<$150 3d nyomtató tapasztalatok

 ( cherockee | 2018. június 10., vasárnap - 9:49 )

Érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata $150 alatti 3d nyomtatók valamelyikével?

Tapasztalat nélküli, $300 feletti áron levő nyomtatóval rendelkezők önmegnyugtatása nem annyira érdekel, igen, nyilván ezek rosszabbak. Viszont nehezen hiszem el, hogy mondjuk nem érik el a 2-3 éve $300-500 árkategóriában levő gépek tudását, amire viszont akkor szintén igaznak kell lennie, hogy ócskák. És a mostani $300-osra is, ...

Első sorban az érdekelne, hogy ha valaki kb. semmit nem tud a témáról, nem kíván fórumokat túrni hetekig, el tud-e indulni egy ilyen kit-el. Látom, hogy ezek se tökéletesek, youtube-os videókban látom, hogy "rakj mellé ventillátort, hogy ne szálasodjon", és "volt gyárilag hibás alkatrész benne" azért előfordul.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Indulásképp ezt olvasd el. Érdemes a kolléga többi 3D nyomtatós cikkét is átfutni.

Én a 250-300 dolláros mezőnyt nézegettem: Tevo Tarantula, Creality CR-10, stb.

Köszi a linket, megnézem a cikkeit, nekem az jött le a linkelt cikkből, hogy ez így kb. pont az, amivel el lehet indulni. A teszt nyomtatvány a végén nem sok részletből áll, de amit látok rajta, az nekem tetszik. Az összeszerelés kapcsán a változásokat kb. vártam a kínaiaktól, mármint hogy nem is az van a dobozban, ami az útmutatóban, változik a felépítés gondolom, mert open source project dobozosított verziója, ez van.

A 250-300 dolláros irányt pont azért akarom elkerülni, mert kb. 30-40e Ft-ot még szánnék rá, többet nem. Az se zavar, ha a 30e Ft-os készülékre ezt azt még rá kell nyomtatni, két csapágyat kicserélni, ..., és úgy jön ki 40-re, csak tudjam, hogy mit kell csinálni, legyen egy konkrét tutorial. Valamelyik típusnál láttam említve, hogy nincs hot bed rajta, de beköthető, mert konkrétan a helye meg van építve, gondolom csak spóroltak. Ezzel együtt tudok élni, majd később bővítem, ha 30+10 alapból mondjuk, hot bed x e Ft, gyárilag ugyan ez egygben meg mondjuk lenne 50e, ugyan ott vagyok.

A külföldi review-ek alapján nekem úgy tűnik, hogy megéri a 300 dolláros mezőnyben nézelődni, mert állítólag pontosabb a nyomtatás, legyen szó akár a Tevo Tarantuláról, akár a Creality CR-10-ről.

Én egyébként még azért nem vettem, mert volt fontosabb, de elképzelhető, hogy az idei karácsonyi pihenős időszakra már szerzek majd valamit.

Pont azért is célzok most a $150 körülre, inkább alá menő készülékekre, mert szerintem nagyon sok célra már ez a pontosság is elég. Itt nem a 150 vs 200-ról van szó, azért 2x-es szorzóért el is várom a jobb minőséget. Csak ez olyan nekem, mint a telefon vásárlás, hogy egyszerűen nem találok olyan felhasználást, ami 100e feletti készüléket igényelne (kivéve a vízállóság), ha meg már csak a tényleges mindennapi igényt nézem, kikötök 50 alatti készüléknél.

Igen, az említett 2 típus nekem pont ezért tetszik. Oké, dupla áron van, de nem plexi a legtöbb alkatrész, tehát nem kell félni attól, hogy ha picit túlhúzol egy csavart, akkor reped. (Ha meg nem húzod meg eléggé, akkor lötyög.)

Én a 150-es kategóriával vagyok úgy, hogy legyen inkább egy 300 dolláros elsőre, mint egy 150 dolláros, amire még 150-et rá kell költeni.

De nyilván kinek-kinek ízlése szerint. Azért majd egy review jöhet a választott 3D nyomtatóról. :-)

A 150 dollár teljesen szubjektív választás, simán megértem, ha valaki 300-at akar rászánni, valahol azon a ponton látom, hogy már azért nagyon széles választék van, gondolom egyik csak tényleg nagyon jó. Viszont, én tényleg kb. ezt az összeget látom a "hát ennyim csak van rá, ha még nem is kihasználható / megtérülő" összegnek, és kb. tényleg a youtube-os videókból azt látom, hogy ezen a ponton már vannak tényleg jó alternatívák.

Szintén felmerült persze az, hogy a váz törékenysége azért probléma lehet, bár azt látom, hogy ahogy a kollega is írta, ha nem ész nélkül atomból csavaroz valaki, akkor nem olyan könnyen törik (persze akkor meg mozog, de majd lassítok, ésatöbbi). Felmerült bennem az is, hogy milyen áron lehet itthon helyben vágatni fém lapokat, vajon olcsóbb-e, mint rendelni kintről, postázás mennyire súly érzékeny kintről, ...

Review mindenképp lesz, de nem szeretnék tényleg annyira belemászni, csak hirtelen lett több dolog is, amit nyomtatással úgy látszik meg lehetne oldani, kb. a 20-30e ár megtérülne már.

Az Ender-3-at láttad?

Néztem, de a tarantula is hasonló felépítésű, pont pár dollárért többért látom, hogy már a fém váz sem elérhetetlen.

Nekem (is) egy Anet A8 van. Kb. már egy éve használom. Néhány tapasztalat:

- Kipróbáltam a hozzáadott szerszámokat, azzal is össze lehet rakni. A saját szerszámokkal könnyebb. Viszont ha megörülsz, milyen jó, hogy szerszámot is adtak hozzá, akkor nem biztos, hogy bármelyik kit jó választás lenne. Ugyanis ez valószínűleg azt jelzi, hogy nem szoktál szerelgetni, azaz nincs meg a rutinod. Például abban, hogy egy csavart mennyire szabad meghúzni. A neten elég sokan panaszkodtak, hogy eltört az akril keret összerakás közben. Tippem szerint azért, mert túlhúzták valamelyik csavart. Szeretem a marokcsavarhúzokat, de direkt nem használtam azt, mert azzal nagyon könnyű túlhúzni a csavart. Egy vékony nyelű műszerész csavarhúzó sokkal jobb választás az ilyen munkához.

- A pendrive-on lévő összeszerelési utasítás az én példányom esetében korrekt volt. De ugye ez 1 évvel ezelőtt volt.

- Néhány csavar, néhány anyába nem ment bele. Ezt sejthették Kínában is, mert némelyik típusból eleve többet csomagoltak.

- Az akril keret miatt nem annyira masszív, mint egy fémvázas modell. Bár az olcsóbb készülékek között bőven lehet olyan fémvázasokat találni, amiből a fémház ellenére kispóroltak néhány merevítőt, így is hasonló merevségűek lehetnek. Jó hír, hogy van egy rakás projekt az Anet A8 merevítése témakörben.

- Sokan panaszkodnak a tápegységre, hogy alulméretezett, és nagyobbra kell cserélni. Papíron 30 A-es (12 V-on). Hosszabb időn keresztül teljesítménymérőbe volt dugva, és a maximális teljesítményfelvétele 195 W volt. Ami 12 V-on ~16 A-t jelent, ha 100%-os hatásfokkal számolok. Szerintem ezt azért bírnia kell az eredetinek is. (Nálam bírja is.)

- Sokan panaszkodnak a bed csatlakozójának „gyengeségére”, és a cseréjét javasolják, mondván nem bírja a nagy áramot. A bed 40 W-os, ami durván 3 A-es áramot jelent. Ránézésre ezt a csatlakozónak bírnia kell. Szerintem a probléma az, hogy a bed mozgás közben a csatlakozó kábel folyamatosan mozog, és ez a mozgás átadódik a csatlakozóra is. Egy idő múlva kilazul, kontakthibás lesz a csatlakozó, és ez okozhatja a hibát. Ha már megtörtént a baj, akkor csak a csatlakozó cseréje segíthet. Nálam az első „upgrade” a bed kábelvezetőjének kinyomtatása és beépítése volt. Ekkor a csatlakozó két fele egymáshoz képest, és a bedhez képest sem mozog, így nem is lesz kontakthibás.

- Sokan panaszkodnak, hogy a bed meghajtó áramköre túlmelegszik. Ezért külön modul beépítését javasolják. Vettem is egyet, de még mindig a fiókban van. Szerintem ez az előzőleg tárgyalt problémához kapcsolódik. Azaz a hibás érintkezés miatt megnő a bed áramfelvétele, amit aztán a meghajtó nem sokáig bír.

- Van egy rakás információ, hogy mit hogyan lehet még javítani rajta. Azt azért érdemes észben tartani, hogy ha mindent megcsinál az ember, amit javasolnak (teljes elektronika csere, extruder csere,…), akkor kb. ugyanannyit fog rákölteni, mint amennyibe került. Én kifejezetten használati tárgyak, tartók és hasonlók készítésére vásároltam, így nem nagyon gerjedek arra, hogy újabb 150 dollár ráköltése után esetleg már dísztárgyak nyomtatására is alkalmas lenne. Mert akkor eleve vehettem volna egy 300 dolláros készüléket, ami már lehet, hogy gyári állapotában is képes erre.

- Ami nagyon gagyi: a filament tartó. Nálam ezt volt a második upgrade. Egy csapágyas verziót készítettem.

- Egy előnye mindenképpen van a kitnek: Te szerelted össze, így egy esetleges hiba esetén nem okoz gondot a hibás részegység kicserélése.

Köszi a tapasztalatokat!

- kinyomtatható upgrade-eket én személy szerint bevállalhatónak tartok, az pont az a szint, amit ahogy írtad, a kit összeszerelése kapcsán is, meg kell tudnia csinálni valakinek, aki ezt veszi, ez van az árban

- ha megosztanád a tapasztalataid, hogy konkrétan miket nyomtattál hozzá, szerintem segítene sokaknak, vagy ha valami konkrét listán mentél végig, az is jöhet

- kérdés: milyen anyagokat használtál nyomtatásra, mire képes, mire nem? találtam ellentmondásos adatokat az A8 kapcsán pont

- beállítások: volt szükség bármilyen beállítás módosítására, és ha igen, milyen tutorial-t javasolnál? gondolok itt arra, hogy egyik youtube videóban említették a sebesség csökkentésével javuló minőséget, másikban általam nem érthető paraméterek állítását javasolták, gyári állapotában mennyire volt használható az eszköz?

Ezeket csináltam meg:

- https://www.thingiverse.com/thing:1874802
- https://www.thingiverse.com/thing:2162266
- https://www.thingiverse.com/thing:767317
- https://www.thingiverse.com/thing:2591414
- https://www.thingiverse.com/thing:1872162
- https://www.thingiverse.com/thing:1954001
- https://www.thingiverse.com/thing:2134843
- https://www.thingiverse.com/thing:1669312

Eddig még csak PLA-val használtam, így tapasztalataim csak arról vannak. A bed-et az első rétegnél 65 °C fűtöm, után 60 °C-ra visszaveszem (a slicerben állítható). Nagy „irodalma” van, hogy mit tegyünk a bed-re. Sokan üveget használnak. Szerintem: Jó, mert egyenletes a felülete. Rossz, mert rosszul vezeti a hőt, és nem tapad meg rajta meleg filament. Ez utóbbi miatt sokan ragasztót kennek rá. Ami jó, mert rátapad a filament. És rossz, mert utána nehezen akar lejönni róla.

Amikor megvettem a készüléket, akkor erről el is felejtkeztem. így az összeszerelés után ott álltam, hogy akkor most mit tegyek rá. A gyárilag rajta levő ragasztószalag már ránézésre is vicces volt, így azt egyből leszedtem róla. Jobb ötlet híján, egy kb. A4-es méretű nyáklemezből vágtam le egy darabot. Így kb. másfél cm-rel keskenyebb mint a bed, de ez eddig még nem okozott problémát. A réz felével lefelé raktam a bedre és iratcsipesszel rögzítettem. Az üvegnél mindenképpen jobban vezeti a hőt. Ragasztó nélkül is ráragad a PLA. Ha a nyomtatás után visszahűlt kb. 45-50 °C-ra, akkor könnyedén, segédeszköz nélkül is levehető a kinyomtatott tárgy. Ha ezt nem akarom megvárni, akkor egy spaklival veszem le. Ha a magassághoz képest kicsi a bed-del érintkező felület, akkor brim-et is nyomtatok, mert az megnöveli a tapadási felületet.

Nyomtatás előtt, egy szemüvegtörlő kendővel (Lidl) áttörlőm a nyáklemez felületét, hogy ne legyen poros. Több karbantartást nem nem igényel, még mindig az „eredeti” nyáklemez van rajta. A dolog érdekessége, hogy később a neten keresve találtam még egy embert, aki nyáklemezt használ.

Az első néhány nyomtatásnál (kábelvezető, filamenttartó, merevítő) a gyári firmware-rel használtam, nem módosítottam a beállításokat. Utána áttértem Marvin firmware-re. Azt is a gyári beállításokkal használom. A sebességet a slicer programban tudod állítani. A Slic3r Prusa Edition programot használom. Ha gyorsabban nyomtatsz, akkor a keret mozgása miatt enyhén hullámos lehet/lesz a felület. A hullámosság a nyomtatás sebességének csökkentésével elvileg szintén csökkenni fog. Viszont tovább tart a nyomtatás. Amiket én nyomtattam, ott nem volt zavaró ez a hullámosság, így maradtam az eredeti beállításoknál.

Köszönet, elsőre nem is látok más kérdéses részt, kb. ezt vártam, hogy lesz vele teendő, de ez azért elég tiszta kép arról, hogy mit kell tennem.

Még egy dolog: Sokak szerint hangos a nyomtató (nem csak ez, hanem általában mindegyik). Ehhez a lineáris csapágyak cseréjét javasolják, ilyen típusra. Összesen hét darab kell belőle az Anet A8-hez. Már én is megvettem, hogy majd egyszer, ha nagyon unatkozom, akkor kicserélem. A régi mátrixnyomtatókhoz képest nem is túl hangos, így egyelőre még nem lépte át az ingerküszöbömet. :-)

Egyébként zégergyűrűvel van rögzítve a helyén. Így nem árt, ha van kéznél egy megfelelő fogó is.

Az ár nagyon változó, ugyanazt van hogy 150 és 300 közt bármilyen áron is árulják. Pár hónapja egy tevo tarantulát vettem szállításal és biztosítással együtt 160 dolcsiért gearbestről egy kuponnal, amit egy vlogger youtube videójánál találtam. Vannak időszakok, amikor gyakran találni élő kuponokat webshopokhoz.

A készlet korrektül be volt csomagolva, sok kicsomagolós youtube videót lehet találni. Ehhez egy hivatalos összeszerelő videó is van (egy vloggert kértek fel rá a kínaiak). Érdemes ilyeneket végignézni a papír útmutató mellett. Kiderülhet, hogy kell-e más szerszám vagy alkatrész, nameg a sorrendiség is érdekes lehet. Egyik végállás kapcsolót pl nem akkor szereltem volna fel, mint a videóban mondták, mert értelmetlen sorrendnek tűnt... aztán kiderült, hogy azért tette fel először azt, mert utána a csavarozás útjában és félig szét kellett bontanom a kocsit, hogy feltehessem rá utólag.

A vegyes fém és akril váz szimpatikusabbnak tűnt, mint hasonló árúnál a csupa akril. Összeszerelésnél az excentrikus csavarok, amik a kocsi kerekek pozícionálására jók, néha úgy tűnik, hogy adnak elég sok játékteret. Valójában az akrilban kicsit nagyok a lyukak és annak az oldalnak az összerakásánál is lehet nyerni vagy veszteni 1-2mm-t. Ami pont elég ahhoz, hogy lötyög vagy passzos a kocsi kereke.

Van néhány csavar, sarok erősítő, amiről sok youtube videó beszél ,hogy érdemes másikra cserélni, vagy nyomtatni erősebbet. Ezt még nem tettem meg. Az alsó 3 részből álló x, amiből a hosszabb a kocsi síne is egyben, ott érdemes lehet cserélni idővel a becsúsztatós rögzítőt sarok elemekre, hogy stabilabb legyen. A becsúsztatóst néha után kell húzni, mert kilazul. Plusz, mivel nagy a játéktér, így többedik próbálkozásra lesz derékszögű. Ez kb minden helyen igaz, kicsit most is csálé az y tengely rögzítése, mert valami nem pontosan derékszög még. De ettől a kisebb próbanyomtatások még egész jók lettek.

Ennél is láttam videókból, hogy érdemes légterelőt nyomtatni ventilátort feltenni a tárgyhűtéshez, ami valóban sokat segít. Plusz az lcd és vezérlő is kallódik a gép mellett, annak a váz tetejére való tartót nyomtattam. Az asztal állító csavarokra is jól jön nyomtatott nagyobb toldalék, hogy könnyebben fogható legyen.

Nameg a fogyó eszközökből érdemes kínából rendelni ezt-azt, pár dolcsiért vettem pl
- plusz hőmérő szenzorokat,
- plusz fűtőpatront
- fejre fúvókákat
- plusz ventit a tárgyhűtésre
- tartalék szíjat
...

meg majd csavarokat kéne vennem még, hogy rögzíteni tudjak plusz cuccokat.

Egyébként erdetileg egy corexy gépet akartam építeni. Csak ahogy kb összeszámoltam az alkatrészeket, meg a hozzá való kinyomtatandó alkartészeket, hát vettem egy ilyen készletet, amivel kinyomtathatom a másikhoz való dolgokat és átalakíthatom arra később akár.

Köszi! Hát most megleptél, hogy ilyen áringadozás lehetséges, megéri várni-figyelni látom.

Én semmiképp nem vennék plexi (angolul acrylic) vázú nyomtatót: előbb vagy utóbb eltörik. Annál még a festett rétegelt lemez is jobb. Nekem is van egy fa vázas nyomtatóm (Prusa i3 MK2 klón) és teljesen jó. Lehet, hogy nem néz ki annyira profinak, de szép nyomatot lehet vele készíteni.

Nem találkoztam még favázassal, nem túl mély a kutatásom, létezik jelenleg? Milyen árkategóriában? A fa "hibogása" kisebb mint a plexié, vagy nagyobb?

Vannak ilyenek 150 USD körül, Prusa i3 Pro W vagy Prusa i3 Wood Frame néven keresgélj, az Alin találtam 2-3 darabot.
Mi az a hibogás? :) Kérlek, definiáld!

Hibogás (nem általánosan, hanem a fenti esetben): nyomtatás közbeni kilengésre gondolok itt, amitől ha jól értem a nyomtatás pontatlanságának egy jelentős része származhat. Fa váznál csökken ez?

Szerintem ebben az árkategóriában a pontatlanságot inkább a megnyúló szíjak, nem párhuzamos/merőleges tengelyek, lötyögő lineáris sínek, nem kalibrált száladagolás, pontatlan hőmérő vagy rendkívül rosszul beállított PID okozza (plusz amit még kifelejtettem).
Magyarul a fa vagy akril váz hibogása nem jelentős. :)

+1 a nyomtató elhelyezésénél vedd figyelembe:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1352231013005086

"5. Conclusions
In this work, we present some of the first known measurements of which we are aware of UFP emissions from commercially available desktop 3D printers. Emission rates of total UFPs were approximately an order of magnitude higher for 3D printers utilizing an ABS thermoplastic feedstock relative to a PLA feedstock: ∼1.9 × 1011 # min−1 compared to ∼2.0 × 1010 # min−1. However, both can be characterized as “high emitters” of UFPs. These results suggests caution should be used when operating some commercially available 3D printers in unvented or inadequately filtered indoor environments. Additionally, more controlled experiments should be conducted to more fundamentally evaluate aerosol emissions from a wider range of desktop 3D printers and feedstocks."

Köszönet, elolvasom, ha viszont már olvastad, mit javasolsz, hogy érdemes elhelyezni? Nincs lehetőségem sem nyitott helyen használni, sem pedig zárt kamrában elkülöníteni, nem tudom a nyitott ablak és irányított ventillátor segít-e, vagy pl. egy kisebb kamra építése a nyomtató (vagy akár csak a fej) köré.

én vettem egy xiaomi air purifiert akciósan kínából. 2.5 mikronig szűri a részecskéket. Igaz nem a 3d nyomtató miatt vettem, hanem simán csak a por és a pollen miatt, hogy jobban aludjak.
A szálló részecskeszámról a villanysütő tudna mesélni, amikor az olaj/zsír ködként lengi be a levegőt kajakészítéskor.

Valamelyik nap a plázák mellékhelységei kapcsán vetette fel egy szakértő, hogy hát még csak a közelébe se kéne menni, mert dögvész, szóval azért elég érdekes dolgok vannak a láthatón kívül, még máshol is.

Az viszont jó kérdés, hogy a 3D nyomtatás alapanyagának a részecskéi vagy az olaj/zsír öl meg hamarabb/fájdalmasabban, nem tudom, ezért gondoltam arra, hogy ha van erre valami kamra építési lehetőség, és az tényleg elég (levételkor nem keveredik fel a részecskék lerakódása, vagy megköthető valahogy), akkor hajlandó vagyok építeni/venni hozzá.

A fej rohangászik az asztal fölött, i3-nál még függőlegesen is mászik folyamatosan.
Köréje én kamrát nem nagyon tudok elképzelni. (Bár láttam lyutyúbon, hogy valaki "szoknyát" ragasztott köréje, hogy jobban ott tartsa a meleget.

Van egy Makerbotunk. Az gyakorlatilag "zárt" doboz, de az ABS illata azért bizony kijön belőle.
Az igazi tényleg a helyiség szellőztetése lenne. Ha a nyomtatóban csinálsz légáramot, az a hőmérsékletet biztosan megkavarja.

Még egy tapasztalat.
A másik általam ismert nyomtató a BQ Hephestos, ami egy i3 klón. Eredetileg nincs fűtött asztala, de kapható hozzá. És... az elektronika hűtőventilátora szerencsétlenül a szállított levegő felét az asztal felé fújta, jól le is hűtötte azt a sarkát.

Én egy Ikea dohányzóasztalt tettem fölé (kellett a magasság imatt egy-egy fadarab a lába alá), így a lábai és a lapja egy dobozt alkot. Előre egy plexi lap körbe egyszerű takaró. A dobozt szépen felfűti a nyomtató és így lehet ABS-t is nyomtatni. Mivel a fiam panaszkodott, hogy az ABS büdös tettem be egy 12 centis ventilátort aktív szén szűrővel - elméletben használ, de azóta PLA van befűzve.

Ne lakótérben helyezd el, ne ott ahol alszol/gyerekek nap nagyja részében vannak. Műhely/garázs etc. + észben tartani, hogy porol...

Porol? Hogyan?

Erről szól a szál fölötted...

...However, both can be characterized as “high emitters” of UFPs...

sub

+1


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Rövid informálódás megosztás, és rejtett up:

Körbenézve a témában review-k hallgatása után az látszik, hogy bőven van 100-150 dollár körül alternatíva, ami ugyan nem tud annyit, mint egy 300 dolláros gép, de hobbi célokra bőven kielégítő tud lenni. És nem kevés közűlük viszonylag kis lépésekben fejleszthető is, viszont:

- A legtöbb ilyen gép egy-két opensource terv alapján készül, gyakorlatilag alkatrészeket veszel, amikből annyi van legyártva, ami kell a működés alapfokához, ez után nem egyszer megéri további alkatrészeket nyomtatni, a vázat, működést stabilizálni, de ezeket már lehet lépésekben.

- Volt egy típus (ANET A8), amiről kiderült, hogy a kínaiak biztonsági eljárásokat iktattak ki a szoftverében, ezért tűzveszélyes. Szoftver persze az opensource jelleg miatt frissíthető, egyszerű arduino-hoz hasonló módon, de érdemes jól körüljárni az eszközöket, és a kínaiakat ebben a témában csak felelőtlen alkatrészgyártóként kezelni.

- Bár vannak gépek, amik gyári állapotban is elég jól beállítottak, látszik, hogy egyrészt az alacsony minőség ellenőrzés miatt változhatnak a gépek paraméterei, ugyan azon típusnév alatt, másrészt a gyári paraméterek se lettek kikristályosítva, ezért érdemes olyan gépet keresni, aminek nagyon jó a közösségi támogatottsága (sok ilyen olcsó gép van, Tronxy, Anet gyártmányok, ...), így elég gyorsan el lehet jutni egy jó állapotig, az ilyen gépeknél rengeteg lehetséges kérdés-probléma fent van youtube-on, és nem kevés fejlesztési lehetőségre is vannak könnyen követhető leírások.

Jelenleg tervezem egy Tronxy X1 vásárlását, illetve vannak még más gépek, amiket nézek, informálódom.

"gyakorlatilag alkatrészeket veszel,"
"vannak gépek, amik gyári állapotban is elég jól beállítottak"

Szóval összerakott, beállított gépet hasonlítunk össze a DIY KIT gépekkel.

" tervezem egy Tronxy X1 vásárlását,"
DIY 3D Printer Kit 150*150*150mm Printing Size
Hot bed temperature None

Ha csak ismerkedni akarsz a technológiával, akkor nem szóltam.
Ha később fejleszteni szeretnéd, akkor gyakorlatilag új vázat kell venned.

A beállított gép vs alkatrészek: ahogy írtam, alkatrészre kell számítani, de van egyre több, aminél kb. összeszerelés után bármi tákolás nélkül lehet nyomtatni, komolyabb hibák nélkül. Az más, és szerintem esetünkben a 300$-os nyomtatókkal szemben hasonlításnál fontos megjegyezni, hogy lehet fejleszteni. Pont amit írtam típust lehet hotbed-et építeni hozzá, ha valaki ABS-ezni akar, de ha nem akar, akkor ez a gép már indulásnak elég lehet. De pl. lehet a ház mozgását csökkenteni, további merevítőket nyomtatni, ez kb. pont az a szint, amiket meg lehet csinálni kis összegből. Persze, a végére nem 150$ lesz a gép, hanem mondjuk 200$, de ha már alap esetben is jó volt a kiindulási pont, akkor ez pozitív lehetőség. A 15-ös kocka méret megintcsak sok esetben elég lehet, igények kérdése a dolog. Nem mindenki akar vázát nyomtatni :), nekem pl. most egy rakás ötlet ami felmerült a fejemben mind ez a méret alatt van, az egész téma abból jött, hogy a fejhallgatóm akarom átalakítani, és egy 2 cm^3 kocka mérete alatti alkatrészből kéne 4 darab, de nem tudom hány iteráció lesz mire eltalálom az alkatrészt.

Te csak vázában, meg 2 cm-es kockában gondolkozol, mert nincs 3D nyomtatód.
Olyan ez, mint a kalapács: akinek kalapácsa van, az mindenben meglátja a szöget, és beveri.

Sokszor beleszaladtam a Rostock mini 170 mm-es korlátjába. Csak dobozt szerettem volna nyomtatni, mondjuk a nyomtató LCD-jéhez. És a 170 mm kevés volt.

Ez már valami :).

Nyilván lesznek ötleteim, úgy ha már van nyomtató, mit lehetne még, de segíts, dobj be ötletet, hobbi szinten mi az ami 15cm-nél nagyobb? És persze esetleg nem nyomtatható darabokban, illesztéssel? Tronxy nyomtató házánál is van egy olyan verzió, amihez nagyobb nyomtató kell, és van egy, aminél puzzle jellegű illesztésekkel szétszedte a tervező, így nyomtatható 15 cm alatti részekből.

" puzzle jellegű illesztésekkel szétszedte a tervező, így nyomtatható 15 cm alatti részekből."
Nekem még soha nem jött össze, hogy thingiverse-ről leszedett modell akkora lett volna, mint ami nekem kell.
Szóval magam lettem a tervező.
Az illeszkedések meg... szóval az adott nyomtató képességeitől függnek, hogy a két tárgy adott hajlatai mekkora hézaggal, feszüléssel fognak találkozni.

Persze, nem is mondtam, hogy tökéletes lesz, azt mondtam, hogy hobbi célra alkalmas. Nekem már az is hatalmas poén lesz, ha a saját fejhallgató tartómat nem az OBI-ban keresem, hanem ki tudom alakítani úgy, ahogy akartam. Ugyan ez igaz telefontartóra, egyik se nagyobb 15 cm-nél egyik irányba se. Ha meg igen, akkor lesz egy fejvakarásom, hogy hogy is rejtsem el a csavarozást :).

Szerettem volna magamnak összerakni egyet. Legolcsóbb megoldásnak tűnt az Openbuilds oldaláról összelegózni a vázat. Csak maga a váz 300$ fölött járt volna, erre meg rájön az elektronika, fej, tápegység és egyéb kellék.
Komolyabb cégek által gyártott alkatrészekből meg már 1000$-t is elérte a váz ára.
Ebből le lehet vonni a következtetést a kínai áru minőségét illetően.
Lemondtam az ötletről, a Conradnál és más cégeknél van lehetőség nyomtatni ha kell, nem éri meg otthon foglalkozni vele. Az elején bizonyára naponta nyomtattam volna valami felesleges kacatot, aztán 1-2 hét után hónapokig porosodna valamelyik sarokban.

Kérlek olvasd el amit fentebb írtak többen is. Nem csodát kell várni a $300 alatti gépektől, hanem jót. Nézz meg egy youtube videót, hogy milyen szintet képvisel egy ilyen gép, ne kövesd el azt a hibát, hogy az $1000-os gép szintjéből gondolod, hogy hát ha ez tud ennyit, akkor ez alatt nincs is élet. Ha neked az a minőség kell, akkor conrad, vagy épp más budapesti 3d nyomtató cégek (vannak olcsón, nekem pl. alkatrészre párszáz forint jön ki), viszont ha beleszámolom, hogy hány iteráció lesz, mire kifejlesztem az alkatrész tökéletesre, és mi másra tudnám még használni, akkor könnyen összejön NEKEM a 30-40e Ft. Másnak lehet nem, vagy ha sokkal jobb minőségű nyomtatást szeretne, akkor kevés egy ilyen gép.

"és mi másra tudnám még használni"
Hihetetlen, mi mindent össze lehet hozni vele a háztartásban. Rá fogsz érezni, már látom.

Van több kisebb project-em, amihez tokozás, vagy tartó kellene, de van páromnak is olyan hobbija, amiben segítené a munkáját, ha lenne egy gyorsabb iterációt segítő eszköze, gyakorlatilag prototipizálásra, de persze a technológia is érdekel, és biztos, hogy nem mindenkinek jön össze egyáltalán a 30e Ft-nyi nyomtatandó, vagy nem megfelelő ez a minőség. Első pillanattól mondtam, hogy az x*100e Ft-os áron levő gépek sose fognak minden háztartásba beköltözni, még a jelenlegi áron is esélyes, hogy jobb lenne minden plázába egy, majd elmész oda, ha kell, úgyse lesz tudása legtöbbeknek megrajzolni.

Ezt az "elmész a plázába mert nem tudod lerajzolni" dolgot azért nem teljesen értem. Ha nem tudod lerajzolni, akkor mit fognak a plázában kinyomtatni?
Lapozgatsz a képeslapok között, és ráböksz, hogy ezt kérem?
Vagy lesz ott egy rendőrségi rajzoló, és diktálsz neki, hogy egy kicsit beljebb, ott dúsabb, igen ilyen legyen?
Oké, rajzoltam már 10 perc alatt távtartót, de ott én tudtam, milyenre vágyom, nem kellett más instrukcióit várni.

Rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy azért nem lesz úgyse elterjedt minden otthonban, mert a legtöbben nem tudják megrajzolni amit akarnak. Aki igen, az vesz, aki nem, annak ha valami kell és mondjuk megtalálja thingiverse-en vagy hasonló oldalon, vagy valaki megrajzolja neki, annak elég a plázába elmenni, mint képet előhivatni anno.