szusi

 ( kovi | 2018. augusztus 6., hétfő - 18:38 )

amennyire idegenkedtem tole epp olyan kiraly.
par szoban itt a lap aljan. finom, konnyu, varatlanul jo cucc. szeretem a kulonleges dolgokat es a kellemes meglepeteseket is. itt mindketto megvan, nem is tudom miert nem ettem eddig.

imadom a kinai kajat, de emellett a kinai (nalam) kanyarban sincs. ha valaki fel tole, akkor mondom: felesleges felnie.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

En is szeretem a sushit. Itthon az Okuyamanal ettem belole eddig a legjobbat, a Kolosynal.
Ennel jobb sushi csak Tokioban volt (35.65964 139.69776), ha a kutyaszobor vagy a vasutallomas kornyeken jarsz, akkor erdemes ide is ellatogatni. HUPon talan erdekes lehet, hogy linearis motorokra tett talcan kapod a megrendelt kajat, eleg hi-tech megoldas. :) (kicsit ehhez hasonlo megoldas)

Amit meg tudok ajanlani, az a baszk kaja. Ezt San Sebastianban sikerult kiprobalni (kb. 43.32370 -1.98350, Sport Bar asszem a neve), es nagyon hasonlo a sushihoz, csak itt apro baguette karikak adjak az alapot rizs helyett, es a rajta levo tengeri herkentyuk egy reszet megsutik.

Persze nem tartom kizartnak, hogy az emlitett helyeken kivul mashol is kapsz jot. Pesten pl. a Bambuszligetbe mentunk mindig torkos csutortokon. A Wasabi sem rossz, de szarazabb az Okuyamanal, es kb. 2 percre van egymastol a ketto gyalog. A Maguro is kb. rendben van. Az Akademianal is van egy, az ar-ertek aranyban elmarad a tobbitol (Tokio vagy Kyoto.. egyikrol atneveztek a masikra, nemtom most melyik nevet hasznalja).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Na pont ezt akartam irni!

En is sokaig idegenkedtem a szusizastol, de nagy makom volt, hogy az altalad is emlitett, Kolosy ter melletti Okuyamaba cipeltek vegul el. Egy igazi japan oreg csinalta a kajakat, oszinten meglepodtem, hogy ez ennyire jo. Meg is vilagosodtam, hogy miert kattognak annyit ezen a teman a "lokott japanok", tenyleg egy kulon vilag nyilt meg, pedig egy alkalom nyilvan a jeghegy csucsara sem eleg. Azota tobb helyet probaltam, de hasonlo szinvonalat csak egy svajci helyen tapasztaltam es ott sem konzisztensen! Igaz, hogy az Okuyama-ban is csak egyszer voltam...

Ahogy irod is, a kozismert pesti szusi-lanc is nyitott egy egyseget a Kolosy mellett, nem osszekeverendo! Sokkal puccosabb, gondolom meg futoszalag is van (mint a korutnal levo boltjukban), de nem egy liga. (Legalabbis ezt mondtak a szusi barat haverok, en nem probaltam.)

egy fokkal olcsóbb az Okuyama no sushinál, de szintén full autentikus a Komachi a belvárosban (bár ott sushit még nem ettem, lehet, hogy nincs is, a ramenek miatt éri meg elmenni). ajánlom még a Wokame-ban a a füstölt angolnás és sárgafarkú halas nigiriket.

az öreg japán úr pedig még mindig tolja, hiszen övé a hely :)

Apró helyesbítés: nem kínai, hanem japán :)

Budapesten ajánlom a momotaro-t, ugyan nem tudom, hogy van sushi-juk, de én a rámen miatt járok oda, ha arra járok...

"Apró helyesbítés: nem kínai, hanem japán"
Parse error.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

nem ertetted

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

de már értem. :)

A sushi kinai eredetu etel.

akkor már inkább dél-kelet ázsiai :)

Nekem egy túltolt céges bulin volt hozzá szerencsém először. Egy japán pasi csinálta, de rajtam kívül senki nem evett, így én odaültem vele szembe (ő mondta, hogy tegyem ezt) és pakoltam az arcomba ahogy készítette. Vagy 2 kilót megettem :-)
Azóta abszolút kedvenc. Én is próbálkozom vele néha házilag, de jobb, amikor nem én csinálom.

Én is szeretem a sushit, de igyekszem nem gondolni arra, hogy ki milyen kézzel tapicskolta össze azt a rizst, hogy összeálljon.

--
trey @ gépház

Ki nem szarja le... :-)

Amiről nem tudsz nem fáj :)
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nagyjából az a helyzet ezzel, mint az összes olyan étellel, amit nem készételként veszel meg a boltban. Mert azokhoz legtöbbször csak akkor ér ember, amikor a becsomagolt árut felteszi a boltban a polcra. A többi esetében a termelő, a szállítók, az eladó és a szakács is megfogdosta. A főtt rizst jó eséllyel már csak a szakács fogdossa meg. Ha ezt nylon kesztyűben teszik, akkor máris nyert ügyed van.

Másrészt a sushihoz való rizs megfőzve már eleve ragacsos, de még belekevernek néhány „adalékanyagot” (pl. mirin vagy sake, cukor), amitől még ragacsosabb lesz, tehát a tapicskolás kb. annyit jelent, hogy el kell simítani az algalapon a rizst.

+1 a sushi-ra! Havonta egyszer legalább szoktunk rendelni a Yamato-ból (BP). Sok munka volt az asszonyt rábeszélnem az első kipróbálásra, nagyon idegenkedett tőle ("hát de az nyers, fúj!"), de ahogy leküzdötte az elsőt a vacsora vége az lett hogy mikor rendelünk legközelebb :D A titok az, hogy nem szabad neki megmondani mi az, csak miután megkóstolta. Igy már etettem vele polipot, angolnát ...stb.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az angolnák említés elég magas labda, inkább nem is csapom le :)

A szusi-val nekem csak annyi bajom van, h.
- tengeri hal, fukusima óta mérhetően nőtt a tengeri halakból kimutatható sugárszennyezés. Ha nem kilóra falod a szusit mindennap, akkor is.
- nyers tengeri hal, amiben elég dúrva élősködők maradnak életben, azaz utána benned is. Jobb a nyers kaját hőkezelni. Tatár beefsteak dettó, gyerekkoromban szerettem, de ma már nem enném meg.

Amúgy szeretem én is, csak hát a fenti 2 néha elveszi az étvágyamat tőle.
--

Ilyen fenntartásaim nekem is vannak néha, mert mint köztudott nincs tengerünk, hogy friss legyen a hal :D A Balatonban meg nem nő ám hekk, nem hogy lazac :D

Igazából mindig leküzdi a sushi okozta endorfin :D
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az a sugarszennyezes egy nagy semmi a tengeri halakban felgyulo nehezfemekhez kepest. Minel feljebb van a taplaleklancban, annal durvabb a koncentracio. Ha megeszed, te vagy a csucson...

Vannak olyan érzékeny műszerek, amivel már nagyon kis sugárzás növekedést is ki lehet mutatni. A kérdés az, hogy az emberre károsnak minősített értékhez képest mekkora a megnövekedett érték. Vagy a mindenhol mérhető háttérsugárzáshoz képest.

Fukusimához képest nagyon előnyös helyen vagyunk. Ugyanis Európába többnyire az Európa környéki vizekből, illetve Argentina és Brazília vizeiből kerülnek a halak. (Sőt az algák többsége is.) Így a sugárszennyezés szempontjából sokkal jobb a helyzet, mintha Amerika nyugati partjairól kapnánk a halakat. Tehát nem ázsiai „származású” lazacot, vagy tonhalat fogsz kapni a sushidban.

A zöldségekben és gyümölcsökben is rengeteg dúrva élősködő maradhat életben. És azokat sem mindig főzve eszed meg. Bár egy főtt görögdinnyét biztosan megkóstolnék. :-)

Idézet:
Bár egy főtt görögdinnyét biztosan megkóstolnék. :-)

Olyat én is. Sárgadinnyéhez már volt szerencsém, kicsivel 50 fok alatt lett kész, de finom is volt!

:D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Finom meg minden, de legtöbb helyen egy vagyont elkérnek ezekért a rizsfalatokért. A Tokyo japán étterem tetszik viszont mert all you can eat.

fujirestaurant.hu

(a legjobbnak mondott Bp-en, cserébe valószínűleg a legdrágább is)
--

koszonom mindenkinek, en Debrecenben elek. ellenben ha az itteni sushi etterem nem lesz megfelelo, havonta egyszer megiscsak felmegyek Budapestre fokent ezert. komolyan. ha nem jon be, majdcsak lesz valahol valami. ha mas nem, kethavonta atmegyek Ausztriaba. legalabb “kirandulunk” egyet. 5 ora alatt ott vagyok, a csaladom imadja, en is imadom raadasul szeretek jokat enni. legalabb lesz urugy :)

tenyleg koszonom!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS