Xiaomi Mi router 3G

 ( Ritter | 2018. március 9., péntek - 15:18 )

Alternatív firmware telepítésben kinek van tapasztalata Xiaomi Mi 3G routeről?
Itt található egy aránylag jó összefoglaló:
https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments/5d0wmx/guide_how_to_install_padavan_custom_firmware_on/
egy másik Xiaomi router típushoz.
Xiaominál mennyire jellemzőek az alverziók, mint mondjuk a TP-Linknél?
Ha vannak mindegyikre külön firmware kell?
Melyik jobb? Openwrt vagy padavan?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Feliratkozás...

Szia!

1 hete raktam cimborának a padavant, prometheus-vm-el. Alverzió nem nagyon jellemző, én legalább is eddig nem találkoztam vele(fél éven belül 4 fordult meg nálam)
Én ezt a leírást olvastam át: https://logout.hu/bejegyzes/szoszo94/xiaomi_mi_router_3g_padavanra_fel.html
Mindenképpen a padavant javaslom mert OpenWrt-vel nem fog menni a DIGI-s net esetén a 850 körüli NAT sebesség. A Padavanban rengeteg funkció van, előtelepítve OpenVPN-el és egyéb nyalánkságokkal. A WebUI kifejezetten gyors, a beállítások is hamar betöltődnek. Eddig pozitív a tapasztalat még nem állt meg egyik sem. Pedig mindegyiken torrent(max 4db 8MB korláttal) és DLNA. A wifi nagyon jó, egy Archer C7-el tudnám összehasonlítani. De valahogy a Mi jobb :)

Hajrá hajrá!!!

Szia!

A vmware es a prometeus csak windows felhasznaloknak szukseges?

Vmware csak windowsosoknak szükséges. A Prometheus script ugyanis Linuxon működik. Lehetne kísérletezni az Ubuntu for Windowszal, talán működne de tégla is lehet az eredménye.
Szóval jobb ha a Prometheus Linuxon fut, akár virtualizálva. Ha pedig Linux a fő rendszer még jobb.

A logout cikk írója számomra kissé fogalmatlannak tűnik. Valahogy összehozta a dolgot de sok alapfogalmat nem ért. Pl: "látszólag végbement az SSH flashelése, de gyakorlatilag zárva maradt a 22-es port"
Milyen SSH flashelése?! Valójában a Xiaomi firmware developer verziójának flasheléséről van szó, aminek része egy működő ssh szerver, ahova be lehet lépni és a Prometheus script is használja később ezt az ssh kapcsolatot.
Olvasd el az reddit-es angol cikket is. Azt sokkal hozzáértőbb írta.
Lehet nem ártana írni ide a hup-ra egy színvonalas magyar howto-t.

+1
Ha az alapod egy linux akkor nem kell a VM. Notin windows fut ezért egyszerűbb volt így megoldanom. Pusztán időspórolásból :)

Kicsit félve linkeltem be a cikket, de írtam is, hogy szigorúan csak átolvastam, véleményem szerint egyfajta irányadó írás magyarul, szükséges hozzá azért a háttérinfó.
Arra például jó, hogy az ilyen vicces dolgokat mint a https-helyett http-oldalra visz a weboldal nem kell már végigfejteni...

Támogatom a rendes howto-t! ;]

Azért látom qos vs hw_nat itt is probléma mint Openwrt-n. :-)
De mindegy is, mert 50mbps felett már nincs sok értelme a qos-nak.
Különben a gyári Xiaomi firmware sem rossz, csak gyakorolni kell egy kicsit hozzá a kínai nyelvet! :-)
Az kifejezetten jó pont, hogy ez is rendszeresen kap frissítéseket mint a Xiaomi mobilok. Ha tudna angolt még az is felmerülne, hogy marad a gyári firmware.
Padavannál úgy látom kicsit gentoo-s a frissítés.
Maga a Xiaomi router nagyon jó. Szerintem is jobb mint az Archer C7, ami azért szintén jó. Árban meg fele annyiba sem került.

Nekem ilyen routerem van, ez alapján a leírás alapján telepítettem Padavant: https://logout.hu/bejegyzes/szoszo94/xiaomi_mi_router_3g_padavanra_fel.html

Már linkelték korábban.

Most rendeltem egy ilyen vasat...

Ezt a padawan firmware-t fejlesztik még egyáltalán? 2 évesnek tűnik az utolsó kiadás. Benne van egyáltalán a tavalyi WiFi hiba javítása? OpenWRT miért nem tudja átvenni a nat hw offload támogatást ebből oszt jónapot?

Ez az update dolog engem is érdekelne.
Az OpenWRT-ben most a LEDE újraegyesüléssel megoldódik a nat probléma fastpathnak köszönhetően.
https://forum.lede-project.org/t/qualcomm-fast-path-for-lede/4582
https://lwn.net/Articles/738214/


Normális HUP-ot használok!

A Xiaomi Router 3G valamikor tavaly nyáron jelent meg, és az már szerepel a választható típusok listájában. Persze a portolás még nem jelenti azt, hogy valódi fejlesztés is történt. Viszont úgy tűnik, ebben az évben is érkezett commit. Hogy az őszi wifi sebezhetőségekkel mi a helyzet az nem tudom, de a commitok átnézésével kideríthető.

Sem a current sem a stable buildek között nem látom a 3G-t image-ket de a padawan repóban sincs nyoma R3G-nek. Nekem úgy tűnik, hogy a prometheus build script adja hozzá az R3G támoagtást a padawanhoz. Ebben a tar-ban van az R3G-hez a kernel konfig az userland konfig az uboot.bin (/trunk/configs/*, /uboot/mips/*), stb. és ez a prometheus része. A keresőbe beírva sem a wpa sem a krack nem hoz releváns találatot. Váltani fogok OpenWRT-re, de viszont jó lenne portolni a padawan 3.4-es kerneléből a hw_nat drivert az openwrt aktuális kerneléhez.

Ezt a padawan firmware-t fejlesztik még egyáltalán? 2 évesnek tűnik az utolsó kiadás. Benne van egyáltalán a tavalyi WiFi hiba javítása? OpenWRT miért nem tudja átvenni a nat hw offload támogatást ebből oszt jónapot?

Már volt az az elég friss topic, azért ebben kérdezek.
Próbálunk egy Padavant telepíteni.
A reddit leírás a miwifi_r3_all_55ac7_2.11.20.bin ROM-ot ajánlja feltölteni, a logout.hu linkjén pedig 2 R3G ROM van, egy 2.28.10
és egy 2.25.122 verzió. Melyiket developer firmware-t kellene rátenni?
Aki csinálta már, melyik leírás szerint?
Most a reddit-en leírt 4,5.6 pont szerint a kinai felületen feltöltöttem a miwifi_r3_all_55ac7_2.11.20.bin-t, de változatlanul az újabb verzió maradt rajta.
Valamint már a
http://d.miwifi.com/rom/ssh
oldal se jön be, A kapcsolódás sikertelen, az lehet a gondja hogy több böngészőből és telefonról is próbáltam belépni? IExplorerrel se megy. A saját accountomba viszont sikerül belépni, csak ott nem találok ssh filet.
Közben megtaláltam, a saját fórumukon is ez a gondjuk

kösz

Szia,
Én ezt raktam legutóbb. http://bigota.miwifi.com/xiaoqiang/rom/r3g/miwifi_r3g_firmware_c2175_2.25.122.bin
Developer firmware csak arra kell, hogy legyen ssh.
Itt pedig ez lesz a helyes link: https://d.miwifi.com/rom/ssh
Át fog irányítani a sima http-re de írd csak át bőszen https-re és kérd csak újra enterrel az oldalt. Azzal az accal legyél belépve amivel korábban párosítottad a routert.

Szia!

Kösz a segítséget, sikerült felrakni a fenti firmware-t. Az SSH file is lejött.
A Ubuntu a Prometheus scripttel VM-ben futatva biztonságos - nem téglásíthatja a routert? - vagy érdemesebb nativ Linxon csinálni. ahogy a reddit írja?

Szia,

Szerintem mehet nyugodtam VM-ben, Nem sok idő míg a firmware-t felvágja, inkább a build vesz el sokat. Adj neki procit ramot nyugodtan. Ha van jó akkuval rendelkező notid akkor inkább azzal csináld és így az áramkimaradást is kizárod.

> Ha van jó akkuval rendelkező notid akkor inkább azzal csináld és így az áramkimaradást is kizárod.

... és a router táplálása is megoldott lesz így áramszünet esetén? :)

jaaaa, jogos! :)))

Kösz mindenkinek a segítséget!
A reddit cikk 1 éves, azóta a
http://prometheus.freize.net/script oldalon a start-99.sh script mellett már van egy start-100.sh is, az elképzelhető hogy frissebb? Méret szinte ugyanaz.

A diff mit mond?

a 99 stable, a 100 test tar állományt hív be. a nagyobb különbség azokban van.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Mikor frissült utoljára a padavan?
Érdemes lenne megvárni a teljes OpenWRT támogatást.


Normális HUP-ot használok!

Mit értesz _teljes_ OpenWRT támogatás alatt?
Épp a napokban vettem egy ilyen routert és az eszközhöz tartozó techdata oldalról indulva minden szükséges telepítési infót megtaláltam. Való igaz, ezeket a korábbi wiki oldalhoz hasonlóan összeszedhetnék egy helyre.

-----8<-----
BusyBox v1.28.3 () built-in shell (ash)

 _______           ________    __
 |    |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
 |  -  || _ | -__|   || | | ||  _||  _|
 |_______||  __|_____|__|__||________||__| |____|
     |__| W I R E L E S S  F R E E D O M
 -----------------------------------------------------
 OpenWrt 18.06.0, r7188-b0b5c64c22
 -----------------------------------------------------
root@Xiaomi_Mi_Router_3G:~# dmesg | head
[  0.000000] Linux version 4.14.54 (buildbot@builds-03.infra.lede-project.org) (gcc version 7.3.0 (OpenWrt GCC 7.3.0 r7102-3f3a2c9)) #0 SMP Mon Jul 30 16:25:17 2018
[  0.000000] SoC Type: MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
[  0.000000] bootconsole [early0] enabled
[  0.000000] CPU0 revision is: 0001992f (MIPS 1004Kc)
[  0.000000] MIPS: machine is Xiaomi Mi Router 3G
[  0.000000] Determined physical RAM map:
[  0.000000] memory: 10000000 @ 00000000 (usable)
[  0.000000] Initrd not found or empty - disabling initrd
[  0.000000] VPE topology {2,2} total 4
[  0.000000] Primary instruction cache 32kB, VIPT, 4-way, linesize 32 bytes.
----->8-----

Soros konzolos TFTP-s telepítéssel tettem fel a gyári szoftver helyett az új stabil OpenWRT-t és eddig az elvárásaimnak megfelelően teljesít az eszköz.
Hozzáteszem, nincsenek különleges igényeim, egy otthoni Xiaomi + MikroTik routeres WDS hálózatról van szó 50 Mbites betáppal, amin max. 8-10 eszköz lóg. Jelenleg az adblockon kívül nincs más erőforrás-zabáló szolgáltatás telepítve. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy az enyémtől eltérő vagy komolyabb igényekhez tényleg Padavant vagy másik routert kell választani.

Szabi

+1

18.06 szépen megy rajta. Egyetlen probléma hogy a 2.4 GHz-es mt76 modult használó rádió jóval lassabb mint a gyári firmwareval. de ezt írják is az Openwrt release notesban. Remélhetőleg javítják hamarost.

Legjobb tudomásom szerint bekapcsolt HW NAT offload-dal továbbra is random rebootolgat, stabil OpenWrt-vel is. Ha ez esetleg változna, visszaváltanék Padavanról OpenWrt-re.

Jelenleg csak AP-nak használom,meg VPN terminálásra,szóval nem NAT-ol. De a Hw NAT támogatás az experimental az Openwrt-ben egyelőre.

Padavanról hogyan lehet OpenWrt-re váltani?
Elég frissítésként megadni az OpenWrt image fájlt, mint tp-link routereknél?

Nem kiserleteznek vele. Ssh/usb megoldashoz van dokumentacio.

Ez engem is érdekelne.
Padavan-on is van SSH, így ez az út is járható?
Szerintem is jobb lenne OpenWRT.

A padavan nagyon idoigenyesnek tunt a leiras alapjan. Ezert elszantam magam az openwrt telepitesre, mikor olvastam ezt a szalat par nappal ezelott. Egy orat saccoltam, aztan negy lett. Sajnos mar nem emlekszem minden buktatora. Kicsit nehezen fogtam fel, hogy ha letoltok egy olyan romot, ami tartalmazza az ssh-t, akkor minek kell meg egy honlapon bejelentkezni, hogy onnan meg egy ssh-hoz szukseges fajlt toltsek le. Az mar hab a tortan, hogy http/https-t varialni kellett es meg ugy is random hibauzenet volt a honlapjukon. Aztan csak sikerult feltenni a firmwaret. Parszor kellett nyomni resetet, irtak is egy forumon, hogy nem mindig sikerul elsore. Azt hittem minden ok, majd kiderult ,hogy alapbol nem nyit wifit, nincs root jelszo es nincs webes felulet. Kicsit maceras volt rpi/kodi-val lanon csatlakozni, mert csak azon van ethernet, de megoldottam. Onnan se lehetett ssh-n belepni. A telnetre se akart csatlakozni. Aztan jott egy kosza otlet, hogy nyomjak resetet, utana lett wifi es ha jol remlik sshba beengedett jelszo nelkul. Kicsit macera hogy kulon kell telepiteni a webes feluletet, de az mar gyerekjatek volt a korabbiakhoz kepest. Nem igazan csinaltam meg egyedi beallitast, 5g-n viszi a 100mbites itthoni netet. Nekem eleg. Eddig tetszik, majd a szoftver frissitesre leszek kivancsi, hogy mennyire macera.

sub


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ezt

81c81
< wget -O update.tar http://pm.freize.net/scripts/update.tar &>/dev/null
---
> wget -O update.tar http://pm.freize.net/scripts/update-t.tar &>/dev/null

Ez releváns?

az első a 4.13-stable, a második a 5.00-test.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Jav.
Most látom, a topicnyitó a sima 3-hoz való reddit cikket linkelte.
A nyitó leírás szerint akkor mégis meg lehet csinálni az option 4 (mi-r3g)-t választva?
A sima 3-as csak 100-as a Lan port, a chippek is mások.
MediaTek MT7620 van benne, a 3G-ben MT7621A , a többi chip is más, memória is 256 már

Esetleg így? Ez ugyanaz az Asus rt-n56u-hoz való

https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/wiki/EN/HowToMakeFirmware

Szeretnék vásárolni egy ilyen routert. Jelenleg azt látom, hogy több helyen (pl. ebay, aliexpress) árulnak olyan Xiaomi Mi Router 3G-t, melyek kínai távközlési társaságok logójával vannak ellátva. Ezek leírásában ez szerepel: "This genuine Xiaomi product may come with its partner's logo."
Tekintettel arra, hogy ezek ára kedvezőbb, akár hajlanék is rá, hogy ilyet vegyek. Lehet mégis valami hátulütője? Elképzelhető, hogy nem a gyári firmware-rel érkezik, hanem valami módosítottal/lebutítottal? (Ez utóbbi azért lenne fontos, mert eredeti firmware-rel szeretném használni.)

eredeti firmware-rel szeretném használni

mennyire eredetivel? mert a 3G gyári/támogatott firmware nem tud angolul. A sima 10/100-as nem 3G az ami gyárilag tud angolul. A 3G-hez lelkes felhasználók hekkeltek a gyári kínai fw-ből nagyrészt angol változatot, de az ennek megfelelően nem eredeti/támogatott kiadás.

Azzal, amivel érkezik. A gyári/támogatott kínai firmware-t a Mi Wi-Fi angol nyelvű androidos alkalmazással szépen be lehet állítani.
Csupán egy 100/100 Mbit/s internet megosztására (WiFi+LAN) fogom használni a routert. Egyelőre semmilyen speciális beállításra nincs szükségem.

Az elmult hetekben belefutottam egy beteg 3G (a gigabites) szeriaba. 4-et rendeltem 2 helyrol (aliex mindketto), az egyiktol az egyik teljesen(!) kukan jott - se a ledek nem vilagitanak, se semmi nem mukodik rajta. A masiktol meg az egyik 15-20 perc alatt tulfuti magat (a tobbi ilyen tipusuhoz kepest), es irrrrrgalmatlanul belassul (gyari fw-vel is)...

Szoval 4-bol ketto...

A mostani korrel egyutt van 7db igazi 3G es 4db MIR3 padavan-nal, azok mind szuperul mennek - az elmult evben lettek beszerezve.

A hivatatalos forgalmazótól (Mi Digital Store) vásároltad őket? (Gondolom akkor egyik sem ilyen plusz logós volt.)

Ketto a "hivatalostol" volt (a full halott jott toluk), ketto meg vmi random picit olcsobbtol. Es igen, nem custom logos egyik sem.

Sziasztok!
Nekem MIR3 van, azaz amihez Ritter elsőnek linkelte a leírását. Tegnap felraktam a Padavant. De van erre valami pandorabox openwrt is ha jól olvastam. Esetleg valakinek van ötlete, hogy tudok arra váltani, ha ez nem működne jól és van-e esetleg valakinek tapasztalata ezzel, hogy miben másabbak.

Azt javaslom rakd vissza a gyári firmwaret és utána onnan válts openwrtre.

Köszönöm, ha váltásra kerül a sor így fogok eljárni. Elfelejtettem megírni, hogy eddig nagyon bevált a Padavan. Jobb a wifi is, mint a gyárival. Minden problémám megszűnt a routerrel kapcsolatban.

A padavan firmware nem támogatja a Xiaomi routert. A prometheus az egy (régi elavult nem fejlesztett) patch a padavan fölé, ennél fogva a padavan fórumban el fognak hajtani ha kérdésed lenne, lévén semmi közük hozzá. Az Ubuntus VM-et meg zsírozd le mert anélkül eléggé macerás lesz visszaállni a gyári fw-re és majd onnan tovább openwrt-re.

De jó hogy ezt mondtad. De ahogy látom az én routerem hivatalosan openwrt-n se támogatott, csak a 3g változat.

Padawanról visszatértem stockra, majd felraktam a Pandoraboxot. Nem voltak hozzá csomagok így vissza akartam rakni a stockot majd arról a padawant és még a stockra való váltáskor valamit nem jól csináltam. Most csak a sárga led világít és semmire nem reagál a router. Ebayról rendeltem egy FT232 3.3V/5V Power CP2102 Module 6PIN Serial Converter USB 2.0 To TTL UART -t és megpróbálom helyreállítani.

Szerk1: Úgy néz ki az ötletem zsákutca.

Valahol hirdették, hogy válallnak téglásított router javítást.

Jön a R3Gv2 kevesebb memóriával és egyelőre nem támogatott openwrt-vel: https://logout.hu/tema/re_szoszo94_xiaomi_mi_router_3g_padavanra_fel/hsz_5040-5040.html

Aki v1-es routert akar venni az még most próbálkozzon, én 9-én rendeltem és 19-én jött meg gearbest-ről. (akkor 40 usd volt, de szerintem 50ért is jó vétel)

https://www.gearbest.com/wireless-routers/pp_642436.html?wid=1349303

V1 az egyik legjobb openwrt-s ac-s router.

A v2-n USB sincs, szóval a custom firmware lehetőség valószínű ezzel el is veszett.

Érdekes hogy miért nincs.
Azt akarják, maradjon rajta a gyári zárt firmware?
Mert különben érthetetlen az USB elhagyása.
Még egy 5500Ft-os TP Linken is van USB.

koszi az infot, rendeltem egyet, remelem meg a v1-et kuldik :)

Köszi!

ma erkezett meg a router, elso ranezesre uj verziot kuldtek :(

Sziasztok!

Én Július 29-én rendeltem USD35.38-ért, szerencsére V1-et kaptam. A kedvező benyomás miatt akartam rendelni még 1-et, sajnos már mindenki csak V2-t árult (a termék leírást persze az eladók 90%-a nem írta át, csak rákérdezés után nyögték ki, hogy Sorry, ezen nincs USB). Végül 2 napi kérdezgetés után találtam egy eladót, akinél még volt, igaz már USD40.5 volt az ára (https://www.aliexpress.com/item/4000028198844.html).
Miután megvettem már 45-ért árulta.
Szóval ha valakinek még nagyon kellene, akkor itt még elvileg kaphat.
A 3GV2 (ami egyébként ugyanaz mint a 4-es) ehhez képest hatalmas visszalépés, szóval ár érték arányban még a 40-45 dollár sem tűnik rossz vételnek. Arról nem is beszélve, hogy openwrt-t SPI flash író és soros konzol nélkül jelenleg nem lehet rakni ezekre az új cuccokra.

Tapasztalatok (openwrt-vel):
- WiFi nekem jól működik, 2.4GHz-en 25dBm-et, 5GHz-en 23dBm-et tud
- Flow offload-dal 800 Mbps körüli maxot mérem digi nettel
- Sajnos a flow offload bug-os, remote desktop akad, tcpdump szerint csomó retransmission és DUP csomag van. Nyitottam rá ticket-et: https://bugs.openwrt.org/index.php?do=details&task_id=2467
- Flow offload nélkül 400 Mbps-t tud.

madar

v2-re sikerult openwrt-t hekkelni, a flash modositasaval.

Van esetleg róla leírás?

Előbb-utóbb akkor lehet lesz hozzá USB - TTL flash nélküli megoldás is.

hacsak a gyarto nem ad ki egy olyan updatet amirol upgradelhetsz openwrt-re, akkor lehet nem.

vagy találunk valami biztonsági rést, hogy ne ellenőrizze a checksum-ot...

Plusz az Áfa.

+ vámeljárási díj (5-10 000Ft), ha nincs szerencséd

De! A nagy oldalaknál (GB, banggod) van lehetőség olyan postázásra, ahol elegendően nagy százalékban nem fog vámeljárás alá kerülni vagy ha igen, akkor visszatérítik az összegét (Banggod).
37 EUR csomagértékig (41USD épp) amúgy sem kell.

- https://rendeljkinait.hu/faq/melyik-szallitasi-modok-afamentesek/
- https://kinaicuccok.blog.hu/2018/02/13/nem_kell_afat_fizetni_42_dollarig_ha_kinabol_rendelsz_okossag_import_szabalyok_22_euro_10_afa_vam