NVidia 940MX K szaggat

Fórumok

A következő a konfig: i5-6200 CPU 2.3Ghz, NVidia 940MX kártya, M2 SSD-ről játszom le ezt a videót:

http://4kmedia.org/lg-dolby-vision-uhd-4k-demo/

4K monitoron, teljes képernyőn szaggat, élvezhetetlen. Ninite K-Lite codec pack installálva, media player classic renderer kézzel átállítva az NVidia Control Panel-ben.

Ugye jól gondolom, hogy ennek egyáltalán nem szabadna akadoznia? Lehetséges, hogy a HDMI kábel sebessége miatt akadozik? A kábel 1.4 szabványos, tudnia kellene a 30Hz-et akadásmentesen.

Próbáltam más demó videókat is, az mp4-ek úgy ahogy mennek (azok is akadnak, csak nem annyira). A ts file-ok élvezhetetlenek.

Mit rontok el?

Hozzászólások

Konkrétan lejátszás közben folyamatos 100% CPU-t mutat a feladatkezelő. A LAV Video Filter-ben próbáltam minden létező hardware decodert választani, ideértve az Intel HD 520 és az NVIDIA GeForce 940MX -et is. Mindhiába.

Abban a listában a GTX 1080 és a GTX 1090 sincs benne. Azért ez elég hihetetlen lenne! Főleg hogy az 1080 specifikációjába bele van írva a HDMI 2.0, ami 4K@60Hz. Mégsem szerepel ebben a listában. Szóval pontosan miről szól ez a lista? Semmit nem látok ott arról, hogy mit értenek "support" alatt.

A HDMI 1.4 már elegendő a 4K 30Hz-hez, és a prociba integrált Intel HD GPU is működik (ugyan ezen a laptopon) 4K 30Hz-en. Minden desktop alkalmazás tökéletesen megy vele. Tehát az adatátviteli sebesség is rendben kell, hogy legyen. Ha átváltom a laptopon a primary device-t eszközt nvidia-ra, akkor is működni látszódik az összes desktop alkalmazás 4K-ban.

Az meg teljes képtelenség, hogy egy vektorprocesszoros GPU kifogyjon a szuflából videó dekódolás közben. Szerintem egyszerűen *nem használja* dekódolásra a GPU-t. Erre utal az is hogy 100%-on pörög a CPU.

Állítólag mások integrált HD kártyával is képesek lejátszani 4K videót, nehogy már ezzel ne menjen. Tudom nem a legdrágább kártya, de akkor is.

Vagy én vagyok a naiv, és fogadjam el hogy a 4K dekódoláshoz egy erőműre van szükség?

A neten elerheto informaciok alapjan, a 940MX = Maxwell 1. generacio (2014 februar) = PureVideo E. Ez alapjan h265 tamogatas egyaltalan nincs, h264 tamogatas pedig 8bit 4096x4096 felbontassal. Ha jol latom, az itt levo cucc 10 vagy 12 bit HDR h265, tehat ennek a hardware tamogatasat ezzel a GPU-val el kell felejteni. Az Intel oldalan talalhato informaciok szerint https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000025998/grap… a HDR HEVC a 7. generaciotol van.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Na ezt már így értem. Ezek szerint a h264-be kódolt MP4 ezért jó vele, a h265-be kódolt TS pedig ezért lassú. Sőt, akkor a h264 10 bit is gond lenne neki. Akkor most már azt is tudom, hogy mit keressek helyette. Van más elterjedt hw dekóder amire figyelnem kellene? Nincs szükségem 3d gyorsítása, csak széles körű hw videó dekóder támogatásra.

tl;dr;: Intel CPU-ból a Skylake-ed 8-biten tud full HEVC-t, de 10 biten már csak részlegest. Az NVIDIA-ból meg egy generációval újabb kell.

https://developer.nvidia.com/video-encode-decode-gpu-support-matrix
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quick_Sync_Video

A laptopod nem alkalmas a fentebb említett video teljes hardveres dekódolására, és igencsak valószínű, hogy nem is tudod ezt megoldani. Hacsak nincs egy Thunderbolt csatlakozód és rá nem dugsz egy külső GPU-t, ami tudja.

Tippem szerint 30 fps-el azért el kéne vinnie a CPU-nak is, csak ne hülye codec packos baromságokkal próbálkozzál. Komolyan, codec pack? Már 15 évvel ezelőtt is mindenkit lebeszéltem erről a hülyeségről.

Próbáld lejátszani mpv-vel, hátha elég a CPU is hozzá.

Total offtopic, de megláttam és felbuggyantak az emlékeim: hogy én mennyire utáltam mindig is a különféle "codec pack"-okat... arra a legjobbak, hogy összeszarják a windows-t, de teljesen.

--
robyboy