mysql_upgrade utan szabad hely eltunt

 ( Vamp | 2018. március 21., szerda - 20:08 )

Sziasztok!

5.5-rol 5.7 re frissitettem egy Mysql adatbazist. A tablakat a mysql_upgrade parancsal "hozzaigazitottam" az uj verzioju szerverhez. A gond az, hogy most mintha a adatbazis "ketszer" szerepelne a rendszerben, nem 30 gigat foglal, hanem 60-at... lehetseges, hogy valahova hozott letre temp fajlokat, amiket nem takaritott ki maga utan?

Ha igen, hogy tudok toluk megszabadulni?

Annyi sajnos meg volt, hogy mar csak negy tabla volt hatra, amikor az SSH megszakadt... sajnos nem hasznaltam screen-t... elv a process meg futott utana, legalabbis elvileg... amikor megallt, akkor visszaleptem es ujboli futtatasra (--force-al) mar nem talalt hibas tablat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ncdf mit mond, melyik könyvtár mérete nőtt meg nagyon?

az ibdata1 merete lett akkora mint a db merete...

hat akkor dump + restore.... innodb_file_per_table?

igen, azt be fogom most mar kapcsolni.. sajna eles db szoval kicsit parazok most ettol... de holnap megejtem...

jaja, valszeg ez lehet, es ami a jó hir, hiaba nott a duplajara az ibdatafile tele van üres hellyel, szóval nem fog nőni egy darabig, ha elfér így is, akkor hagyd így nyugodtan. (Az INFORMATION_SCHEMA alatt meg tudod nézni, hogy mennyi szabad hely van a tablespaceben)
Esetleg azt megpróbálhatod, hogy beállítod az innodb_file_per_table-t, majd ilyenkor jönne az dump+restore, de ehelyett futass meg a táblákon pt-online-schema-change-dzsel egy 'üres' alter-t. (ALTER TABLE tablename ENGINE=InnoDB;) Az a tippem, hogy a tablaidat szépen megcsinálja majd az ibdata1-gyen kívül, aztán majd utána meg tudsz szabadulni az ibdata1-től. Csinálhatod pt-osc nélkül is, csak akkor lockolja a táblát, ameddig újraépíti. Mondjuk ha így csinálod, akkor megint el fog fogyni annyi hely a diszkről, amennyi adatod van.
Szóval ha nagyon para, a dump+restore, akkor próbáld meg kihozni a táblákat. Rövidebb downtime, de mindenképpen lesz valamennyi. :/

nem fogod bekapcsolni, mert default lett 5.6ben HA nem kapcsolod ki explicit.... ergo csak egy global tablespace cleanup kene neki.