Windows update - van valami log?

 ( gee | 2018. július 7., szombat - 16:56 )

A céges gépemen Windows van. Szeretnék rá tenni egy Linux subsystem for Windows dolgot.

A weben talált dokumentáció szerint, ha a Fall Creators update utáni Windowsom van, akkor csak kiválasztom, hogy melyik disztribúciót kérem a Windows Store-ból, és kész. Korábbi rendszerekre csak Ubuntu tehető, amit már nem tartanak frissen, szóval telepítés után rögtön frissítéssel kell kezdeni.

Mivel a magán laptopomon Debiant használok, úgy gondoltam, erre a gépre is azt kéne tenni. A doksit követve ellenőriztem a verziót, kiderült, hogy még a Fall Creators update előtti verzióm van.

Volt ott egy link, hogy ezzel a Windows Update Assistant nevű programmal tudok frissíteni. Letöltöttem, elindítottam. Azt mondta, hogy bizony nem az legfrissebb verzióm van, 1803 a friss, nekem meg 1703 van.

Jó, akkor frissíts!

Dolgozott, molyolt, letöltött, újraindított számolta a százalékokat, telt az idő. Aztán egyszer csak befejezte a munkát.

Megnéztem, hát, még mindig ugyanaz a verzió van fent, mint korábban. Megpróbáltam másodszor, ugyanaz.

Honnan lehet megtudni, hogy mi történt?

Gondolom, valami miatt nem volt sikeres az update ezért visszaállította a korábbi állapotot. De érdekelne, hogy mi volt a gond, hátha elhárítható.

Mondjuk azért egy értesítésnek örültem volna, hogy hé, paraszt, nem sikerült egyébként az update, amire itt vártál két órát.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

C:\Windows\WindowsUpdate.log

hát, W10-nél ez már nem ilyen egyszerű, mert egy elég elvetemült ETL formátumba logol, amit utólag lehet a régi LOG formátumra hozni:

https://www.tenforums.com/tutorials/67283-read-windows-update-logs-windows-10-a.html

https://blogs.technet.microsoft.com/charlesa_us/2015/08/06/windows-10-windowsupdate-log-and-how-to-view-it-with-powershell-or-tracefmt-exe/

https://support.microsoft.com/en-us/help/4035760/understanding-the-windowsupdate-log-file-for-advanced-users

a varázsszó: Get-WindowsUpdateLog (de csak aktív internet kapcsolattal kezd el dolgozni)

TiLK

Igen, idáig eljutottam az előző kommentben írt fájlban talált szöveg alapján.

A gond az, hogy gyakorlatilag nem tudom azonosítani még azt se, hogy hol kezdődött, sem azt, hogy a számos hiba közül melyik vetett véget az upgrade próbálkozásnak.

Gondolom minden info ott van, csak nem értek a Windowshoz annyira, hogy értelmezni tudjam.

Egyedül azt találtam meg, hogy változott az elektromosság állapota, de ez se sokat segít, mert azt tudom, hogy egyszer feldugtam a laptopot a töltőre, amikor ő azt mondta, hogy akkor letöltötte a cuccot, és hagyjam a gépet bekapcsolva a töltőn, majd ő elmolyolgat vele.

Ezzel szemben volt valami 4-5 power esemény, szóval még azt se tudom, melyik volt, ami nekem kellett volna.

Legközelebb majd úgy tesztelek, hogy megnézem, mikor indítottam, mikor fejezte be, és akkor majd legalább azt tudom, a log melyik részét kéne nézni.

Ha már nincs olyan bejegyzés, hogy na, most akkor jött az upgrade-eljük a Windows10 rendszert, szóval nekilátok. :-)

Ha végképp nem megy, akkor még mindig ott van az opció, hogy win 10 telepítő letölt media creation tool-al, elindítod a telepítőt és telepítési opciónál kiválasztod a frissítést. Ekkor felmászik a 1803, majd esetleg még felrakod a júniusi comulative update-et, illetve talán még volt a 1803 kiadása óta 1-2 frissítés (a comulative-el együtt talán 4) és naprakész a rendszered.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Érdekes. Lehet, hogy megnézem, csak nem tudom, hogy ez mivel jár.

Ez egy céges gép. Ha a telepítőből kiválasztom a frissítést, az nem fogja felülcsapni a céges beállításokat?

Nem szabadna neki. Mi cégnel a Win7-Win10 upgrade-eket is így csináltuk (ami azért nagyobb volumenű, mint a 1703-ról 1803-ra upgrade), mert 1-2 megás hálón az örökkévalóság+1 napig tartott volna a telepítőt leráncigálni. Ez durván 200+ gépen történt meg és 2-3-at leszámítva (ezeknél is intel vga driver miatt) nem volt gond.

Gyakorlatilag ha nincs inkompatibilis drivered, akkor fájdalommentesnek kell(ene) lenni.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

OK, köszi, majd megnézem, hogy így sikerül-e.