Orange pi zero wifi annenna nélkül?

Fórumok

Üdv

Szeretném levenni a wifi antennát az "Orange pi zero V1-4" -ről. Igazából csak zavar (néha útban van), mert csak ott lifeg miközben bütykölök vele.
Valahol hallattam, olvastam..., hogy antenna nélkül tönkremegy a wifi-k végfoka ha nincs rajta antenna. Mint a hf erősítők hangszóró nélkül.
Ez igaz volna?

Kösz a válaszokat előre is.

Hozzászólások

Hallottam már ilyesmit én is.
Kapcsold le a rádiót, akkor valószínű, hogy a végfogot sem hajtod meg

Ez nem egy rezgokor, nem zárt áramkör. Csak egy, drót.

Vedd le ha zavar

RF-en picit másképp van, impedanciában illesztetlen terhelés simán agyon tudja vágni az RF végfokot, ahogy az is, ha nincs a kimeneten antenna - ugyanis a lezáratlan csatlakozóról visszaverődik az RF jel, és visszajut az erősítő kimenetére.
Az ilyen otthoni kategóriás wifi-eszközöknél a minimális kimenőteljesítmény miatt nems zokott gondot okozni, de attól még lehet belőle probléma, ha sokáig dolgozik nyitott kimenetre a végfok.

az antenna nyílt rezgőkör. terhelés szempontjából hasonlóan viselkedik, mint a normál rezgőkör. 2.4GHz-en egy 3 cm-es "drót" talppontiellenállása 30-100 ohm körüli ( a drót vastagságától függöen )

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Jaj, ne!

Szakadásról és rövidzárról totális reflexió lép fel. A különbség csak abban van, hogy lesz-e π (180°) fázisugrás, vagy sem. Tehát éppen annyira káros az antenna levétele, mintha rövidre zárnád a kimenetet. Azaz nagyon. Ahogy a többiek is írták, a gyakorlatban valószínűleg nem lesz gond, mert 100 mW adóteljesítmény legfeljebb még eldisszipálódik a végfokon, amit várhatóan simán kibír. Ugyanakkor ezt a kísérletet ne tedd meg egy 10 kW-os rádióadóval! Bővebben:

https://en.wikipedia.org/wiki/Reflections_of_signals_on_conducting_lines

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hangfrekin a lezáratlan/szakadt kiementről gyakorlatilag nem fog a jel visszaverődni a végfok felé, RF-en viszont igen, és a visszaverődött teljesítménytől függően tud csúnya dolgokat csinálni.

zárd le egy 50 ohm-os ellenállással. mondjuk a wifivel így már nem nagyon fog kommunikálni, de nem megy tönkre.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem merem leszedni az antennát. :-) Kicsit tudatlanságból és ellenjavallatok miatt.
Kösz még egyszer az infókat.