ESXI + SSD = no trim?

 ( Shiroku | 2018. augusztus 8., szerda - 7:35 )

ESXI 6.7 alatt van egy Samsung 850 Pro. Sima datastore, ezen vannak a VM-ek. Látszólag jól felismeri az ESXI, hogy SSD-ről van szó, de nemrég egy HD Sentineles ellenőrzésnél azt mondta, hogy a TRIM támogatott de nem aktív, így 80% a teljesítmény.
Keresgéltem, de csak régi találatokat dobott a google. Nem tudom mihez nyúljak, hogy bekapcsoljam, vagy legalább ellenőrizzem a TRIM(vagy annak ESXI megfelelőjének) állapotát ESXI alatt.

Hol lehetne elindulni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

VMFS6 hasznalja az UNMAP-ot (minden torleskor). VMFS5 eseteben van egy parancs, amivel manualisan triggerelheto a foglaltnak hitt blokkok felszabaditasa.

VMFS 6-ot használok, abból is 1.82-es verzió. Szóval elég friss minden.

Hogy tudom ellenőrizni, hogy tényleg működik?

https://elatov.github.io/2017/08/ssd-performance-degradation-and-scsi-unmap-command/

https://blog.purestorage.com/monitoring-automatic-vmfs-6-unmap-in-esxi/

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Köszi a linkeket. Nagyon hasznos oldalak.
Most csak annyira volt időm, hogy ellenőrizzem a beállítás működik. Tehát az auto unmap aktív. Szóval némileg megnyugodtam.
Lesz nemsokára törölni való, akkor majd nézek számokat is.

Ez mennyire production kornyezet? Mert ha csak otthoni "jatszos", akkor en kulonosebben nem aggodnek emiatt.
Egyebkent egy HDSentinel mibol gondolja hogy nincs a TRIM hasznalva? Van ilyen SMART attributum?

Ez otthoni játszós production környezet... Net, NAS, DNS, letöltés, üzemel erről a hostról... Tehát azért fontos, az üzembiztos működés bizonyos szempontból. De nem dől össze egy vállalat, ha kiesés van, vagy pici lassulás.

Nem tudom a HD Sentinel mi alapján mondja ezt...Igazából nem érzek lassulást, ráadásul fix méretű vmdk-k vannak szóval nem is nagyon változik a méret és a foglaltság érdemben. Lehet az a baja, hogy rég futott trim algoritmus.

Nincs ilyen SMART attribútum. A HDS a kerneltől a DisableDeleteNotify értékét kérdezi le, de ez sem megbízható, ez csak azt jelenti, hogy a kernel kiküldi a TRIM parancsot, de a több még a SATA driveren is múlik, ezért az SSDOK ez utóbbit is nézi. Persze ezt csak a Blikkben olvastam, azért várjuk meg NagyZ-t meg a többi szakembert, mert ők nem olyan Home Pista felhasználók, mint én, hanem komolyabban értenek hozzá.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az ESXI-hez nem értek, de én ránéznék Samsung Magician-nal is. A HD Sentinel ugyanis sokszor közöl téves adatokat, közöttük, hogy nem megy a TRIM, mikor meg adott esetben megy. Legutóbb a Win10 v1803-as frissítése zavart be a HDS-nek, amit elvileg az 5.30-as verzióra javítottak, de továbbra sem egy megbízható tool.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az remek... Az esettől függetlenül most látom, hogy 5.01-es HD Sentinel van nálam csak... Régóta nem frissítettem.

Windowson a TrimCheck-kel szoktam ellenőrizni a TRIM működését.

http://files.thecybershadow.net/trimcheck/

Mikent futtatod a HD Sentinelt egy ESXi altal hasznalt SSD-n? Van ESXi-n futtathato valtozata? Vagy idonkent kiveszed az SSD-t es radugod egy masik gepre?

Le kellett állítanom a szervert mert a RAID tömb megdöglött. Mint utóbbi kiderült a rossz SAS to SATA kábel hibája miatt. Aztán ha már ott voltam, akkor az HDD-ket és az SSD-t is beraktam egy USB Bay-be aztán rádugtam a laptopra és Windows-on néztem meg, hogy melyik milyen állapotban van.
Ekkor az SSD-nél írta egy ilyet a Sentinel, hogy 80% teljesítmény....stb.

De amúgy nem szoktam ellenőrizgetni így, most volt az első alkalom és nem is tervezem, hogy ilyet játszok a jövőben.

Az nem lehet, hogy a Windowsra kotott USB SATA vezerlo nem hasznalta a TRIMet a vizsgalat idopontjaban?

Nem csak lehet, hanem biztos, hogy ez a helyzet. Ezek az USB-s SATA kütyük nem szokták a TRIM-et támogatni, nem megy rajtuk át a TRIM ATA parancs.

Egyébként meg a 80% teljesítmény miatt nem kell aggódni HDS-ben, mert az SSD-knél olyan, hogy teljesítmény nem létezik, ez csak a kitalált mérőskála, mint Windows alatt az Élményindex. Csak azt fejezi ki vele a HDS, hogy mennyire ideálisak az SSD-s beállítások. 80%-ot akkor szokott adni a HDS, ha nem megy a TRIM.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Most már elengedtem a dolgot. Elsőre meglepő volt az érték, és ki kellett vizsgálni, hogy mi a helyzet. Amúgy is kíváncsi voltam, hogy lehet ESXI alatt ezt megnézni...