Paranoia

Ma egy kicsit furcsa dolog történt velem az Interneten.

Youtubeon autoplay-el hallgattam zenét. A YT már kiismerte a szokásaimat, egészen jól tud a stílusban maradni autoplayel is. Szóval épp egy blog.hu-s oldalt olvastam Vietnámról. Keresztbe lépkedtem a cikke közt, amikoris egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem a jól megszokott német metálhörgés jön a fülembe, hanem valami csingcsüng.
A YT bedobott vitenámi zenéket, amiket előtte sose hallgattam. Eddig nem igazán hittem az ilyesmiben, de úgy tűnik van alapja a dolgoknak.
Na erre varrjatok gombot....

Hozzászólások

Lehet van összefüggés. Nem lennék meglepődve, ha a Google szolgáltatásai egymást erősítenék a személyre szabott ajánlók létrehozásában. Például ha a blogra keresés útján jutottál, az könnyen megmagyarázza azt, hogy honnan tudott róla a Google. De nem kell keresned sem, ha Chrome-ot használsz, és a szinkronizálás be van kapcsolva.

Az eset annyiból furcsa, hogy mindenféle internetes oldalak szerint (kérdőjeles hitelességgel) a következő videó ajánlásánál a Yt a személyes preferenciákat nem igazán veszi figyelembe.

Ez érthető is. Én például hiába nézek szinte kizárólag fejlesztéssel/technológiával kapcsolatos videókat, ha egy főzős videót kezdek el nézni, akkor igen is ésszerű, hogy azon a vonalon maradjon amikor épp a következő videóra ugrik.

Azt írják egyébként, hogy két dolog dönthet: Egyrészt, ha a videó része egy hivatalos playlistnek, akkor a következő videót az alapján fogja kiválasztani. Ha nem, akkor pedig más összefüggések alapján, pl kulcsszavak, kategória, vagy épp az alapján, hogy mások milyen videókat néztek együtt.

Hogy ez mennyire hiteles infó, vagy sem, nem tudom. Itt van a teljes leírás: https://thementalclub.com/how-does-youtube-next-video-and-autoplay-work…

Index cimlapról kerültem a blogba, ahol kb 1 órát olvasgattam. Firefoxot használok, bekapcsolt tracking protectionnel, továbbá a google fiókomban ki van kapcsolva a personal ads.

Analytics még szóba jöhet.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Az adott blog.hu oldalba rakott google analitycs?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Lehallgatnak. És rajtad keresztül engem is, mert úgy egy órája valami MAC Address-szel kapcsolatos témában keresgélve véletlenül a videó keresésre böktem és egy csomó vietnami videót tolt a pofámba. :D (komolyan ez történt)

Ilyenkor gondolkozok el, hogy az ilyen recommendation cuccok szakmailag ügyes és előremutató dolgok, de mivel a buisness oldal nem tud disztingválni, ezért az esetek 90%-ában csak feleslegesen felbasz azzal, hogy helyettem akar kitalálni dolgokat.

Tud érdekes dolgokat a Google, pl. a Calendar a reggeli mailt, hogy aznap milyen találkozóim vannak, mindig nem sokkal azután küldi, hogy felébredek, és elkezdem piszkálni a telefont :)

Android. Nezi az idot es mikor birizgaltad utoljara ezek alapjan nem csiporog be 640 kor maillel meg a tobbivel, ha atlagban 8 korul mozditod meg eloszor.
Teszteltem.

Kivetel a sajat hulyesegeik amivel traktalnak, azok jonnek hajnal haromkor is.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.