Telekom IPv6

 ( Zozz | 2018. április 25., szerda - 19:30 )

Van, akinél működik? 2016 végén bekapcsolták, működött is de néhány hónap múlva kikapcsolták, nálam azóta sem elérhető. Most egy ismerősömnél aki szintén telekomos, észrevettem, hogy működik az IPv6. Szintén koax, ugyanolyan Cisco HGW. Mi alapján döntik el, hogy kinél megy?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

No, senkinél nem működik? Vagy csak lusták vagytok? :)

--
Soli Deo Gloria

Vagy váltottak Digi-re :-D

:)
Lehet, én is gondolkodtam rajta, de a felvétel opció hiányzott volna a családnak. Meg aztán elég jó árat sikerült kialkudni.

--
Soli Deo Gloria

Felvétel opció....? Van egy (illetve kettő) tizenpárezer Ft-ért vesztegetett alsó kategóriás Amiko DVB-C STB itthon, megdugom pendrive-val, és mehet a felvétel, akár időzítetten is. Sajnos egy tuner van benne, úgyhogy felvétel során vagy nem nézek semmit, vagy azt nézem, amit épp felveszek... Ja, és a csatornák jelentős része ott figyel analógban is a kábelen, úgyhogy "hagyományosan" is fel lehet venni bármit, ha épp arra van ingerencia...

Szia!

Valamelyik amiko-t nem akarod eladni?!Nekem is alien mini-m van csak sajnos kábeltuner helyett mühold van de hamarosan költözés lessz és új helyen kabelen jön a tv.Egyébként nagyon meglehet szokni ezeket az eszközöket!:-)rögzítés,card sharing enigma2 fut rajta elérhető távolról a saját tv csatornáid bárhol vagy. nálam gyakorlatilag linux fut rajta szerintem nem sokkal tud kevesebbet mint egy dream!stb.

Üdv:anthony_

Nem, mert két tévéhez két box kell, és egyelőre nincs tervben új TV beszerzése. Bár most épp morcos vagyok rájuk, mert a YouTube még mindíg... egy rakat trotty - az, hogy nehézkes a kezelése, az egy dolog, de nagyjából random, hogy mit hajlandó lejátszani, és mit nem.

Nekem be sem kapcsolták és most sem működik.

Pedig szeretném, ha működne, bár annyira nem érdekelt, hogy más úton oldjam meg (nem fogok tunnelezgetni).

Ami azt illeti, 2016 végére ígérték... azóta is csak várom, de semmi... amikor kérdeztem párszor, nem tudják volt a válasz, mármint időpontot sem meg úgy általában semmit.

Menni kell DIGI-hez, Krisztof meg megdög... wait, pont most jelentette be h. elhúzza a belit.
--

Itt sajnos nincs DIGI...
Telekom és UPC van.

Nálam elvileg megy. Bp XV ker.,

szerk: de jobban megnézve ip4es címem van kifelé, valami tunnel megy még... nem értek hozzá

Pedig a reklámjaik szerint 2 éve már elhozták a T-nél a jövő internetjét.

A Digi nem reklámozta, inkább megcsinálta. Jól.
Bár kizárólag /64-et ad egyelőre, azaz egyetlen LAN szegmenshez megfelelőt, ami például független IPv6-os vendég VLAN kialakítására alkalmatlan. Remélem eljő az is, amikor az RFC ajánlásnak megfelelően /56-ot kaphatunk otthonra. Addig pedig örömteli, hogy van stabil /64.

És mit csinálsz a LAN eszközeivel, amikor asszem hetente új címet kapsz?
Legalábbis én azt tapasztaltam, hogy a wan bontása, újrakapcsolódása után a LAN eszközök megkapták az új cìmeket, de megtartották a régieket is.

+1 Total felesleges igy IPv6. En ki is kapcsoltam halozatomban.

Lehet ULA címeket is használni a LAN-on belüli kommunikációra. Amúgy tényleg zavaró, ha többféle cím felhalmozódik, de ha nem okoz kommunikációs gondokat, akkor nem kell vele foglalkozni, valamint egy idő után (valahol 2 órát írtak) illene az állomásnak elfelejtenie a prefix-et.
Én örülnék az otthoni IPv6-nak (Invitel, kábel), legalább kísérletezgetnék - gyakorolgatnék, de így marad a tunnel.

Én "egyéb kisváros" kategóriában lakok és nálunk (még) nem elérhető. Optikán kapom a netet és a listában szereplő ONT eszközzel rendelkezem.

Megnéztem, de még semmit nem látok az ipv6-ból. Friss, 1 éves optikai hálózat egy kisvárosban. Habár inkább a tunnel, mint a dhcp-s v6 címek...


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Nalam Sagemcom HGW van, egy ideig szerepelt a tamogatott eszkozok listajan a Telekom IPv6 oldalon, aztan szo nelkul eltuntettek rola, es amikor erdeklodtem emailben/telefonon, otletuk se volt, hogy valaha fog-e nalam ezzel az eszkozzel mukodni, es ha nem, mi a modja annak, hogy kapjak IPv6-ot, ugyhogy feladtam.
Anyamnal Cisco HGW-vel mukodik a mai napig.

„Sagemcom tesztelése alatt előkerült hibák. Hiba rövid leírás, megoldás státusza.

Ipv6 nincs támogatva : --”
(https://kozosseg.telekom.hu/blogs/entry/9-sagemcom-fst-3686ac-egy-%C3%BAj-rem%C3%A9ny/)

Illetve (kiemelés tőlem):
„Ipv6 és Sagemcom viszonya ?

Sagemcom egyenlőre nem kap ipv6-ot, ha átmegy a labor illetve egyéb teszteken utána fokozatosan lesz vissza kapcsolva. Addig is akinek nagyon szüksége van rá. 1414-et felhívva kérheti, ez eszköz cserével jár, Sagemcom csere Technicolor epc3925-re ha és amennyiben 250-nél kisebb internet csomagod van.”
(https://kozosseg.telekom.hu/blogs/entry/23-sagemcom-gyik/)

Koszi. Ironikus, hogy ezt az ugyfelszolgalatuk nem tudja. Sem azt, hogy miert nincs engedelyezve, sem azt, hogy mi a processz, ha megis szeretned... a telefonos ugyfelszolga azt javasolta, irjak emailt, emailben meg azt, hogy probalkozzam az 1414-gyel es ott majd tudni fogjak :)
De ennyi ev Telekom utan ezen mar nem csodalkozom :)

Ha megoldható, goto DIGI. Az utolsó meg majd kapcsolja le a villanyt a matávban.
--

Ebből a szempontból a Digi is szar, eleve IPv6+CGN vagy IPv4 van. Ha előbbit akarom, akkor bontáskor új prefix jön és borul minden.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nem kevered a UPC-vel? Digi optikai hálózatán nem így működik a vagy. Kapsz IPv6-ot, és ha kéred, a CGN-es v4 helyett is jár a public.

Es bontas utan is marad ugyanaz a v6 prefix, vagy mindig ujat kapsz?

Újat kapok, de kíváncsi lennék egy teljesebb képre a specifikációk terén. Mert az újabb openwrt 15.05.1-es routeremmel nem tapasztalok problémát emiatt, míg a régebbivel nekem is gond volt, hogy a kliensek ragaszkodnak a régi címekhez. Pedig azon is custom firmware volt (new oleg).

Hiaba ker az ember fix IP cimet, v6-bol akkor sem tudnak fix prefixet adni.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ezt nem vitatom, csak azt, hogy ez milyen problémát okoz. Kell-e tudni kezelni a routernek, klienseknek a váltást... DDNS pedig már v6-hoz is van.

Ennek vajon miféle spórolás az oka? Elég göthös megoldásnak tűnik ez nekem. Pont a V6 előnyét veszti így el...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Valoszinuleg "politikai" oka van.

SKY UK /56-ot ad es mar idejet nemtudom, hogy mikor valtozott utoljara a prefixem :)

A UPC 3 darab címet adott és jó ha fél évente cserélődött. Ezen a téren a UPC jobb volt, de v6-ot onnan nem kaptam sose.

Dual-stack esetén is lehet CGN helyett pub v4-et kérni?

--
openSUSE 42.2 x86_64

Úgy tudom lehet. Én még DS előtt kértem, de DS-hez is publikus maradt a v4.
Viszont UPC-nél pontosan úgy működik, ahogy írtad: ha v6-ot akarsz, akkor csak CGN v4 jár. Ha publikus v4 kell, akkor nem jár v6 (DS-lite). És a váltás asszem még a modem firmware-t is cseréli...

Én is kerültem ilyen hurokba.

A telekom oldalán keresztül csináltam egy panaszbejelentést, ami eljutott a megfelelő szintre. Telefonon visszahívtak és kaptam érdemi választ; kellemesen elbeszélgettem egy illetékesnek tűnő emberrel.
(nálunk miért nincs IPv6, miért beszél faszságokat a telefonos helpdesk meg hasonlóak voltak a levelemben)

- (dupla)

"Van, akinél működik?"

Emlékszem, hogy amikor a HUP indult, pont itt tartottunk az IPv6-tal. Mármint ennél a kérdésnél: "Van, akinél működik?"

Azóta lassan 20 év telt el :(

--
trey @ gépház

Hát ez eléggé gáz, úgy érzem. De gondolom olcsóbb szétszopatni a népet a CGN szerű cuccokkal, mint a v6 miatt új modemeket kiosztogatni.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Amikor a Sagemcom modemeket elkezdték osztogatni, akkor már néhány helyen volt IPv6. Viszont a Sagemcom nem boldogul az IPv6-tal. Külső szemlélőként ennek két oka lehet:
- valahol kisöpörték a raktárat,
- nem is akarnak IPv6-ot szolgáltatni.

Esetleg még szóba jöhetne döntéshozók inkompetenciája is. De udvarias leszek, és ezt kizárom. Az első lehetőséggel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy amikor a németek úgy döntöttek, hogy nem telepítenek több ISDN végpontot, akkor nálunk hirtelen nagy erőkkel hirdetni kezdte a MATÁV (azt hiszem, akkor éppen ez volt a nevük), hogy milyen f@sz@ lesz nekünk, ha ISDN-t vonalat igénylünk. Nyilván ez csak véletlen egybeesés volt, és a két dolognak semmi köze nem volt egymáshoz.