mennénk verébre?
:-)


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Az a Lightworks lenne. Blenderrel vágni... hát, lehetni lehet, kipróbáltam, kösz, nem :D

A nyitó posztból nem derül ki, hogy milyen gyakorisággal szerkesztene 4K-s anyagokat. Ha nem folyamatosan, akkor egy lehetséges munkamenet, hogy 720p-ben megszerkeszti az anyagot a Lightworks free verziójával, és amikor összegyűlt már több anyag, akkor 1 hónapra előfizet, és 4K-s formátumban exportálja a korábban megszerkesztett videókat.

De ha rendszeresen használja, akkor egy éves előfizetés is bőven megéri. Gyakran elhangzik a portálon, hogy havi 10-15 euró/dollárt bőven megér ez vagy az a szolgáltatás. A Lightworks esetében az éves előfizetés ~11 eurót jelent havonta.

Nem erre gondoltam, hisz exportról szó nem volt :)

A Ligtworks nem pont otthoni felhasználásra van kitalálva. Persze oké, lehet használni, de - szigorúan szerintem - akkor van igazán előnye, ha nem egy, hanem több vágó dolgozik, akár ugyanazon az anyagon, több gépen.

A 4k-s export általában csak addig kell a népeknek, amíg nem akarnak fél percnél hosszabb anyagot renderelni, és elég a csicska minőség.
Na, csak leírtam végre amit akartam, megzavartak, és vagy háromszor írtam át :D

Én otthoni célra, egyedüli „vágóként” használom. :-) Nem fagy le és tényleg használja a videokártyát. Ezek azért otthoni felhasználás esetén is fontosak lehetnek. Előtte kipróbáltam több programot is, de vagy állandóan lefagytak, vagy az exportálás volt nagyon lassú, még 2K-s exportálásnál is.

---
+1 A Lightworks-nek, én Deban9 alatt használom, eddig ez vált be legjobban. A letest beta-kal sincs gondom. Ami hiányzik a free-ből a FHD export :(

Shotcut: ezt nem ismertem, majd rálesek.

OpenShot jó lenne, ha nem lenne ilyen instabil, a cross platform meg sajnos miután a linux alatt nem tudta lerenderelni a kész videót, áttettem win-re, de a vágási pontok elcsúsztak :(, és nem lett szinkronban a 2 videó, így nem sokat ér.

[hnrbrt - YT]

„Nem erre gondoltam, hisz exportról szó nem volt :)”

Azért igazából akkor van értelme egy szerkesztésnek, ha a végén van export is. Szerintem.

Ezért van ott a smiley.
Persze sok minden más se volt lefixálva, szóval még a LW is jó lehet, még ha esetleg fizetni is kell érte.

Sőt, most nézem, elvileg a Resolve is lehetne: https://www.blackmagicdesign.com/support/ vágni is lehet vele. (Ja, voltmár...)

Részleteket nem írtál, de ha elég a vágás és filterezés, akkor még az avidemux is jó lehet. Ha megtartod az eredeti formátumot (copy), akkor ráadásul nagyon gyors is lesz. De az átkódoláshoz már elviekben van VDPAU támogatás is. Én már régen használtam, így ez utóbbiról nincsenek személyes tapasztalataim. Sőt, van AppImage is belőle.

Kdenlive (.org) ... ?
S természetesen egy erőműnyi vas a puppy-nak... ;-)

Köszi a tippet.
Nagyon jó kis program, sokan dícsérik és ahogy látom, már ebből is van AppImage, ami óriási !
Viszont van egy kis bökkenő, ugyanis itt kifejezetten a 4K szerkesztés volt a kérdés és azt nem látom, hogy tudná.
Nincs a features -ben.
4K és a legújabb kodekek kellenének...


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Kálmán... :-///
A kdenlive BÁRMIT megeszik és KIOKÁD magából, amivel az ffmpeg elboldogul... :-P
Ehhez kell egy ERŐMŰ alá, ugyebár. ;-) :-p Mármint a 4K felbontású footage-hoz.
Ha nincs erőmű hozzá, akkor tud poxyzni - de ezt még nemrégiben is masszívan anyázták instabilitása véget... :(

Komolyabb melóhoz lightworks, davinci - pé'zért. |:-]

+1
Megy az szépen, vágáshoz proxyzni kell, ha összeállt a mű, akkor a scriptet kell elmenteni, amit pedig valami alkalmas környezetben kell futtatni. Így a vágáshoz nem kell erőmű, csak a rendereléshez.
--
Csaba

Van erre valami leírás? Márhogy az "alkalmas környezetben kell futtatni" részhez. Lenne itt egy homelab gépem SSDkkel meg 8 maggal, az elrenderelget éjszakánként :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

OK RTFM for me:
https://userbase.kde.org/Special:MyLanguage/Kdenlive/Manual/Rendering

$ cd /home/earl/kdenlive/scripts

$ sh render_section_1.sh

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Köszönöm szépen, ezt nem ismerem. Ennek utánanézek, elég jó infók vannak róla, kérdés, hogy mennyire fog futni puppy linux alatt is...


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Látom megoldódott, csak egy megjegyzés: a Puppyt nem erőltetném mindenáron. Nem mintha különösebb baj lenne vele, de vannak műfajok, amikor más alkalmasabb lehet helyette. A 4K-s videók vágásának az igénye is azt sejteti, hogy az ilyen felhasználásra meg kéne fontolni más környezetet. Ezzel nem arra akarok célozni, hogy feltétlen Windows kell hozzá, meg fizetős vágóprogi, hanem hogy pl. Linux alatt maradva érdemes lenne megfontolni egy teljes értékű nagy disztrót, az valószínű a 4K-s vágásra alkalmas hardvert is jobban fogja kezelni, gondolok itt pl. arra, hogy a GPU is besegítsen a renderelésbe, meg a nagy disztrókon a csomagválaszték is jobb lehet, és nem vagy Puppletekre korlátozva. A Puppy arra való, hogy ha valaki gyenge gépen akar valami használható, minimalista megoldást (szerintem erre a felhasználásra is van helyette jobb alternatíva, pl. az általad is már bemutatott Sparky Linux az egyik), de aki 4K-s videót vágna, meg erre alkalmas gépe van, lehet jobban járna mással.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Köszönöm szépen a hozzászólást, ez bizony így igaz. Éppen a fórumon osztottam meg egy videót 18 magos 128 GB RAM 2 TB SSD gépről.
Minden egyéb csupán linuxos ügyeskedés, hogy megoldjunk valamit, amire éppen nem biztos, hogy képes a gépünk, de muszáj. Amúgy az említett gép 4 millió Ft saccperkb...


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

" A Puppylinux distribution can also be built and assembled using packages and components from another Linux distribution". amugy meg mindketto alatt valamelyik kozos kernel van, es inkabb ettol fugg hogy van-e gpu tamogatas vagy sem.

amugy meg pont hogy a light kornyezet lenne egy elonye: nem a gnome/kde eszi meg a ramot, hanem marad hely a vago programnak is. meg aztan ahogy irtak, low gepen is lehet szerkeszteni atalakitott videokat (persze munka/eroforras lekodolni), aztan a vegen kell csak a 4k videok az exporthoz

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

sőt ez talán még jobb:
https://shotcut.org/features/

Ez nem csak jobb, hanem nagyon jó eddig. Logikus elrendezés, kényelmes és áttekinthető, arról meg ugye nem is beszélve, hogy csuklóból tolja a 4K támogatást és a csomagválaszték is tökéletes a Puppy alá, hiszen ott a portable és az AppImage, ami pölö nálam kedvenc.


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

sub
Köszönöm

flowblade?

Köszi a tippet, ennek utánna kell nézni, hogy indul e, mivel csak egy DEB file van és kalap...
:-)
Külön nem írják, hogy boldogul a magasabb pixel számmal, tehát ismeri a 4K dolgokat, de a listában szerepel minden végül is, mondjuk a h265 -öt nem láttam, de majd iderül a tesztnél.


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Azt erdemes tudni, hogy a flowblade, a kdenlive es a shotcut mogott ugyanaz az "engine" dolgozik (MLT, https://www.mltframework.org/), ezek csak mas UI-k ugyanarra. Nekem a harom kozul workflow-ilag, hasznalhatosag szempontjabol a flowblade jott be legjobban, de 4k-n nem probaltam, csak sima 1080-ban.

Nagyon szépen köszönöm linkeket és javaslatokat, már továbítottam is ennek az oldalnak a linkjét!


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu