Well played, OTP

Félig viccből, félig a nyereményért indultam év elején az OTP Fáy András Alapítvány digitális ötletpályázatán. A kiírás szerint valami olyasmivel kellett előállni, ami "hozzájárul a fiatalok gyakorlatias pénzügyi ismereteinek növeléséhez, jövőtudatos viselkedésének és szemléletmódjának kialakulásához" bla bla bla...

Az ötlethez az inspirációt Hancu cikke adta, ami az ún. fizetési fájdalomról szólt. Ennek lényege röviden, hogy az emberiség az évezredek során evolúciósan alkalmazkodott a különféle pénzrendszerekhez és kifejlesztett egy képességet a túlköltekezések elkerülésére. Kimutatták fMRI-s vizsgálatok során, hogy (leegyszerűsítve) készpénzes fizetés során aktiválódik az agy fájdalomközpontja, ami egy tudatalatti ellenpontot jelent a termék megvásárlásával járó pozitív érzésekkel szemben. Minél drágább az áru, annál intenzívebb a reakció.

A probléma a digitális fizetőeszközök megjelenésével kezdődött, mivel azokat az agy nem ismeri fel (egyelőre) fizetési módként, így nem aktiválódik a fájdalomközpont sem. Tehát bankkártyával, illetve újabban paypass-es mobillal bármilyen természetes korlátozás nélkül lehet a hitelkeretet maximálisan felhasználva költekezni. Nem véletlen, hogy mindenhol próbálják visszaszorítani a készpénzhasználatot.

A mobilos fizetés megjelenésével párhuzamosan azonban lett egy olyan eszköz is az emberek kezében, amit tökéletesen fel lehetne használni mikrotranzakciók megfelelő reprezentációjára, ezáltal pedig "el lehetne hitetni" az aggyal, hogy az érintéses fizetés is valódi fizetésnek számít és illene aktiválni a fájdalomközpontot. Itt jött az ötletem: a manapság használatos banki appok többnyire teljesen haszontalan dolgokat (pl. a bank logóját egy paypass ikon mellett) mutatnak csak közvetlen a mobilos érintéses fizetés után, ezen a visszajelzési képernyőn kellene bankjegyekkel vizualizálni a tranzakciót a készpénzes fizetés imitálva, azaz hogy épp most adtam át összesen x Ft-nyi pénzt a kereskedőnek.

Itt egy animejs-szel pár perc alatt összedobált demó, ami 4400 Ft mobilos fizetését szimulálja ("potato gif quality"):

A lényeg az illúzión van: a demóban a bankjegyek a bankkártyából "szállnak ki", majd a vásárlótól a kereskedő irányába eltűnnek, mintha egy pénztárcából fizetett volna a vásárló. Ilyen irányban elindulva és átalakítva a banki appokat szerintem eredményesen lehetne előcsalogatni a fizetési fájdalmat, ezáltal pedig egy meglévő képességet lehetne újra csatasorba állítani a digitális korszakban. Főleg annak a korosztály képviselőinek lehetne ez hasznos, akik talán már többször fognak mobillal fizetni, mint hagyományos bankjegyekkel (ez már rám is igaz, pedig az első telefonom egy Nokia 3310-es volt).

Természetesen nem kerültem be a következő fordulóba. :D Kb. 350 induló volt (a leadási határidő előtt fél órával küldtem be direkt a pályázatot, a 325-ös sorszámot kaptam). A tárhely statisztikái szerint a négy zsűritagból csak egyvalaki nézett rá a demóra 4 nappal a beküldés után, aztán senki. Ami nagyon nem tetszett, hogy semmilyen kvantitatív értékelés nem érkezett (csak egy "nem jutottál tovább, kthxby"), pedig nagyon hirdették, hogy mindegyik bíráló pontozni fogja a pályázatokat. Miért nem tudták akkor azt a nyamvadt pár számot elküldeni, hogy megismerjék az indulók, hogy hol volt gyengébb a pályázat?! Ez a gyakorlat szerintem erősen kétségbe is vonja a pályázat tisztaságát. De beismerem, hogy én voltam naiv, mi a francot is képzelhettem az OTP-vel kapcsolatban.

Mindenesetre remélem legalább valamelyik bírálónak leesett egy kis easter egg a pályázatban: a bemutatkozó videó aláfestő zenéje a Mr. Robot sorozat főcímdala volt. :D

Hozzászólások

en szivesen fizetnek a mobilommal de a samsung pay semmit nem tamogat amivel jo lenne...

Nekem kimarad a mobilfizetős buli, mert a revolut -ot részesítem előnyben, akik egyelőre nem NFC-znek, azt meg ellenzem, hogy a szükségesnél több party-n keresztül szórjam szét privát szférámat. Értsd, mondjuk android pay mögé lehet hogy be lehet tenni a kártyát, de nem akarom.
Egy ideig toltam az OTP Simple NFC-t, de a revolut óta inkább a hasznos, és nem a látványos érdekel.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Természetesen contactless kártyát adnak. Maga az alkalmazás nem tud NFC payment appként regisztrálni az androidban, ellentétben másokkal (pl. OTP, de több magyar bank is tud ilyet ezen kívül).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nekem ezzel az a legfobb kotekednivalom, hogy ez csak azoknal mukodik, akiknel kialakult KP formaban a fajdalomerzet. Annak, aki soha nem latja a fizeteset KP-ban (csak egy szamkent), annal szerintem semmilyen reakciot nem valt ki, ha papirpenzt/fempenzt lat szamolodni/mozogni. Ma pedig mar fel tudsz ugy noni itthon is, hogy nincs szukseged semmilyen fizikai penzre. Eleg a kartya/telefon/ora (ha ezen ketto tamogatja a technologiat).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ez amit elmondtál lehet hogy 20 év múlva megállja majd a helyét, de jelenleg a legnagyobb erőfeszítés mellett sem lehet a készpénzt kiküszöbölni. Például ebben az országban nincs olyan _nem automata_, hanem önkiszolgáló autómosó (gőzös), amihez ne kéne érme vagy legalább papírpénz. De egy sor másik példát is lehet hozni.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Próbáltál már távolsági buszon kártyával fizetni? (pedig mit nem adnék egy paypassos fizetési lehetőségért..)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Emellett vannak olyan munkakörök, ahol eleve „belekalkulálják” a borravalót a fizetésbe. Például, ha kártyával fizetünk a netpincéren a pizzáért, és utána nem kap borravalót a futár, akkor egy idő múlva a futárok egy része más állást keres. Mi meg 10-20-30 perccel többet várunk a pizzára, mert kevés a futár. Ha már elég kevés lesz a a futár, akkor pedig bért kell emelni a futárnál is, mert már olyan kevesen lesznek, hogy kockáztatják az üzletet. A béremelés a járulékaival együtt meg fog jelenni a pizza árában. És ha nincs szerencsénk, akkor az árnövekedés magasabb lesz, mint a borravaló, amit korábban fizettünk.

> Emellett vannak olyan munkakörök, ahol eleve „belekalkulálják” a borravalót a fizetésbe.
Hungaricum.

> a futárok egy része más állást keres.
Amivel jobban jarnak, ne sajnald toluk.

> Mi meg 10-20-30 perccel többet várunk a pizzára, mert kevés a futár.
Borravaloval is ~80 perc donna peppito pl., szerintem nem ettol fugg.

> bért kell emelni ... olyan kevesen lesznek
Igy mukodik a piac.

> A béremelés a járulékaival együtt meg fog jelenni a pizza árában.
Mindig minden megjelenik a termek araban. Mindig van ok emelni, ha nincs beremeles/akarmi, akkor is emelnek ha tudnak. Addig amig megveszi a plebs.

> az árnövekedés magasabb lesz, mint a borravaló, amit korábban fizettünk.
Ennyi erovel mindenki dolgozzon feketen, egyunk romlott etelt mert az olcsobb stb.

A feketezes nem megoldas. A borravalo feketezes. A feketezes a tulajdonosi koron kivul mindenkinek rossz, legfokepp a fogyasztoknak.

+1 az eMoney-ra, a keszpenz sumakol es nyomorba dont.
____________________
echo crash > /dev/kmem

A borravaló kényes téma. Elviekben elutasítom, a gyakorlati életben meg odab.szok nekik egy százast, mert tudom hogy megjegyzik a nevemet meg a lakást, és vagy jéghidegen hozzák ki vagy leköpik. Szomorú valóság.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ez erdekes. En tobbek kozott azert rendelek a neten pizzat, mert kartyaval fizetek, es nincs itthon keszpenz. Igy termeszetesen a futarnak, ha akarnek, akkor se tudnek adni borravalot.

Cserebe azt tapasztalom, hogy nem szoktak ismetlodni a futarok, mindig mas hozza ki a kajat.

Persze lehet, hogy azert, mert aki volt mar nalam, az nem akar jonni, mert a multkor se kapott borravalot :-)

Írtam egy hozzászólást, aminek az volt a lényege, hogy nem minden esetben célszerű mellőzni a készpénz használatát. (A pizzafutáron kívül még sok ilyen eset van, de a pizzafutárral legtöbben biztosan találkoznak.)

Te ügyesen kiragadtál a hozzászólásból mondatokat, félmondatokat. Így az egyes részek más értelmet kaptak, amiket Te ezek után cáfoltál. Na ja, csak ezen „cáfolatok” egyikével sem volt ellentétes kijelentésem.

Egyébként a borravaló fogalmát a magyar adótörvények ismerik, és az általában szja mentes. De nem minden esetben. Ha a munkavállaló akar, akkor az szja mentes borravaló után is fizethet nyugdíjjárulékot.

Szerintem attol fugg, az ember mit hasznal, hogyan eli az eletet.

En pl. onkiszolgalo gozos automosoval meg soha az eletben nem mostam egyik automat es motoromat sem.

Kb. honapok telnek el ket kp-s fizetesem kozott.

Legutobb pont valami benzinkuti automataba dobtam penzt. Ha jol emlekszem, marcius eleje lehetett.

Ez már nekem is eszembe jutott, érdekes felvetés. Nekem az jött le a cikkekből, hogy a fizetési fájdalom egy öröklődő képesség, továbbá nem is a készpénzen van a hangsúly, hanem magán a kézzel fogható (fizikai) fizetőeszközön, ami lehet akár egy afrikai törzsnél pl. állatcsorda vagy valamilyen termény. Tehát valami olyasmi, amihez hozzászokhat az ember, hogy értéke van, fizetni lehet vele. A digitális fizetés magát a fizetési folyamatot ábrázolja egy eltorzított formában (vagy sehogy).

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy egy 100%-ban digitális fizetőeszközökön felnövő egyénnél megjelenik-e valamilyen formában a fizetési fájdalom, ha megfelelően van ábrázolva a tranzakciós folyamat. Véleményem szerint igen. Halkan megjegyzem, hogy ha jócég™ lenne az OTP és a "világszínvonalú" magyar foci helyett inkább a hazai alapkutatást támogatná, ezt a kérdéskört szinte fillérekből meg lehetne vizsgálni. Egy zsír új fMRI kb. annyiba kerül mint egy bizonyos faluban egy teakonyha.

Csak masodkezbol tudok a kiserletrol, de azert leirom.

Kutatok kiprobaltak, hogy csimpanzoknak megmutatjak a fizetoeszkoz hasznalatat (nemtom mit hasznaltak penznek, gondolom az arab szamokat meg az algebrat annyira nem ismerik). Adtak nekik feladatokat, ezeket elvegezve fizetest kaptak, illetve a penzt be lehetett valtani finomsagokra. Erdekes lenne megvizsgalni naluk is MRI-vel, hogy naluk letezik-e ez a jelenseg. Tarsas lenyek, es eleg kozeli rokonok, elkepzelhetonek tartom, hogy igen. Pl. a hierachiaban megjegyzik, hogy "jovok neked valamivel", vagy valami mast hasznalnak helyette. (amugy a kiserlet erdekessege, hogy a nostenyek rogton elkezdtek kurvalkodni :) )

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Rémlik nekem is ez a kísérlet, nem ez volt csuklyásmajmokkal? Érdekes lenne valóban megvizsgálni, hogy náluk is van-e fizetési fájdalom, csak attól tartok, hogy az agytérfogatuk túl pici az fMRI jelenlegi felbontóképességéhez. Illetve nem egyszerű megtanítani az állatokat, hogy a vizsgálat alatt egyáltalán ne mozogjanak. Egyszer hallottam egy ELTE-s etológus előadását, akik kutyákkal foglalkoznak. Több hónapig tartott egy kutya tréningje, és így is csak max 6 percig voltak nyugton a berendezésben (ami azért elég volt a méréshez).

Még nem. Egyébként ez egy valós probléma, amire minden egyes előadásában ki kell térnie. Mesélte ugyanis az etológus előadó, hogy amikor a US-ben tartott először előadást, a végén odamentek hozzá a kutyabarát kollégák és rendesen utánaérdeklődtek, hogy az ő kutatási módszerük nem esik-e már az állatkínzás kategóriájába. Ezután mindig kitért az előadásaiban a tréning módszerükre, ami a pozitív megerősítésen alapul. Pl. egyszerre két kutyával foglalkoznak: az egyiket felrakják az vizsgálati ágyra és dicsérik, simogatják és jutifalatokat adnak neki, ha elvégzi a feladatot (azaz mozdulatlan marad percekig az fMRI-ben), közben a másik kutya ezt nézi és irigykedni fog, hogy vele nem foglalkoznak és ezáltal szinte magától fog felkéredzkedni legközelebb az ágyra, hogy őt is dicsérjék/simogassák/kapjon jutifalatot. Egész jól működik ez a megközelítés. Azzal szokta mindig zárni a tréning bemutatást, hogy mutat egy videót egy fMRI-ben fekvő kutyáról, aki épp csóválja a farkát (más nem is lóg ki a berendezésből). Ekkor szokott elolvadni a közönség. :) Itt találsz egy kis leírást a módszerükről.

Ha tényleg működne a dolog, akkor esetleg kevesebbet költenének az ügyfelek. Mi ebben az üzlet a bank számára?

Pontosan! Itt csúszott homokszem a pályázatom gépezetébe. :) Továbbgondolva azonban: minek írnak ki akkor egyáltalán egy ilyen "jótékony" célú pályázatot?

Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy a kiderül-e a későbbiekben, hogy mivel indultak a nyertes pályázók, illetve hogy megvalósulnak-e valaha is. A mobilos paypass appot módosítani a javaslatom szerint nem tartott volna tovább egy hónapnál, teszteléssel együtt.

„Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy a kiderül-e a későbbiekben”

Az eredmények oldal alapos áttanulmányozása után nem hiszem, hogy ezzel bárkinek is további tennivalója lenne. A menetrendjük szerint a pályázat az eredményhirdetéssel véget ért. Azt nem ígérték sehol, hogy a győztest, illetve a győztes pályaművet a nagy nyilvánosság is megismerheti.

„A pályázó a megkapott díjat ezt követően szabadon – bármely személyes céljára - és bármikor felhasználhatja.”

15 milliós fődíjnál ez egy elég gáláns ajánlat. Azonban az OTP nem közpénzből működik, így nem sok közünk van hozzá. Legfeljebb furcsának tarthatjuk.

Az impresszumban pedig ez szerepel: "Az „OK Projekt 2.0" című program és annak Ötletpályázata az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg." Miért is fizetnék saját zsebből, ha lehet közpénzből is? :)

Egyébként most találtam ezt a HVG-s cikket, ahol egy-egy szóban leírják a győztes pályázatok témakörét. Az első helyezett egy játék lett. Elvileg most kezdik a fejlesztést, megnézem majd, ha megjelenik.

Így hirtelen az jutott eszembe, hogy a telefon egyéb módon is jelezhetné az elköltött pénz nagyságát. Rezeghetne, csipoghatna, megváltozhatna a képernyő színe.

Minden 5000 forint elköltése után, véglegesen kikapcsolna egy funkció. Például először a proximity sensor. Utána a GPS… Ha annyit költöttél, amennyi a telefon listaára, azután már csak vészhívásra lehetne használni a telefont. Ez egy nagyon hatásos visszajelzés lenne. :-)

Off: ezt lehet, hogy már megvalósították, csak a képet nem neked mutogatja... -> tegnap nézegettem, milyen letiltandó kommunikáció folyik a háttérben, miközben játszom a mobilon. Hajmeresztő. Ha nem is keylogger, de majdnem minden mozdulatról megy realtime a jelzés. (Nem multiplayer!)
Off off

Akár mögötte van ez a fiziológiai vagy milyen folyamat, akár nincs, ez egy jó ötlet, ami többet érdemelne annál, hogy egy zsűriző átsikkadjon felette a négyből.
Erről nekem a Fegyvernepper jutott eszembe, mikor lehetett a magyar címre ötleteket küldeni. Mondjuk nekem a választott cím se tetszett, de az jobban zavart, hogy még a felsorolt elbukott ötletek felsorolásánál sem szerepelt egyik sem az enyéim közül.

Ugyanakkor a te ötleted sokkal jobb, mint az én címeim :D

Köszi. Csak nem tudom hogyan lehetne érdemben előrébb vinni a dolgot. Kényelmes lett volna, ha továbbjutok a pályázaton, mert akkor már ők veszik kezükbe a projektet, és lett volna esély rá, hogy az OTP appjába valamilyen formában bekerüljön (aztán ha beválik, átvette volna a többi bank is). De nekem amúgy nincs egyetlen bankos ismerősöm sem, és nem is úgy néz ki, hogy lesz (anyagtudományi alapkutatással foglalkozó fizikusként dolgozom). Ha meg írnék a bankomnak egy javaslatot, gyanítom már az L1 supportnál menne a /dev/null-ba a levelem.

Az ötlet egyébként nem rossz, valószínűleg ott bukott meg, hogy a bankoknak a lehető legkevésbé sem érdeke, hogy felelősen költsd a pénzed. :D