30 éves az ÉkSzer...

 ( TCH | 2018. június 7., csütörtök - 18:48 )

...és most már nyílt forrású is.

30 éve (és egy-két hete) adta ki az ÉkSoft az ÉkSzer - azaz az Ékezetes Szerkesztő - első verzióját.
 
A program a megjelenése idején sok tekintetben úttörőnek számított a hazai, de sok tekintetben még a nemzetközileg ismert szövegszerkesztők között is.
Ellentétben a legtöbb IBM PC-n futó szövegszerkesztővel, grafikus módban futott, támogatván a CGA, EGA és VGA képernyőmódokat, de még a Herculest is.
Ez volt az egyetlen WYSIWYG szövegszerkesztő, amelynek szerkesztő területén a különböző karakterkészletek (latin, magyar ékezetes, cirill, görög etc.) egyszerre jelentek meg, és az összes karakter attribútum (normál, kurzív, vastag betűs, index stb.) is a maga valójában volt látható, ellentétben az akkoriban világszerte elterjedt neves programokkal, pld. Word, WordStar, Wordperfect (amelyek ezeket csak szimbólumokkal voltak képesek jelezni (pld. <B>vastagbetűs<B>)).
Az ÉkSzer kezelt valódi alsó és felső indexsorokat, amelyek együttesen akár a képernyő nagyságánál is nagyobb méretűek lehettek (összesen 511 szinkronban scrollozott sor), így sokáig ez volt az egyetlen hazai szövegszerkesztő, amivel képleteket is lehetett szerkeszteni.
Kiemelkedő hardware támogatással bírt, modemen képes volt kommunikálni, hangos üzeneteket adott SoundBlaster hangkártyán (vagy PC speaker-en), és rengeteg nyomtatót támogatott (mátrixokat (grafikus NLQ vagy LQ nyomtatással vagy akár text módban, lebegő ékezetekkel), tintasugarasakat és a lézereseket), de ez mellett meghajtotta az akkor kapható szinte összes elektronikus írógépet is.
A program saját magyar elválasztással rendelkezett (bővíthető kivételszótárral) és a kitűnő Lektor helyesírás ellenőrzőre támaszkodott, így ebben a tekintetben is felülmúlta a többi szövegszerkesztőt.
 
A 30. évforduló alkalmából a szoftver nyílt forrásúvá vált Public Domain licenc alatt. A program letölthető innen és innen, a forrás (Turbo Pascal / Turbo Assembler) pedig innen és innen.

Update: Indítás az EKSZER.EXE-vel. Az ALAP.PAR-ban jelenleg C:\WORK\EKSZER\ eléréssel van beállítva a program; írd át, vagy tedd oda.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pöpec lehetett, kár hogy nem terjedt el.
--
"Sose a gép a hülye."

Az volt, nem is kicsit.

berakom dosbox alá, s megnézem milyen volt. Kíváncsi vagyok.

ChiWritert is megnézheted. Ugyan nem magyar, de egy-két évvel idősebb, és szintén nagyon sokat tudott. A magyar sajátosságokat biztosan nem ismerte, de a BME-n sokan használták angol nyelvű cikkek írására.

Nem talál meg semmit az ekszer az indítás után a dosbox-ban... ekszer.eft-t se, pedig ott van mind a saját könyvtárában... Hibával kilép, hogy nincs meg az ekszer.eft

Az ALAP.PAR-ban a fontok elérési útja C:\WORK\EKSZER\. Át kell írni, vagy oda kell tenni a programot.

köszönöm, már megy ezt figyelembevéve. :)

Nm.

Ó, ezen tanultam gépírni.

+1 - én is!

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

subscribe