Szülői felügyelet mindenféle eszközre

 ( pista_ | 2018. március 6., kedd - 16:13 )

Hi!

Gyerkőcök elérték azt a kort, amikor már gépen/telefonon/tableten keresztül használják a netet. Néha vendég gyerekek jönnek, akik szintén hasonló eszközökkel fellépnek a netre. Közel sem nagykorúak, így szeretném korlátozni a tartalmak elérését illetve szeretném látni, hogy merre "barangolnak", mi az ami épp érdekli Őket.
Lehetőleg olyan megoldást keresnék, amit nem kellene a cliensekre telepíteni. Egyenlőre nem kritérium, hogy ne lehessen kijátszani, arra még nem képesek - szerintem. :-)
Igen, a gyermekekkel együtt töltött idő, együtt használt net és magyarázat mindennél többet ér, de ettől nem lebecsülendő az iskolatársak hatása sem, esetleg egy félrevezető link.
Első körben az OpenDNS-re gondoltam, ezt kapná minden cliens korlátozottan, a saját eszközeim pedig fix IP-vel másik DNS-t. Korlátozásra így jó is lenne, de a netezési szokásokat sajna nem látom.
Valamilyen proxy-ban gondolkodtam - bár egyenlőre "csak" egy WiFi-s router van Padavan firmware-val.

Ha megkérdeznének, akkor egy felhőben futó proxyra gondolnék, ami szűr, amin a HTTPS is átmegy és közben naplóz... és itt ébredek fel. :-)

Szóval esetleg valakinek ötlete, bevált gyakorlata?

Előre is köszönök minden építő hozzászólást!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lőj be egy Pi-holet, azzal megkapod a DNS-szintű logolás, tiltás, monitorozás, egy körben letudod. :-)

Vaoooo, ez tetszik, köszönöm!

Még olvasgatom és át kell gondolnom az otthoni rendszer felépítését, de jónak tűnik.

+1
esetleg még monitorozásra az ntop-ot tudom javasolni.

Szia!

Ez a Pi-Hole az en tetszesemet is egeszen elnyerte papiron.
Esetemben egy Rapberry Pi 3 vegezne a feladatot: annyi kerdesem lenne - mivel ha jol ertem ezen keresztul menne az osszes nevfeloldas - mielott belevagnek: nem lesz ez lassu?

Mondjuk a jelenlegi routeremben egy ketmagos 1GHz-es CPU van 256MB RAM-mal, tehat kb. egy kategoria, sot, RAM-bol jobban is all, de ARM es ARM kozt is van kulonbseg.
Abbol kiindulva, hogy 500/22 Mbit netrol van szo, lathato, hogy nem 2 lekeres lesz naponta. :)

Koszi!

Udv.

Szia! Az OpenDNS-t használom én is, meglepően jól kiszűri az oldalakat. A Kaspersky-t gyerekfelügyeleti programját akartam feltenni, de összeszorult a gyomrom, amikor megláttam, hogy mindent összegyűjtenek a kölkökről, és az eszközről, amit csak lehet (mikor ki mit hol hogyan, merre járt stb...), és feltolják a "felhőbe". Lehet hogy hülyeség, de pont hogy nem érzem biztonságosnak valamiért, ha a gyerekekről kerülnek ki ezek az adatok harmadik félnek.

mondjuk a kas-t nem szabad egy lapon emlegetni a biztonsággal :)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Egyenlore a baltas gyilkos darabol.
A szo amit keresel az egyelore.

Norton ConnectSafe-et és K7 Web Protection-t használok egyelőre. A wifi router is listázza a meglátogatott domaineket. Fog majd kelleni valami proxy, én is most nézelődök.

sub