linuxos jogvita

Hozzászólások

Ahogy én átfutottam: az egyik (most már csak volt) netfilter/iptables core fejlesztő elkezdett saját kontóra pénzt "keresni" azzal, hogy az általa írt kódokat felhasználó, GPL-t megsértő cégeket perelte szanaszét, azaz nem az GPL licencek betartását előmozdítani igyekvő szervezeteken keresztül kért képviseletet és nem is igazán tűnt úgy, hogy az igazi célja az lenne, hogy a forráskódot felhasználó cégek a GPL szellemében járjanak el, hanem hogy fizessenek neki, mint a kisangyal... :)

Szerintem pont az volt a lenyeg, hogy nem csak az o altala irt kodokat. Hanem akarki aki megsertette a GPL-t. Es a lenyeg, hogy "Linux" korokben ez altalaban ugy mokodik, hogy szolnak az embernek/cegnek, hogy megsetetted, lecci javitsd ki, tedd elerhetove, stb. Perek nelkul. Ez az ember meg milliokra elkezdte perelni azokat akik megsertettek.

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

Akár igen, vagy nem. Nem rágtam meg az összes hivatkozást, mert sajnáltam rá az időmet, a core team állásfoglalást bejelentést viszont elolvastam: https://marc.info/?l=netfilter-devel&m=146887464512702#1

Lásd az abban vonatkozó részt: "Over many months, severe allegations have been brought forward against
the style of his license enforcement activities on parts of the netfilter software he wrote."

"amikor egy "rossz társfejlesztő" bírósági perek igénybevételével támadja a vállalatokat oly módon, hogy személyes hasznot érjen el."

A bíróság megállapította, hogy a GPL2 alatt fejlesztett szoftver (netfilter) társszerzőjeként nem illeti meg olyan szerzői jogosultság amelyel saját hasznú pénzkeresést folytathat.

"McHardy-nak mostanra minden ügyvédi költséget magának kell viselnie."

"A Linux közösség megkönnyebbülten felsóhajthat. Ha McHardy folytattahatta volna a pereket, a vállalatok nem szívesen alkalmazták volna a Linux kódot a termékeikben, attól tartva, hogy egyetlen, tisztességtelen fejlesztő perelheti őket, és fizetni fognak a szerzői joggal védett hozzájárulásaiért."

És akkor ugyanezen vállalatok pénzügyileg nem szívesen támogatták volna az "opensource" fejlesztéseket az Linux és más GPL2 alatt fejlesztő alapítványokon keresztül.

A linux kozossegnek mi okbol megkonnyebbules ez?

> Ha McHardy folytattahatta volna a pereket, a vállalatok nem szívesen alkalmazták volna a Linux kódot a termékeikben, attól tartva, hogy egyetlen, tisztességtelen fejlesztő perelheti őket, és fizetni fognak a szerzői joggal védett hozzájárulásaiért."

Ezt ha jol sejtem, eliras es epp forditva akartad irni, igaz? Bar ugy sem jon ossze a mondat ertelme.