Fejlesztői telefon

 ( _Franko_ | 2018. június 28., csütörtök - 19:13 )

Szóval van egy Nexus 5X telefonom, amit alapvetően használok is, de Developer Preview van rajta, mert ezen tesztelek Android fejlesztéseket is...

Kettő probléma állt elő:
1, a Google erre nem ad ki több Developer Preview verziót, szóval nem fogom tudni arra használni, amire szeretném.
2, meghalt a mikrofonja.

Tudtommal ezek között tudok válogatni: https://developer.android.com/preview/devices/

Essential Phone ~ £500
Google Pixel ~ £300 (Certified Refurbished)
Google Pixel XL ~ £300 (Certified Refurbished)
Google Pixel 2 ~ £650
Google Pixel 2 XL - £850
Nokia 7 plus - £350.00
OnePlus 6 - £550
Oppo R15 Pro - ???
Sony Xperia XZ2 - £650
Vivo X21UD - ???
Vivo X21 - £650
Xiaomi Mi Mix 2S - £550

Na, én ~ 100 ezer forintot szánnék erre, szóval a £300 körüli telefonok maradnak a szórásban, 200-300 ezer forintot nem szeretnék adni egy telefonért... :)

Szóval marad a refurbished Google Pixel vagy a Nokia 7 plus. Én a Google felé hajlok... de a Pixel és Pixel XL csak egy évvel későbbi, mint a Nexus 5X, de sehol nem találtam információt arra, hogy meddig marad benne a Developer Preview programban... ugyanez igaz a Nokia 7 plus telefonra is. :/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

https://support.google.com/nexus/answer/4457705

Eszerint 2018 októberig garantált az android update. A Nexus szériából kiindulva, úgy vélem a Google most sem viszi majd túlzásba, a garantált utáni frissítést.

Ez is hasznos információ, de engem a Developer Preview jobban érdekel, mint az, hogy megkapja-e a normál frissítést (nyilván ha már nem kapja meg, akkor a DP-t se). A Nexus 5X a P-t már nem kapja meg, mint Developer Preview, de elvileg megkapja, mint normál frissítést. Szóval a Nexus 5X 2017 szeptembere után nem garantált, hogy kap frissítést, ennek ellenére jöttek még a normál frissítések.

Ami nekem most kérdés, hogy a Google Pixel kap-e Developer Preview-t a P után... lehet, hogy nem... :/

A OnePlus éppen ma hosszabbította meg egy évvel a biztonsági frissítéseket az összes telefonjára: https://forums.oneplus.com/threads/oneplus-software-maintenance-schedule.862347/

Nem biztonsági frissítés a kérdés, hanem a Developer Preview. Az, hogy ha kijön egy új Android verzió, akkor néhány héttel korábban ki tudjam próbálni, hogy mennek-e az alkalmazásaim rajta.

A logika e mögött a hozzászólás mögött az volt, hogy ha még az eredeti OnePlus 3 is kapott 1 plusz évet, akkor a most megjelent OnePlus 6, ami biztosan kap majd developer preview-t, vélhetően elég sokáig fog developer preview-t kapni.

Alapvetően az a problémám, hogy bőven elég lenne egy Nexus 5X tudású telefon (sőt, igazából egy Samsung Note 2 is elég lenne, ezen tesztelem az alsó végét az Android verzióknak), de csak combos és erős telefonok vannak... lehet, hogy nem úszom meg, hogy többet adjak ki, mint amennyit szerettem volna. :/

+1 a Nokia 7 plus-ra. Kollégám vett és nagyon elégedett, Nexus 5x után. Tiszta oreo van rajta és pár nap eltéréssel kapja a frissítést google-től mint a Nexusok.

A kérdés az, hogy meddig kapja a Developer Preview-t... :)

...mert a Nexus-ok nem kapnak több DP-t és egyre inkább úgy néz ki, hogy újabb verziót sem. Nem akarom tökön^W lábon lőni magam azzal, hogy veszek most egy új telefont, ami ugyanarra a sorsra jut, mint a jelenlegi Nexus 5X.

Hülye kérdés (rejtett fél-off): tudom, hogy nem az igazi, de egyáltalán nem járható út az emulátorban developer preview-n tesztelés? Vagy amazon device farm-ban? Ha már csak developer preview-n tesztelés.

Emulátorban maximum a közönséges UI tesztelhető, arra nagyjából jó, de egy játék - főleg, ha akció-ügyességi és szenzorokat is használ - már nem igazán. És mostanában egy csomó szopás volt az Oreo-ból is, a Google meg azzal szopat (mondjuk érthető okokból), hogy API 26 lehet nemsokára már csak a feltöltött alkalmazás minimális verziója.

Nagy tragédia nem szokott történni azért a Developer Preview kapcsán, de azért bukott már ki szopás belőle... szerencsére az Oreo nem terjed annyira még.

Ok, a játék az más, azt hittem nem ilyesmiről van szó. Viszont az amazon device farm-on sem tudom milyen képfrissítés van.

Egy ideje rábuktam a játékfejlesztésre... más élmény, mint a szokásos taposómalom. :D

minSdkVersion != targetSdkVersion

Én ezt nagyon jól tudom. Te meg azt nem tudod, hogy ha például a minSdkVersion 14 és a targetSdkVersion 26, akkor az alkalmazás másképp viselkedik a 14 - 26 közötti tartományban, attól függően, hogy milyen verzión fut.

Például:
- 4.x-5.x esetén még lehetnek színes ikonok a notification sávban, 6.x felett már csak fekete-fehér lehet az ikon és ha színes ikonod van, akkor abból kontúrok maradnak
- 8.x alatt a notification jól működik, 8.x és utána pedig a teljesen átdolgozott notification-t kell használnod (channel és schedule), különben nincs notification
- és még folytathatnám a sok apró kis szarsággal

Szóval minél nagyobb a minSdkVersion - targetSdkVersion tartományod, annál több szopás lesz, amit egyrészt le kell fedned teszteléssel, másrészt pedig tele kell tömnöd az alkalmazást mindenféle support és compatibility szarsággal... vagy két alkalmazást kell fejlesztened, egyet a 14-22 és egyet a 23-28 közé. Sajnos a minSdkVersion nem nagyon emelhető még a 14-ről, mert sok érdemleges különbség nincs a 14-19 között és a 4.x még mindig 10-12 százalék körül van.

Azt akartam írni, hogy kérdezz rá Google-nél, de ahogy nézem furfangosan kikerülték a lehetőséget:

How do I get help with Android and Wear OS by Google beta versions?
As this is a beta program, there are no official support channels available. Post your question on the Google+ community and a fellow community member may assist you.

G+

Please remember that posts like the following will be removed and take our time away from what we really need to be doing here:
1. Posts related to anything other than Pixel
...
Other devices (not supported here)

Ha tutira akarsz menni akkor Pixel 2. Ha jol tudom annak 3 ev a sw updateje....
En is ugyanebben a helyzetben vagyok. Neztem youtube videokat a nokia 7 plus, OnePlus 6 Android P beta-krol es hat nem epp ugyan az (foleg a UI)
En mar megfogom varni a Pixel 3-ast es valosziunleg beruhazok egybe, nem szoktam telot cserelni evenkent.... Btw hatha jon egy normal aru Pixel 3-as is.... Mintha volt szobeszed rola....

Évente én se szoktam cserélni, a Nexus 5X két éves múlt... hm... lehet, hogy Pixel 2 lesz ebből... de ennyit nem akartam kiadni a telefonra... :/

Rágódtam egy kicsit a dolgon... hajlok a Nokia 7 plus irányába... van valakinek erről tapasztalata, véleménye? Idén tavasszal jött ki, része az Android One programnak, pure Android van rajta, talán két éven át még benne lesz a Developer Preview programban is... :/

Xiaomi A1 vagy A2 is játszik szerintem, ugyanúgy Android One programban futnak mint a Nokia.
--
openSUSE - KDE user

A Developer Preview programban nincs benne...
--
https://iotguru.live

Nekem Nokia 5-m van, nagyon meg vagyok vele elégedve.

Ha ilyet veszel, mesélj már majd róla pls, mert én is ezen gondolkozom.

Mindenképp, de még mindig gondolkodom... :/

Azok az opciók vannak, hogy
1, a meglévő Nexus 5X mikrofonját az alaplappal együtt kicserélik márkaszervizben, plusz kap új akkumulátort, ami összesen 80 ezer forint;
2, a meglévő Nexus 5X mikrofonját a Fusi és társa béténél kicserélik 15 ezer pénzért, amire garanciát nem vállalnak és tesznek bele kínai akkut, 12 ezer pénzért;
3, megveszem a Nokia 7 Plus telefont, ami nagyjából 130 ezer pénz; a mikrofonhibás és akku-gyenge Nexus 5X pedig megmarad tesztelési célokra.

Ma délután megtapogattam, hogy milyen a Nokia 7 Plus, nagyjából jónak és masszívnak tűnik, annyi plusz van még benne, hogy bele tudom tenni az angliai SIM kártyámat is, nem kell két telefont vinnem magammal.

Alszom rá egyet, de szerintem ez lesz a befutó.

Gyári akkumulátor + mikrofon csere bruttó 18.000Ft munkadíjjal.
Ez se kevés mondjuk egy régi telefonért, szerintem is inkább új telefont vegyél garanciával.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

"Gyári akkumulátor + mikrofon csere bruttó 18.000Ft munkadíjjal."

Hm... ez azért kedvezőbb, mint a ~30 ezer. Ezt hol? :)

"Ez se kevés mondjuk egy régi telefonért, szerintem is inkább új telefont vegyél garanciával."

Alapvetően nem a garancia a probléma, hanem az, hogy a Nexus 5X kiesett a Developer Preview programból.

Garancia 2év vs. 1év
Garancia hivatalos vs. bolti

Tudom. Csak ha garanciális ügyed akad, akkor a kis szopás és a hatalmas szopás között tudsz választani, ami abból is látszik, hogy a 2 éves nemzetközi gyártói garancia helyett csak 1 éves garancia van és az is bolti. Nem véletlen, hogy a garancia feltételeit annyira nagyon eldugják ezek az oldalak...

Egyébként a legolcsóbb itt: http://gsmotthon.hu/mobiltelefon/nokia-7-plus-dual-sim-4gb-ram-64gb/fekete-rez

ki intézi a garanciáját itthon?

Az 5x kapcsán full pozitív tapasztalataim voltak az LG szervízzel, egy magyar számla alapján javították kérdés nélkül a cuccot.

Időben és hozzáállásban is változó a garancia. Az LG éppen jó kedvében volt.

Ezt csak megerősíteni tudom. Nekem is ez volt a lejárt bolti gari után az LG megjavítattata, mert ők két évet vállalnak számla ellenében.

Fél napos tapasztalatok: fasza. Amit a Nexus 5X tud, azt tudja, kicsit gyorsabb, több hely van rajta, több memória van benne. Nagyobb. Először furcsa volt, most meg a Nexus 5X furcsa, hogy jé, ez de kicsi. :)

18 wattos a töltője, fél óra alatt felnyomja nulláról teljes töltöttségre... lemeríteni pedig azért nehéz, pedig egész nap basztattam az átköltözéssel.