Win7 upgrade to Win10

 ( LinUserX | 2018. április 11., szerda - 13:42 )

Vettünk pár PC-t, van rajta WIN7 matrica is. (Windows 7 Pro OA)
Ezzel kapcsolatban lenne 3 kérdésem.

/1/ - Amennyiben van egy WIN7 ISO-m (Windows 7 Professional SP1 x64 VL HUN MSDN)
és azt telepítem,
aktiválhatom a matricán található kóddal jogtisztává?

/2/ - Ha az első kérdésre a válasz IGEN,
akkor ezt a már aktivált jogtiszta Win7 rendszert tudom upgradeelni
Win10-re hogy a win10 is jogtiszta és aktivált legyen?

/3/ - Esetleg az megoldható hogy egy Windows 10 rendszert
a Win7 matricán található kóddal aktiváljam anélkül hogy installálnám a Win7-et előtte?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

1) Nem, mert VL-es az image, a kód pedig 99% hogy OEM -hez tartozik. Szerezz valahonnan egy OEM Win7 install diszket, telepítsd arról.
2) Ha szerzel OEM imaget akkor tudod upgradelni.
3) Igen.

Felteszem OEM:
/1/: Nem, W7-nél csak Volume License-el van imaging rights-od, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak és kizárólag a géppel érkezett eredeti, OEM diskről telepítheted újra. Az automatikus aktiváláson valszeg átmegy, de EULA-t sértesz.
/2/: AFAIK már lejárt az ingyen upgrade időszak.
/3/: AFAIK már lejárt az ingyen upgrade időszak (ami miatt ez működött), tehát EULA-t sértesz, de eléggé valószínű, hogy igen és át is menne az automata aktiváláson.

Szokásos jogi disclaimer: Nem vagyok ügyvéd, mindhárom ponttal EULA-t sértesz, _technikai_ akadálya nincs, jogi van.

(emlékezetből, mert máshol már linkelték és ránéztem: mrceeka/gelei biztos tud linket is mondani a gyakorlatilag előfizetéses "Windows Volume Licensing azoknak, akik nem akarnak Volume License-t mert kevés gépük van" csomagjára, mintha három géptől már élne, azzal jogilag is rendben lennél)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

3. Nem eléggé valószínű hanem biztos.

gyp modban meg megy az update, sajat felelossegre.... (nagyothallottam mikor az EULAt felolvastak)

/2/: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/12435/windows-10-upgrade-faq
Elérhető még a Windows 10 ingyenes frissítési ajánlata?
A Windows 10 beszerzése (GWX) alkalmazással 2016. július 29-ig lehetett ingyenesen a Windows 10-re frissíteni.

Ezek alapján már nem tudsz frissíteni 7/8/8.1ről 10re

Tudni tudsz csak nem szabad. XD

azt meg hogy? a win7 felugróban a képedbe nyomja hogy frissíts de nem szabad? XD

nem, csak frissítesz

Csak frissítesz, vagy ha az már nem megy a Win 7-8.1 termékkulcsát adod meg a Win10 telepítőnek. :)

ahham

Csak próbáld ki. Elindítod a Win10 telepítőt, ami megfelelne a Win7 kiadásod upgrade-jének, simán megeszi a Win7-es kulcsot, feltelepül, beaktiválódik, vagy ha VL-es lemezképből telepíted, akkor a Beállításoknál neked kell utóbb az aktivációra nyomni és ott beadagolni a Win7 kulcsát. Nem kér semmi mást, nem nyom üzenetet az arcodba. Technikailag működik, jogilag elvileg illegális, de gondolom a MS-ot nem érdekli, ha nem céges user vagy, nekik még így is nyereség, ha valaki átáll egy régebbi verzióról újabbra, legalább gyorsabban kihal a régi, nem lesz annyira fragmentált a Windows verziók eloszlása.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Jó, de két perc múlva hív SAM (Sales, another method) bácsi. :) Aztán magyarázkodhatsz , hogy miért fut az SQL server desktop os-en és/vagy , hogy miért nem jelentetted az exchanged (a postfix verzió számát nem tudják az Excel táblába makróval betenni ;))

Nem hív. Azért írtam NEM céges felhasználót. A cégeseket sem Uncle SAM hívogatja, hanem a NAV meg a BSA cseszteti, azért nem jó ötlet illegálisan upgrade-elni.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Köszönöm a válaszokat!

Szóval gyakorlatilag mind a 3 megoldható,
viszont jogilag erősen ellenjavallt a dolog.

Nem ellenjavallott csak nem MS szempontjából EULA-t sértesz, pl NAV ellenőrzésnél megnézik a számlát, a matricát meg hogy mi van a gépen. Senki sem fogja megkérdezni hogy miylen image-ből telepítetted.

Ez kb olyan minthogy a Desktop OS-t nem használhatod szervernek, tehát nem rakhatsz rá olyan szolgáltatást ami más gépeknek ad valamit.
--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

A legkézenfekvőbb és egyben legracionálisabb megoldás az, ha nem frissítesz. 2020. január 14-ig támogatott a Windows 7, ami azt jelenti, hogy ha számítanak a frissítések, akkor még kapni fogod őket több, mint másfél évig. Addig pedig bőven megtervezhetsz és akár kivitelezhetsz is egy Linux-ra való átállást.

Ha számít a rendszer stabilitása és hosszú távú kompatíbilitása, akkor nem frissítesz Windows 10-re. A Windows 10 egy szélsőségesen idealista, rolling release modellre áterőltetett torzszülöttje a nem ebben a valóságban élő, illetve a minőségi szoftver és a stabilitás fogalmát távolról sem ismerő, redmondi pénzhajhászoknak és termékmenedzsereknek. A Windows 10 koncepcióba bőven belefér az, hogy automatikus frissítésekkel hazavágják, belassítsák, vagy éppen boot-olhatatlanná tegyék a rendszered. Aztán, persze, majd jön a következő "javítás", amit neked kell fölszenvedned rá recovery console-ról, és természetesen, a felelős csak és kizárólag "te" vagy, legalább is, a hivatalos álláspont szerint.

Ha számít a rendszer stabilitása és az, hogy kisebb konfiguráció utánhúzkodásokat leszámítva, az elmúló évek-évtizedek során ugyanúgy működjön, és viszonylag keveset kelljen hozzányúlni, akkor választasz egy Linux-ot (nem, nem Ubuntut!), LTS ágon.

Azt pedig felejtsd el, hogy a Windows 10 lesz valaha is olyan stabil, mint a Windows 7 vagy a Windows XP bármikor is volt. Microsoft-ék, a pénzszagot érezve, egyre inkább tolódnak a Software as a Service irányba, ahol egyáltalán nem divat a minőségi kód írása (hiszen úgyis van lehetőség frissítgetni, ha nincs hozzá szélessávú neted, meg 8 magos géped, akkor te vagy a büdös laggard, aki le van maradva), sem a hosszú távra tervezés, vagy a hosszú távon gondolkodás. Ennek hátulütői pedig jópárszor kibuktak már az utóbbi időben. Elég csak a Spectre & Meltdown botrányra gondolni, ahol Microsoft-ék (amellett, hogy legalább egy éve tudták, mit kell javítani) sikeresen boot-olhatatlanná tettek számos munkaállomást, szerte a világon. Dehát, Éljen az Innováció!!4 Tudniillik...

Szóval, Linux! Linux! Linux! Persze, azt is lehet, hogy maradsz Windows 7-en és leszarod, hogy nincs frissítés. Én így vagyok XP-n. Bőven jól el lehet lenni és egy idő után már nem is hiányoznak az embernek a több tízperces, frissítéstelepítő leállások és elindulások. Ha meg aggódsz a biztonság miatt, ajánlok egy, már kivesézett témát. Ja, meg mindenekelőtt, hogy minden esetben gondold végig, mielőtt leülsz a géphez, hogy mit akarsz a géptől. Azt pedig sose várd, hogy az operációs rendszer kinyalja a feneked. Ha ezt várod, akkor valamivel fizetni fogsz. Vagy a pénzeddel, vagy a privát szféráddal, vagy új gép vásárlásával, vagy a stabilitással.

Win7-tel nem éri meg foglalkozni. Tegyük fel kihúzol még vele 2 évet, másfél év múlva lejár a támogatása, onnan még lesz fél éved, de aztán már böngészők sem fognak felmenni arra sem. Ott fogsz állni, meg bőgni, hogy 400 millió felhasználó brühühű, mocsok MS, ideálkapitalista multi módjára megint keresztbe tett, hogy felesleges fogyasztásra ösztönözzön. Felesleges időhúzás már Win7-en vegetálni még X hónapig, ha egyszer nincs jövője, megéri már most váltani. Két év múlva sem lesz a váltás jobb semmivel, csak halogattad. Aki játszik, meg kell neki Windows egy exkluzív szoftver miatt, annak csak a Win10 marad értelmes alternatíva, akinek meg nem, annak Linux. Az összes többit cseszheted. Itt most nem az XP ellenességről van szó, hanem az összes elavult OS-ről és szoftverről, nem érdemes őket használni a végtelenségig. Persze, XP-vel is el lehet lenni, ha valaki ért hozzá, de az ilyen emberek inkább váltanak, és nem ragaszkodnak foggal-körömmel a süllyedő hajóhoz.

Inkább azt írd, hogy a BSD-vel mire jutottál, a kíváncsiság megesz már.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Ha valami igazán rossz ötlet, az a Windows 10-re való upgrade. Ha a józan eszeddel gondolkodnál, vagy ha elolvastad volna értő olvasással, amit írtam, akkor talán nem éreznél kényszert a Win7-tel kapcsolatos riogatásra. Különös tekintettel arra, hogy a Windows 10-nél a Linux is mérföldekkel jobb opció. OP-nak adott a Windows 7-e, mivel már van rá matricája, és pont azért van értelme Win7-et tovább használnia, mert ezalatt az idő alatt van ideje átállni Linux-ra, már amennyiben nem épp szarik rá, hogy frissített™ rendszere van-e vagy sem.

Továbbá, sokadszorra megkérlek, hogy ne állíts valótlanságokat (ne bullshit-elj) úgy legacy rendszerek mindennapi használatáról, hogy te nem használsz otthon minden nap legacy rendszert. Ez a nem indul el a böngésző fél év múlva nettó baromság, tekintve, hogy a Google Chrome is +2 évig támogatta az XP-t (a Firefox meg még tovább), emellett meg a mai napig köszönöm, jól vagyok a nem támogatott rendszeremen, nem támogatott böngészővel, és még mindig kevesebb ransomware-t kaptam (nullát), mint néhány idealista, frissítgető, egységsugarú birkánk. Nincs itt semmiféle süllyedő hajó, ezt az érzést a tech-lakájmédia igyekszik kelteni a felhasználókban. Pláne valaki olyan, aki nálam nyitottabb a Linux felé, annak meg félnivalója sincsen. Föltol rá egy Debian Stretch-et vagy egy CentOS 7-et és a probléma további 5-10 évre megoldva.

Nem riogattam, tényeket írtam. Tény az is, hogy a Win10 nem instabilabb, mint az XP. Ha nálad stabilitási gondja van, oldd meg, frissítsd drivereket, progikat. Néha nagy évfordulós update-nél tudnak még elkefélődni rajta dolgok, akkor meg húzd újra olyan lemezképből, ami tartalmazza azt az új update-et, így általában nem szokott gubancot okozni. A gondot ugyanis általában nem maga az update, hanem annak frissülésébe becsúszott hiba szokta okozni. A 10-et konkrétan utálom, de ha valakinek Windows kell, akkor megkerülhetetlen, egyre inkább az lesz.

A Win7-tel nem riogatlak. Mint írtam, nem az XP vagy Win7 ellen vagyok, hanem az összes elavult, támogatatlan OS, szoftver ellen. Azt értem, hogy XP-t még két évig támogatták a böngészők, de nézd meg, hogy ahogy lejárt a Vista támogatása, azt milyen gyorsan dobta mindenki, ott nem kellett hozzá 2 év. Win7-nél nem tudni milyen hosszú lesz ez az időszak, senki nem lát a jövőbe, csak egy legrosszabb forgatókönyvet vázoltam fel ezzel a fél évvel.

Linux fronton, desktop felhasználásra, főleg átlagosabb usernek Debiant és CentOS-t nem ajánlanék. Nem épp kezdőbarátak, meg a csomagok is elég régiek mindkettőben.

Egyébként meg jó teljesen az XP is. Régi gépre, offline üzemben, legacy programokat használni, régi játékokkal játszani. Ilyesmikre. De nem mindennapi használatra, netre kimenni vele. Ezzel nem csak a biztonságra és az MS supportra célzok, hanem a 3rd party szoftveres támogatásra, driverekre, új technológiák támogatatlanságára.

Az meg komolyan érdekel, hogy melyik BSD-vel mire jutottál. Nem kötözködésből kérdezem, abban úgyse vagyok otthon. Gondolom nem tetszett, bloatnak találtad, nem boldogultál vele.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Tudom, tudom, hogy hajbazer, de akkor sem birom ki:

Azt pedig felejtsd el, hogy a Windows 10 lesz valaha is olyan stabil, mint a Windows 7 vagy a Windows XP bármikor is volt.

Hogy ez mekkora baromsag!
Vegigeltem win 3.1-tol kezdve az osszes window-s, sot jelenleg insider-es win 10 fut otthon. Van virtualizacio, WSL, meg minden kis nyavaja gepen.
Mindegyik windows-ban lattam kekhalalt. De azt kell mondjam, hogy 10-bol 10x nem maga windows (btw mit nevezunk szigoruan veve windows-nak? Kernel + gui - driverek?) , hanem vagy az alatta levo hardware vagy valamelyik 3rd party driver miatt volt.

De tovabbmegyek a win 10-nek a kernel megyegyzik a win server 2016-tal. Ez utobbi pedig igen stabilan megy igen akar igen hosszu uptime-okkal. De hogy meg tovabb menjek, a linux-is igen szepen tud fagyni ha szar a hardver vagy bugos a driver. Akkor most szar a linux mert fagy?

Valahogy a Linuxok kevesebbet fagynak. És nem a Linuxokról lehetett olvasni az elmúlt egy-két évben, hogy frissítések után nem igazán boot-olnak be. Nem Linux alá adtak ki olyan Spectre/Meltdown javításokat, amiktől összefosták magukat a rendszerek, aztán vissza kellett vonni. Valamint, nem a Windows 10 kernelről volt szó, hanem a Windows 10 rendszerről, mint leszállított és folyamatosan toldozgatott-foltozgatott termékről. Arról a szoftvercsomagról, amiért fizetned kell, hogy reklámokat kapj a fájlkezelőjébe és folyamatosan adatot gyűjtsőn rólad. Nem, nem kell az "úgyis tudnak rólad mindent" szélsőségesen idealista elhárító mantra, mert amiért fizetek, az ne tudjon rólam mindent, mert ott nem én akarok lenni a termék. Továbbá, arról valamiért nem szeretsz beszélni, hogy mi van akkor, ha az adott hardvert nem támogatja sem a Windows, sem a gyártója. Arra hogy fog javulni a driver. Mert Linux kernel-be opensource-ék belepeccselik. És a Windows-ba? Azzal általában nem történik semmi, mindenki mossa kezeit, a felhasználó meg szopja a faszt (vagy vesz új hardvert és kidobja a régit). Hőn szeretgetett XP-m stabilabb mint bármelyik Windows 10!

Valahogy nekem windows sem fagyott.

Saját tapasztalat, a windows XP SP2 óta kékhalált csak driver vagy hardverhiba tud okozni. Nem a stabilitás miatt álltam át linuxra lassan tíz éve. De ezt már többször elmondtam.

Linux is tud kernel panicot dobni, meg csontra fagyni. Igaz azt általában drivergond szokta okozni. Szerintem is szar a Win10, de nem instabilabb a Linuxnál.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A kernel lehet, hogy nem, de maga a teljes rendszer sokkal instabilabb, gagyibb és még azt is meg merném kockáztatni, hogy bloat-abb.

Tudom, ezt a kockázatot mindig vállalod, hogy bloatabb :D Igaz ennek a kifejezésnek csak a te szótáradban van értelmezése, meg olyan rendszerekre is rámondod, amivel semmi baj nincs, csak architekturálisan különböznek az XP-től.

Szar driver akármilyen OS-t meg tud borítani, BSD-t is. Ezért kell megfelelő drivert használni. Ennyi erővel ne használj semmilyen OS-t, mert rossz driverrel mindegyik instabil.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én azokat a rendszereket szeretem, amiket egyszer jól összerakok (feltelepítek) és nem változnak, nem kerülnek bele új csilivilik, nem lesz egyik napról a másikra touchscreen-idealista szövegszerkesztő, fájlmenedzser, se nem esik szét egyik-másik program frissítés után, vagy lassul be. Keress rá gugliban a slower after upgrade és new version slow frázisokra. Aztán gyönyörködj benne, hány ember "szótárában" van értelmezése. Azt is gyűlölöm, amikor a frissítések rabolják az időmet. A frissítéseket csak és kizárólag javítási céllal kéne kiadni és csak kritikus hibákra. Nagyon sok hiba nem jön ki csomó felhasználónál. Náluk minek frissíteni? Sokkal jobb lenne, ha a nem kritikus hibák csak és kizárólag on-demand javulnának, az új feature-ök meg nem kerülnének be alapból. Rengeteg elpöfékelt kilowatt és idő.

Idézet:
Nagyon sok hiba nem jön ki csomó felhasználónál. Náluk minek frissíteni? Sokkal jobb lenne, ha a nem kritikus hibák csak és kizárólag on-demand javulnának,

Az ugye meg van, hogy ehhez n változáshoz (változás: egy hiba javítása, amibe _bárki_ belefutott és kapott fixet) 2^n különböző patch kellene, hogy a user ki tudja választani, hogy mondjuk a 300 javított hibából melyik az a kettő, amelyik érintette őt? A LibreOffice legutolsó 6.0.3-as kiadása 70 hibajavítást hozott. 2^70 patch, cool. És persze teszteljék és assemblyben optimalizálják szét mindet, igaz?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Idézet:
És persze teszteljék és assemblyben optimalizálják szét mindet, igaz?

Megtehetnék. Van rá pénzük és erőforrásuk. Ugyanakkor, én nem ezt mondtam. Egy olyan szisztémát tudnék elképzelni, ahol a felhasználók vannak olyan tudatosak, hogy észreveszik, ha hibádzik a rendszer és ráapplikálják a megfelelő frissítést. Én például egyáltalán nem szoktam frissíteni a még támogatott programjaim, amiket használok, amíg nincs valami nyűgje. Minek? Hogy stabilabb™ legyen, mikor még sohasem fagyott? El kell fogadni, hogy különböző bugok, különböző csillagegyüttállásoknál jönnek ki, és vannak olyan rendszerek, ahol soha nem jönnek ki.

Múltkor írtam neked egy egész hosszú litániát, hogy miért nem optimalizálnak többé ASM-ben. Röviden még egyszer: keveset lehet vele nyerni, az erőforrások többjét úgyis az OS kernele, hardvervirtualizációs és egyéb absztakciós rétegei, API-jai, grafikus dolgai viszik el, maga az alkalmazás része elenyésző, ha ezt optimalizálod, elenyésző mértékű nyereség az összképhez képest. Plusz ma már a fordítók is elég komoly optimalizációkat tudnak.

A patchek írását és tesztelését is megbonyolítaná, ha nem épülhetnének egymásra, mert nem lenne ismert, hogy milyen kombinációban települnek majd.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Idézet:
észreveszik

Honnan tudod, hogy észreveszik? A Pentium bugnak annó kellett 2 év, mire feltűnt valakinek. Triviális példa: Excelben számolsz mondjuk költségvetést és belefutsz egy bugba (mert összejött a csillagegyüttállás). Végig szoktad számolni kézzel is (vagy másik szoftverrel, másik hardveren) az összes számításod? (akkor meg minek a szoftver?). Ha meg "de ennek mennyi az esélye": https://support.microsoft.com/en-us/help/211470/calculated-field-returns-incorrect-grand-total-in-excel

Idézet:
ráapplikálják a megfelelő frissítést

Hogy képzeled el ezt a ráapplikálást?
Megkeresik a használt verzió forrását, fogják a patchet, patch, aztán compile és deploy? Mennyi felesleges erőforrás menne el így arra, hogy ugyanazt a forrást mindenki (akit érintett az adott bug) újraforgatja? És a fejlesztőnek hány verzióig visszamenőleg kellene elkészíteni a patchet? Bár ugye a te elved szerint nem beszélhetünk verzióról, mert van egy darab alapverzió, amit mindenki maga patchel (BTW, így nem lenne pl. XP-d, mert még mindig Windows 1.0+random feltett patcheknél járnánk).
Ha meg a fejlesztő ad ki binárisokat, akkor visszajutottunk az exponenciálisan növekvő számú patch-hez, hogy tudj belőle egyesével vadászni, mint user. És ezzel az utolsó pont:

Idézet:
Megtehetnék

A fenti LibreOffice-os példánál maradva: 1 byte-os (!) patchekkel számítva kicsit több, mint 1000 EXAbyte kellene [ez ugye 1024*1024 terabyte!] a patchek tárolásához... Nem, nem tehetnék meg. Nincs rá se pénzük, se erőforrásuk.

Idézet:
El kell fogadni

Neked meg el kellene fogadnod, hogy akár tetszik, akár nem, hogy a szoftverek igenis változnak és vannak különböző verzióik és támogatási időszakok az egyes verziókhoz. Egyszerűen azért, mert a fejlesztők is csak véges erőforrásokkal rendelkeznek.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ellenben a hany embernek volt baja a linux alatta grafikus driverekkel? Driver update utan nincs Xorg? Vagy egy elbaszott konfig + pkg update utan semmilyen service sem indul el a linux-on? (Sajat tapasztalat!)
Ez legalabb olyan mint a nem bootol be a windows.. Ezt miert felejtuk ki?

Es mivan azokkal a hardverekkel amit sem a gyarto sem az opsource kozosseg nem supportal vagy nincs hozza opensource driver es csak 2.X-es kernellel volt hajlando menni? Ennyit arrol, hogy az opesource kozosseg szent. Altalban ott is az kerul megcsinalasra ami valaki olyannak az erdeke aki ert is hozza.

A hon szeretett XP-den pedig szeretnek modern dolgokat csinalni, mondjuk Windows Container-t futtatni. :P

Újrahasznosított Windows 10 licensz? Tudom, jogilag ez is szürkezóna.

Európában legális. Ezt a szürkezónát nem tudom ki terjeszti és honnan szedte.

A microsoft terjeszti bőszen.

Most próbáltam simán leaktivált egy használtan ebayezett ITX lap MSDM ACPI táblával (tippre 8.1 home kulccsal). Bár ugye az is lehet, hogy az előző tulajdonosa időben lefrissítette. ;)